TRANEBÆR |
Oxycoccus spp. |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Myrbær,
myrkonvall, myrtyttebær, myrtyt, måssåbær, revebær, naurislegras. |
I Norge finnes det to tranebærarter, TRANEBÆR
eller STORTRANEBÆR (Oxycoccus palustris) og SMÅTRANEBÆR (Oxycoccus
microcarpus). I eldre floraer er disse angitt som
underarter av arten TRANEBÆR og har gjerne vært ført til slekta
Vaccinium. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
TRANEBÆR / STORTRANEBÆR: |
Oxycoccus palustris
Pers. |
Oxycoccus
quadripetalus Braun-Blanq. |
Vaccinium oxycoccos
L. |
SMÅTRANEBÆR: |
Oxycoccus
microcarpus Turcz. ex Rupr. |
Vaccinium oxycoccos
subsp. microcarpum (Turcz. ex Rupr.) Hook. |
Vaccinium microcarpum
(Turcz. ex Rupr.) Schmalh. |
|
NAVN
PÅ TRANEBÆR PÅ ANDRE SPRÅK (kan gjelde begge artene) |
SAMISK: Jeaggemuorni. |
SVENSK: Tranbär. |
DANSK: Tranebær. |
FINSK:
Isokarpalo / Tavallinen karpalo. |
ENGELSK: Cranberry
/ Fenberry / Marshberry / Mossberry. |
TYSK: Moosbeere
/ Gewöhnliche
Moosbeere / Kranichbeere. |
|
NAVN
PÅ SMÅTRANEBÆR PÅ ANDRE SPRÅK |
SVENSK: Dvärgtranbär. |
DANSK: Dværgtranebær
/
Småtranebær. |
ISLANDSK:
Mýraberjalyng. |
FINSK:
Pikkukarpalo. |
ENGELSK: Small
cranberry. |
TYSK: Kleinfrüchtige
Moosbeere. |
|
FAMILIE |
Lyngfamilien (Ericaceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Tranebærartene er krypende, vintergrønne dvergbusker med lange,
trådsmale stammer som brer seg utover på torvmosetuer i myr.
Blomstene er rosa eller røde og sitter på tynne, opprette skaft.
Tranebær (stortranebær) har inntil 1 meter lange, krypende stengler
som er omkring 1 mm tykke og fint hårete, mens stenglene hos
småtranebær er 30-40 cm lange, ca. 0,5 mm tykke og snaue. De tykke,
vintergrønne bladene har noe nedbøyd kant, og de sitter spredt på
stenglene. Hver bladgenerasjon sitter på planten i to år. Bladene
blir hos tranebær 8-10 mm lange og 2-6 mm brede, og er normalt
bredest på midten. Hos småtranebær er bladene 3-8 mm lange, 1-2,5 mm
brede og bredest nær grunnen. Oversiden på bladene er mørkegrønn,
undersiden er lysegrønn og dekt av et voksbelegg. Tranebærplantene
blomstrer i juni-juli, som er noe seinere enn våre andre
bærlyngarter. Blomstene har 4 kronbladfliker som etter hvert blir
bakoverbøyde. Hos tranebær er kronbladene 6-7 mm lange, hos
småtranebær ca. 4 mm. Bærene minner om tyttebær, de er først lyse,
men blir mørkerøde når de modnes seint på høsten. Hos tranebær blir
bærene 8-10 mm i diameter, mens småtranebær har 5-8 mm store bær. |
|
|
UTBREDELSE |
De to
tranebærartene hører hjemme i det nordlige barskogsområdet. Artene
vokser i torvmoseteppet på våt, sur og næringsfattig myr. I Norge er
tranebær vanlig i lavlandet og dalførene nord til Trøndelag, men er
sjelden eller mangler i de ytterste kyststrøkene på Vestlandet.
Arten finnes også spredt videre nordover til Finnmark. Småtranebær
er vanlig i det meste av landet, og er den dominerende tranebærarten
i fjellet og nordpå, men mangler på Sørlandskysten og er sjelden i
kyststrøkene vestpå. Man finner sjelden store mengder
tranebær i Norge, men mengdene synes å øke mot øst, så i
Sverige gjør tranebærartene mer av seg enn hos oss. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Av tranebærplantene
er det primært bærene som brukes, men i folkemedisinen har også de
grønne delene av planten vært anvendt. Bærene har et stort innhold
av fruktsyrer og smaker derfor surt. De blir ikke skikkelig modne
før de har vært utsatt for frost, og da dempes også den sure smaken.
Tranebær er lettest å plukke etter en kald frostnatt, for da ligger
bærene som små harde kuler oppe på torvmosetuene, men man kan fort
bli kald på fingrene når man plukker slike frosne bær. Plukker man
tranebær før frosten kommer, kan man la dem få kuldebehandling i
fryseboksen. Aller best er bærene etter at de har ligget under snøen
om vinteren og blir plukket om våren, men de inneholder da mindre
vitamin C enn om høsten. Det høye innholdet av benzosyre gjør at
bærene ikke råtner, selv om de har vært opptint flere ganger.
Tranebær kan brukes til syltetøy, gelé, saft og likør.
Bærene på de norske
tranebærartene er bedre på smak og har en friskere syrlighet enn
amerikansk tranebær (Vaccinium
macrocarpon). |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Sukkerstoffer (glukose, fruktose og sukkrose), organiske syrer
(bl.a. benzosyre, eplesyre og sitronsyre), pektin, arbutin, vitamin
C og mineraler som kalium, kalsium, magnesium, sink og jern. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Urindrivende, desinfiserende på urinveiene, bakteriehemmende,
febersenkende, blodsukkersenkende og antioksidant. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Urinveisinfeksjoner (bl.a. blærekatarr), nyrestein, ødemer,
hudsykdommer, utslett, kviser, helvetesild (belterosen), skjørbuk,
forkjølelse, feber og mark i magen. |
|
|
|
|
TRANEBÆR |
Det
vitenskapelige slektsnavnet Oxycoccus kommer av de greske
ordene oxys (= sur) og kokos (= bær), og forklarer at
bærene smaker surt. Artsnavnet microcarpus kommer av
mikros (= liten) og karpos (= frukt), og henspeiler på de
små bærene. Artsnavnet palustris (= som hører til på myr)
viser til plantenes voksested.
Det
norske navnet tranebær kan ha to forklaringer. Navnet kan komme av
at plantene vokser på myrer hvor tranene holder til og at disse
fuglene gjerne spiser av bærene når de ankommer landet om våren. En
annen forklaring er at navnet stammer fra det tyske ordet Träne, som
betyr tåre, og viser til at bærene ofte er dråpeformet. Les mer
om navnet på denne planten i artikkelen Hva betyr plantenavnet
tranebær? i tidsskriftet
Blyttia (2011), skrevet av Kjell Furuset.
Tradisjonell bruk av tranebær
I
folkemedisinen har uttrekk av hele planter av tranebær blitt drukket som
te eller blitt tilsatt badevannet som middel mot hudsykdommer. Det
skulle virke særlig godt på utslett og kviser hos barn, men ble også
brukt mot helvetesild (belterosen), noe som gjenspeiles i lokalnavnet
naurislegras (av naurisle / nårisle = helvetesild). På lignende måte
som linnea (Linnaea borealis),
legeveronika (Veronica officinalis) og
kattefot (Antennaria dioica) vokser
tranebær med krypende stengler som sprer seg i alle retninger langs
bakken. Dette kan minne om måten som utslett, og da særlig helvetesild,
brer seg på. Det er sannsynlig at likheten mellom måten disse plantene
vokser på og mønsteret i spredningen av helvetesild kan ha vært
opprinnelsen til at alle disse artene i folkemedisinen er blitt brukt
mot hudsykdommer som sprer seg utover på kroppen (jfr.
Signaturlæren).
Fruktene av tranebær ble
også anvendt i folkemedisinen. De inneholder en god del vitamin C, og
har tidligere vært brukt som middel mot skjørbuk. Å drikke tranebærsaft
ble ellers anbefalt som middel mot forkjølelse og feber. I Sverige var
tranebærhonning, som er en blanding av like deler honning og
tranebærsaft, brukt som middel mot mark i magen hos barn.
Tranebær ved urinveisplager
Som
medisinplante brukes tranebær i dag nesten bare til behandling av nyre-
og urinveisinfeksjoner, og da særlig blærekatarr. Tranebær kan brukes
både forebyggende og til behandlingen av akutte urinveisinfeksjoner. Da
drikker man tranebærsaft eller inntar kapsler med tørket ekstrakt av
fruktene. Til slike kommersielle tranebærprodukter brukes i første rekke
arten amerikansk tranebær (Vaccinium
macrocarpon), som har mye større frukter enn våre hjemlige
tranebærarter. Amerikansk tranebær har i Nord-Amerika til alle tider
blitt samlet i naturen, men arten dyrkes også i stor og blir høstet
maskinelt. Klarer man å plukke tranebær i tilstrekkelige mengder på
norske myrer, har disse bærene minst like god virkning ved
urinveisinfeksjoner som de amerikanske bærene.
Lenge før
de medisinske virkningsmekanismene til tranebær var klarlagt, var det
kjent at personer som drakk mye tranebærsaft ofte opplevde meget god
virkning ved blærekatarr. I 1923 viste amerikanske forskere at urinen
til testpersoner ble surere etter at de hadde spist store mengder med
tranebær. Da bakterier foretrekker alkalisk miljø for å vokse,
konkluderte forskerne med at å spise mat som inkluderte tranebær både
kunne forhindre og kurere urinveisinfeksjoner. En studie utført i 1967
viste imidlertid at effekten av tranebær på urinens surhetsgrad var
svært midlertidig, og det ble antydet at en senkning av urinens pH-verdi
ikke var den viktigste effekten av tranebær.
Seinere
forskning har vist at virkningen av tranebærsaft også er knyttet til en
helt annen mekanisme. Det er nemlig blitt påvist at tranebær begrenser
muligheten for mikroorganismer til å feste seg til slimhinnene i
urinveiene. Den mest vanlige bakterien som forårsaker
urinveisinfeksjoner er tarmbakterien Escherichia coli. Denne
bakterien produserer to forbindelser kjent som adhesiner, som gjør at
bakteriene kan feste seg til slimhinner i kroppen for deretter raskt å
formere seg. Denne evnen til å feste seg til slimhinnene i urinveiene
blir hemmet av to stoffer i tranebærsaft, og når bakteriene ikke klarer
å feste seg, blir det heller ingen infeksjon. En av disse
anti-adhesinfaktorene er fruktose, den andre er en ukjent polymer
forbindelse med høy molekylvekt. Etter å ha testet effekten av mange
typer av bær og frukter, har det vist seg at det bare er tranebær og
blåbær (Vaccinium myrtillus) som
inneholder det sistnevnte hemmende stoffet.
Andre virkninger av tranebær
Tranebær
kan også ha andre medisinske effekter. Stoffet arbutin i fruktene
bekjemper ikke bare infeksjoner, det øker også urinutskillelsen og
reduserer på den måten vannansamlinger i kroppen (ødemer). Enkelte
forsøk har vist at tranebær reduserer mengden ionisert kalsium i urinen
med opptil 50 %, og de kan derfor brukes for å motvirke dannelsen av
nyrestein. Og på samme måte som blåbær, har tranebær vist seg å kunne
senke blodsukkernivået.
De samme
stoffene som hindrer bakterier å feste seg til slimhinnene, kan også
forhindre at bakterier i munnhulen klumper seg sammen og danner plakk
(et gulhvitt eller hvitt, nesten usynlig belegg som stadig dannes på
tennene, og som består av store mengder bakterier). Dette skulle tilsi
at tranebærsaft også kan brukes for å opprettholde en god munnhygiene.
Tranebær til mat og drikke
På samme
måte som tyttebær (Vaccinium vitis-idaea),
inneholder tranebær en god del benzosyre, og friske bær kan derfor
lagres lenge i kjøleskap uten å konserveres. Tranebærene er svært rike på
fruktsyrer, og de har en pikant og litt bitter bismak som gjør at
syltetøy av dem smaker spesielt. På grunn av bærenes høye innhold av
pektin, blir slikt syltetøy stivt og geléaktig i konsistensen. Det er
enkelt å lage en gelé av bærene, og saft, syltetøy og gelé av tranebær
får en lekker dyprød farge. Likør av tranebær har en frisk og god smak.
Tranebær egner seg svært godt til frysing. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Det er ingen kjente,
alvorlige bivirkninger av tranebær. Drikker man store mengder
tranebærsaft, kan det imidlertid gi diaré. Det er ikke angitt noen
kontraindikasjoner mot bruk av tranebær under graviditet eller
amming, og det er heller ingen kjente interaksjoner med antibiotika.
Tranebær fungerer imidlertid ikke som noen erstatning for
antibiotika ved alvorlige urinveisinfeksjoner, men kan brukes som en
understøttende behandling.
I følge Butnariu & Butu (2021) må
forsiktighet utvises ved samtidig bruk
av store mengder tranebær eller tranebærsaft og blodfortynnende medisiner
som warfarin (Marevan). Det skyldes at tranebærsaft inneholder et
flavonoid som er ansvarlig for å hemme cytokrom P450 (CYP)
isoenzymet CYP2C9, hovedenzymet som er involvert i metabolismen av
warfarin. |
|
|
Flere bilder
av småtranebær |
|
KILDER |
Armfelt
Hansen, Örjan: Bärboken.
Stockholm, P
A Norstedt & Söners förlag 1969. |
Brown, Donald J.: Herbal
Prescriptions for Health and Healing. Roseville,
Prima Health 2000. |
Butnariu, Monica & Marian Butu: Phytomedicines: Synergistic aand
antagonistic phytometabolites-drug interactions. Artikkel i boka: |
Furuset, Kjell: Hva betyr
plantenavnet tranebær?
Blyttia 69 (2011): side 168-172. |
Høeg,
Ove Arbo: Planter og tradisjon. Oslo, Bergen, Tromsø, Universitetsforlaget 1974. |
Jonsson,
Sune & Stina Jonsson: Villblomster. Markens urter i bilder og tekst.
Oslo, Teknologisk Forlag 1980. |
Ingmanson, Inger och Pelle Holmberg: Stora bärboken.
Rabén & Sjögren 1986. |
Lid, Johannes og Dagny Tande Lid: Norsk flora. 7. utgåva
ved Reidar Elven. Oslo, Det Norske Samlaget 2005. |
Lindman, C. A. M.:
Nordens Flora 7. Oslo. Gyldendal Norsk Forlag 1977. |
Ljungqvist, Kerstin:
Nyttans växter. Dals Rostock, Calluna Förlag 2006. |
Mossberg, Bo & Lennart Stenberg: Gyldendals store nordiske flora.
Oslo. Gyldendal Norsk Forlag AS 2007. |
Ulltveit,
Gudrun: Ville bær. Oslo, Teknologisk
Forlag 1995. |
Valset,
Kåre: Ville vekstar - nyttige frukter.
Oslo, Grøndahl & Søns Forlag / Hageselskapet 1976. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 01.09.2024 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|