AMLA |
Phyllanthus emblica |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Amalaki,
grå
myrobalan. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Phyllanthus emblica
L. |
Emblica officinalis
Gaertn. |
Mirobalanus embilica
Burm. |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SVENSK: Amalaki
/ Emblika. |
DANSK: Grå
myrobalan. |
FINSK: Amblapuu. |
ENGELSK: Amalaki
/ Indian gooseberry / Amla / Aonla / Myrobalan / Emblica myrobalan / Emblic
/ Dhatri. |
TYSK: Amlabaum
/ Mirobalanenbaum. |
FRANSK: Amla / Amalaki. |
SPANSK:
Amalaki. |
SANSKRIT: Amalaki / Dhatri. |
KINESISK: Yu
gan zi. |
|
FAMILIE |
Vortemelkfamilien (Euphorbiaceae). |
|
|
Illustrasjonen er hentet fra Wikimedia Commons |
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Amla er et 10-15 m høyt
og 5-8 m bredt, rikt forgreinet løvfellende tre med krokete stamme
og tynn grå bark. De sammensatte bladene er avlange og har 1-2 cm
lange småblad. Treet har små gulgrønne blomster som etterfølges av
kuleformede, spiselige, blekt grønne til gule, stikkelsbæraktige
frukter som er omkring 2 cm i diameter og som har et svært surt
fruktkjøtt. |
|
|
UTBREDELSE |
Amla er hjemmehørende i
tropiske strøk i Sør- og Sørøst-Asia (India, sørlige Kina, Sri
Lanka, Myanmar og Malaysia). Amla er for lite hardført til å kunne
dyrkes utendørs i Norge. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Det
er hovedsakelig fruktene fra treet som benyttes, i mindre grad
frøene, bladene, roten, barken og blomstene. Den sure frukten kan
spises rå eller brukes i pickles, chutneyer og syltetøy, eller som
et middel som gir surhet på samme måte som sitronsaft. De kan også
spises tørket som chips eller som snacks etter faste. Med tanke på
smaken er amla blant de mest komplekse næringsmidlene, da den har
fire av de fem basissmakene (mangler bare saltsmaken). Ekstrakter av
amlafrukter er en vanlig ingrediens i Ayurvediske styrkemidler. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Bioflavonoider, niacin,
C-, E- og B-vitaminer, gallinsyre, ellaginsyre, garvestoffer,
pektin, fettsyrer, eterisk olje, polyfenoler og mineraler (jern,
kalium og kalsium). Amla inneholder omkring 20 ganger så mye vitamin
C som appelsiner og det er nesten ett gram av dette vitaminet i en
halv kopp med amla-saft. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Smak / Energi:
Sur, søt, bitter og skarp / Kjølig og tørr. |
Amla-frukter er angitt å
ha en rekke helsebringende effekter: De virker generelt styrkende og
foryngende, astringerende, blodstillende, antibakteriell, antiviral
(fremmer interferon-produksjonen), sopphemmende,
betennelseshemmende, leverbeskyttende, kolesterolsenkende,
blodsukkersenkende, antioksidant, blodstyrkende, magestyrkende,
appetittfremmende, fordøyelsesfremmende, mykgjørende, fremmer
regenerering av bindevev, urindrivende, avførende, styrker
kapillærårene og arteriene, blodtrykkssenkende, immunstyrkende,
nærende, avkjølende, foryngende, bedrer hukommelsen og
konsentrasjonen, beskytter mot åreforkalkning, øker motstandskraften
mot stress, motvirker rynker, yin-styrkende. Urten har ry for å få
folk til å føle seg lettere til sinns, den fremmer kjærligheten
(virker afrodisierende), gir et langt liv og en god skjebne. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Amla brukes i behandling
av en rekke plager og helsetilstander, slik som generell svekkelse,
anemi, forkjølelse, bronkitt, astma, allergier, lungesykdommer,
dårlig appetitt, dårlig fordøyelse, gastritt, magesår, for mye
magesyre, kvalme, oppkast, kolitt, diaré, dysenteri, forstoppelse,
kvalme, oppkast, hemoroider, gjærsoppinfeksjon, hemoroider,
leversvekkelse, hepatitt, gulsott, skjørbuk, miltsvekkelse,
tuberkulose, feber, diabetes, blødninger, dysuri, urinsyregikt,
leddsmerter, autoimmune bindevevsforstyrrelser som revmatoid
artritt, psoriatisk artritt og polymyositt, hjertebank, høyt
blodtrykk, kreft, osteoporose, hårtap, for tidlig grått hår,
tannkjøttbetennelse, bloduttredelser, neseblødning, vertigo og
synssvekkelse. Kan brukes utvortes ved sår, øyebetennelser og kløe. |
|
|
|
AMLA |
Navnet amla
mener man kommer fra amalaki, som er et av navnene på sanskrit på
denne planten. Et annet sanskritnavn, dhatri, betyr "sykepleier"
og viser til plantens mange helbredende egenskaper. I moderne
Hindu-praksis anses amlatreet å være helliget både Vishnu og Shiva, og
regelmessig bruk av frukten sies å kunne bedre hukommelsen og forlenge
både ungdommeligheten og livet.
Tradisjonell
bruk av amlafruktene
Denne frukten er
en av de rikeste naturlige kildene til vitamin C, og saften fra amla
inneholder nesten 20 ganger så mye vitamin C som appelsinjuice. Den har
utstrakt tradisjonell bruk, som blant annet omfatter behandling av
hudsykdommer, lungetilstander, diabetes og dårlig fordøyelse. I
Ayurvedisk medisin er amla et av de mest verdsatte foryngende
styrkemidlene, da den anses å være i stand til å reversere
aldringsprosessen. Amla kan brukes alene, eller i kombinasjon med andre
urter i midler som skal bistå foryngelsen av kroppen. Slike remedier går
i India under navnet rasayana.
Frukten er f.eks.
en nøkkelingrediens i Chyavanprash, et populært 5000 år gammelt
Ayurvedisk styrkemiddel som inneholder urter, frukter, ghee, råsukker og
honning. Dette er den viktigste gjenopprettende urteblandingen i
Ayurvedisk medisin, som også kan påføres utvortes som en pasta på hodet
ved mentale forstyrrelser. Amla er dessuten en av tre ingredienser i
Triphala ("tre frukter"), som hjelper til å regulere alle
kroppsfunksjoner, men særlig fordøyelsen. I tillegg til amla, inneholder
Triphala frukter av bellirisk myrobalan (Terminalia bellirica)
og svart myrobalan (Terminalia chebula). Triphala brukes
som et tarmstyrkende middel for behandling av forstoppelse og diaré, og
til hjelp for å gå ned i vekt, kontrollere diabetes, og for å styrke
øynene og sirkulasjonssystemet. Det brukes også til munnvask for
behandling av tannkjøttbetennelse. Moderne studier har funnet at denne
urteblandingen har betydelig betennelseshemmende og antibakteriell
virkning, i tillegg til å være en kraftig antioksidant.
Amla brukes
tradisjonelt for å gi næring til alle kroppsvev. Urten er funnet å
fremskynde regenereringen av bindevev og å fremme
interferon-produksjonen. Fruktene brukes derfor i behandling av en rekke
plager og helsetilstander, som generell svekkelse, anemi, forkjølelse,
bronkitt, astma, allergier, lungesykdommer, dårlig appetitt, dårlig
fordøyelse, gastritt, kolitt, diaré, dysenteri, forstoppelse, kvalme,
oppkast, gjærsoppinfeksjon, mye tarmgass, hemoroider, leversvekkelse,
hepatitt, gulsott, skjørbuk, miltsvekkelse, tuberkulose, feber,
diabetes, blødninger, dysuri, urinsyregikt, leddsmerter, hjertebank,
høyt blodtrykk, kreft, osteoporose, hårtap, for tidlig grått hår,
tannkjøttbetennelse, vertigo og synssvekkelse. Den brukes også til å
fremskynde rekonvalesensen etter sykdom og til å motvirke rynker. Urten
bedrer hukommelsen og konsentrasjonen, og øker motstandskraften mot
stress. Amla har godt ry når det gjelder å få folk til å føle seg
lettere til sinns, for å fremme kjærligheten, og for å gi et langt liv
og en god skjebne.
Som et
fordøyelsesmiddel vil amla fremme appetitten og bedre næringsopptaket.
Urten har antibakterielle og betennelseshemmende egenskaper, og kan være
til hjelp ved magesår, for mye magesyre, kvalme, oppkast, gastritt,
hepatitt, kolitt og hemoroider.
I klinisk praksis
brukes amla som hjelp til å forhindre og behandle skader assosiert med
autoimmune bindevevsforstyrrelser som revmatoid artritt, psoriatisk
artritt og polymyositt (samtidig betennelse i flere muskler med bl.a.
smerter, muskelspenninger, ødem, søvnløshet og svetting). Den styrker
også kapillærårene og arteriene slik at det beskytter mot
åreforkalkning.
Amla brukes sammen
med andre urter som blåbær (Vaccinium
myrtillus) og gojibær (Lycium barbarum / Lycium chinense)
for å gi næring til øynene, bedre nattsynet, og kan hjelpe til å
beskytte mot utviklingen av alders- eller diabetes-relaterte øyeskader.
Frukten hjelper til å bedre synet fordi den stabiliserer de små
kapillærårene i øyene. Den hjelper også til å redusere skjørheten i
kapillærårene andre steder i kroppen og kan i stor grad redusere
skrammer, blødende tannkjøtt, bloduttredelser og neseblødning.
Kombinert med
urter som brennesle (Urtica dioica) og
åkersnelle (Equisetum arvense) kan
amla fremme helingen av beinbrudd, hjelpe til å motvirke tannråte og
bedrer styrken på hår og negler.
Ulike dyre- og in
vitro-studier antyder også at amla fremmer funksjonen til
immunforsvaret, særlig makrofag-aktiviteten. Den reduserer
overproduksjon av histamin og kan hjelpe til å forhindre
allergisymptomer.
For utvortes
påføring er amla en ingrediens i sjampoer og andre hårpreparater for å
hindre hårtap, og i massasjeoljer. I form av en lotion brukes den ved
problemer med betente øyne, og ellers til behandling ved sår og kløe.
Når den påføres som et omslag på hodet, har den en beroligende virkning
i tilfeller av mentale forstyrrelser.
En kraftig
antioksidant
Når amla blir
knyttet til foryngelse og antialdring, skyldes det trolig først og
fremst antioksidantegenskapene til fruktene. Mange helseproblemer og
degenerative sykdommer er knyttet til det som kalles oksidativt stress.
Dette skyldes at skadelige og reaktive oksygenmolekyler (frie radikaler)
fra cellenes forbrenningsprosesser kommer på avveie og kan gjøre skade
på ulike cellestrukturer. Antioksidanter forebygger og reparerer skader
som forårsakes av frie radikaler. Vitamin C har en sentral rolle blant
de vannløselige antioksidantene, og med sitt svært høye innhold av dette
vitaminet er amla derfor en effektiv antioksidant. Det foreligger god
dokumentasjon på at vitamin C støtter en god energiforsyning, reduserer
tretthet og utmattelse og styrker immunforsvaret. Det bidrar i kroppens
kollagensyntese og sørger for at både blodårene og huden får fleksibel
og god struktur. Det er en fordel å få i seg vitamin C fra naturlige
kilder, da det samspiller med mange andre innholdsstoffer i planter, som
flavonoider og polyfenoler. Disse stoffene gir amla betennelseshemmende
virkning og hjelper til å stabilisere bindevev og blodårer, i tillegg
til tannkjøtt, bein, hår og øynene.
Bruk av amla
ved kreft
Den tradisjonelle
rollen til amla som en foryngende urtemedisin har blitt studert på to
viktige områder: kreft og hjertesykdommer. Dyrestudier har antydet at
amla kan forsinke utviklingen og veksten av kreftceller. I en studie fra
India ble det vist at mus som ble gitt et kjent kreftfremkallende
kjemisk stoff sammen med amla, fikk signifikant færre skadelige
genforandringer enn de som ble gitt karsinogenet alene. Amla er også
blitt vist å redusere genetiske mutasjoner i bakterier som har blitt
eksponert for stoffer som har vært fastslått å forårsake kreft. I
dyrestudier er amla vist å beskytte mot celleskader ved stråling. Det
virket også beskyttende mot karsinogener og lever- og fordøyelsesskader
forårsaket av medisiner eller virus, og hjalp til å beskytte mot
giftvirkningen av arsenikk, kadmium og hjertemedisiner.
Amla er videre
vist å kunne redusere kolesterolinnholdet i blodet, både hos dyr og
mennesker. Det kan dessuten minske sammenklebingen av blodplater og
dermed redusere risikoen for blodpropper. Amla har også ry for å kunne
brukes til behandling av tilstander knyttet til lever og
bukspyttkjertel. En studie fra Kerala i India viste at amla kanskje kan
beskytte mot leverkreft, og en studie gjort i Bombay fastslo at frukten
kan vise seg å være nyttig ved akutt bukspyttkjertelbetennelse (pankreatitt).
I Ayurvedisk medisin gir man frukten for å styrke bukspyttkjertelen hos
diabetikere. Studier har vist at amla har antibiotisk virkning mot en
rekke bakterier, noe som kan forklare den tradisjonelle bruken av urten
til behandling av lungeinfeksjoner.
Kulinarisk
bruk av amla
Amla kan spises
som frisk eller tørket frukt, og i form av gelé og syltetøy. Man kan
lage chutney, pickles og juice av amlafrukter. Fruktene er svært sure og
pektinrike, og er en god kilde til karbohydrater, mineraler og vitamin
C. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner Amla anses som et
næringsmiddel og er svært trygg å bruke. På grunn av urtens
avførende virkning, bør amla brukes med forsiktighet av personer som
har en tendens til løs avføring. Urten inneholder garvestoffer, og
disse stoffene kan teoretisk påvirke opptaket av mineraler (særlig
jern) fra tarmene. Garvestoffer kan også binde seg til medisiner som
inneholder alkaloider og hemme opptaket av disse. Derfor er det lurt
å skille inntaket av amla og jern eller alkaloidbaserte medisiner
tidsmessig med to til tre timer. |
|
|
|
|
KILDER |
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of
Herbs & Their Uses. London, Dorling
Kindersley 2002. |
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo, N. W. Damm
& Søn 2003. |
Chopra, Deepak & David Simon: The Chopra Center Herbal Handbook. New York, Three Rivers
Press 2000. |
Hershoff, Asa & Andrea Rotelli:
Herbal Remedies. A Quick and Easy Guide to Common Disorders and Their Herbal
Treatments. New York, Avery 2001. |
Mars, Brigitte: The Desktop
Guide to Herbal Medicine. Laguna Beach. Basic Health Publications, Inc.
2007. |
McIntyre, Anne: The Complete Herbal Tutor. London, Octopus
Publishing Group Ltd. 2010. |
Noveille, Agatha: Adaptogens. 75+ Herbal Recipes and Elixirs to Improve Your
Skin, Mood, Energy, Focus, and More. Avon, Massachusetts, Adams Media
2016. |
Winston, David, with Steven Maimes: Adaptogens. Herbs for Strength, Stamina,
and Stress Relief. Rochester, Vermont. Healing Arts Press 2019. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 29.06.2020 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|