Bildegalleri medisinplanter
Medisin-, krydder- og matplanter fotografert av Rolv Hjelmstad

Startside > Bilder > Medisinplanter > Asparges  

Asparges
Asparagus officinalis
Grønn asparges på et grønnsakmarked.
Hvit asparges på et grønnsakmarked.

Det er de unge skuddene som brukes som mat, og de har en delikat og mild smak. Skuddene høstes når de er 20-30 cm lange, før de blir harde og trevlete. Det finnes to typer av asparges, hvit og grønn. Ernæringsmessig er asparges en av de mest kalorifattige matvarene, noe som skyldes at skuddene så å si mangler fett og dessuten har et veldig lavt karbohydratinnhold, men de er rike på protein.

Som medisin er det stort sett bare røttene av planten som brukes. De inneholder stoffet asparagin som har en lindrende og reparerende virkning på slimhinnene i urinveiene. Aspargesrøtter har vært brukt siden oldtiden som et urindrivende middel og for behandling av urinveisinfeksjoner. På grunn av den betennelseshemmende og urindrivende virkningen til aspargesrøttene, kan de bidra til å skille ut overskudd av vann og salt, og skylle ut avfallsstoffer som har hopet seg opp i leddene. Dermed kan urten lindre smerter og opphovninger i ledd, og anbefales til behandling av revmatiske smerter, artritt, urinsyregikt, nyreforstyrrelser og ødemer. Asparges er en bitter urt som stimulerer fordøyelsen og virker svakt avførende på grunn av fiberinnholdet, og har dessuten en hjertestyrkende og beroligende virkning.

Faktaside om asparges

Bildeoversikt medisinplanter

Foto ©:  Rolv Hjelmstad

OBS!  Bildene må ikke kopieres, lastes ned, eller publiseres andre steder uten skriftlig tillatelse fra fotografen.
ATTENTION!  Images may not be copied, downloaded, or used in any way without a written permission of the photographer.