FJELLSYRE |
Oxyria digyna |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Heiesure, reinsuru, syregras. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Oxyria digyna
(L.) Hill. |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SAMISK:
Eavru. |
SVENSK: Fjällsyra. |
DANSK: Fjeldsyre
/ Fjældsyre. |
ISLANDSK: Ólafssúra. |
FINSK: Hapro
/ Juomu. |
ENGELSK: Mountain
sorrel. |
TYSK: Alpen-Säuerling. |
FRANSK: Oxyria à deux styles. |
|
FAMILIE |
Slireknefamilien (Polygonaceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Fjellsyre er en
flerårig, glatt urt med nyreformede, langstilkede blad i en rosett
ved bakken. Blomsterstengelen blir opptil 30 cm høy. Den er normalt
uten blad, og har opprette greiner i blomsterstanden. Blomstene er
grønne eller svakt røde, og har fire kronblad. Frukten er en flat,
hengende nøtt med bred, rød vingekant. Bladene har en syrlig smak. |
|
|
UTBREDELSE |
Fjellsyre har en
nordlig sirkumpolar og alpin utbredelse (forekommer rundt hele den
nordlige delen av jorden). I Norge er fjellsyre vanlig i fjellet i
hele landet, og nordpå finnes arten også i lavlandet. Den vokser på
fuktig berggrunn, berghyller og elvebredder, ofte på surt jordsmonn.
Fjellsyre trives gjerne på steder der snøen ligger ganske lenge og
marken er jevnt fuktig. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Hele
planten, eller bare bladene, benyttes friske som mat
og medisin. For å ha en matreserve for
vinteren, kan bladene forvelles og fryses. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Urten inneholder
rikelig med vitamin C, fruktsyre og oksalsyre. Jeg har ikke funnet
opplysninger om plantens øvrige innholdsstoffer. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Fjellsyre virker
astringerende (sammentrekkende). Den viktigste medisinske effekten
er imidlertid knyttet til plantens høye innhold av vitamin C, noe
som gjør at den kan motvirke skjørbuk. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Brukes primært som
en næringsrik føde, men innholdet av vitamin C gjør at urten kan
bidra til å hindre skjørbuk hos folk som normalt spiser lite frukt
og grønt. |
|
|
|
|
FJELLSYRE |
Fjellsyre er lite
omtalt i urtemedisinsk litteratur, men vi vet at urten er blitt brukt på
tilsvarende måte som engsyre (Rumex
acetosa). På steder hvor fjellsyre er en vanlig plante, har den nok
vært like mye brukt som engsyre, både som matplante og til medisin.
Bladene av fjellsyre er rike på vitamin C og har vært en viktig
grønnsak som kunne beskytte mot skjørbuk. Ellers har både røtter og blad
blitt kokt og spist som behandling av dysenteri.
Fjellsyre som mat
Fjellsyre er blitt
regnet som en av de viktigste matplantene i arktiske områder og har
vært høyt verdsatt av eskimoer, samer og indianere. Hele planten kan
spises som den er, eller kokes og brukes som smaksetter i ulike
gryteretter med ville planter, eller til kjøtt. Smaken er syrlig, men
den skiller seg noe fra engsyre. Som kokt smaker fjellsyreblad som
spinat med et syrlig anstrøk. Bladene kan også kokes med sukker til en
velsmakende marmelade.
Både i Norge og Sverige
vet vi at samer og fjellbønder i tidligere tider konserverte fjellsyre
til vintermat. Eskimoene brukte ofte fjellsyreblad i gjæret tilstand (en
form for sauerkraut), mens samene foretrakk å koke dem forsiktig med
minst mulig vann til en grøtaktig masse. Så ble denne grøten stoppet i
reinmager og oppbevart på et sted med jevn frost. Om vinteren kunne man
tine opp den mengden man hadde behov for og bruke som tilbehør til
ulike kjøttretter. Blant samene var en annen tilberedningsmåte å koke
syren sammen med reinmelk slik at denne syrnet, og man fikk en osteaktig
masse som ble kalt gompe. Ved å kombinere fjellsyren med melk, eliminerte
man også for en stor del de problemene som kunne oppstå på grunn av
plantens høye innhold av oksalsyre.
Fjellsyre som
fargeplante
Fra Island kjenner vi
til bruk av fjellsyre som fargeplante. Bladene gir grønn eller gul
farge, rota en litt lys gultone. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Bladene av
fjellsyre inneholder oksalsyre. Inntak av fjellsyreblad i små
mengder bør ikke by på problemer, men hvis man spiser store mengder
ubehandlede blad kan oksalsyren binde opp kalsiumet i kroppen og
føre til kalsiummangel. Mengde oksalsyre i bladene reduseres
når bladene kokes, tørkes eller de spises sammen med melk. Det er
ikke kjent forgiftningstilfeller av fjellsyre. Personer som lider av
revmatisme, gikt, artritt, nyrestein eller overskudd av magesyre, bør
utvise forsiktighet ved inntak av fjellsyre, da urten kan forverre
disse tilstandene. Se ellers advarslene for engsyre (Rumex
acetosa). |
|
|
Flere bilder av
fjellsyre |
|
KILDER |
Grey-Wilson,
Christopher og Marjorie Blamey: Teknologisk Forlags Store Illustrerte Flora
for Norge og Nord-Europa. Oslo, N.W. Damm & Søn a.s - Teknologisk Forlag
1992. |
Hermansen,
Pål: Våre vakreste fjellplanter.
Oslo, Universitetsforlaget 1985. |
Høeg,
Ove Arbo: Planter og tradisjon. Oslo, Bergen, Tromsø, Universitetsforlaget 1974. |
Källman, Stefan: Vilda
växter som mat och medicin. Västerås, ICA bokförlag 2006. |
Lid, Johannes og Dagny Tande Lid: Norsk flora. 7. utgåva
ved Reidar Elven. Oslo, Det Norske Samlaget 2005. |
Ljungqvist, Kerstin:
Nyttans växter. Dals Rostock, Calluna Förlag 2006. |
Potterton, David (ed.):
Culpeper's Colour Herbal. Berkshire, Foulsham 2007. |
Ryvarden, Leif (fagredaktrør):
Norges planter 1. Oslo. J.W. Cappelens Forlag AS 1993. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 19.07.2022 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|