|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Vanlig syrin er en
løvfellende busk med flere stammer eller et lite tre og kan bli 6-7
m høyt. Treet har glatte, grålige greiner og furet stammebark som
faller av i tynne flak. Knoppene er eggformede, grønne, og på
kraftige skudd er de ofte over 0,5 cm lange. De 4-8 cm lange,
lysegrønne bladene har kort stilk, er glatte, eggformede med
hjerteformet basis og tilspissede, og de skifter ikke farge om
høsten. Bladene sitter i motsatte par eller noen ganger i grupper på
tre stykker. Blomstene kommer i opprette, pyramideformede topper som
er 15-25 cm lange. Hver blomst har 4 (3-7) kronblad som er vokst
sammen til et rør. Blomsterfargen til den opprinnelige arten er lyst
fiolett, og blomstene har en kraftig duft som mange setter stor pris
på. Frukten er en ca. 1 cm lang, tørr og brun kapsel med
smalvingete frø. Vanlig syrin setter lett rotskudd og kan på den
måten danne bestand, og arten forviller seg gjerne.
Det finnes en mengde
kultivarer av syrin med ulike blomsterfarger, og med enkle
eller fylte blomster. En variant med hvite blomster er svært vanlig. Kultivarene blir podet, vanligvis på arten. Mens de gamle, blekt blå
sortene dufter sterkt, har nyere sorter med fylte blomster, sterke
farger og lengre blomstringstid ofte liten eller ingen duft. |
|
|
UTBREDELSE |
Vanlig syrin er
opprinnelig viltvoksende i Sørøst-Europa (Ungarn, Romania, Serbia og
Lilleasia), men helt siden tidlig middelalder har den vært dyrket
som prydbusk og er nå forvillet eller naturalisert mange steder i
Europa. I Norge er syrin mye brukt i hager og arten har forvillet
mange seder på Øst- og Sørlandet, med spredte funn nordover til
Troms. Den danner gjerne tett busksjikt og kan fortrenge andre
arter, og her i landet regnes syrin derfor som en fremmedart med høy
spredningsrisiko. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Blomstene kan brukes i
matlaging, mens både barken, bladene, blomstene og fruktene har vært
brukt som medisin, men i svært lite omfang. Vanlig syrin kan knapt
regnes med blant medisinplantene. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Aktive virkestoffer i
syrin er syringin og syringopicrin. Et duftstoff som brukes i
parfymer blir utvunnet fra blomstene. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Febersenkende, styrkende,
ormemiddel. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Rapportert brukt ved
febertilstander som malaria og tilbakefallsfeber, samt ved munnsår
og revmatisme. |
|
|
|
|
SYRIN |
Både det norske navnet syrin og
det vitenskapelige slektsnavnet Syringa kommer av det greske
ordet for rør eller fløyte, syrinx, og viser til blomstenes
rørlignende form eller at barken danner et rør når margen i greinene
fjernes. Artsnavnet vulgaris betyr rett og slett vanlig.
Folkelige tradisjoner
knyttet til syrin
Syrinblomster har normalt fire
kronfliker, men de kan også ha tre, fem, seks eller syv. Dette fenomenet
har vært brukt i lek, noe refereres det til hos Høeg (1974). Finner man
syrinblomster med fem fliker betyr det lykke, og disse blomstene kunne
man spise samtidig som man ønsket seg noe. Det var også vanlig at barn
sugde ut nektaren i syrinblomstene. Å finne en syrinblomst med tre
kronfliker betyr imidlertid ulykke.
Roy Vickery angir i boken
Vickery’s Folk Flora (2019) at mange i England er glade for å dyrke
syrintrær i hagen, men de tillater ikke at blomstene blir tatt med
innendørs, da det ville medføre ulykke, og det synes som om
hvitblomstrede syriner er mer fryktet enn de med lilla farge. På samme
måte som med andre hvitblomstrete og kraftigduftende planter, blir hvite
syriner knyttet til døden. Å gi slike blomster til rekonvalesenter etter
sykdom ble sagt å kunne forårsake tilbakefall av sykdommen. Når syriner
assosieres med ulykke og død, kommer det trolig av at man gjerne pyntet
huset med syrin etter et dødsfall, da den sterke duften fra blomstene
kunne dekker over lukten av liket som lå i huset. Det eneste unntaket
fra regelen om ikke å ta syrinblomster inn i huset, synes å være når
huset er hjemsøkt av uønskede ånder, da blomstene sies å skremme bort
ethvert spøkelse. Denne overtroen kan ha ført til at planten i New
England-regionen i USA blir ansett å beskytte mot det onde. Der blir
syrin plantet nært huset som beskyttelse mot mørke krefter. Duften av
syriner blir ellers sagt å tiltrekke alver til hagen.
I grensestrøkene til Wales i
England ble det påstått at syriner ville sørge når planter døde, så hvis
et syrintre ble sagd ned, ville trær som sto i nærheten ikke blomstre
det neste året. I England er det også knyttet værtegn til
syrinblomstringen. Hvis blomstene holdt seg lukket lengre enn normalt,
kunne man vente at det ble fint vær. Hvis de åpnet seg raskt, ville det
snart komme regn, og hvis blomstene falmer og faller av raskt, ville det
bli en varm sommer. Hvis syrinblomstringen er sein, indikerer det en
regnfull årstid.
Syrin som medisinplante
Barken, bladene og fruktene av
syrin er rapportert å være brukt som febersenkende middel, særlig ved
kronisk malaria og tilbakefallsfeber, og som et styrkemiddel og
ormemiddel. Den farmakologiske effekten av bladekstrakt har blitt
studert på noen dyr, og den febersenkende virkningen er blitt bekreftet.
Bladene eller barken har blitt tygd av barn som behandling av sår munn.
I Russland lages det et antirevmatisk liniment ved å legge knuse friske
blomster i olje og la det stå i 14 dager i full sol. Det er i
kildematerialet til denne siden ikke funnet henvisninger til medisinsk
bruk av syrin i Norge.
Bruk av syrin til
praktiske gjøremål
Veden i syrinstammer er tung
og hard, lys med lysebrun kjerne, og har vært mye brukt til finere
treskjærerarbeid, skaft til ulike redskaper og ikke minst til
rivetinder. Syrin kan også brukes til plantefarging. Man kan få en grønn
farge fra blomstene, grønne og brune farger fra bladene, og en
guloransje farge fra greinene.
Syrinblomster er
spiselige
Blomstene av syrin kan brukes
i matlagingen og egner seg spesielt godt som garnityr på kaker og
desserter, eller som pynt og smak i salater. Selv om blomstene dufter
godt, smaker de imidlertid noe bittert. De kan brukes til saft og
marmelade, og kan kandiseres ved å dyppe dem i eggehvite og rulle dem i
sukker. Blomstene kan også dyppes i pannekake- eller tempurarøre og
frityrstekes. Man kan lage en leskende saft ved å blande syrinblomster
med sukker og kokende vann, og la det stå og trekke i tre dager. Friske
syrinblomster kan fryses inn i isbiter og gir et effektfullt innslag i
sommerdrinken.
Dyrking av syrin
Vanlig syrin er svært hardfør
så fremt plantene får nok sommervarme til at knoppene kan modnes.
Plantene trives best i porøs, humusrik, næringsrik og veldrenert jord,
som godt kan være kalkholdig, men syrin er lite kravfull og vil også
klare seg i andre typer jord. For å få rikest blomstring og penest
vekst, må buskene dyrkes i full sol, men de klarer seg også på
skyggefulle lokaliteter. Syrin plantes ofte i hekker og hager, og her
kan den bre seg utover ved hjelp av rotskudd. I gamle hager kan man
finne forvokste syrinlysthus, som er fascinerende minner om gamle dagers
selskapsliv. I Norge er syrin plantet nord til Troms, og arten har
forvillet seg i store deler av Sør-Norge. Som prydbusk finnes det en
rekke foredlete kultivarer av vanlig syrin (over 1000 ulike navnesorter
er registrert), gjerne med større og mer fargerike blomsterklaser, og
disse kalles gjerne med et fellesnavn for edelsyriner. Til bruk i hager
finnes det dessuten flere andre hardføre syrinarter som ikke sprer seg
like lett som vanlig syrin, f.eks. ungarsk syrin (Syringa josikea),
nikkesyrin (Syringa reflexa) og lodnesyrin (Syringa villosa). |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Blomsterduften av syrin kan hos enkelte
forårsake kvalme hvis den inhaleres dypt. Utover dette er ingen
advarsler mot medisinsk bruk av syrin funnet i anvendte kilder. |
|
|
Flere bilder av
syrin |
|
KILDER |
Barker, Julian: The Medicinal Flora of Britain & Northwestern Europe.
Kent, Winter Press 2001. |
Bremness, Lesley: Urter.
Oslo,
N.W. Damm & Søn / Teknologisk Forlag 1995. |
Etnobiologi i Sverige 2: Människan och floran. Stockholm, Wahlström &
Widstrand 2005. |
Forlaget Det Beste:
Norsk Hageleksikon. Oslo, Forlaget Det Beste A/S 1982. |
Høeg,
Ove Arbo: Planter og tradisjon. Oslo, Bergen, Tromsø, Universitetsforlaget 1974. |
Ljungqvist, Kerstin:
Nyttans växter. Dals Rostock, Calluna Förlag 2006. |
Norman, Edle Catharina og Sofie Grøntvedt Railo: Norges spiselige planter og
bær. Vilt, vakkert og velsmakende fra tidlig vår til sen høst. Oslo,
J.M. Stenersens Forlag AS 2015. |
Olesen,
Anemette: Blomster på menyen. Oslo, Kirja Forlag 1996. |
Phillips, Stuart: An
Encyclopedia of Plants in Myth, Legend, Magic and Lore. London,
Robert Hale Ltd. 2012. |
Pullaiah, T.: Encyclopedia
of World Medicinal Plants. Vol I-V. New Dehli (India), Regency
Publications 2006. |
Van Wyk, Ben-Erik & Michael Wink: Medicinal Plants of the World. An
illustrated guide to important medicinal plants and their uses. CABI
Publishing 2017. |
Vedel, Helge og Jette Dahl Møller: Trær og busker. Oslo, N.W. Damm & Søn
AS 2003. |
Vickery, Roy: Vickery's Folk Flora. An A-Z of the Folklore and Uses of
British and Irish Plants. London, Weidenfeld & Nicolson 2019. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 19.08.2024 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|