|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Vasspepper er ettårig urt med omkring 30-50 cm høye, forgreinete
stengler med mørkegrønne, eggformede til lansettformede blad med
bølgete kanter og kjertler på undersiden. Bladene er opptil 10 cm
lange og bredest nedenfor midten. Stenglene er rotslående nederst,
oppsvulmet ved leddene og ofte noe rødfarget. De nedre
stengelslirene har korte kanthår mens de øvre vanligvis er helt
snaue. Blomstene er uanselige og sitter i bøyde, akslignende
samlinger. Hver blomst er 2-4 mm bred, har grønt eller rødaktig
traktformet beger, og både blomsterbladene og blomsterskaftet er
kledd med tettsittende gule kjertler. Blomstringstiden er fra juli
til september. Frukten er en flattrykt eller trekantet, matt
mørkebrun nøtt. Alle delene av planten smaker skarpt pepperaktig. |
|
|
UTBREDELSE |
Vasspepper er
naturlig forekommende på hele den nordlige halvkule (Europa, Asia og
Nord-Amerika). I Norge er vasspepper vanlig i lavlandet på Østlandet
og langs kysten til Sogn. Videre nordover er planten sjelden, men
den er funnet nord til Vefsn i Nordland. Vasspepper vokser på
leirete steder, i grøfter, på fuktige områder som oversvømte
elvebredder og i fuktige skoger. Planten kan også forekomme som
ugras på dårlig drenerte jorder. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Hele den
overjordiske delen av planten kan anvendes. Den skjæres ned i
blomstringsperioden og tørkes i skygge ved temperaturer som ikke må
overstige 40 °C. Planten er luktløs, men har en syrlig smak. Smaken
er først bitter, så bitende skarp, med undertoner av pepper. Når
vasspepper tørkes minsker mengden av de aktive stoffer betydelig,
derfor brukes urten fortrinnsvis frisk. Frøene av vasspepper kan
brukes som en peppererstatning, eller de kan spires og brukes i mat. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Vasspepper
inneholder flavonoider (quercetin, kaempferol, persicarin, hyperosid,
isorhamnetin, roseosid, rhamnazin og ulike sulfatderivater) og
kumariner (som polygonolid og hydropiperosid). Videre finnes
garvestoffer (hovedsakelig hydroslyserbare tanniner), mineraler
(kaliumsalter mm.), vitaminer (A, C og K), bitterstoffer, rutin,
organiske syrer og eterisk olje. Den skarpe pepperaktige smaken
skyldes ketonaldehydet tadeonal. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Skarptsmakende,
kraftig astringerende (sammentrekkende), blodstillende,
betennelseshemmende, fordøyelsesfremmende, avførende, stimulerende,
svettedrivende, urindrivende, menstruasjonsdrivende og
hudirriterende. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Mindre kutt og
skrammer, blødende og saktehelende sår, langvarige og kraftige
menstruasjonsblødninger, blødninger etter fødsel, urinveisblødninger
(som skyldes grus eller steiner som ikke stenger for urinlederen),
smertefull vannlating, urinsyregikt, revmatiske smerter, ødemer,
blødninger i fordøyelseskanalen, blødende hemoroider, kolikk, diaré,
dysenteri, dyspepsi, innvollsorm, hoste, febertilstander,
forkjølelse, munnskåld og tannverk. |
|
|
|
VASSPEPPER |
Vasspepper har
lenge vært kjent for sin bitende, pepperaktige smak, og har vært
brukt som krydder i uminnelige tider.
Dioskorides
(1. århundre e.Kr.) og
Galen (131-201) anbefalte vasspepper som avføringsmiddel,
mens Paracelsus
(1490 - 1541)
mente urten virket blodstillende og dessuten kunne anvendes som
middel mot magebesvær, gulsott mm.
Culpeper (1616 - 1654) fastslår at
"saften
ødelegger mark i ørene, når den dryppes inn i dem". Trolig var mark i
ørene mer vanlig i den tiden. Culpepper forteller videre at hvis en bit
med vasspepper blir lagt under salen på en hest, vil ikke hesten føle
seg sulten eller tørst under lange rideturer. Folk brukte å strø biter
av planten på gulvet i husene sine for å bli kvitt lopper og skremme
bort fluer. Laken ble fuktet med vann som man hadde kokt vasspepper i
for å hjelpe koleraoffer, som ble pakket inn i lakenet. De som led av
revmatisme kunne bruke planten i badevannet for å oppnå noe
smertelindring. Vasspepper ble ansett som en effektiv kur for alt fra
tannpine og epilepsi til koldbrann og urinsyregikt.
Både i Norge og Sverige er det
kjent at frisk urt av vasspepper ble tygd mot munnskåld
(munnslimhinnekatarr), og ved tannverk kunne vasspepper enten legges på
kinnet eller man skylte munnen med et sterkt avkok av urten. Tørket og
pulverisert urt ble brukt som sårmiddel for både folk og fe. I
Finland brukte legene urten utvortes som middel mot gikt. Frisk urt av
vasspepper har på grunn av sitt høye innhold av vitamin C dessuten vært
anvendt som middel mot skjørbuk. I våre dager blir vasspepper brukt i
folkemedisinen som et utvortes astringerende middel, et middel mot diaré
og som et befruktningshindrende middel.
Vasspepper som
medisinplante
Garvestoffer, bitterstoffer,
en eterisk olje, et glykosid, organiske syrer og vitamin C (i friskt
materiale) anses å være de viktigste medisinske stoffene i vasspepper.
Disse stoffene gir urten kraftig astringerende (sammentrekkende),
blodstillende, urindrivende og betennelseshemmende egenskaper. Bladene
inneholder også stoffet rutin som hjelper til å styrke skjøre
kapillærårer og på den måten forebygger blødninger.
Vasspepper kan brukes
innvortes som te ved blødninger som langvarige og kraftige
menstruasjonsblødninger, blødninger etter fødsel og utenom
menstruasjonen, og mindre blødninger i fordøyelseskanalen (som kan
skyldes hemoroider). En slik urtete kan også brukes som et
fordøyelsesfremmende middel og ved sykdommer og plager i
fordøyelsessystemet som dyspepsi, diaré, dysenteri, kolikk og
innvollsorm.
Man kan drikke te av
vasspepper også ved blødninger i urinveiene som skyldes irritasjon fra
grus eller steiner (som ikke stenger for urinlederen), og som et
urindrivende middel ved andre blære- og nyresykdommer, og ved urinsyregikt.
Ved febertilstander, forkjølelse og hoste kan man ha nytte av urtens
svettedrivende virkning.
Utvortes bruk av
vasspepper
Siden garvestoffer i
vasspepper virker sammentrekkende og betennelseshemmende, kan urten
brukes utvortes i form av omslag med frisk urt, eller som uttrekk til vask eller på
våte kompresser, ved hemoroider, mindre kutt, skrammer og blødende,
saktehelende og betente sår. Et gammel svensk navn på planten er
jungfrutvål, som kommer av at man kunne vaske seg med plantesaften
av vasspepper for å ta bort utslett, fregner, kviser og solbrenthet.
Uttrekk eller avkok av urten kan anvendes som et sammentrekkende middel
som lukker åpne porer og strammer opp huden. Tilsatt i badevannet har
urten både en stimulerende og beroligende virkning.
Vasspepper har en tendens til
å irritere og til og med gi blemmer på huden, noe som gjør at den bør
brukes med forsiktighet. Urter som irriterer hud og slimhinner, kan være effektive til å lindre revmatisk stivhet, men
det kreves erfaring og forsiktighet å bruke dem.
Vasspepper som krydder
Vasspepper har en skarp og
bitende smak, og frø og blad har vært brukt som erstatning for pepper.
Frøene er små og temmelig problematiske å bruke som peppererstatning,
men de kan spires og de små frøplantene tilsettes salater og brukes som
garnityr. Vasspepper smaker så skarpt at det virker nesten lammende på
tungen, omtrent som pepperrot (Armoracia
rusticana) eller wasabi. Det er liten tradisjon for å bruke
vasspepper som krydderplante her i landet, men i Japan anvendes friske
blad, spirte frø og små frøplanter til smakssetting av supper og
salater, og som garnityr til for eksempel sushi. Både tørking av bladene
og koking ødelegger den skarpe smaken, så i matlaging bør bladene
anvendes friske og tilsettes like før servering. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Det er ingen rapporter om kontraindikasjoner
eller bivirkninger når urten brukes forskriftsmessig, men inntak av
store doser vasspepper kan føre til irritasjoner i
fordøyelsessystemet. Frisk plantesaft kan også irritere huden.
Før man bruker vasspepper
til selvmedisinering ved indre blødninger, må årsaken til disse
blødningene fastslås av lege for å være sikker på at de ikke skyldes
en alvorlig sykdom. |
|
 |
|
|
KILDER |
Barker, Julian: The Medicinal Flora of Britain & Northwestern Europe.
Kent, Winter Press 2001. |
Breverton, Terry: Brevertons Complete Herbal. A book of remarkable plants and
their uses. London, Quercus Publishing Plc 2011. |
Flük,
Hans: Medicialväxter. Generalstabens Litografiska
Anstalts Förlag 1977. |
Forlaget Det
Beste: Våre medisinske planter.
Oslo, Det Beste A/S 1984. |
Grey-Wilson,
Christopher og Marjorie Blamey: Teknologisk Forlags Store Illustrerte Flora
for Norge og Nord-Europa. Oslo, N.W. Damm & Søn a.s - Teknologisk
Forlag 1992. |
Henriksson, Johannes: Vartill våra växter duga. Dals-Rostock,
Kroppefjälls Hembygdförenings Förlag 1978. |
Hlava,
B.; F. Pospisil & F. Stary: Plantekosmetik. Forlaget Lina 1987. |
Lid, Johannes og Dagny Tande Lid: Norsk flora.
7. utgåva ved Reidar Elven. Oslo, Det Norske Samlaget 2005. |
Ljungqvist, Kerstin:
Nyttans växter. Dals Rostock, Calluna Förlag 2006. |
Mossberg, Bo & Lennart Stenberg: Gyldendals store nordiske flora.
Oslo. Gyldendal Norsk Forlag AS 2007. |
Nielsen,
Harald: Planter i folkemedisinen. Oslo, J. W. Cappelens
Forlag A/S 1977. |
Nielsen, Harald: Läkeväxter
förr och nu. Bokförlaget Forum AB 1978. |
Pullaiah, T.: Encyclopedia
of World Medicinal Plants. Vol I-V. New Dehli (India), Regency
Publications 2006. |
Reader's Digest: Magic
and Medicine of Plants. Reader's
Digest 1986. |
Skenderi, Gazmend:
Herbal Vade Mecum. 800 Herbs, Spices, Essential Oils, Lipids Etc.
Constituents, Properities, Uses, and Caution. Rutherford, New
Jersey, Herbacy Press 2003. |
Vetlesen, Kari: Norsk smak. Våre ville kryddervekster.
Oslo, Vega Forlag AS 2014. |
Volák, Jan & Jiri Stodola: The Illustrated Book of Herbs.
London,
Caxton
Editions 1998. |
Williamson, Elisabeth M.: Potter's Herbal Cyclopaedia. Essex, Saffron
Walden 2003. |
|
|
 |
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 11.04.2021 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|