HØYMOL |
Rumex longifolius |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Vanlig
høymol, høymole, hestesyre, hundesyre, bikkjesyre, fålunger,
engmosyre, gampesyre, grisegress, gåsehavre, havregryn, hesteblekk,
homalsyre, hommelstalk, hommelbusk, høymuggel, jølstragras,
lakseblad, lortsyre, mærrasyre, revpeis, storsyre [se ellers Høeg
1974]. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Rumex longifolius
DC. |
Rumex domesticus Hartm. |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SAMISK: illjojuopmu / Skirejuopmu / Duvdnerássi
/
Gussagolla. |
SVENSK: Gårdsskräppa
/
Gårdssyra. |
DANSK: By-skræppe. |
ISLANDSK: Njoli. |
FINSK: Hevonhierakka. |
ENGELSK: Northern
dock. |
TYSK: Gemüse-Ampfer
/ Langblättriger Ampfer. |
FRANSK: Rumex à longues feuilles. |
|
FAMILIE |
Slireknefamilien (Polygonaceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Høymol er en inntil
1 m høy, kraftig, flerårig urt. Bladene er bredt lansettformede med
tverr eller avrundet grunn og litt buktet kant (ikke så kruset som
hos krushøymol). De grønnaktige tokjønnete blomstene sitter i en høy
og tett topp. Hjerteformede fruktdekkblad med bølget kant uten
tenner. Fruktskaftet har et ledd nedenfor midten. |
|
|
UTBREDELSE |
Høymol har sin naturlige
utbredelse i Europa, Asia og Nord-Amerika. I Norge er arten vanlig
over det meste av landet, og i forbindelse med setrer kan den også
finnes høyt til fjells. Høymol vokser helst på fuktig kulturmark på
gårder, vegkanter og lignende, og planten regnes mange steder som et
besværlig ugras. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
På samme måte som med
krushøymol, kan man av høymol benytte roten, bladene og frøene.
Oppmalt eller knust
rot kan brukes til å lage omslag, tinkturer, avkok eller urtete.
Bladene (som plukkes mens de er
unge og friske) og frøene kan i små mengder benyttes som mat. Roten
kan i tørket tilstand oppbevares i flere år. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Hovedvirkestoffene
i høymol er antrakinone glykosider, garvestoffer og oksalsyre. Roten
inneholder mye karbohydrater og bladene har et høyt innhold av
vitamin C. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Selv om høymol er
langt mindre brukt enn den nærstående arten krushøymol, antar man at
de to artene har relativt like medisinske egenskaper, men at vanlig
høymol kanskje har en svakere virkning. Krushøymol har følgende
egenskaper (de fleste gjelder sannsynligvis også vanlig høymol):
Utrensende,
avgiftende, mildt avførende, galledrivende, leverstyrkende,
appetittvekkende, magestyrkende, styrker næringsopptaket,
urindrivende, astringerende (sammentrekkende), antibakteriell,
blodrensende, blodstyrkende, gjenskaper hudens vitalitet,
bloddannende ved anemi, betennelseshemmende, febersenkende og kan
forhindre skjørbuk. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Høymol har tradisjonelt
vært anvendt ved sår, brannsår, forstoppelse, diaré, hard mage,
gulsott, uteblitt menstruasjon, gikt, verkende ledd,
blodforgiftning, kløe og irritert hud. Høymol kan ellers
sannsynligvis brukes mot de samme tilstandene som krushøymol, men om
effekten av disse to artene er like god, har jeg ikke funnet sikre
opplysninger om. |
|
|
|
HØYMOL |
Høymol er nært
beslektet med krushøymol (Rumex crispus), og har tilsvarende
egenskaper som denne.
Vanlig høymol er svært lite brukt i dagens urtemedisin, men det finnes
en del beskrivelser av tradisjonell anvendelse av denne urten, både til
mat og medisin.
Innen folkemedisinen
var det særlig roten som ble brukt, og da primært til sårbehandling. Man
kunne lage salve av oppraspet rot av høymol i sur eller søt fløte, eller
alternativt i rømme. Denne salven ble brukt på alle typer sår, men
særlig på brannsår. I avskrifter etter
Henrik Harpestreng fra
1300-tallet står det at roten av høymol ble trukket i vin, som ble
drukket mot diaré, mens et avkok av roten skulle virke mot forstoppelse. Høymolrot er også blitt brukt mot hard mage, gulsott og uteblitt
menstruasjon.
Bladene av høymol ble
brukt som omslag mot gikt og verkende ledd. Videre ble bladene lagt på
sår og svulster for å trekke ut verk og fremme helingen. Denne
virkningen skyldes nok primært innholdet av garvestoffer i høymol. Når
det i skriftlige kilder står at avkok av høymol skulle hjelpe mot gikt
og blodforgiftning, stemmer dette godt overens med den mer kjente bruken
av krushøymol som en avgiftende og blodrensende urt. På samme måte som
krushøymol, kan plantesaft av vanlig høymol også brukes til å dempe
smerten og kløen hvis man har brent seg på brennesle eller brennmanet,
eller hvis man av andre grunner har en irritert hud.
Høymol som mat
Høymol kan, på samme
måte som krushøymol, brukes som mat. I gamle dager var det vanlig å
spise de indre delene av høymolstengler etter at de ytterste laget var
skrellet bort. Stengelen kunne spises rå eller i supper, eventuelt males
og brukes i mel. De C-vitaminrike bladene ble gjerne brukt i form av
stuing om våren. Frøene er energirike og kan spises friske mens de
fremdeles er grønne. I dårlige år ble modne frø raspet av, vasket for å
få bort mye av beskheten, og så malt til et mel. Dette ble brukt til å
koke grøt, eller til å drøye melet ved flatbrødbaking. Røttene er rike
på karbohydrater, og ble spist etter at man først hadde vannet dem ut for
å få bort noe av den beske smaken. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Høymol inneholder
ganske store mengder med oksalsyre. Unge blad kan inntas i små
mengder, men urten må ikke spises i store mengder, da oksalsyren kan
binde opp næringsstoffer i maten (særlig kalsium) og dermed
forårsake underskudd på mineraler. Oksalsyreinnholdet blir redusert
hvis planten kokes. Personer som plages med revmatisme, artritt,
urinsyregikt, nyrestein eller for mye magesyre bør helt unngå å
innta denne planten, da den kan forverre disse tilstandene. Se
ellers advarsler gitt for krushøymol. |
|
|
Flere bilder av
høymol |
|
KILDER |
Blekastad,
Hans: Naturen som spiskammer. Oslo, Gyldendal Norsk Forlag 1979. |
Forlaget Det
Beste: Våre medisinske planter.
Oslo, Det Beste A/S 1984. |
Grey-Wilson,
Christopher og Marjorie Blamey: Teknologisk Forlags Store Illustrerte Flora
for Norge og Nord-Europa. Oslo, N.W. Damm & Søn a.s - Teknologisk Forlag
1992. |
Holck,
Per: Norsk Folkemedisin. Oslo, J.
W.
Cappelens Forlag 1996. |
Høeg,
Ove Arbo: Planter og tradisjon. Oslo, Bergen, Tromsø, Universitetsforlaget 1974. |
Kaspersen,
Ardis: Folkemedisin fra hele landet.
Landbruksforlaget 1994. |
Källman, Stefan: Vilda
växter som mat och medicin. Västerås, ICA bokförlag 2006. |
Lid, Johannes og Dagny Tande Lid: Norsk flora. 7. utgåva
ved Reidar Elven. Oslo, Det Norske Samlaget 2005. |
Ljungqvist, Kerstin:
Nyttans växter. Dals Rostock, Calluna Förlag 2006. |
Wicklund,
Miriam: Kjerringråd i lange baner.
Oslo, Tiden Norsk Forlag A/S 1997. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 29.11.2016 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|