Bildegalleri medisinplanter
Medisin-, krydder- og matplanter fotografert av Rolv Hjelmstad

Startside > Bilder > Medisinplanter > Kvann  

Kvann
Angelica archangelica
Omfatter fjellkvann (Angelica archangelica subsp. archangelica) og strandkvann (Angelica archangelica subsp. litoralis)

Fjellkvann

De åtte øverste bildene viser fjellkvann (Angelica archangelica subsp. archangelica). Det er denne underarten som brukes mest i urtemedisinen. De neste fem bildene viser strandkvann (Angelica archangelica subsp. litoralis), en underart som sjelden brukes kulinarisk eller til medisin, da den har en mye skarpere og dårligere smak enn fjellkvann.

Strandkvann

Strandkvann kan finnes i store mengder i fjæresteinene og tangvollene langs kysten. Bildet over er tatt på Smøla i Møre og Romsdal og viser strandkvann som har kommet i frøstadiet. Planten med hvite blomster i forkant til høyre er sløke, som er ganske lik kvann.

Se forskjell på kvann og sløke:

To arter som ofte forveksles er kvann (Angelica archangelica) og sløke (Angelica sylvestris). På bildet over vises blad av fjellkvann til venstre og sløke til høyre. Småbladene hos kvann er grovt sagtannete, mens de hos sløke er fint sagtannete. Bladene til kvann er større enn hos sløke (selv om størrelsesforskjellen ofte ikke så stor som dette bildet gir inntrykk av). Bladskaftet hos sløke har ei dyp renne på oversida, mens kvann har bladskaft med mer eller mindre rundt tverrsnitt (se bildet under). Blomsterstandene hos kvann og sløke er også forskjellige. Hos kvann er den nesten rund med gulgrønne blomster, mens sløke har en skjerm som er mer eller mindre flat på undersiden og med hvite blomster. Se bilder av sløke.
Bladskaftet til sløke (til venstre) ser ut som en renne, mens kvann (til høyre) har rundt bladskaft.
Kvann er en varmende og styrkende urt som kan brukes ved en lang rekke sykdommer og lidelser. Det er primært plager knyttet til fordøyelsessystemet som kan bedres med kvann. Urten kan også være nyttig ved dårlig blodomløp, da blodstrømmen til kroppens periferi økes. Ved å forbedre blodomløpet og stimulere opphosting av slim, gir plantens varmende og styrkende egenskaper også lindring ved bronkitt, astma og svekkelsestilstander i brystet. Som varmt uttrekk virker kvann svettedrivende og lindrer forkjølelser.
Faktaside om kvann

Foto ©:  Rolv Hjelmstad

OBS!  Bildene må ikke kopieres, lastes ned, eller publiseres andre steder uten skriftlig tillatelse fra fotografen.
ATTENTION!  Images may not be copied, downloaded, or used in any way without a written permission of the photographer.
Bildeoversikt medisinplanter