Bildegalleri medisinplanter
Medisin-, krydder- og matplanter fotografert av Rolv Hjelmstad

Startside > Bilder > Medisinplanter > Grapefrukt  

Grapefrukt
Citrus x paradisi

Grapefrukt mener man har oppstått som en naturlig hybrid mellom appelsin (Citrus sinensis) og pomelo (Citrus maxima). Grapefrukt finnes i ulike varianter med gult, rosa eller rødt fruktkjøtt. Denne sursøte og svakt bitre frukten kan deles i to og spises med skje, eventuelt med litt sukker over, noe som er friskt og godt til frokost. Fruktkjøttet eller juice kan også tilsettes cocktailer, fruktsalater, iskrem og konfekt. Grapefruktjuice er en svært populær drikk og er et godt alternativ til appelsinjuice. Næringsverdien til grapefrukt er ganske lav, men frukten er rik på pektin, en vannløselig fiber. Som alle sitrusfrukter, er grapefrukt rik på vitamin C og kalium. Hvis man har behov for å "rense blodet" og dermed styrke kroppens avgiftningsorganer, kan man drikke et glass grapefruktjuice på tom mage hver morgen.

En eterisk olje av grapefrukt produseres ved å presse fruktskallet. Grapefruktolje regnes med blant de euforiske oljene, dvs. oljer som kan øke følelsen av velbehag og lykke. Brukt i aromaterapi er grapefruktolje en verdifull olje ved væskeopphopning, cellulitter og andre tilstander der giftstoffer ikke blir eliminert effektivt, da den virker urindrivende, avgiftende og stimulerende på lymfesystemet. På huden har grapefrukt rensende, antiseptisk, avkjølende og lett astringerende virkninger. Den er fin mot fet hud, åpne porer og akne.

Grapefruktkjerneekstrakt utvinnes fra frøene i grapefrukten. Innvortes brukes grapefruktkjerneekstrakt først og fremst til behandling av candida-infeksjon, men den kan også brukes ved forkjølelse eller urinveisinfeksjoner. Utvortes kan ekstrakten brukes på soppinfeksjoner som neglesopp og fotsopp.

Grapefrukt og grapefruktjuice kan påvirke opptaket og/eller nedbrytningen av ulike legemidler, slik at samtidig bruk av grapefrukt og en rekke farmasøytiske produktene bør unngås.

Faktaside om grapefrukt

Foto ©:  Rolv Hjelmstad

OBS!  Bildene må ikke kopieres, lastes ned, eller publiseres andre steder uten skriftlig tillatelse fra fotografen.
ATTENTION!  Images may not be copied, downloaded, or used in any way without a written permission of the photographer.
Bildeoversikt medisinplanter