Bildegalleri medisinplanter
Medisin-, krydder- og matplanter fotografert av Rolv Hjelmstad

Startside > Bilder > Medisinplanter > Sløke  

Sløke
Angelica sylvestris
Sløke med frø
Når blomsterskjermen til sløke er i ferd med å springe ut, kan den høstes og brukes som mat.
Sløke og kvann (Angelica archangelica) er to arter som ofte forveksles, men de har noen greie skillekarakterer:
Sløke har blomsterskjermer som er mer eller mindre flate på undersiden, og blomsterfargen er hvit eller svakt rosa Kvann har blomsterskjermer som framstår som nesten runde, og blomsterfargen er gulgrønn
Bladstilkene hos sløke er renneformet Bladstilkene hos kvann er runde
Når man deler rota til sløke på langs, ser man at den har noen horisontale skillevegger i midten. Dette minner om den rominndelingen man finner i rota til den svært giftige skjermplanten selsnepe (Cicuta virosa), men hos denne arten er den horisontale inndelingen mye tydeligere.

Rot, blad og frø av sløke har vært brukt, både som mat og medisin, men planten har langt mindre anvendelse enn kvann (Angelica archangelica). Bladene kan brukes til en fordøyelsesfremmende og magestyrkende drikk, mens rota og fruktene virker både stimulerende og krampeløsende. Avkok av sløkerot ble tidligere brukt som et appetittvekkende middel, ved fordøyelsesplager som kolikk, og som hostemedisin ved halskatarr, sår hals og forkjølelse. Tørkede og pulveriserte frø har blitt brukt som middel mot hodelus. Som matplante anses sløke som mindreverdig i forhold til kvann, da smaken er både bitter og skarp, og på langt nær så aromatisk. Stengler og bladstilker kan skrelles, kokes og brukes som en grønnsak på samme måte som stangselleri. Bladene kan anvendes i små mengder i salater eller som tilskudd til kokte syrlige frukter, særlig rabarbra. Frøene kan brukes som krydder, i kaker eller til å smaksette supper. Bladstilkene til sløke kan kandiseres på samme måte som kvannstilker.

Faktaside om sløke

Foto ©:  Rolv Hjelmstad

OBS!  Bildene må ikke kopieres, lastes ned, eller publiseres andre steder uten skriftlig tillatelse fra fotografen.
ATTENTION!  Images may not be copied, downloaded, or used in any way without a written permission of the photographer.
Bildeoversikt medisinplanter