ENGSYRE |
Rumex acetosa |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Matsyre, kusyre, lammesyre, surgræs, suregras, surtegras, syrka, siris, sure,
surblad, m.fl. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Rumex acetosa
L. |
Acetosa pratensis
Mill. |
Rumex
alpestris auct. |
Rumex arifolius auct. |
Rumex
haematinus Kihlm. |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SAMISK: Juopmu
/ Gieddejuopmu. |
SVENSK: Ängssyra
/ trädgårdssyra. |
DANSK: Almindelig
syre / Dusksyre. |
ISLANDSK: Túnsúra. |
FINSK: Niittysuolaheinä
/ Suolaheinä. |
ENGELSK: Sorrel
/
Common sorrel / Cuckoo sorrel / Common English sorrel / Garden sorrel
/ Cow sorrel / Red sorrel / Broadleaf
sorrel / French sorrel / Sour dock. |
TYSK: Sauerampfer
/ Wiesen-Sauerampfer / Gartensauerampfel / Grosser Sauerampfer / Ochsenzunge
/ Roter Heinrich / Roter Ritter. |
FRANSK: Oseille sauvage / Rumex oseille / Surette. |
SPANSK: Acedera. |
KINESISK: Suan
mo. |
|
FAMILIE |
Slireknefamilien (Polygonaceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Engsyre er en
flerårig, 30-90 cm høy urt med svært variabelt utseende. Stengelen
er rødaktig, hul og greina øverst. Bladene er 2-3 ganger lengre enn
de er brede, pilformede med nedadrettede fliker ved grunnen. De øvre bladene
er stengelomfattende og sliren er brunaktig og frynsete. De små
grønne eller rødaktige blomstene sitter i sparsomt greinete eller
enkle blomsterstander. Plantene er særbu, slik at hann- og
hunnblomster sitter på hver sine planter. Frukten er en trekantet
nøtt som er 1,8-2,2 mm stor og glinsende svart. Planten smaker surt.
Engsyre har tre
underarter i Norge: en vokser i lavlandet sørpå, en vokser over hele landet,
og en vokser i fjellet. Fransk matsyre (Rumex scutatus) er en
nærstående art som i Europa ofte blir dyrket på grunn av sine
saftige blad. |
|
|
UTBREDELSE |
Engsyre er en av de
vanligste artene i syreslekta (Rumex) og finnes naturlig utbredt i
Europa og tempererte deler av Asia. Arten er introdusert på New
Zealand. Engsyre er vanlig over hele Norden, og går i fjellet nesten
opp til 1900 moh. I fjellet blir den mest funnet som underarten
lapponicus, som har blad med hjerteformet grunn. Engsyre er som
navnet sier hovedsakelig en engplante, men vokser også i åpen
skogsmark, langs veikanter og elvebredder, på strandgrus eller
bakker i fjellet, på nøytral eller litt sur jord.
|
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Det er i første
rekke bladene av engsyre som benyttes, men rotstokken og frøene kan
også anvendes. Som mat spises bladene friske i salater, eller
rives i stykker og blandes i maten som smaksstoff. Smaken blir
mindre syrlig når bladene kokes, og heller man bort kokevannet har
man også fjernet mye av oksalsyren. Bladene kan tørkes og
pulveriseres for seinere bruk, men smaken blir da mye svakere.
|
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Friske blad og
bladsaft av engsyre inneholder oksalsyre og kaliumbinoksalat (opptil
1 %), tartarsyre og vitamin C. Rhizomene inneholder et hyperosid,
quercetin-3-D-galactosid, anthracen, garvestoffer (opptil 25 %) og
antrakinoner. Antrakinonene (chrysophanol, physcion og emodin
anthroner) gjør at planens rotstokk har avførende virkning. Plantens
surhet skyldes både vitamin C og innholdet av oksalsyre og oksalater
(mest kaliumhydrogenoksalat). Det siste stoffet har vært årsak til
enkelte tilfeller av engsyreforgiftning både hos mennesker og dyr.
Oksalsyren i planten er muligens til beskyttelse mot beiting av
smågnagere. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Engsyre er en
skarp, syrlig, astringerende (sammentrekkende) og avkjølende urt.
Den virker urindrivende, avførende, styrkende, antiseptisk og
appetittvekkende (bitter). Den astringerende virkningen gjør at
engsyre har en blodstillende virkning. Planten er en god kilde for
vitamin C. Antimutagene, cytotoksiske og svulsthemmende egenskaper
er funnet hos engsyre, men disse egenskapene er mest kjent fra
småsyre (Rumex
acetosella). |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Skjørbuk, dårlig
matlyst, innvollsorm, forstoppelse, diaré, betente sår, brannsår, utslett, eksem,
kviser, byller, skabb, sting, øresus, nedsatt hørsel, feber,
solbrenthet og solstikk. |
|
|
|
|
ENGSYRE |
Planteslekta Rumex
heter syre fordi bladene smaker syrlig. Artsnavnet acetosa betyr
syrlig, og kommer av acetum, eddik.
Virkningen av engsyre ble
beskrevet
allerede av den greske legen
Dioskorides i det første århundre etter
Kristus, og urten har etter det vært omtalt i mange urtebøker.
Båret som en amulett rundt halsen skulle engsyre beskytte mot struma.
Det ble sagt at urten kunne fremskynde menstruasjonen, og løse opp
nyre- og blærestein. Videre ble engsyre anbefalt mot engelsk syke
hos barn, mot feber, ved sykdommer i blære, bryst, lever, mage og
nyrer, og det var kjent at urten virker både appetittvekkende og
blodstillende.
Middel mot skjørbuk
Engsyre hadde i
tidligere tider
en allsidig medisinsk anvendelse. Den
viktigste bruken av engsyre var imidlertid mot skjørbuk, noe som skyldes
det høye innholdet av vitamin C i bladene. Samene spiste ofte engsyre,
noe som gjorde at de sjelden var utsatt for denne sykdommen. Syrebladene
ble finhakket og kokt til en rett som samene kalte juobmo, og
denne ble spist bl.a. mot slapphet og dårlig matlyst. Friske engsyreblad
om våren ble brukt i såkalte vårkurer, som skulle rense og fortynne
blodet, fjerne innvollsmark, hindre diaré og stimulere melkedannelsen.
Den blodrensende virkningen gjorde at engsyre kunne brukes mot ulike
hudproblemer der årsaken satt inne i kroppen, f.eks. atopisk eksem.
Når det berettes at
engsyre kunne lege sår i munnen og få løse tenner til å feste seg,
skyldes nok ikke dette noen mystisk kraft i urten, men heller at
innholdet av vitamin C motvirket sykdommen skjørbuk, hvor et av
symptomene er at tennene løsner.
Utvortes bruk av
engsyre i folkemedisinen
Bladene av engsyre brukte
man tidligere til å gni inn i huden mot skabb, eller de ble lagt i
omslag på øret mot sting, øresus og nedsatt hørsel. Bladene, eller avkok
av dem, kan også
brukes som omslag på sår (særlig brannsår) og ved ulike hudproblemer som
utslett, betennelser og kviser. Det er rapportert at indianere har anvendt saften fra friske engsyreblad på
huden etter at de hadde brent seg på brennesler.
Slik kan man bruke engsyre som
medisin
Både roten og de
overjordiske delene av engsyre kan anvendes som medisin. Planten virker
appetittstimulerende, avførende og febersenkende, samt at den stiller
tørsten. Et uttrekk av bladene (25 g til en ½ liter kokende vann) brukes
som en avkjølende drikk ved feber. Et avkok av roten
virker sammentrekkende (astringerende), blodstillende, svakt avførende og urindrivende.
Det kan foreskrives ved munnsår, byller, betente sår, eksem og akner.
Avkoket
har også vært anvendt til behandling av diaré, forstoppelse, gulsott og nyrestein.
Vær imidlertid oppmerksom på urtens innhold av oksalsyre, som kan være
årsak til at det dannes nyrestein. Både roten
og frøene er blitt brukt til å stanse indre blødninger.
For å lage et
avkok blir roten kokt i 5-10 minutter, og får stå og trekke videre til
væsken blir kald før den siles. Av dette avkoket inntar man ½ dl tre
ganger daglig, eller det brukes utvortes som lotion. En kompress med engsyreblad
kan ellers virke avkjølende ved solbrenthet, og det sies at
te av engsyre kan brukes mot solstikk. Drikk i tilfelle en kopp engsyre-te tre ganger daglig.
Engsyre som mat
På grunn av oksalsyren
har alle delene av engsyreplanten en syrlig smak, og engsyreblad kan
erstatte rabarbra i matlagingen. Husdyr liker planten, og den har i
tidligere tider også vært vel ansett som mat for mennesker. Samene kokte
engsyre sammen med melk, som derved ble sur og holdt seg lenge. Den
samiske befolkningen har også brukt syre-arter til å krydre gompe,
en syrnet "grøt" av kvann, turt og reinmelk. Som eneste grønnsaksrett og
vitaminkilde gjennom de lange vintrene, var denne retten svært viktig,
og har sikkert hatt stor betydning som beskyttelse mot skjørbuk. Det er ikke uten grunn at syregrøt
tradisjonelt ble spist med melk, for med melken felles det meste av
oksalsyren ut som et harmløst stoff, og man unngår nyreproblemer.
Bladene av engsyre kan
spises friske. De saftige og grønne bladene har lite smak om våren,
mens syresmaken kommer etter hvert. På varme sommerdager kunne
slåttefolket spise de saftige bladene for å slukke tørsten.
Blir bladene forvellet,
forsvinner det meste av oksalsyren og den syrlige smaken. Bladene
passer godt i sauser til fisk, kylling og svin. Bladene plukkes helst
tidlig om våren og anvendes i salater, surret i smør, moset med fløte
eller tilsatt til supper og sauser. Kokes bladene som spinat, bør
kokevannet skiftes en gang for å redusere syremengden. Den søreuropeiske
arten fransk syre (Rumex scutatus), har en mildere,
sitronlignende smak, men har samtidig også en skarp bismak. I Frankrike
foretrekkes den i syresuppe. I våre dager samles engsyre av blant annet
innvandrere fra Tyrkia og Vest-Asia. De koker bladene med melk og spiser
dem med hvitløksyoghurt.
Også frøene og
blomstene av engsyre kan spises, enten friske, kokt i supper eller tørket for
seinere behov. Frøene kan males til et pulver og blandes i brødmelet. De er
enkle å høste, men er så små at de er litt plundrete å bruke. Engsyrens
syrlige smak forsvinner for en stor del når planten kokes eller tørkes.
Røttene kan også spises, men de er svært beske om de ikke først skjæres i
skiver og vannes ut.
Annen bruk av
engsyre
Saften fra frisk
engsyre er blitt brukt til å fjerne rust, mugg og blekkflekker på lintøy,
tre, vidjekurver og sølvtøy. Planten har også vært brukt til
plantefarging. Bladene av engsyre gir en svært fin olivengrønn farge til
ullgarn, mens røttene gir gult. Hvis fargingen foregår i en jerngryte,
trenger man ingen alunbeising av garnet. Til 100 g garn må man ha ca. 500
g friske blad. Bladene kokes i fem liter vann i to timer. Så siles vannet,
garnet legges i og får ligge ca. to timer ved høyst 90 °C før det vaskes og skylles.
Dyrking av engsyre
Hvis man vil dyrke
engsyre, formeres arten med frø som sås på vokseplassen, eller man
deler rota av allerede etablerte planter. Deling kan skje gjennom hele sommeren, men plantene
etablerer seg raskest hvis de deles om våren. Engsyre plantes med
ca. 30 cm mellomrom på et fuktig sted i halvskygge (fransk syre vil
ha en tørrere vokseplass med full sol). De første bladene kan høstes
omkring åtte uker etter såing. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Engsyre inneholder
mye oksalsyre som kan binde seg til kroppens kalk og danne tungt
løselige kalsiumoksalater, noe som kan føre til kalsiummangel i
kroppen. Oksalatene kan felles ut i nyrene og
danne nyresteiner som kan skade nyrene og gi nyresteinsanfall. I
utlandet er det rapportert om dødelige forgiftninger hos barn som
har satt til livs store mengder friske syreblad. Barn rammes
sterkest, fordi de tåler mindre mengder oksalsyre, samtidig som de
gjerne spiser friske planter og ikke kan kontrollere inntaket.
Dødelig dose av ren oksalsyre antas å ligge mellom 5 og 13 g. Inntak
av slike mengder fører til alvorlig magetarmkatarr med oppkast og
diaré, nyreskade, krampetrekninger og død som skyldes hjertestans.
Hvis
man skyller friske syreblad i varmt vann, eller gir dem et lett
oppkok og heller bort kokevannet før bladene inntas, reduseres mengden oksalsyre. Og hvis man
spiser syrebladene sammen med melk, vil også mye av oksalsyren bli
uskadeliggjort. Personer med nyreplager, eller som har disposisjon
for revmatisme, artritt, gikt eller for mye magesyre, bør avstå fra
å spise frisk engsyre, da inntak av urten kan forverre disse tilstandene. |
|
|
Flere bilder av
engsyre |
|
KILDER |
Allen, David E. & Gabrielle Hatfield: Medicinal Plants in Folk
Tradition. An Ethnobotany of Britain & Ireland. Portland /
Cambridge, Timber Press 2004. |
Alm, Torbjørn: Skjørbuksplanter - eller
jakten på C-vitamin. Tidsskriftet "Ottar", nr. 2/1998. |
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of
Herbs & Their Uses. London, Dorling
Kindersley 2002. |
Bremness,
Lesley: Den store urteboken. Oslo, Gyldendal Norsk Forlag A/S 1990. |
Bremness, Lesley: Urter.
Oslo,
N.W. Damm & Søn / Teknologisk Forlag 1995. |
Esplan,
Ceres: Helbredende urter. København,
Hernovs Forlag 1981. |
Forlaget Det
Beste: Våre medisinske planter.
Oslo, Det Beste A/S 1984. |
Garland,
Sarah: Hjemmets store bok om Helseplanter, Urter og Krydder.
Hjemmets bokforlag 1980. |
Grey-Wilson,
Christopher og Marjorie Blamey: Teknologisk Forlags Store Illustrerte Flora
for Norge og Nord-Europa. Oslo, N.W. Damm & Søn a.s - Teknologisk Forlag
1992. |
Hermansen,
Pål: Vakre vekster i skog og eng.
Oslo, Universitetsforlaget 1988. |
Kaspersen,
Ardis: Folkemedisin fra hele landet.
Landbruksforlaget 1994. |
Källman, Stefan: Vilda
växter som mat och medicin. Västerås, ICA bokförlag 2006. |
Lindman, C. A. M.:
Nordens Flora 3. Oslo. Gyldendal Norsk Forlag 1977. |
Ljungqvist, Kerstin:
Nyttans växter. Dals Rostock, Calluna Förlag 2006. |
McVicar,
Jekka: Urter for kropp og sjel. Oslo, Hilt og Hansteen 1996. |
Nielsen,
Harald: Planter i folkemedisinen. Oslo, J. W. Cappelens
Forlag A/S 1977. |
Potterton, David (ed.):
Culpeper's Colour Herbal. Berkshire, Foulsham 2007. |
Skard, Olav: Ville vekster - røtter i kulturhistorien.
Oslo, Landbruksforlaget 2003. |
Skenderi, Gazmend:
Herbal Vade Mecum. 800 Herbs, Spices, Essential Oils, Lipids Etc.
Constituents, Properities, Uses, and Caution. Rutherford, New
Jersey, Herbacy Press 2003. |
Stuart, Malcolm: The
Encyclopedia of Herbs and Herbalism. London,
Orbis Publishing 1979. |
Williamson, Elisabeth M.: Potter's Herbal Cyclopaedia. Essex, Saffron
Walden 2003. |
Østmo, Inger-Lise, Kari Bay Haugen og Anne Siri
Brandrud: Matsprell i naturens verden. Oslo, NRK
Aktivum AS 2006. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 21.07.2022 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|