TYTTEBÆR |
Vaccinium vitis-idaea |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Tyting, tytebær, tutling, tyt, tysling, tytling, typpbær, tippbær, tittebær. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Vaccinium
vitis-idaea L. |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SAMISK: Jokŋa. |
SVENSK: Lingon / Ljungbär / Kröson. |
DANSK: Tyttebær
/ Almindelig
tyttebær. |
ISLANDSK: Rauðber / Rauðberjalyng
/ Tytuber. |
FINSK:
Puolukka. |
ENGELSK: Cowberry
/ Red whortleberry / Lingonberry / Lowbush cranberry / Mountain cranberry
/ Partridgeberry / Red billberry / Rock cranberry. |
TYSK: Preiselbeere
/ Bickelbeere / Fuchsbeere / Kronsbeere / Sauerbeere / Steinbeere. |
FRANSK: Airelle
rouge. |
SPANSK:
Arándano rojo. |
|
FAMILIE |
Lyngfamilien (Ericaceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Tyttebær er en 5-30
cm høy, vintergrønn dvergbusk med lange, skjellkledde utløperskudd
under jorden. Bladene er læraktige med nedbøyd kant. Bladoversiden er
blank med tydelige nerver, undersiden blekere grønn med mørke
kjertelprikker. Tyttebær blomstrer i mai-juni med nikkende blomster i klaser.
Blomstene er klokkeformet, hvite eller svakt rødlige, og har tydelige
fliker. De har svak blomsterduft. Bærene er først hvite, men blir skarlagenrøde
når de er modne. De smaker
friskt, men er temmelig syrlige.
Tyttebær kan bli angrepet av ulike
sopparter, bl.a. tyttebærklumpblad (Exobasidium vaccinii),
som er årsak til at bladene svulmer opp og får rød overside og hvit
underside. I fjellet forekommer
tyttebærfjellrødme (Exobasidium splendidum), som farger
hele årsskudd vakkert røde. |
|
|
UTBREDELSE |
Tyttebær
har en sirkumpolar utbredelse. Arten finnes utbredt i store deler av Europa. I
Norge finner vi tyttebær over hele landet, i fjellet opp til 1800 moh.
Høyt til fjells bærer plantene normalt lite bær. Tyttebær
trives best på næringsfattig og sur jord i skog, på sandmoer, lyngheier og
reinlavheier. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Vitis idaeae folia: Tyttebærblad.
Vitis idaeae fructus: Tyttebærfrukter. Bladene brukes som
medisin, bærene som mat og medisin. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Bladene
inneholder glykosider (mest arbutin), flavonoider, garvestoffer, organiske
syrer, sukkerstoffer og vitamin C. Modne
bær har høyt innhold av vitamin A og C, i tillegg til glykosidene
arbutin og vaccinilin, sukkerstoffer, pektin, gule fargestoffer og
organiske syrer, bl.a. benzosyre (naturens eget
konserveringsmiddel) og salisylsyre. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Tyttebærblad
har astringerende, antiseptisk, urindrivende, stoppende og blodsukkersenkende
virkning. Bærene virker
dessuten febernedsettende,
sopphemmende og styrkende. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Urinveisinfeksjoner,
febersykdommer, forkjølelse, sår hals, hoste, astma,
slim på lungene, lungehinnebetennelse (pleuritt), trøske, nyrestein,
revmatisme, gikt, diaré, blødning
etter fødsel, diabetes, og som forebyggende middel mot skjørbuk. |
|
|
|
|
TYTTEBÆR |
Det vitenskapelige
artsnavnet på tyttebær, vitis-idaea, bringer tankene hen på
vinranken. Direkte oversatt betyr navnet "vin fra Ida-berget".
Ida kan stå for fjell i sin alminnelighet og dermed kan man oversette
navnet med "fjelldrue". Av tyttebærplanten har både bærene og
bladene medisinsk virkning, og begge deler kan anvendes i urtemedisinen.
Folkemedisinsk bruk av
tyttebær
Tyttebær kan spises
friske eller tørket. De er blitt brukt til behandling av diaré, sår
hals, hoste og forkjølelse. Når forkjølelsen melder sin ankomst er et
kjerringråd å spise 1-2 dl frosne tyttebær. De frosne bærene virker
lindrende også hvis halsen er sår. Ved sår hals kan man gjerne bruke
tyttebærsaft som gurglemiddel, og varm saft har vært brukt mot
febersykdommer.
Tyttebærsaft er også
blitt brukt mot trøske (angrep av soppen Candida albicans) i
munnen hos barn. I tillegg mente man at saften kunne virke mot
meslinger, nyresykdommer og skjørbuk. Siden tyttebær er røde, trodde
folk i eldre tid at de kunne virke helbredende på ulike blodsykdommer.
De ble for eksempel brukt for å stoppe blødninger ved fødsler.
Det er innholdet av
salisylsyre, sammen med C-vitaminene, som sannsynligvis er forklaringen
på at tyttebær har en viss virkning ved forkjølelse og febersykdommer. I
tillegg inneholder tyttebær vitamin A og har derfor blitt brukt ved
øyesykdommer. Tyttebærsaft ble drukket gjennom hele vinteren for å
skjerpe synet.
Bruk av tyttebærblad som
medisin
Tyttebærblad har, i
hvert
fall i Nord-Norge, vært brukt til te i relativt stor utstrekning. Teen
var vanlig drikke ved måltidene, men ble også regnet som medisin.
Bladene ble ristet i en panne eller gryte før de ble brukt til
te. I slik te kunne også tørkede blomster inngå. Teen var medisin mot
forkjølelse, astma, slim på lungene og lungehinnebetennelse (plevritt).
I folkemedisinen ble avkok av bladene også brukt mot revmatiske smerter.
Te av tyttebærblad ved
urinveisinfeksjoner
I nyere urtemedisin har
tyttebærblad en beskjeden plass, men de kan brukes på tilsvarende måte
som melbærblad. Tyttebærblad inneholder glykosider,
garvestoffer, organiske syrer, sukkerstoffer og vitamin C. Disse
innholdsstoffene gir dem astringerende, antiseptiske,
urindrivende og blodsukkersenkende egenskaper. Egenskapene tilsvarer de
vi finner hos melbær (Arctostaphylos
uva-ursi), og bladene brukes som uttrekk for å behandle infeksjoner
i urinveiene og gallegangene, nyrestein, revmatisme og diaré. Da
tyttebærblad inneholder mindre garvestoff enn melbærblad, regnes melbær
for et mer effektivt desinfiserende middel for urinveiene enn tyttebær.
Men siden store mengder garvestoffer virker mageirriterende og kan være
skadelig for leveren, kan te av tyttebærblad være å foretrekke ved
urinveissykdommer. Særlig kvinner med tilbakevendende blærekatarr kan ha
nytte av en urtete av tyttebærblad. Det er garvestoffenes stoppende
virkning som utnyttes når man bruker tyttebærblad ved diaré.
Tyttebær som mat
Tyttebær er forholdsvis
fattige på næringsstoffer. Et unntak er vitamin C, som forekommer i
brukbare mengder. Bærene inneholder ellers organiske syrer, bl.a.
benzosyre og salisylsyre. Benzosyre brukes mye som konserveringsmiddel
og den konserverende virkningen forklarer hvorfor saft og syltetøy av
tyttebær holder seg godt uten andre konserveringsmidler. Man kan utnytte den
konserverende virkning i tyttebær med å legge et lag med knuste tyttebær
oppå andre bærslag som har lett for å mugne. I friske tyttebær som ikke
har vært fryst, finnes benzosyre både som fri syre og delvis bundet til
glukose. Ved frysing blir den bundne benzosyra frigjort og bærene får en
skarpere smak. Fryses tyttebær med sukker, blir de mindre skarpe i
smaken. Tyttebær inneholder også mye pektin, noe som gjør at
tyttebærsyltetøy lett blir stivt. Epler, pærer eller plommer sammen med
tyttebær gir et ekstra godt syltetøy. Trollkrem og tyttebær med ris er
tradisjonsrike desserter som mange bruker også i våre dager.
Tidligere lagret man
tyttebær på tønner og tømte på kokt, men kaldt vann til det sto over
bærene. Denne metoden ble en tid også brukt for tyttebær som ble
eksportert. Hvis man koker tyttebærene, holder de seg godt uten
tilsetning av sukker, og mosede og usukrede tyttebær ble tidligere mye
brukt til kjøttretter. Tyttebærsaft som ikke var søtet ble mye brukt som
drikke. I våre dager med rikelig tilgang på sukker, er det vanligere å
safte og sylte tyttebær med sukker slik at smaken blir søtere.
Man kan lage en velsmakende dram av
tyttebær. Godt modne bær legges på et glass og overhelles med sprit med
en styrke på 40-45 %. Etter å ha stått i minst tre måneder, siles man av
spriten som da har blitt til en en flott,
rød dram. Den dufter godt og smaker friskt, men med en lett bitter
ettersmak. I Finland og Russland har det lenge vært tradisjon å krydre
brennevin med tyttebær.
Andre bruksområder for
tyttebærplanten
Tyttebærlyngen er grønn hele året, og
med de blanke bladene kan planten brukes til å binde dekorative kranser.
Tyttebæret kunne fungere
som kalendermerke for skuronna. Når tyttebærene var modne, var det på
tide å skjære havren. Ellers het det at mye tyttebærblomster om våren
ville gi stor kornavling om høsten. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Personer med
nyrebetennelse eller nyrestein bør være forsiktig med å spise
tyttebær i medisinske doser, da de inneholder oksalsyre. På grunn av
innholdet av stoffet arbutin (som er svakt giftig), bør ikke te av tyttebærblad
brukes over lang tid eller i for kraftige doser. |
|
|
Flere bilder av
tyttebær |
|
KILDER |
Bjertnæs,
Aage: Groblad, meitemark og krutt. Kjerringråd og folkelig
behandling i 1000 år. Oslo, Gyldendal
Norsk Forlag ASA 1997. |
Forlaget Det
Beste: Våre medisinske planter.
Oslo, Det Beste A/S 1984. |
Hermansen,
Pål: Vakre vekster i skog og eng.
Oslo, Universitetsforlaget 1988. |
Høeg,
Ove Arbo: Planter og tradisjon. Oslo, Bergen, Tromsø, Universitetsforlaget 1974. |
Jonsson,
Sune: Blomsterboken. Markens urter, lyng og trær.
Oslo, Teknologisk Forlag 1983. |
Nielsen,
Harald: Lægeplanter og trolddomsurter.
København,
Politikens Forlag A/S 1976. |
Skard, Olav: Ville vekster - røtter i kulturhistorien. Oslo, Landbruksforlaget
2003. |
Ulltveit,
Gudrun: Ville bær. Oslo, Teknologisk
Forlag 1995. |
Volák, Jan & Jiri
Stodola: The Illustrated Book of Herbs.
London,
Caxton
Editions 1998. |
Wicklund,
Miriam: Kjerringråd i lange baner.
Oslo, Tiden Norsk Forlag A/S 1997. |
Øvrum,
Rolf: Fra urter til akevitt. Akevitt av egen avl. - En bok om brennevinskrydring.
Oslo,
N.W.Damm & Søn AS - Allehånde,
1999. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 18.04.2022 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|