Grapefrukt mener man har oppstått som en
naturlig hybrid mellom appelsin (Citrus
sinensis) og pomelo (Citrus maxima). Denne hybridfrukten, som
også ble kalt forbudt frukt, ble først dokumentert av en waliser
ved navn Griffith Hughes i 1750, som beskrev eksemplarer fra Barbados i
The Natural History of Barbados. Hughes' forbudte frukt
kan imidlertid ha vært en plante som var forskjellig fra grapefrukt,
selv om den fortsatt var nært beslektet med den. I 1814 lanserte
naturforskeren John Lunan begrepet grapefrukt, som beskrev en
lignende jamaicansk sitrusplante. Lunan rapporterte at navnet skyldtes
at smaken på grapefrukt lignet smaken på druer (Vitis vinifera). En
alternativ forklaring, som gis av Tussac i 1824, er at navnet kan
henspille på at frukten vokser i klaser på samme måte som druer. En
periode ble begrepene forbudt frukt og grapefrukt brukt om
hverandre som navn på frukten.
I 1830 ble den jamaicanske versjonen av
planten gitt det botaniske navnet Citrus paradisi av botaniker
James Macfadyen. Han identifiserte to varianter - en kalt forbudt
frukt, den andre kalt Barbadoes Grape Fruit. Macfadyens og
Hughes beskrivelse er forskjellig, så det er ikke klart at de to
rapportene beskriver den samme planten. Kumamoto med flere antyder i
1987 at Hughes gyllne appelsin faktisk var en grapefrukt, mens hans
forbudte frukt var en annen plante som siden hadde blitt utryddet og
ofte forvekslet med grapefrukt. Senere fant Kim i 1990 en annen
sitrusfrukt som ble kalt forbudt frukt eller shaddette i Saint
Lucia som er nært beslektet med grapefrukt og kan være planten beskrevet
av Hughes og Macfadyen. Det offisielle vitenskapelige navnet på
grapefrukt er nå Citrus × paradisi, der × viser til
at opprinnelsen er en hybrid.
Grapefrukten ble brakt til Florida av
grev Odet Philippei i 1823, i det som nå er kjent som Saftety Harbor. En
tidlig pioner i den amerikanske sitrusindustrien var Kimball Atwood, en
velstående entreprenør som grunnla Atwood Grapefrukt Company på slutten
av 1800-tallet. Atwood Grove ble den største grapefruktlunden i verden,
med en årlig produksjon på 80 000 esker med frukt. Der ble rosa
grapefrukt oppdaget for første gang i 1906. Det finnes nå mange
kultivarer av grapefrukt, for eksempel 'Duncan', som er standard i
California.
Grapefrukt som mat
Grapefrukt finnes i ulike varianter med
gult, rosa eller rødt fruktkjøtt. Denne sursøte og svakt bitre frukten
kan deles i to og spises med skje, eventuelt med litt sukker over, noe
som er friskt og godt til frokost. Med litt sukker kan grapefrukt også
være en smakfull dessert. Fruktkjøttet eller juicen kan tilsettes
cocktailer, fruktsalater, iskrem og konfekt. Grapefrukt kan brukes i
kylling- og svineretter, på samme måte som ananas. Kald grapefruktjuice
er ellers en svært populær drikk, og et godt alternativ til appelsin-
eller sitronjuice, eller blandet med disse to. Juicen kan søtes med
honning. Når man kjøper grapefrukt, må man passe på at den er tung og
ikke er misfarget eller har myke flekker på skallet.
Grapefrukt som medisin
Ettersom næringsverdien til grapefrukt
er ganske lav, finnes de fleste av fruktens medisinske egenskaper i de
komponentene som kan klassifiseres som ikke-næringsstoffer. Til disse
hører pektin, som er en type fiber som er vannløselig og som finnes i
mange frukter, bl.a. i sitrusfrukter og epler. Hos grapefrukt finnes
pektinet i fiberen som danner fruktkjøttet og i det hvite laget rett
under skallet og mellom båtene. Grapefrukt inneholder også flavonoider,
som er stoffer som bedrer blodstrømmen og fungerer som antioksidanter.
Grapefruktens spesielle kombinasjon av pektin, vitamin C og limonen gjør
at den kan beskytte mot kreft ved at den hemmer aktiviteten til mange
kreftfremkallende stoffer. Å spise grapefrukt og andre sitrusfrukter
regelmessig kan derfor bidra til å forebygge kreft. Rosa grapefrukt er
en god kilde for betakaroten (forløperen for vitamin A), som er en
antioksidant.
Som alle sitrusfrukter, er grapefrukt
rik på vitamin C og kalium. Hvis man har behov for å "rense blodet" og
dermed styrke kroppens avgiftningsorganer (spesielt leveren), kan man
drikke et glass grapefruktjuice på tom mage hver morgen. Fordi
grapefrukten har rensende og avgiftende egenskaper, er den et bra
tilskudd i kosten for personer som ønsker å gå ned i vekt.
Grapefrukten er med på å beskytte
blodåreveggene mot å hardne og bli tykke, noe som forbindes med
avleiring av kolesterol og medfølgende åreforkalkning. De som har høyt
blodtrykk kan også innta grapefrukt i litt store mengder, ettersom
frukten har en mildt vanndrivende effekt som er med på å avlaste
sirkulasjonssystemet. I disse tilfellene kan det være tilstrekkelig å
drikke juicen, selv om å spise hele frukten med fruktkjøtt gjør at en
drar bedre nytte av disse effektene.
I litteraturen er det beskrevet en
grapefrukt-kur, som kan gjøres enten med hele frukten eller med
grapefruktjuice. Denne kuren starter med at man spiser en hel grapefrukt
på tom mage (hele frukten eller juicen), to neste dag og så fortsetter
en slik opptil fem. Når man har kommet opp i fem grapefrukter om dagen,
reduserer man dosen med en om dagen til man har kommet ned til én
grapefrukt. Man fortsetter så med å spise en grapefrukt om dagen til man
har fullført den to uker lange kuren. Det er imidlertid usikkert om en
slik kur er effektiv, eller forsvarlig å gjennomføre.
Eterisk olje av grapefrukt
Eterisk olje av grapefrukt produseres
ved å presse fruktskallet. Oljekjertene sitter dypt i skallet, og
sammenlignet med appelsin (Citrus sinensis)
og sitron (Citrus limon), er mengden
olje som kan utvinnes liten. Noe grapefruktolje utvinnes også ved
destillasjon, men kvaliteten på denne oljen er dårlige sammenlignet med
olje som er presset ut av fruktskallet. Mye av den eteriske oljen kommer
fra Israel, Brasil og USA. Den første kommersielle bruken av
grapefruktolje var i Florida omkring 1930, og det er USA som har
forblitt den største produsenten. Oljen er en populær ingrediens i
matvarer, såper, kosmetikk og parfymer.
Grapefruktolje inneholder opptil 95 %
limonen, i tillegg til pinen, citral, linalool, geraniol, cadinen og
paradisiol. Den er blekgrønn eller blekoransje av farge, og har en ren,
lys, skarp topp note med svakt søt og sitronaktig undertone. I likhet
med andre sitrusoljer, oksiderer grapefruktoljen raskt, og lukten og de
legende egenskapene forringes etter 6-12 måneder. Grapefrukt kan fint
blandes med andre eteriske oljer, og går spesielt bra sammen med andre
sitrusoljer, nellik, sypress, ingefær, lavendel, neroli, palmarosa og
rosmarin.
Grapefruktolje regnes med blant de
euforiske oljene, dvs. oljer som kan øke følelsen av velbehag og lykke.
Den er helt klart oppløftende når du kjenner deg litt nedstemt, og kan
samtidig virke beroligende ved uro, irritasjon og negativitet. Den har
en herlig friskhet og sies å kunne hjelpe deg med tillitt, når du tviler
på deg selv eller fyller deg med selvkritikk.
En av de viktigste forskjellene mellom
grapefruktolje og andre sitrusoljer, er at den i liten grad er
fotosensibiliserende. Den inneholder noe furanokumariner som har slik
virkning, men det synes som om en eller flere av de andre komponentene i
oljen har en nøytraliserende effekt. Dette er et godt eksempel på at
hele oljen er mye tryggere å bruke enn enkeltstoffer som kan isoleres
fra den. Grapefruktolje deler mange av egenskapene til andre
sitrusoljer, og kan være et godt alternativ til disse hvis huden vil bli
eksponert for sollys etter behandlingen.
Grapefrukt er en verdifull olje mot
væskeopphopning, cellulitter og andre tilstander der giftstoffer ikke
blir eliminert effektivt, da den virker urindrivende, avgiftende og
stimulerende på lymfesystemet. Den kan brukes ved lymfemassasje, alene
eller i blanding med geranium. Hvis oljen brukes i en massasje etter
hard trening, hjelper den til å fjerne melkesyre fra musklene og således
reduserer smerte og stølhet. Dette kan være spesielt nyttig for
idrettsfolk som trener og konkurrerer, slik som dansere og andre som
driver med muskeltrening.
På huden har grapefrukt rensende,
antiseptisk, avkjølende og lett astringerende virkninger. Den er fin mot
fet hud, åpne porer og akne, og kan brukes i et hudvann eller som
ansiktsdampbad. Oljen har en styrkende virkning på huden og hodebunnen,
og kan stramme opp løs hud, for eksempel når man har gått ned i vekt.
Den delikate duften gjør at den er fin å bruke i ulike
hudpleieprodukter.
Grapefruktolje stimulerer
spyttproduksjonen og kan fungere som et appetittstimulerende middel, noe
som indikerer at den virker generelt balanserende og styrkende på
fordøyelsen. Grapefrukt virker mildt drivende, fremmer peristaltikken og
lindrer dermed forstoppelse. Oljen kan være til hjelp ved avhengighet,
siden den sies å ha en rensende virkning på nyrene og blodåresystemet.
Den kan fungere som et styrkemiddel for leveren og galleblæren, og
gjennom økt galleproduksjon og sin oppløsende virkning, kan oljen bidra
til å løse opp gallesteiner og lindre en overbelastet eller overopphetet
lever.
Bruk grapefruktolje i en massasjeolje,
eller kombiner den med dødehavssalt og ha den i badevannet. Den har også
en gunstig virkning på åndedrettet og kan hjelpe immunforsvaret i kampen
mot forkjølelse og influensa med varme, feberhete symptomer. Da kan den
kombineres med andre oljer, for eksempel eukalyptus eller furu, og kan
brukes til dampinhalasjon. Til lindring av brystinfeksjoner blandes 3
dråper grapefrukt og 2 dråper sedertre i en bolle med nesten kokende
vann, og dampen inhaleres i 20 minutter. Bland samme dråpemengde i 10 ml
baseolje, og masser brystet etterpå. Brukt i en brenner, er
grapefruktolje spesielt fin som luftrenser og til å ta knekken på
smittestoffer i luften.
Det har vært antydet at grapefruktolje
kan brukes til å behandle overvekt. Den urindrivende virkningen kan være
til hjelp hvis det er et element av væskeopphopning involvert, men det
har trolig mer å gjøre med den antidepressive virkningen. Mange
overvektige personer er fundamentalt ulykkelige, og det å ha noe som
hjelper på den emosjonelle tilstanden vil ofte føre til vekttap.
Siden den har en beroligende virkning på
kroppen, kan oljen lindrer migrene, premenstruelle spenninger og
ubehagelige følelser under svangerskap. Den synes å kunne minske noe av
effekten av jetlag, som hodepine og tretthet, og kan hjelpe til å
gjenskape balansen etter ørebetennelser.
Noe av det viktigste med grapefruktoljen
er at den kan fungere som et antidepressivt middel, en effekt som ofte
er oversett av aromaterapeuter. Det er en olje med "mye sol" og som har
en generelt oppløftende og opplivende virkning, noe som gjør den
verdifull ved stress. Oljen kan også ha en balanserende virkning på
sentralnervesystemet, og kan brukes på personer som er deprimerte, sløve
og følelsesmessig og fysisk utmattet, særlig om vinteren. Grapefrukt
egner seg godt hvis man er svært sjenert, har en tendens til å skamme
seg og føle at man er mindre verdt enn andre, eller hvis man er
ulykkelig over utseendet sitt. Den har også ry for å stabilisere
manisk-depressive tilstander.
Grapefruktkjerneekstrakt
Den medisinske verdien av kjernene i
grapefrukten ble oppdaget i Florida i 1980 av legen Jacob Harich, som
også var fysiker og immunolog. Han var dessuten en ivrig hobbygartner,
og en dag han jobbet i hagen la han merke til at grapefruktkjerner som
lå i komposten ikke råtnet. Han begynte å studere fenomenet og fant ut
at kjernene inneholdt et stoff som virket som et antibiotikum, og når
man studerte en ekstrakt av grapefruktkjernene, fant man at den også var
effektiv mot gjær, sopper og ulike parasitter. En ekstrakt av
grapefruktfrøene har således en allsidig antimikrobiell virkning. Det er
påstått at den er effektiv mot omkring 800 stammer av bakterier og
virus, 100 slags sopper og en rekke parasitter. Middelet kan være et
godt valg ved behandling av candida og andre soppinfeksjoner, inklusive
utvortes sopper som neglesopp og fotsopp. Siden grapefruktkjerneekstrakt
er et kraftfullt forebyggende middel mot parasitter og reisediaréer, er
det fint å vaske frukt og grønnsaker med fortynnet ekstrakt både når man
er på reise og når man er hjemme.
Grapefruktkjerneekstrakt kan brukes både
utvortes og innvortes. Til utvendig bruk er det tilrådelig å blande
ekstrakten med litt olje, f.eks. olivenolje eller sesamolje, og uansett
må man holde ekstrakten unna øynene. På fotvorter og andre vorter kan
man bruke ekstrakten ufortynnet og dryppe en dråpe direkte på vorten et
par ganger om dagen. Ved insektstikk og hudutslett, kan man smøre på
olivenolje som er tilsatt noen dråper grapefruktkjerneekstrakt.
Ekstrakter av grapefruktkjerner
inneholder bitre og sammentrekkende stoffer som styrker tarmen og
leveren, og har i tillegg kraftige antibiotiske egenskaper uten å ha
bivirkningene som vanlige antibiotika har. Innvortes brukes
grapefruktkjerneekstrakt først og fremst til behandling av
candida-infeksjon, men den kan også brukes ved forkjølelse og
urinveisinfeksjoner. Ren grapefruktkjerneekstrakt er ekstremt bitter og
må alltid fortynnes før den inntas, for ellers kan den gi etseskader på
slimhinner og tannemaljen bli angrepet (dette er særlig relevant hvis
grapefruktkjerneekstrakten er tilsatt konserveringsmiddelet
benzetoniumklorid, se neste kapittel). Det er derfor viktig at man
skyller munnen med vann etter inntak.
Man kan starte med å blande omkring 5
dråper ekstrakt i et fullt glass vann eller juice og drikke det to til
tre ganger daglig. Går det bra, kan man gradvis øke til man er oppe i
20-30 dråper tre ganger daglig, som regnes som en terapeutisk dose. Som
en vedlikeholdsdose kan man bruke 5 dråper i ½ glass vann i forbindelse
med måltider. Å innta 1-2 dråper i vann, en til to ganger daglig skal
være nok til å beskytte mot reisediaré. Personer som har en ømtålig mage
anbefales å ta dråpene etter måltider, ellers kan dråpene tas valgfritt
på tom mage, før eller etter måltid. Siden det ikke er uvanlig at noen
får en reaksjon når de starter med grapefruktkjerneekstrakt, er det
viktig å begynne forsiktig slik at man unngår kraftige
utrensningssymptomer, og dessuten kunne oppdage eventuelle allergiske
reaksjoner. Ved en avgiftning kan symptomer som man har forverrer seg,
eller det kan komme smerter eller diaré. Grapefruktkjerneekstrakt har
ypperlig synergisk effekt med C-vitamin, og man bør derfor ta tilskudd
av dette vitaminet samtidig som man bruker ekstrakten. Vær klar over at
det finnes forskjellige varianter av grapefruktkjerneekstrakt på
markedet, og noen er mer konsentrerte enn andre.
Interaksjoner mellom grapefrukt og
legemidler
Inntak av grapefrukt eller
grapefruktjuice kan påvirke plasmakonsentrasjonen av mange legemidler
gjennom hemming av enzymet CYP3A4 i tarmene. Så lite som 200 ml
grapefruktjuice kan gi en klinisk relevant interaksjon, og frukt som
blir konsumert tre dager før medisinen inntas, kan fortsatt ha en
effekt. Medisiner som omdannes av CYP3A4 og som blir påvirket, omfatter
bl.a. alprazolam, amiodaron, amlodipin, atrovastatin, buspiron,
carbamazepin, cyclosporin, diazepam, ditiazem, erytromycin, felodipin,
lovastatin, midazolam, anti-HIV medisiner (ritonavir, asquinavir og
andre), sertralin, sildenafil, simvastatin, tacrolimus, triazolam og
verapamil.
Når grapefrukt og grapefruktjuice har
vist seg å interagere med mange legemidler og i mange tilfeller
resultere i uønskede effekter og bivirkninger, kan det skje på to
forskjellige måter. Grapefruktjuice synes å kunne hemme flere
CYP-isoenzymer, inkludert CYP3A4, CYP1A2, CYP2C9 og CYP2C19, i tillegg
til legemiddeltransportører som P-glykoprotein. Grapefruktjuice kan
dermed interagere med legemidler som metaboliseres av disse enzymene
eller som er avhengige av disse transportørene.
I grapefruktens fruktkjøtt og skall
finnes naturlige furanokumariner som bergamottin, dihydrobergamottin og
bergapten, og naringiner. Den unike kombinasjonen av disse stoffene kan
faktisk hindre at enkelte farmasøytiske preparater brytes ned så raskt
som de skal. Både grapefrukt, sevilla appelsiner
(Citrus sinensis) og bergamott (Citrus
bergamia) inneholder naringin, men furanokumarinene regnes å ha en
kraftigere effekt enn naringin.
Furanokumariner (og i mindre grad
flavonoider) hemmer viktige legemiddelmetaboliserende enzymer, slik som
cytokrom P450 3A4 (CYP3A4). Dette er et metaboliserende enzym for nesten
50 % av alle legemidler, og det finnes i leveren og
tarmepitelcellene. Oppgaven til enzymet CYP3A4 er å omdanne mange
medisiner, og hvis nedbrytningen av legemiddelet reduseres, kan nivået
av det i blodet bli for høyt eller forbli der for lenge, noe som fører
til bivirkninger. På en annen side må noen legemidler brytes ned for å
bli aktive, og hemming av CYP3A4 kan da føre til reduserte
legemiddeleffekter ved at mengden av stoffet i sin opprinnelige form og
som når blodomløpet, blir redusert. Denne interaksjonen er spesielt
farlig når det aktuelle legemidlet har en lav terapeutisk indeks, slik
at en liten økning i blodkonsentrasjonen kan være forskjellen mellom
terapeutisk effekt og giftighet. Hvis juicer av ulike sitrusfrukter
konsumeres i bare små mengder, hemmes enzymet bare i tarmene, men når
større mengder inntas, kan de også hemme enzymet i leveren.
Leverenzymhemmingen kan forårsake en ytterligere økning i potens og en
forlenget metabolsk halveringstid. Graden av effekten varierer mye fra
person til person og mellom ulike juicetyper.
Den andre effekten er knyttet til at
grapefrukt kan blokkere opptaket av legemidler fra tarmen. Hvis det
aktive virkestoffet i legemiddelet ikke absorberes, blir det ikke nok av
det i blodet til å ha en terapeutisk virkning. Hvert berørt legemiddel
får således enten en spesifikk økning i effekt, eller en redusert
virkning.
En hel grapefrukt, eller et glass på 200
ml av grapefruktjuice kan forårsake at medisinen overdoseres og blir
giftig. Vanligvis er legemidler som er uforenlige med grapefrukt nå
merket med dette på emballasjen, eller det er angitt i
pakningsvedlegget. Med tanke på en mulig interaksjon, bør man spørre
legen om noen av medisinene du tar kan reagere negativt ved inntak av
grapefrukt eller grapefruktjuice.
Når det gjelder
grapefruktkjerneekstrakt, så markedsføres det som et naturmiddel med
antibakterielle og antivirale egenskaper. Som nevnt er det godt
dokumentert at grapefruktjuice inneholder furanokumariner som er potente
hemmere av CYP3A4. Hvorvidt og i hvilken grad dette også gjelder
grapefruktkjerneekstrakt, er det ikke funnet informasjon om. For å være
på den sikre siden, bør man gå ut fra at grapefruktkjerneekstrakt kan ha
det samme interaksjonspotensialet som grapefruktjuice.
Ved analyse av produkter med ekstrakt av
grapefruktkjerner, har man imidlertid funnet et høyt innhold av
benzetonklorid (BTC). Dette stoffet er etsende og har blitt brukt som
desinfeksjonsmiddel, rengjøringsmiddel og konserveringsmiddel i
kosmetikk. In vitro-studier av flere preparater med ekstrakt av
grapefruktkjerner utført på begynnelsen av 2000-tallet viste at BTC har
en uttalt hemmende effekt på CYP2C9, noe som gir holdepunkter for
interaksjon mellom grapefruktkjerneekstrakt og warfarin. Man fant at BTC
også hemmet CYP3A4. Før man sluttet å bruke BTC i
grapefruktkjerneekstraktene, ble det både i Norge og Sverige meldt om
bivirkninger i form av skader på slimhinnene i munnhule og spiserør
etter bruk av slike ekstrakter. Særlig farlig er det hvis barn får i seg
ufortynnet grapefruktekstrakt som inneholder benzetonklorid. (Du kan
lese mer om
interaksjoner mellom grapefrukt og legemidler i den engelske utgaven
av Wikipedia). |