Bildegalleri medisinplanter
Medisin-, krydder- og matplanter fotografert av Rolv Hjelmstad

Startside > Bilder > Medisinplanter > Kardemomme  

Kardemomme
Elettaria cardamomum
Hele kardemommefrukter
Malte kardemommefrø

Kardemomme er et av verdens eldste krydder. Det har en skarp og aromatisk smak, og er en nøkkelingrediens i indisk kokekunst hvor det brukes mye i ris-, grønnsaks-, fiske-, kylling- og kjøttretter, i tillegg til å være en viktig ingrediens i krydderblandinger som garam masala og karri. I Vesten anvendes kardemomme først og fremst i ulike former for bakverk og som smakstilsetning i desserter, kjøttboller, pølser, akevitt og gløgg. Medisinsk har kardemomme vært brukt til behandling av lungesykdommer og andre plager knyttet til luftveiene, som forkjølelse, influensa, hoste og bihulebetennelse. Videre har urten vært anvendt ved feber og plager i fordøyelsessystemet, som magekramper og mye tarmgass. Kardemommefrø kan tygges etter et måltid for å hjelpe fordøyelsen og gi bedre ånde. I India brukes urten også for å dempe smerter, lindre nervøse spenninger og gjenskape vitalitet.

Faktaside om kardemomme

Foto ©:  Rolv Hjelmstad

OBS!  Bildene må ikke kopieres, lastes ned, eller publiseres andre steder uten skriftlig tillatelse fra fotografen.
ATTENTION!  Images may not be copied, downloaded, or used in any way without a written permission of the photographer.
Bildeoversikt medisinplanter