|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Vintersar er en
flerårig, eviggrønn og svært aromatisk halvbusk med opptil 50 cm
høye stengler som er treaktige ved roten. De ca. 3 cm lange, stive,
lansettformede og mørkegrønne bladene er spissere enn bladene hos
den ettårige sommersaren. Blomstene sitter samlet i tette kranser.
De er rørformet med to fremskytende underlepper (som er typisk for
planter i leppeblomstfamilien) og kan variere i farge fra hvitt til
svært lys rosa eller lilla. Vintersar blomstrer normalt i juli måned
og blomstene tiltrekker seg bier. Det
forekommer flere underarter av vintersar som bl.a. skilles på
sammensetningen av den eteriske oljen som planten inneholder. |
|
|
UTBREDELSE |
Vintersar er opprinnelig
hjemmehørende i Sør-Europa, Tyrkia, Syria, Libanon og i fjellområder
i Nord-Afrika. Urten dyrkes mye som hageplante og i urtehager,
særlig i Sør- og Mellom-Europa, Frankrike, det sentrale Asia, India
og Sør-Afrika. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Hele den overjordiske
delen av planten benyttes, eventuelt bare bladene. Urten kan brukes
både frisk og tørket. Sar høstes helst før blomstringen begynner, og
regelmessig høsting og beskjæring er gunstig for å forhindre
blomstring og stimulere dannelsen av nye blad. Tørket urt bør
oppbevares på et mørkt og tørt sted i en lufttett beholder. Hele
blad kan lagres i relativt lang tid, mens pulveriserte blad raskt
taper aromaen. Friske blad kan fryses. Av både vintersar og
sommersar utvinnes det en eterisk olje som blir brukt i
næringsmidler, kosmetikk, såper og andre rensemidler. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Eterisk olje (ca. 1,5
%), garvestoffer (rosmarinsyre og andre kaffesyrederivater),
triterpener (ursolsyre, oleanolinsyre), flavonoider, fytosteroler
med mere. Hovedkomponentene i den eteriske oljen er carvacrol (28-68
%), p-cymen (8-20 %), thymol (0-40 %) og γ-terpinen (5-15 %), men
den kan også inneholde α- og β-pinen, cineol, borneol og andre
stoffer. Det finnes kjemotyper av vintersar som domineres av p-cymen,
trans-sabinenhydrat, linalool, borneol, p-cymen-8-ol eller
silvesteren. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Aromatisk, fordøyelsesfremmende, gallestimulerende, krampeløsende,
tarmgassdempende, kvalmedempende, stoppende, beroligende,
slimløsende, astringerende, antiseptisk, bakteriehemmende,
virushemmende, sopphemmende, vanndrivende og antioksidant. Utvortes
virker vintersar smertelindrende på insektstikk. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Fordøyelsesplager (som
mye tarmgass, kvalme, kolikk og diaré), luftveisplager (som
forkjølelse, hoste, bronkitt og astma), podagra, revmatiske
lidelser, soppinfeksjoner (f.eks. Candida albicans),
smertefulle og hovne insektstikk. |
|
|
|
VINTERSAR |
Både vintersar og
sommersar (Satureja hortensis) har
vært brukt som krydder og medisinplanter i århundrer. Helt siden de
gamle grekernes tid ble sar ansett for å være en erotisk stimulerende
urt. Det latinske navnet Satureja skal være avledet av satyr, som
igjen har gitt oss ordet satyriasis, som betyr sykelig kjønnsdrift hos
menn. Munker skulle derfor ikke dyrke sar i klosterhagene, da urten
kunne true kyskheten.
Medisinske
egenskaper til vintersar
Selv om vintersar
brukes mest i matlaging, har urten også medisinske egenskaper. Planten
har ry for å ha en fordøyelsesfremmende, slimløsende og astringerende
virkning. Vintersar ble av oldtidens leger
Dioskorides og
Galen
klassifisert som "varmende og tørrende", og ble ansett å ha tilsvarende
effekt som hagetimian (Thymus vulgaris).
Urten reduserer gassdannelse i tarmene, lindrer kolikk, demper kvalme og
stopper diaréer. Sar-artene har antibakteriell og antiseptisk virkning,
og kan derfor brukes ved plager i luftveiene, som vanlig forkjølelse,
hoste, bronkitt og astma. Den magestyrkende virkningen skyldes urtens
innhold av bitre triterpener og fenolsyrer. Rosmarinsyre og de
beslektede kaffesyrederivatene er vist å hemme syntesen av leukotriener
og prostaglandiner, og framviser gallestimulerende, antibakteriell og
antiviral effekt.
Medisinsk er sar
best å bruke i form av te, som kan lages av friske eller tørkede blad og
blomster. Siden den først og fremst virker fordøyelsesfremmende, er teen
gunstig å drikke ved slanking og inntak av tungt fordøyelig mat. Urten
er også vanndrivende og kan være gunstig å anvende av personer som lider
av podagra og revmatiske lidelser.
Utvortes kan et
uttrekk av vintersar brukes til munnvask ved infeksjoner av bakterier og
sopp i munnhulen, f.eks. ved oppblomstring av Candida albicans.
Hvis man knuser bladene og legger dem som et omslag på vonde og hovne
insektstikk, lindrer det smerten.
Vintersar
som krydder
Selv om de to
sar-artene kan brukes om hverandre, bør de begge anvendes forsiktig i
matlagingen. Da sar har kraftig smak, er både sommersar og vintersar
gode krydderurter til kjøtt- og grønnsakretter som skal koke lenge.
Vintersar har en kraftigere og mer harpiksaktig og bitter smak enn
sommersar. Sar blir gjerne assosiert med bønner, noe som gjenspeiles i
det tyske navnet Bohnenkraut (bønneurt). Sommersar passer best
til grønne og hvite bønner, mens begge artene kan brukes til hagebønner
og andre belgfrukter. Sar smaker også godt til kål, rotfrukter og løk,
og mildner den sterke duften av disse grønnsakene når de kokes.
Vintersar brukes som krydder i salamipølser og hører med i bouquet
garni, suppekvasten til vinterens supper og sauser. I
middelhavsområdet brukes vintersar i fiskegryter, pizza, kanin- og
lammeretter. Man kan også prøve vintersar som krydder i salatdressing
eller som smakstilsetning i syltede produkter. Urten kan gjerne
kombineres med andre krydderurter som basilikum, laurbær, spisskummen,
hvitløk, lavendel, merian, mynter, oregano, persille, rosmarin og
timian. Som garnityr er sar brukt som en erstatning for persille eller
kjørvel, og friske blad kan i matlagingen erstatte pepper.
Dyrking av
sar
Begge sar-artene
trives best i en næringsrik og kalkholdig jord på en varm og solrik
vokseplass. Vintersar er lett å dyrke og kan vokse i mindre næringsrik
jord enn sommersar. Begge kan dyrkes fra frø, og vintersar kan også
formeres med stiklinger eller ved deling om våren. Frøene kan sås
innendørs for seinere utplanting, eller de sås direkte på voksestedet.
Vintersar kan formklippes og blir mer kompakt med beskjæring. Tidligere
ble planten brukt som kantplante i engelske hager, på samme måte som
buksbom (Buxus sempervirens).
Vintersar bør dekkes lett til om vinteren, eller graves opp og settes i
veksthuset.
Man kan normalt
begynne å høste av planten på starten av det tredje året etter såing, og
planten er produktiv i 5-6 år. I hagen kan man også høste av planten om
vinteren. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner Basert på
eksisterende data, foreligger det ingen fare for akutt eller kronisk
forgiftning ved jevnlig bruk av sar som krydder (gjelder både
vintersar og sommersar). Det er ingen rapporter om
kontraindikasjoner eller bivirkninger når vintersar brukes
forskriftsmessig, men den eteriske oljen må ikke anvendes
terapeutisk under svangerskap. |
|
|
Flere bilder av
vintersar |
|
KILDER |
Bremness, Lesley: Urter.
Oslo,
N.W. Damm & Søn / Teknologisk Forlag 1995. |
Breverton, Terry: Brevertons Complete Herbal. A book of remarkable plants and
their uses. London, Quercus Publishing Plc 2011. |
Boxer,
Arabella: Krydder og urter. Oslo, Gyldendal Norsk Forlag
AS 2000. |
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo, N. W. Damm
& Søn 2003. |
Hansson, Marie och Björn: Kryddväxter. Stockholm, Nordstedts
2010. |
Ljungqvist, Kerstin:
Nyttans växter. Dals Rostock, Calluna Förlag 2006. |
McVicar, Jekka: Damms store bok om urter. Oslo, N. W.
Damm & Søn AS 2003. |
Norman, Jill: Urter & krydder, matelskerens oppslagsverk. Oslo, N.
W. Damm & Søn AS 2003. |
Olesen, Anemette:
Krydderurter i hagen. Oslo, J. W. Cappelens Forlag AS 2006. |
Pettersson, Håkan og
Christina: Dyrk krydderurter. Oslo. N. W. Damm & Søn AS 2005. |
Skenderi, Gazmend:
Herbal Vade Mecum. 800 Herbs, Spices, Essential Oils, Lipids Etc.
Constituents, Properities, Uses, and Caution. Rutherford,
New Jersey, Herbacy Press 2003. |
Teuscher, Eberhard: Medicinal Spices. A Handbook of Culinary Herbs, Spices,
Spice Mixtures and Their Essential Oils. Stuttgart, Medpharm GmbH
Scientific Publisher 2006. |
Van Wyk, Ben-Erik: Culinary Herbs & Spices of the World.
Kew, Kew Publishing, Royal Botanic Gardens 2014. |
Vetlesen, Kari: Krydder-leksikon med urter og smakstilsetninger.
Oslo, Vega Forlag 2011. |
Williamson, Elisabeth M.: Potter's Herbal Cyclopaedia. Essex, Saffron
Walden 2003. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 30.03.2023 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|