BJØRNEBÆR |
Rubus fruticosus |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Bjønnbær, brandbær, kølabær, jonsokbær, trollbring, m.fl. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Rubus fruticosus
L. coll. |
|
Bjørnebær kan danne
spiredyktige frø uten bestøvning (apomiktisk formering), og av den
grunn har det oppstått en rekke såkalte småarter som kan være svært
vanskelig å skille fra hverandre (bare fra Norge er det kjent 36 slike småarter). Innen urtemedisinen ser man oftest
på bjørnebær som én art, som har fått det vitenskapelige navnet
Rubus fruticosus coll., der "coll." viser til at det er et
samlenavn som dekker mange småarter. |
|
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SAMISK: Čáhppesváđot. |
SVENSK: Björnbär
/ Svarthallon. |
DANSK: Brombær
/ Almindelig brombær / Klynger. |
ISLANDSK: Brómber. |
FINSK: Karhunvattu
/ Oimuvatukka. |
ENGELSK: Blackberry
/ Bramble / Dewberry / Gout berry. |
TYSK: Brombeere
/ Echte Brombeere / Falten-Brombeere / Kratzbeere. |
FRANSK: Ronces / Ronce commune / Murier. |
SPANSK: Zarza
/ Zarzamora. |
|
FAMILIE |
Rosefamilien (Rosaceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Bjørnebær er opptil
3 m høye halvbusker med opprette eller bøyde greiner som lett slår
røtter når de blir liggende på bakken. Stammene er grove, vedaktige
når de blir eldre, ofte kantete og med grove torner. Barken sitter
på stammene også andre året, til forskjell fra bringebær der barken
flasser av på to år gamle skudd. Bladene er oftest fem- eller
syv-flikete, og alle småbladene har tydelig bladskaft. Grønne blad kan
sitte på busken også gjennom vinteren. Bjørnebær
blomstrer fra juni til august med hvite eller rosa blomster som har
utsperrede kronblad som er lengre enn begerbladene. Fruktene er
glinsende blåsvarte til svartrøde når de er modne og løsner ikke fra
fruktbunnen, som følger med ved plukking. Smaken er søt, aromatisk
og mer eller mindre snerpende. |
|
|
UTBREDELSE |
Bjørnebær er
opprinnelig viltvoksende i tempererte områder av Europa, i Vest-Asia
og Nord-Afrika, og er naturalisert i Amerika, Australia og andre
steder i verden. I Norge
finnes det mange småarter av bjørnebær som er viltvoksende på Østlandet og
i et bredt belte langs kysten opp til Nordmøre. Flere av småartene
har en svært begrenset utbredelse i de sørlige kystområdene. Stedvis kan
bjørnebær være ganske vanlig, særlig på lune eller solvarme steder som tørre
bakker, steinrøyser, i skog og kratt, og langs veikanter, og kan
danne ugjennomtrengelig stikkende kratt. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Rubi fruticosi
folium: Bjørnebærblad. |
Rubi fruticosi radix: Bjørnebærrot. |
Rubi fruticosi fructus: Bjørnebær frukter. |
Bladdrogen er
luktfri og har en snerpende smak. Bladene samles om sommeren, bærene
om høsten. Bjørnebær kan ha en litt emmen smak og er normalt ikke så
ettertraktet som sin aromatiske slektning
bringebær (Rubus idaeus), men de egner seg friske i
desserter og gir et smaksrikt syltetøy og en saft med vakker dyp rød
farge. En smakfull dessert er vaniljeis med varme bjørnebær. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Bladene inneholder
rikelig med garvestoffer (galotanniner og ellagitanniner), dessuten
triterpener (rubusin- og rubitinsyre), flavoner, saponiner (villosin),
vitamin C, organiske syrer (eple-, oksal- og melkesyre), spor av
eterisk olje, slimstoffer, arbutin og hydrokinon. De fullt modne
fruktene inneholder organiske syrer, sukkerstoffer, antocyaniner,
pektin, niacin, flavonoider (kaempferol, quercitin), slimstoffer,
karotin, vitamin C og flere B-vitaminer. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Smak / Energi:
Blad, rot og rotbark: Bitter / Kald og tørr. Frukter: Søt og sur /
Nøytral. |
Blad, rot og
rotbark virker generelt nærende og styrkende, er astringerende
(sammentrekkende), blodstillende, stoppende ved diaré, antiseptisk,
sopphemmende, urindrivende, avkjølende, livmorstyrkende,
blodrensende og virker som et blod- og yin-tonikum. Bjørnebærblad
kan hjelpe til å fjerne hete, dempe betennelser, kjøle ned feber og
virke uttørkende ved for mye fuktighet. Fruktene virker styrkende og
er en kraftig antioksidant. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Blad, rotbark eller
røtter kan brukes innvortes ved fordøyelsesplager som diaré,
dysenteri, mage- og tarmkatarr. Videre ved blødninger, saktehelende
sår, feber, anemi, blærekatarr, urinsyregikt, hemoroider,
infertilitet, utflod, influensa, forkjølelse og hoste.
Utvortes kan
bjørnebærblad brukes ved eksem og andre utslett, fet hud, skader,
verkesår, hemoroider, soppinfeksjoner, smerter og kløe etter
insektstikk, og som gurglevann ved betennelser i munn og svelg,
munnsår, tannkjøttbetennelser og sår hals. |
|
|
|
|
BJØRNEBÆR |
Av bjørnebærplanten
blir blad, røtter og rotbark brukt medisinsk, mens fruktene hovedsakelig
har kulinarisk verdi. Den astringerende (sammentrekkende) virkningen av
bladene har vært kjent i lange tider, og gamle urtebokforfattere som
Hippokrates,
Dioskorides og
Plinius anbefaler dem, bl.a. til gurglevann
mot sår hals. I europeisk folkemedisin har bjørnebærblad vært brukt
til vasking av sår og for å stanse blødninger. Man la også friske blad
på sår og byller, eller man lagde avkok av bladene som ble drukket mot
diaré og tarmkatarr.
Innvortes anvendelse
av bjørnebær
Bladene og barken på
røttene av bjørnebærplanten inneholder relativt mye garvestoffer som har
sammentrekkende egenskaper, mens andre innholdsstoffer i planten
sannsynligvis har mindre medisinsk betydning. Siden garvestoffer virker
stoppende, kan te av bjørnebærblad brukes innvortes mot
diaré, dysenteri, mage- og tarmkatarr, hemoroider, blærekatarr og
utflod. Den velsmakende teen kan også drikkes ved influensa,
forkjølelse, halskatarr og hoste, og kan være en god erstatning for
vanlig te. Det er i litteraturen beskrevet dyreforsøk som antyder at
bjørnebærblad også kan ha en blodsukkersenkende virkning.
Sett i et energetisk
perspektiv, kan bladene av bjørnebær hjelpe til å "fjerne hete", dempe
betennelser, kjøle ned feber og virke "uttørkende ved for mye
fuktighet".
Utvortes bruk av
bjørnebærblad
Utvortes kan avkok av
bladene (eller roten) brukes som gurglevann ved sår hals, munnsår,
tannkjøttbetennelser og andre betennelser i munn og svelg. Videre kan
avkoket brukes til omslag på, eller til vasking av skader, hudutslett,
soppinfeksjoner, verkesår eller andre sår som har vanskelig for å gro.
Vask med avkok av bladene er også fint å bruke ved fet hud, og bladene
kan knuses og legges direkte på insektstikk for å lindre smerten og
kløen.
Bjørnebærfrukter
De fullt modne fruktene
av bjørnebær kan spises rå eller kokt, eller brukes til saft, syltetøy,
likør og vin. Smaken er sterk og aromatisk, men kan variere noe fra
småart til småart slik at de fruktene man plukker i naturen ikke alltid
er søte og gode. I enkelte områder av landet har bjørnebær vært høyt
skattet, mens de andre steder ble ansett som uspiselige eller til
og med giftige.
Bjørnebærfrukter
inneholder mye vitamin C og sukkerstoffer, og kunne i eldre tider derfor
spises mot skjørbuk. Bærene blir ansett for å være et bloddannende
styrkemiddel og kan være gunstig å spise hvis man er blodfattig. Med
sitt innhold av antioksidanter kan de også virke beskyttende mot bl.a.
kreft. På grunn av innholdet av organiske syrer og pektin kan bjørnebær
ha en mildt avførende virkning, men dette gjelder bare de modne bærene.
Umodne bær inneholder relativt mye garvestoffer og har derfor en
stoppende virkning.
Anvendelse og dosering
av bjørnebærblad
Når man skal drikke te
av bjørnebærblad, er vanlig dosering 1-2 spiseskjeer tørkede blad per
kopp kokende vann. Dette får trekke i 10-15 minutter før urten siles
fra, og slik urtete kan drikkes flere ganger om dagen, helst mellom
måltidene. Denne teen kan også brukes som gurglevann ved betennelser i
munnen og svelget. Bjørnebærblad er en vanlig ingrediens i urteblandinger som
brukes som te.
Blomstermedisin
Blomstene til bjørnebær
kan brukes til å lage en blomstermedisin (vibrasjonsessens).
En slik blomsteressens av bjørnebær
skal kunne være til hjelp for de som finner det vanskelig å sette i gang
prosjekter og som er hemmet av døsighet eller latskap. Essensen hjelper
den aktuelle personen til å fjerne kreative blokkeringer og tillate
skjulte talenter å blomstre. Den kan også roe ned hvis man har frykt for
døden. Blomsteressens av bjørnebær er særlig nyttig for de som arbeider
mye med drømmer, mediterer eller praktiserer visualisering.
Magisk bruk av
bjørnebær
I magiske kretser
regnes bjørnebær å ha en feminin karakter og være tilknyttet planeten
Venus. Planten ble ansett for hellig blant enkelte hedenske guddommer i
Europa og ble brukt i gudedyrkelse.
En grein av en
bjørnebærbusk som står i en bue og har røtter i begge ender kunne være
til stor magisk hjelp. På en solrik dag skulle man krype, først baklengs
og så forlengs, tre ganger gjennom buen, helst så nær øst-vest retning
som mulig. Da ville plager som byller, revmatisme, kikhoste og hudormer
forsvinne. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Et moderat inntak
av modne bjørnebær har ingen kjente bivirkninger, men hvis man
spiser uforholdsmessig store mengder bær, kan man oppleve å få enten
diaré eller forstoppelse, eller at menstruasjonsblødningen blir
hemmet. De som har en følsom mage kan erfare at inntak av urtete av
blad eller røtter av bjørnebær gir kvalme og oppkast, noe som skyldes det høye
garvestoffinnholdet i urten. |
|
|
Flere bilder av
bjørnebær |
|
KILDER |
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of
Herbs & Their Uses. London, Dorling Kindersley 2002. |
Bremness,
Lesley: Den store urteboken. Oslo, Gyldendal Norsk Forlag A/S 1990. |
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter.
Oslo, N. W. Damm & Søn 2003. |
Cunningham, Scott: Cunningham's
Encyclopedia of Magical Herbs. St.
Paul, Llewellyn Publications 2000. |
Forlaget Det
Beste: Våre medisinske planter.
Oslo, Det Beste A/S 1984. |
Jonsson,
Sune: Blomsterboken. Markens urter, lyng og trær.
Oslo, Teknologisk Forlag 1983. |
Juneby, Hans Bertil: Fytomedicin - en fickhandbok om medicinalväxter. Gamleby, Artaromaförlaget
1999. |
Mars, Brigitte: The Desktop
Guide to Herbal Medicine. Laguna Beach. Basic Health Publications, Inc. 2007. |
Stuart, Malcolm: The
Encyclopedia of Herbs and Herbalism. London,
Orbis Publishing 1979. |
Torkelsen, Anna-Elise:
Den lille boken om bær. Bergen. Vigmostad & Bjørke AS
2018. |
Volák, Jan & Jiri Stodola: The Illustrated Book of Herbs.
London,
Caxton
Editions 1998. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 01.03.2024 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|