GJØKESYRE |
Oxalis acetosella |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Gjøksyre, gauksyre, gaukesyre, gaukegras, gaukvaffel, kløversyre, surkløver, siris,
skogsyre, syreblad, syreblom, søtsyre, vaffelhjerte, og mange flere
[se Høeg 1974]. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Oxalis acetosella
L. |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SAMISK: Gieganjuovčča / Njoammiljuopmu. |
SVENSK: Harsyra
/ Gökmat / Harväppling / Surklöver / Syrklöver. |
DANSK: Skovsyre
/ Surkløver / Almindelig surkløver. |
ISLANDSK: Sursmæra. |
FINSK: Käenkaali
/ Ketunleipä. |
ENGELSK: Wood
sorrel / European wood-sorrel / Wood sour / Sour trefoil / Stickwort
/ Fairy bells / Hallelujah / Cuckoo bread / Cuckowes meat / Three-leaved
grass / Surelle / Stubwort / Shamrock. |
TYSK: Wald-Sauerklee
/ Sauerklee / Gemeiner Sauerklee / Hain-Sauerklee / Hasenklee / Kuckucks-Klee. |
FRANSK: Oxalide des bois / Oxalis petite
oseille / Pain de couco / Surelle. |
SPANSK: Acederilla
/ Aleluya. |
|
FAMILIE |
Gjøkesyrefamilien (Oxalidaceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Gjøkesyre er en
flerårig, 5-10 cm høy urt som ofte vokser i store mengder der
planten trives. Plantene har tynne, krypende, skjellete og ofte
greinete jordstengler. Både bladene og blomstene vokser rett opp fra
jordstengelen. Bladene er trekoplete med omvendt hjerteformede
småblad. De er spredt hårete, lysegrønne av farge, men ofte rødlige
på undersiden. Blomsterstenglene er tynne og har et par støtteblad
midt på. Blomstene sitter enkeltvis, de er klokkeformede, hvite
(sjelden helt rosa eller rødlilla) med fiolette årer og en gul flekk
ved grunnen av hvert kronblad. Blomstringen skjer fra april til
juni, og vårblomstene har 8-12 mm lange kronblad. Seinere på
sommeren kan man ofte se noen blomster som synes å ha stoppet
veksten i knoppstadiet. De er små og grønne, har tiltrykte begerblad
og mangler kronblad. Disse sommerblomstene åpner seg aldri og kalles
kleistogame (= skjult bryllup). De har selvpollinering og
selvbefruktning, og de fleste frøene hos gjøkesyre produseres av
disse kleistogame blomstene utover sommeren. Frukten er en
langstrakt kapsel som åpner seg eksplosivt slik at frøene slenges
ut. Bladene til gjøkesyre har en mekanisme som gjør at de feller seg
sammen når det blir mørkt og ved sterkt solskinn. Blomstene lukker
seg om kvelden eller hvis det er uvær i vente. Disse bevegelsene hos
blad og blomster anvendte man i tidligere tider for å spå været.
Alle delene av gjøkesyreplanten, både rotknollene, stilkene, bladene
og de små hvite blomstene, kan spises og har en frisk og syrlig smak. |
|
|
UTBREDELSE |
Gjøkesyre er
hjemmehørende i Europa, det nordlige og sentrale Asia, og i Kina og
Japan. Arten er introdusert og forvillet også andre steder i verden.
I Norge er planten svært vanlig nordover til Troms, og med enkelte
voksesteder også lenger nord, men vi finner den ikke i høyfjellet.
Gjøkesyre vokser helst på skyggefulle steder med frisk, fuktig og
næringsrik jord, både i løvskoger og barskoger. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
De overjordiske
delene av planten høstes når gjøkesyren står i blomst om sommeren, og
brukes som mat eller medisin. Gjøkesyre brukes primært i frisk
tilstand. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Gjøkesyre inneholder
flavonglykosider (orientin, vitexin og isovitexin), slimstoffer,
vitamin C og 0,3-1,25 % oksalsyre. Oksalsyren foreligger mest i form
av oksalsure salter, hvorav det sure kaliumsaltet ("syresalt") er
det viktigste. Før den svenske kjemikeren Scheele i 1784 fant fram
til en metode for å lage dette saltet syntetisk fra sukker og
salpetersyre, ble gjøkesyre brukt til produksjon av "syresalt". |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Friske blad av
gjøkesyre virker urindrivende, avkjølende, svakt
febersenkende, appetittvekkende, menstruasjonsfremmende,
slimløsende, astringerende (sammentrekkende), sårhelende og
smertestillende. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Urten har vært
brukt innvortes mot feber, urinveisplager, nyresykdommer, treg mage,
halsbrann, gallesykdommer, gulsott, blodforgiftning,
innvollsparasitter og skjørbuk. Utvortes kan den brukes på sår,
tannkjøttbetennelse, utslett, skabb og byller. |
|
|
|
|
GJØKESYRE |
Det vitenskapelig navnet på
gjøkesyre, Oxalis acetosella, viser til at planten smaker surt.
Oxalis kommer fra det greske ordet oxys, som betyr surt,
mens acetosella betyr den lille syren på latin. Gjøkesyre har liten
anvendelse i vår tids urtemedisin, men det finnes en del folkemedisinsk
tradisjon knyttet til urten. At gjøkesyre tidligere var aktuell som
legeplante, skyldtes nok hovedsakelig at man trodde den inneholdt
eddiksyre, som i eldre tid var den eneste kjente organiske syren og
dessuten regnet som et meget virkningsfullt legemiddel. Til og med
Linné
lovpriste eddiksyren som legemiddel mot mange sykdommer.
Medisinsk virkning av
gjøkesyre
Gjøkesyre ble regnet for
å være virksom ved feber, treg mage, halsbrann, gallesykdommer, gulsott,
nyresykdommer, blodforgiftning, innvollsparasitter og skjørbuk. Friske
blad har ellers vært anvendt ved stoffskiftesykdommer. Et avkok av
bladene har en kjølende og styrkende virkning, og kunne være en leskende
drikk ved feber, da den både bidrar til å senke feberen og dempe
tørsten. Gjøkesyre inneholder mye vitamin C, og det er grunnen til at
urten i tidligere tider kunne ha verdi som middel mot skjørbuk.
Utvortes er gjøkesyre
blitt brukt som et astringerende og beroligende skyllemiddel ved sår,
tannkjøttbetennelser, utslett og byller, og som omslag for behandling av
skabb.
Gjøkesyre som mat
Gjøkesyre blomstrer
tidlig på året og bladene har en karakteristisk, syrlig og forfriskende
smak som gjør at de er gode å tygge på. I flere bygder i Norge har det
vært vanlig (nærmest et ritual) at barn spiste de første blomstrende
gjøkesyreplantene de fant om våren. Tidligere generasjoner kjente godt
til gjøkesyreplanten, både når det gjaldt utseende og smak.
I små mengder kan
gjøkesyre brukes i mat, enten rå eller kokt. Bladenes skarpe og syrlige smak kan erstatte eddik
eller sitronsaft i salater, og bladene kan fremme smaken på supper og
sauser. De hvite blomstene kan også spises, og med sine vakre fiolette
årer pynter de godt opp i salatbollen, eller de kan brukes som pynt på
smørbrød, kaker og desserter. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Bladene til gjøkesyre inneholder ganske mye
oksalsyre, og det er denne som gir planten den syrlige smaken. Det
er neppe fare for helseskader eller bivirkninger ved å spise noen
blad av gjøkesyre, men det advares mot langvarig inntak av store
doser. Dette gjelder spesielt for personer som plages med
urinsyregikt, revmatisme eller nyresteiner, da oksalsyren lett kan
føre til dannelse av steiner i urinveiene og virke skadelig på
nyrene. Forgiftning på grunn av stort inntak av gjøkesyre kan føre
til svimmelhet med etterfølgende oppkast, diaré og eventuelt
åndenød. Man bør derfor advare barn mot å tygge for mye på de sure
bladene. |
|
|
Flere bilder av
gjøkesyre |
|
KILDER |
Bremness, Lesley: Urter.
Oslo,
N.W. Damm & Søn / Teknologisk Forlag 1995. |
Forlaget Det
Beste: Våre medisinske planter.
Oslo, Det Beste A/S 1984. |
Grey-Wilson,
Christopher og Marjorie Blamey: Teknologisk Forlags Store Illustrerte Flora
for Norge og Nord-Europa. Oslo, N.W. Damm & Søn a.s - Teknologisk Forlag
1992. |
Gruenwald, Joerg et al.:
PDR for Herbal Medicines. Fourth Edition. Montvale, New Jersey,
Thomson Healthcare Inc. 2007. |
Høeg,
Ove Arbo: Planter og tradisjon. Oslo, Bergen, Tromsø, Universitetsforlaget 1974. |
Jonsson,
Sune & Stina Jonsson: Villblomster. Markens urter i bilder og tekst.
Oslo, Teknologisk Forlag 1980. |
Källman, Stefan: Vilda
växter som mat och medicin. Västerås, ICA bokförlag 2006. |
Lindemark,
Otto: Giftige blomsterplanter. Oslo, Grøndahl & Søns
Forlag 1972. |
Lindman, C. A. M.:
Nordens Flora 6. Oslo. Gyldendal Norsk Forlag 1977. |
Ljungqvist, Kerstin:
Nyttans växter. Dals Rostock, Calluna Förlag 2006. |
Mabey,
Richard: Politikens bog om helbredende urter.
Politikens Forlag 1989. |
Mossberg, Bo &
Lennart Stenberg: Gyldendals store nordiske flora. Oslo. Gyldendal
Norsk Forlag AS 2007. |
Nielsen, Harald: Läkeväxter
förr och nu. Bokförlaget Forum AB 1978. |
Nielsen, Harald: Giftplanter.
Oslo,
J.W. Cappelens Forlag 1979. |
Norman, Edle Catharina og Sofie
Grøntvedt Railo: Norges spiselige planter og
bær. Vilt, vakkert og velsmakende fra tidlig vår til sen høst. Oslo,
J.M. Stenersens Forlag AS 2015. |
Olesen,
Anemette: Blomster på menyen. Oslo, Kirja Forlag 1996. |
Stuart, Malcolm: The
Encyclopedia of Herbs and Herbalism. London,
Orbis Publishing 1979. |
Williamson, Elisabeth M.: Potter's Herbal Cyclopaedia.
Essex, Saffron Walden 2003. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 15.02.2023 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|