Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > AMLA  

AMLA
Phyllanthus emblica
 
ANDRE NORSKE NAVN
Amalaki, grå myrobalan.
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Phyllanthus emblica L.
Emblica officinalis Gaertn.
Mirobalanus embilica Burm.
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SVENSK:  Amalaki / Emblika.
DANSK:  Grå myrobalan.
FINSK:  Amblapuu.
ENGELSK:  Amalaki / Indian gooseberry / Amla / Aonla / Myrobalan / Emblica myrobalan / Emblic / Dhatri.
TYSK:  Amlabaum / Mirobalanenbaum.
FRANSK:  Amla / Amalaki.
SPANSK:  Amalaki.
SANSKRIT:  Amalaki / Dhatri.
KINESISK:  Yu gan zi.
 
FAMILIE
Vortemelkfamilien (Euphorbiaceae).
Illustrasjonen er hentet fra Wikimedia Commons

BOTANISK BESKRIVELSE

Amla er et 10-15 m høyt og 5-8 m bredt, rikt forgreinet løvfellende tre med krokete stamme og tynn grå bark. De sammensatte bladene er avlange og har 1-2 cm lange småblad. Treet har små gulgrønne blomster som etterfølges av kuleformede, spiselige, blekt grønne til gule, stikkelsbæraktige frukter som er omkring 2 cm i diameter og som har et svært surt fruktkjøtt.

 
UTBREDELSE

Amla er hjemmehørende i tropiske strøk i Sør- og Sørøst-Asia (India, sørlige Kina, Sri Lanka, Myanmar og Malaysia). Amla er for lite hardført til å kunne dyrkes utendørs i Norge.

 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Det er hovedsakelig fruktene fra treet som benyttes, i mindre grad frøene, bladene, roten, barken og blomstene. Den sure frukten kan spises rå eller brukes i pickles, chutneyer og syltetøy, eller som et middel som gir surhet på samme måte som sitronsaft. De kan også spises tørket som chips eller som snacks etter faste. Med tanke på smaken er amla blant de mest komplekse næringsmidlene, da den har fire av de fem basissmakene (mangler bare saltsmaken). Ekstrakter av amlafrukter er en vanlig ingrediens i Ayurvediske styrkemidler.
 
INNHOLDSSTOFFER

Bioflavonoider, niacin, C-, E- og B-vitaminer, gallinsyre, ellaginsyre, garvestoffer, pektin, fettsyrer, eterisk olje, polyfenoler og mineraler (jern, kalium og kalsium). Amla inneholder omkring 20 ganger så mye vitamin C som appelsiner og det er nesten ett gram av dette vitaminet i en halv kopp med amla-saft.

 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Smak / Energi: Sur, søt, bitter og skarp / Kjølig og tørr.

Amla-frukter er angitt å ha en rekke helsebringende effekter: De virker generelt styrkende og foryngende, astringerende, blodstillende, antibakteriell, antiviral (fremmer interferon-produksjonen), sopphemmende, betennelseshemmende, leverbeskyttende, kolesterolsenkende, blodsukkersenkende, antioksidant, blodstyrkende, magestyrkende, appetittfremmende, fordøyelsesfremmende, mykgjørende, fremmer regenerering av bindevev, urindrivende, avførende, styrker kapillærårene og arteriene, blodtrykkssenkende, immunstyrkende, nærende, avkjølende, foryngende, bedrer hukommelsen og konsentrasjonen, beskytter mot åreforkalkning, øker motstandskraften mot stress, motvirker rynker, yin-styrkende. Urten har ry for å få folk til å føle seg lettere til sinns, den fremmer kjærligheten (virker afrodisierende), gir et langt liv og en god skjebne.

 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER

Amla brukes i behandling av en rekke plager og helsetilstander, slik som generell svekkelse, anemi, forkjølelse, bronkitt, astma, allergier, lungesykdommer, dårlig appetitt, dårlig fordøyelse, gastritt, magesår, for mye magesyre, kvalme, oppkast, kolitt, diaré, dysenteri, forstoppelse, kvalme, oppkast, hemoroider, gjærsoppinfeksjon, hemoroider, leversvekkelse, hepatitt, gulsott, skjørbuk, miltsvekkelse, tuberkulose, feber, diabetes, blødninger, dysuri, urinsyregikt, leddsmerter, autoimmune bindevevsforstyrrelser som revmatoid artritt, psoriatisk artritt og polymyositt, hjertebank, høyt blodtrykk, kreft, osteoporose, hårtap, for tidlig grått hår, tannkjøttbetennelse, bloduttredelser, neseblødning, vertigo og synssvekkelse. Kan brukes utvortes ved sår, øyebetennelser og kløe.

 
 
AMLA

Navnet amla mener man kommer fra amalaki, som er et av navnene på sanskrit på denne planten. Et annet sanskritnavn, dhatri, betyr "sykepleier" og viser til plantens mange helbredende egenskaper. I moderne Hindu-praksis anses amlatreet å være helliget både Vishnu og Shiva, og regelmessig bruk av frukten sies å kunne bedre hukommelsen og forlenge både ungdommeligheten og livet.

Tradisjonell bruk av amlafruktene

Denne frukten er en av de rikeste naturlige kildene til vitamin C, og saften fra amla inneholder nesten 20 ganger så mye vitamin C som appelsinjuice. Den har utstrakt tradisjonell bruk, som blant annet omfatter behandling av hudsykdommer, lungetilstander, diabetes og dårlig fordøyelse. I Ayurvedisk medisin er amla et av de mest verdsatte foryngende styrkemidlene, da den anses å være i stand til å reversere aldringsprosessen. Amla kan brukes alene, eller i kombinasjon med andre urter i midler som skal bistå foryngelsen av kroppen. Slike remedier går i India under navnet rasayana.

Frukten er f.eks. en nøkkelingrediens i Chyavanprash, et populært 5000 år gammelt Ayurvedisk styrkemiddel som inneholder urter, frukter, ghee, råsukker og honning. Dette er den viktigste gjenopprettende urteblandingen i Ayurvedisk medisin, som også kan påføres utvortes som en pasta på hodet ved mentale forstyrrelser. Amla er dessuten en av tre ingredienser i Triphala ("tre frukter"), som hjelper til å regulere alle kroppsfunksjoner, men særlig fordøyelsen. I tillegg til amla, inneholder Triphala frukter av bellirisk myrobalan (Terminalia bellirica) og svart myrobalan (Terminalia chebula). Triphala brukes som et tarmstyrkende middel for behandling av forstoppelse og diaré, og til hjelp for å gå ned i vekt, kontrollere diabetes, og for å styrke øynene og sirkulasjonssystemet. Det brukes også til munnvask for behandling av tannkjøttbetennelse. Moderne studier har funnet at denne urteblandingen har betydelig betennelseshemmende og antibakteriell virkning, i tillegg til å være en kraftig antioksidant.

Amla brukes tradisjonelt for å gi næring til alle kroppsvev. Urten er funnet å fremskynde regenereringen av bindevev og å fremme interferon-produksjonen. Fruktene brukes derfor i behandling av en rekke plager og helsetilstander, som generell svekkelse, anemi, forkjølelse, bronkitt, astma, allergier, lungesykdommer, dårlig appetitt, dårlig fordøyelse, gastritt, kolitt, diaré, dysenteri, forstoppelse, kvalme, oppkast, gjærsoppinfeksjon, mye tarmgass, hemoroider, leversvekkelse, hepatitt, gulsott, skjørbuk, miltsvekkelse, tuberkulose, feber, diabetes, blødninger, dysuri, urinsyregikt, leddsmerter, hjertebank, høyt blodtrykk, kreft, osteoporose, hårtap, for tidlig grått hår, tannkjøttbetennelse, vertigo og synssvekkelse. Den brukes også til å fremskynde rekonvalesensen etter sykdom og til å motvirke rynker. Urten bedrer hukommelsen og konsentrasjonen, og øker motstandskraften mot stress. Amla har godt ry når det gjelder å få folk til å føle seg lettere til sinns, for å fremme kjærligheten, og for å gi et langt liv og en god skjebne.

Som et fordøyelsesmiddel vil amla fremme appetitten og bedre næringsopptaket. Urten har antibakterielle og betennelseshemmende egenskaper, og kan være til hjelp ved magesår, for mye magesyre, kvalme, oppkast, gastritt, hepatitt, kolitt og hemoroider.

I klinisk praksis brukes amla som hjelp til å forhindre og behandle skader assosiert med autoimmune bindevevsforstyrrelser som revmatoid artritt, psoriatisk artritt og polymyositt (samtidig betennelse i flere muskler med bl.a. smerter, muskelspenninger, ødem, søvnløshet og svetting). Den styrker også kapillærårene og arteriene slik at det beskytter mot åreforkalkning.

Amla brukes sammen med andre urter som blåbær (Vaccinium myrtillus) og gojibær (Lycium barbarum / Lycium chinense) for å gi næring til øynene, bedre nattsynet, og kan hjelpe til å beskytte mot utviklingen av alders- eller diabetes-relaterte øyeskader. Frukten hjelper til å bedre synet fordi den stabiliserer de små kapillærårene i øyene. Den hjelper også til å redusere skjørheten i kapillærårene andre steder i kroppen og kan i stor grad redusere skrammer, blødende tannkjøtt, bloduttredelser og neseblødning.

Kombinert med urter som brennesle (Urtica dioica) og åkersnelle (Equisetum arvense) kan amla fremme helingen av beinbrudd, hjelpe til å motvirke tannråte og bedrer styrken på hår og negler.

Ulike dyre- og in vitro-studier antyder også at amla fremmer funksjonen til immunforsvaret, særlig makrofag-aktiviteten. Den reduserer overproduksjon av histamin og kan hjelpe til å forhindre allergisymptomer.

For utvortes påføring er amla en ingrediens i sjampoer og andre hårpreparater for å hindre hårtap, og i massasjeoljer. I form av en lotion brukes den ved problemer med betente øyne, og ellers til behandling ved sår og kløe. Når den påføres som et omslag på hodet, har den en beroligende virkning i tilfeller av mentale forstyrrelser.

En kraftig antioksidant

Når amla blir knyttet til foryngelse og antialdring, skyldes det trolig først og fremst antioksidantegenskapene til fruktene. Mange helseproblemer og degenerative sykdommer er knyttet til det som kalles oksidativt stress. Dette skyldes at skadelige og reaktive oksygenmolekyler (frie radikaler) fra cellenes forbrenningsprosesser kommer på avveie og kan gjøre skade på ulike cellestrukturer. Antioksidanter forebygger og reparerer skader som forårsakes av frie radikaler. Vitamin C har en sentral rolle blant de vannløselige antioksidantene, og med sitt svært høye innhold av dette vitaminet er amla derfor en effektiv antioksidant. Det foreligger god dokumentasjon på at vitamin C støtter en god energiforsyning, reduserer tretthet og utmattelse og styrker immunforsvaret. Det bidrar i kroppens kollagensyntese og sørger for at både blodårene og huden får fleksibel og god struktur. Det er en fordel å få i seg vitamin C fra naturlige kilder, da det samspiller med mange andre innholdsstoffer i planter, som flavonoider og polyfenoler. Disse stoffene gir amla betennelseshemmende virkning og hjelper til å stabilisere bindevev og blodårer, i tillegg til tannkjøtt, bein, hår og øynene.

Bruk av amla ved kreft

Den tradisjonelle rollen til amla som en foryngende urtemedisin har blitt studert på to viktige områder: kreft og hjertesykdommer. Dyrestudier har antydet at amla kan forsinke utviklingen og veksten av kreftceller. I en studie fra India ble det vist at mus som ble gitt et kjent kreftfremkallende kjemisk stoff sammen med amla, fikk signifikant færre skadelige genforandringer enn de som ble gitt karsinogenet alene. Amla er også blitt vist å redusere genetiske mutasjoner i bakterier som har blitt eksponert for stoffer som har vært fastslått å forårsake kreft. I dyrestudier er amla vist å beskytte mot celleskader ved stråling. Det virket også beskyttende mot karsinogener og lever- og fordøyelsesskader forårsaket av medisiner eller virus, og hjalp til å beskytte mot giftvirkningen av arsenikk, kadmium og hjertemedisiner.

Amla er videre vist å kunne redusere kolesterolinnholdet i blodet, både hos dyr og mennesker. Det kan dessuten minske sammenklebingen av blodplater og dermed redusere risikoen for blodpropper. Amla har også ry for å kunne brukes til behandling av tilstander knyttet til lever og bukspyttkjertel. En studie fra Kerala i India viste at amla kanskje kan beskytte mot leverkreft, og en studie gjort i Bombay fastslo at frukten kan vise seg å være nyttig ved akutt bukspyttkjertelbetennelse (pankreatitt). I Ayurvedisk medisin gir man frukten for å styrke bukspyttkjertelen hos diabetikere. Studier har vist at amla har antibiotisk virkning mot en rekke bakterier, noe som kan forklare den tradisjonelle bruken av urten til behandling av lungeinfeksjoner.

Kulinarisk bruk av amla

Amla kan spises som frisk eller tørket frukt, og i form av gelé og syltetøy. Man kan lage chutney, pickles og juice av amlafrukter. Fruktene er svært sure og pektinrike, og er en god kilde til karbohydrater, mineraler og vitamin C.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner

Amla anses som et næringsmiddel og er svært trygg å bruke. På grunn av urtens avførende virkning, bør amla brukes med forsiktighet av personer som har en tendens til løs avføring. Urten inneholder garvestoffer, og disse stoffene kan teoretisk påvirke opptaket av mineraler (særlig jern) fra tarmene. Garvestoffer kan også binde seg til medisiner som inneholder alkaloider og hemme opptaket av disse. Derfor er det lurt å skille inntaket av amla og jern eller alkaloidbaserte medisiner tidsmessig med to til tre timer. 

 

 
KILDER
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of Herbs & Their Uses.  London, Dorling Kindersley 2002.
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter.  Oslo, N. W. Damm & Søn 2003.
Chopra, Deepak & David Simon: The Chopra Center Herbal Handbook.  New York, Three Rivers Press 2000.
Hershoff, Asa & Andrea Rotelli: Herbal Remedies. A Quick and Easy Guide to Common Disorders and Their Herbal Treatments.  New York, Avery 2001.
Mars, Brigitte: The Desktop Guide to Herbal Medicine.  Laguna Beach. Basic Health Publications, Inc. 2007.
McIntyre, Anne: The Complete Herbal Tutor.  London, Octopus Publishing Group Ltd. 2010.
Noveille, Agatha: Adaptogens. 75+ Herbal Recipes and Elixirs to Improve Your Skin, Mood, Energy, Focus, and More.  Avon, Massachusetts, Adams Media 2016.
Winston, David, with Steven Maimes: Adaptogens. Herbs for Strength, Stamina, and Stress Relief.  Rochester, Vermont. Healing Arts Press 2019.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 29.06.2020
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn