Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > AMURKORKTRE   

AMURKORKTRE
Phellodendron amurense
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Phellodendron amurense Rupr.
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
DANSK:  Amur korktræ / Asiatisk korktræ.
ENGELSK:  Amur cork tree / Siberian cork tree.
TYSK:  Amur-Korkbaum / Korkbaum.
FRANSK:  Phellodendron de l'Amour.
JAPANSK:  Obaku.
KINESISK:  Huáng bai.
 
FAMILIE
Rutefamilien (Rutaceae).
Foto ©: Rolv Hjelmstad
Flere bilder av amurkorktre

BOTANISK BESKRIVELSE
Amurkorktre er et inntil 12 m høyt, løvfellende tre med blekt gråbrun, korkaktig bark. Treet har glinsende, mørkt grønne, finnete blad som er sammensatt av 9-13 småblad, og små gulgrønne blomster i klaser. Hann- og hunnblomster sitter på separate trær. Hunnblomstene etterfølges av runde, svarte, ca. 1 cm store frukter som har en sterk duft av terpentin. Treet dyrkes i hager og parker på grunn av sin vakre bark og de aromatiske bladene, som blir gule om høsten.
 
UTBREDELSE
Amurkorktre er viltvoksende i Kina, Japan og Korea, og blir ellers dyrket for medisinsk bruk i Nordøst-Kina. Også brukt en del som hage- og parktre i andre strøk av verden. Amurkorktre er bra hardført, men nyskudd kan bli skadet av sein vårfrost. Treet formeres med frø som krever to måneders kaldstratifisering. Amurkorktre kan også formeres med halvharde stiklinger.
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Barken benyttes i urtemedisinen. Den samles inn om vinteren fra trær som er minst 10 år gamle, og tørkes for bruk i avkok.
 
INNHOLDSSTOFFER
Berberin, jatorrhizin, magnoflorin, phellodendrin, candicin, palmatin, menisperin, obacunon, abaculacton, dictamnolid, obacunoninsyre, lumicaerulinsyre, 7-dehydrostigmasterol, beta-sitosertol og campesterol. På grunn av alkaloidinnholdet har amurkorktre en antimikrobiell og antibiotisk virkning.
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Barken har blodrensende, antibakteriell, antirevmatisk, galledrivende, urindrivende, slimløsende, uttørkende, avkjølende, febersenkende, blodtrykksenkende, blodsukkersenkende, blodåreavslappende og styrkende virkning. Den har sterkt bitter smak. Har også en helbredende virkning ved øyensykdommer. Frukten har en slimløsende virkning.
 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Brukes i kinesisk urtemedisin ved sykdommer som skyldes overskudd av "fukt-varme". Barken tas innvortes ved behandling av akutt diaré, dysenteri, gulsott, gult utflod, vaginale infeksjoner (inkl. Trichomonas), akutte urinveisinfeksjoner, tarmkatarr, giktsmerter, yin-mangel, meningitt, konjunktivitt, byller, svulster, nattsvetting og hudsykdommer som eksem. Gis intramuskulært ved infeksjoner i de øvre luftveier.
 
 
AMURKORKTRE

Det vitenskapelige slektsnavnet på amurkorktre, Phellodendron, kommer av det greske phellos, som betyr kork, og dendron, som betyr tre. Amurkorktre er en av de 50 viktigste urtene i kinesisk urtemedisin, men er en plante som bør brukes med forsiktighet. Det er en sterkt bitter urt, barken virker kraftig på nyrene, og den anses for å ha en avgiftende virkning ved ”varme” og ”fuktige” tilstander. Fruktene av amurkorktre har en slimløsende virkning.

Anvendelsesområder for amurkorktre

Amurkorktre er mest kjent som en bitter, urindrivende og avkjølende urt som stimulerer leveren og galleblæren, senker feber, reduserer blodtrykket og blodsukkernivået, og er sterkt antibakteriell. Urten virker primært på nyrene, og brukes innvortes bl.a. ved diaré, dysenteri, tarmkatarr, gult utflod, vaginale infeksjoner (inkl. trichomonas), akutte urinveisinfeksjoner, byller, svulster, gulsott, nattsvetting og hudsykdommer. Amurkorktre er en av ingrediensene i den kinesiske medisinen San huang zhe she ye (”injeksjon av tre gule urter”), der de to andre er titakoptis (Coptis chinensis) og praktskjoldbærer (Scutellaria baicalensis). Denne medisinen gis intramuskulært ved infeksjoner i de øvre luftveier. I dyreforsøk har urten vist en klart blodtrykksenkende effekt når den ble injisert i blodet. Brukt utvortes har omslag med amurkorktre vært svært effektivt som behandling av eksem rundt ørene.

Amurkorktre har antibiotisk virkning

Nylig utført forskning har vist at amurkorktre kan være nyttig ved behandling av meningitt (hjernehinnebetennelse) og konjunktivitt (øyekatarr, betennelse i øyets bindehinne). Den antibiotiske virkningen av amurkorktre skyldes stoffet berberin. Preparater med bark av amurkorktre ble brukt til behandling av 20 tilfeller med meningitt. Behandlingen forgikk fra 1 til 18 dager hos de ulike pasientene, som var mellom 4 og 24 år. Alle pasientene ble friske. De med milde symptomer viste forbedring allerede første dagen, men det tok i gjennomsnitt åtte dager før symptomene var helt borte. En studie viste god effekt på konjunktivitt hos barn, med best resultat når man brukte en høy konsentrasjon av urten.

Andre egenskaper til amurkorktre

En gul plantefarge kan fås av innerbarken til amurkorktre. En olje som kan utvinnes fra frøene har insektdrepende egenskaper på samme måte som pyretrum. Trevirket er tungt, hardt og sterkt, og brukes bl.a. i møbler. Barken kan være en erstatning for kork.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner 

Amurkorktre må bare tas under tilsyn av kvalifisert helsepersonell, og må ikke brukes under graviditet. Urten er kontraindikert ved svak milt, med eller uten diaré. Det har vært noen rapporter i kinesisk litteratur om pasienter som har fått utslett etter inntak av amurkorktre. Når pasientene seinere gjennomgikk en hudtest, ble det påvist en kraftig lokal allergisk reaksjon.

 

Flere bilder av amurkorktre
KILDER
Bensky, Dan & Andrew Gamble: Chinese Herbal Medicine. Materia Medica.  Seattle, Washington, Eastland Press Inc. 1993.
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of Herbs & Their Uses. London, Dorling Kindersley 2002.
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo, N.W. Damm & Søn 2003.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 29.11.2016
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn