Flere almearter er
blitt utnyttet til både mat og medisin rundt om i verden. I medisinsk
sammenheng er den amerikanske arten
rødalm (Ulmus rubra)
mest kjent, men den norske almen anses å ha lignende egenskaper.
Alm har vært utnyttet
helt siden oldtiden og store naturleger som
Plinius og de
greske legene
Dioskorides og
Galen roste almens sammentrekkende og sårlegende egenskaper.
Dioskorides fremhever
den myke innerbarkens elastiske egenskaper og dens evne til å få blodet
til å koagulere. Avkok av almebark ble derfor anbefalt ved blødninger,
små sår, brannsår, hudsykdommer, katarrer og slimhinnebetennelser, og
man kunne skylle håret med avkoket mot flass. Alm ble også brukt ved
diaré, hemoroider, nyresteinsmerter og revmatisme, og som et
vanndrivende middel.
I nordiske legeskrifter
fra middelalderen er det få opplysninger om alm. Bladene anbefales mot
hudsykdommer og utslett, foruten på sår. Tørket og pulverisert i vin
skulle de også lindre nyresteinsmerter. En urtete av bladene ble brukt
som avføringsmiddel, mens man brukte urtete av innerbarken mot diaré,
revmatisme, skader og hemoroider, og som munnvask ved sår i munnhulen.
Barkens stoppende virkning kan enkelt forklares ved at den inneholder en
kombinasjon av garvestoff og slim. Garvestoffene er astringerende og
stoppende, mens slimet beskytter såre og irriterte slimhinner. Oppmalt
almebark ble ellers brukt til å pudre såre barnerumper.
Med tanke på at alm har
tilsvarende egenskaper som rødalm, henvises det til monografien om denne
arten for beskrivelse av hvordan oppmalt almebark kan anvendes i dagens
medisin.
Alm brukt som mat
Den næringsrike
innerbarken fra alm var det beste råstoffet man hadde til barkebrødet
som ble bakt her til lands i tidligere tider. Mel av almebast har høyere
næringsinnhold og bedre bakeevne enn barkemel av andre treslag, noe som
skyldes det høye innholdet av slimstoffer som gjør at deigen henger
sammen ved elting og kjevling. Furubark, som også ble brukt til
barkebrød, inneholder praktisk talt ikke klebestoff. En annen fordel med
alm er at barken inneholder mindre garvesyre og bitterstoffer enn bark
fra furu, gran og bjørk. Innholdet av stivelse og protein i almebark er
imidlertid relativt høyt.
Det beste melet fikk man
av almebark fra to-tre år gamle skudd og renninger. Barken ble tørket,
knust og malt sammen med korn for bruk i barkebrød, flatbrød, grøt og
velling. Almebarkmelet ble brukt til å drøye vanlig kornmel og til å
gi dårlig kornmel bedre kvalitet. I de verste uårene ble også furubark,
bjørkebark, mose og lav brukt til å drøye melet.
Når almefruktene er
grønne og umodne om våren, er de gode å spise, direkte som de er, eller
strødd over salater og supper. De skal helst ikke skylles eller blandes
med dressing eller noe annet bløtt, for da blir de lett brune og
uappetittlige. Karbohydratene i fruktene består nesten bare av glukose
og fruktose, ellers inneholder de mye protein. 1 kg tørkede almefrukter
gir 2100 kcal energi, mens tilsvarende vekt av ferske frukter gir ca.
275 kcal.
Alm som dyrefôr
Alm har i Norge vært
anvendt til dyrefôr overalt hvor treslaget fantes, men mest ble almen
brukt i fjordbygdene på Vestlandet. I Norge har almen vært "høstet" til
fôr på to forskjellige måter. Om sommeren ble den "lauvet", det vil si
at de unge kvistene med påsittende grønne blad ble skåret av med
lauvkniv og etterpå buntet sammen til kjerv, som ble stablet opp eller
hengt opp i det fri til tørk. Almen ble også høstet på ettervinteren og
i sevjetiden om våren. Dette vinter- og vårfôret av alm (almeris) ble
nesten bare brukt til kyrne, som spiste knoppene, barken og de tynneste
kvistene. Fra Hardanger er det dessuten kjent at de unge almebladene på
forsommeren ble raspet av kvistene og brukt i frisk tilstand som
grisefôr.
Det ble sagt at kyrne
melket mer, at melken ble bedre og at smøret ble gulere og bedre når
kyrne ble fôret med almebark og almekvist, enn når de bare fikk høy.
Almebark som ble oppbløtt i kokende vann brukt til fôr når de skulle
gjø griser og kalver. Troen på at almebark var et næringsrikt fôr, bygde
på praktisk erfaring gjennom mange år. Når det gjelder nærmere
beskrivelse av hvordan almen ble utnyttet til dyrefôr og mat til
mennesker, henvises til Høeg (1974) og Nedkvitne og Gjerdåker (1995).
Bruk av alm til
andre formål
Almeveden har en vakker
struktur og er hard, tung, seig og holdbar, slik at den kunne brukes til
mange slags formål. Kjerneveden er forholdsvis holdbar i vann og ble
derfor brukt i båter, skovlehjul på skip, vannrenner og vannverk.
Seigheten og holdbarheten gjorde at almevirket også egnet seg svært godt
til bruk i kjøretøy og seletøy. Av samme årsak ble treslaget brukt til å
lage redskaper og verktøy, men her kunne ikke almen på noen måte måle
seg med ask (Fraxinus
excelsior), som utmerker seg som "redskapstreet" i edelløvskogen. I
nyere tid blir alm brukt i finer, møbler og parkett. I tillegg til
anvendelsen som mat og dyrefôr, ble den seige almebasten tvunnet til
svært sterke og seige reip.
Alm som parktre og
tuntre
Alm ble mye benyttet i
parkmessige beplantninger i barokktidens hagekunst. Trærne tåler mye
beskjæring og er derfor utmerket å bruke til hekk og lysthus. I nyere
tid er almen blitt avløst av treslaget lind (Tilia cordata),
som er enda lettere å klippe og forme. Alm blir store trær med et
dyptgående rotsystem og trærne er svært vindsterke. Derfor er alm godt
egnet til leplanting og som tuntre, parktre og i alléer.
Folketro knyttet til
alm
Alm ble gjerne plantet
som et beskyttelsestre som skulle verne gårdens folk mot onde makter.
Det er videre kvinnens spesielle tre, noe som gjenspeiler seg i den
tidlige islandske Edda, der det berettes at mannen ble skapt av en
askestokk og kvinnen av en stokk av alm. De fikk navnene Ask og Embla,
og var de første menneskene. I antikkens Hellas ble almen regnet som et
bilde på døden og sorgen, og den var helliget drømmenes gud. I
1700-årene ble almetreet valgt som symbol på frihet og selvstendighet i
De forente stater.
Et verdifullt
treslag
Å ha almetrær på
eiendommen sin ble i eldre tider ansett som svært verdifullt, og hver
gard hadde sine faste trær som de utnyttet. Det ble ført regnskap med
trærne og det ble tatt hensyn til dem ved skyldsetting av gården. Trærne
kunne bli skilt ut som egen eiendom ved arveskifte eller eiendomssalg.
En kunne eie trær som sto hos andre, eller flere kunne eie trær i
fellesskap. Trærne ble voktet, og tredjemann som forsynte seg av dem
kunne regne med søksmål. Enkelte steder i Norge har det vært praktisert
å gi et almetre som bryllupsgave, noe som skulle bidra til å gi
sikkerhet for matforsyningen for en nystiftet familie.
Almesyke
Almetrær er utsatt for
en farlig soppsykdom som kalles almesyke. Sykdommen går på flere av
almeartene, og finnes nå utbredt over hele utbredelsesområdet for
almeslekta (Ulmus). Soppen som er årsak til sykdommen, kalles
almesykesopp og har det vitenskapelige navnet Ophiostoma ulmi
eller Ceratocystis ulmi. I 1920 ble sykdommen første gang
isolert og den var da utbredt i Nederland, Belgia og Nord-Frankrike.
Sykdommen spredte seg videre utover i Europa, etter hvert også til
Nord-Amerika. Almesyken har ført til at det er lite alm igjen i store
deler av Europa og Nord-Amerika. England er et av landene som er hardest
rammet, og siden 1970-tallet har sykdommen herjet så stygt at den så å
si har utryddet alm som treslag over store deler av landet. I Norge ble
almesyken første gang påvist i Oslo i 1963, og siden 1970-årene har
sykdommen spredt seg over store deler av landet.
Almesykesoppen sprer
seg i ledningsstrengene i den siste årringen på treet. I et forsøk på å
stanses spredningen av soppen, vil treet produsere giftstoff og en
klebrig masse som fyller ledningsstrengene. Dette gir en karakteristisk
mørkfarging av vårveden. Tilstoppingen av ledningsstrengene, sammen med
utskilling av stoff fra soppen (soppmetabolitter), fører til at
vanntransporten i treet stopper opp. De første tegnene på at et tre er
angrepet av almesyke viser seg i juni-juli, da bladene i det partiet av
krona som først ble smittet begynner å visne. Bladene blir først gule,
seinere brune og etter hvert krøller de seg sammen. Utover sommeren vil
større deler av krona bli angrepet av soppen. Mindre trær kan bli drept
før bladene faller av. Hvis treet blir angrepet av en aggressiv rase av
soppen, begynner det å visne i krona etter omkring tre uker fra treet ble
smittet, og treet dør allerede samme året eller året etter. Både eldre
og yngre trær kan bli angrepet av soppen.
Smittesprederen er
først og fremst ulike arter av askesplintborer (Scolytus-arter),
som fører med seg sporene til soppen. Smitte kan også spres ved at
røttene til angrepne trær vokser sammen med røttene til friske trær og
at soppen da sprer seg fra det syke treet inn i rota til det som er
friskt. Når smitten er overført gjennom sammenvokste røtter, begynner
bladene nederst i krona å visne først. Sykdommen kan også bli overført
med redskaper som man bruker når man feller eller transporterer syke
trær. |