KARDEMOMME |
Elettaria cardamomum |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Ekte
kardemomme, grønn kardemomme. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Elettaria
cardamomum (L.) Maton |
Elettaria
cardamomum (L.) Maton var. minuscula Burkhill. |
Amomum cardamomum
L. non Roxb. nec auct. mult. |
Alpinia cardamomum
Roxb. |
Cardamomum officinale
Salisb. |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SVENSK: Kardemumma. |
DANSK: Kardemomme. |
FINSK: Kardemumma. |
ENGELSK: Cardamom
/ True cardamom. |
TYSK: Kardamom
/ Cardamom. |
FRANSK: Cardamomier / Cardamome. |
SPANSK:
Cardamomo. |
HINDI: Elaci. |
|
FAMILIE |
Ingefærfamilien (Zingiberaceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Kardemomme er en
flerårig, alltidgrønn, tropisk plante som blir opptil 5,5 m høy, men
de dyrkede sortene er vanligvis betydelig lavere og har 2-3 m lange
skudd. Fra en forgreinet jordstengel dannes det 10-20 opprette skudd
med blad som sitter i to rader, der hvert blad består av en basal
slire, et kort skaft og en 25-100 x 5-15 cm stor, lansettformet,
silkemyk bladskive med lysere underside. Bladene er svært aromatiske
når de knuses eller varmes opp. Blomsterstanden sitter på separate
skudd som dannes fra basis av de bladrike skuddene. De blir rundt en
meter høye og i store deler av året bærer de et rikt flor av
orkidélignende, svakt grønnlighvite blomster med en bredere fiolett
leppe i midten. Blomsten har et rørformet, opptil 2 cm langt beger
med 2-3 tenner. Frukten er en elliptisk eller pæreformet, lysegrønn
til gul kapsel som blir litt over 1 cm lang og har et tørt,
papiraktig skall. Frukten er delt i tre
kammer som maksimalt inneholder omkring 20 kantete, blanke, brune
eller svarte, ca. 2 mm store frø. Det er disse frøene som utgjør
selve krydderet, som har en kraftig, pikant sitronsmak.
Kardemommefruktene modner ujevnt og skal helst klippes av en for en
når de er kommet til det riktige stadiet.
Kardemomme formeres
enten med frø, eller vegetativt med jordstengler. Den siste metoden
gir en rask fruktproduksjon. Hvis man bruker vegetativ formering må
flere kloner plantes på samme området for å sikre god fruktsetting,
da plantene må kryssbestøves. Blomstene pollineres av bier eller
maur. |
|
|
UTBREDELSE |
Denne tropiske
planten er opprinnelig viltvoksende i de vestlige Ghatsfjellene
innenfor Malabarkysten i det sørvestlige India, i et område som nå
kalles Cardamom Hills. Her finnes planten i fuktige skoger og i
skogkledde fjellsider mellom 800 og 1500 m o.h. Planten dyrkes
foruten i India også i Guatemala, Sri Lanka, Tanzania og Papua New
Guinea. Største produsent og eksportør av kardemomme er India, og
deres store marked er Midtøsten der man krydrer kaffe og te med
kardemomme. Under hele etterkrigstiden har nesten all kardemomme som
importeres til Norden blitt dyrket i Guatemala i Mellom-Amerika.
Planten
ble introdusert der på 1920-tallet og tradisjonelt har kardemomme
fra Guatemala alltid vært billigere enn den fra India. Destillering
av eterisk olje fra kardemomme foregår særlig i India, Sri Lanka,
Guatemala og Frankrike. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Fruktene av
kardemomme høstes kort tid før de er modne for å unngå at kapslene
åpner seg. Enten blir hele klaser, eller bare enkeltfrukter, klippet
av med en saks. Etterpå blir fruktene vasket og ofte lagret i hauger
for ettermodning noen få dager. Tørking av fruktene foregår på
matter i solen eller i spesielle ovner. De tørkede fruktene renses
og sorteres etter farge og størrelse. For å unngå at de blekner
under tørkingen, blir de forbehandlet med en
natriumbikarbonatoppløsning. De pistasjegrønne belgene er best, mens
de store, brune eller hvitblekede belgene er av dårligere kvalitet.
Ved å la frøene være i frøkapslene hindrer man at den eteriske oljen
fordamper under transport og lagring, og gjør det også lettere å
skille mellom ulike kvaliteter. I motsetning til grønne frukter som
høstes umodne, blir gule frukter alltid soltørket. Hvit kardemomme
lages ved bleking med svoveldioksid eller hydrogenperoksid.
Kardemomme bør
helst kjøpes som hele fyldige og grønne frukter, da hvite frøkapsler
(som dominerte handelen tidligere) har mindre smak. Fruktene skal
lagres i tette beholdere på et kjølig sted beskyttet mot lys.
Belgene holder seg i ett år eller mer i et lufttett glass, men vil
sakte miste både farge og aroma. Å lagre bare frøene er ikke å anbefale,
da den eteriske oljen lett fordamper (30 % forsvinner på åtte
måneder). Malt kardemomme bør brukes i løpet av et døgn. Kardemommefrø har en duft av kamfer og eukalyptus, og en
bittersøt, krydret, svakt skarp og brennende smak.
Grønne frøkapsler
fra Kerala anses å ha best kvalitet, men kardemomme fra Guatemala er
nesten like god. Siden kardemommefruktene modner suksessivt, må
plukkerne komme tilbake mange ganger for å plukke kapslene en og en
til rett tidspunkt. Det gjør at kardemomme er et dyrt
krydder, faktisk det dyreste etter safran (Crocus sativus).
Ekte
kardemomme kommer fra Elettaria cardamomum (L.)
Maton var. minuscula
Burkhill cv. ‘Mysore’ og
cv. ‘Malabar’. Frukter av E. cardamomum (L.) Maton var.
betamajor Thwaites anses som en forfalskning. Den kommersielle
varianten ‘Allepey Green’ kommer fra E. cardamomum var. minuscula
cv. ‘Mysore’, og variantene ‘Coorg Green’ og ‘Coorg Bleached’ kommer
fra E. cardamomum var. minuscula cv. ‘Malabar’. (var. =
variant, og cv. = kultivar)
En eterisk olje (Cardamomi
aetheroleum) utvinnes ved dampdestillasjon av tørkede, modne
frukter (frø). Et oleoresin produseres også i små mengder. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Kardemomme er rik
på eterisk olje, i fruktene 3-7,5 % (mindre innhold i den gule
varianten), og i frøene 4-11 %. Over 120 innholdsstoffer er kartlagt
i den eteriske oljen, og sammensetningen av oljen er svært avhengig av
regionen hvor plantene dyrkes, variant av planten og modningsgrad av
fruktene.
Hovedkomponentene er vanligvis monoterpener: α-terpinylacetat (28-50
%), 1,8-cineol (2-44 %), sabinen (3-5 %), limonen (2-14 %), menthon
(opptil 6 %), linylacetat (1,6-7,7 %), linalool (0,4-3,7 %),
β-fellandren (3 %), β-terpinol (0,7-2,1 %) og mange flere stoffer.
De viktigste stoffene som gir duft er α-terpinylacetat, 1,8-cineol,
linylacetat og linalool. I fruktene finnes videre
hydroksycinnaminsyrederivater, stivelse (20-45 %), fet olje (1-4 %,
i frøene 10 %), harpiks og et gult fargestoff. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Smak / Energi:
Skarp, svakt bitter og søt / Varm og tørr. |
(Gjelder både
kardemomme frukter/frø og eterisk olje av kardemomme): Aromatisk,
varmende, stimulerende, appetittstimulerende, spyttstimulerende,
fordøyelsesfremmende, magestyrkende, krampeløsende, luftdrivende,
lindrer magesmerter, styrkende, energigivende, øker
blodsirkulasjonen, antiseptisk, slimløsende virkning på luftveiene, reduserer
slimdannelsen, urindrivende, galledrivende,
virushemmende, nervestyrkende og afrodisiakum (elskovsmiddel). |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Fordøyelsesproblemer, mye tarmgass, oppblåsthet, kolikk,
magekramper, dårlig næringsopptak, anoreksi, kvalme, oppkast, sur
mage, halsbrann, dårlig ånde (halitose), luftveislidelser (som katarrer, forkjølelse, influensa,
hoste, bronkitt og bihulebetennelse), svakt immunforsvar, ufrivillig vannlating,
sengevæting, candida, muskelsmerter, hodepine, sår, forstrekninger,
forstuinger, insektbitt, nervøse spenninger, mental tretthet,
nedstemthet og kraftløshet. |
|
|
|
KARDEMOMME |
Kardemomme er et av verdens eldste
krydder, og frøkapslene og frøene har i århundrer vært brukt i det
indiske kjøkken. Det ble ansett for å være "dronningen av krydderne"
og ble solgt langs handelsrutene i Midtøsten og Europa. Kardemomme
har en skarp og aromatisk smak, og en varmende effekt som gjør at
den kan øke blodsirkulasjonen. Man kan erfare urtens varmende
virkning ved å lage en klassisk indisk te, eller chai.
Tradisjonell bruk av kardemomme
I tradisjonell kinesisk og ayurvedisk (indisk) medisin har kardemomme
blitt anvendt i over 3000 år, hovedsakelig til behandling av
lungesykdommer og andre plager knyttet til luftveiene, som forkjølelse,
influensa, hoste og bihulebetennelse. 1 teskje med frøkapsler kan kokes i 2,5
dl melk og inntas som en lindrende aromatisk drikk ved sengetid i
vintermånedene. Videre har kardemomme vært anvendt i India ved feber og
plager i fordøyelsessystemet, som magekramper og mye tarmgass.
Kardemomme ble også brukt for å lindre hemoroider og gulsott i tillegg
til ved urinveisplager som inkontinens. I India har urten også blitt
brukt for å dempe smerter, lindre nervøse spenninger og gjenskape
vitalitet. Siden kardemomme smaker behagelig, har den gjerne blitt brukt
sammen med andre og mindre smakfulle fordøyelsesurter.
Kardemomme kom til Europa fra India via
silkeveien og var et ettertraktet krydder hos grekerne allerede 300 år
f. Kr. Hippokrates skal ha anbefalt urten ved isjias, hoste, nervøse
forstyrrelser, buksmerter, kramper og tilbakeholdt urin, men også ved
bitt av giftige dyr. Egyptere brukte kardemomme i parfymer og røkelse,
og de tygde også på frøene for å holde tennene hvite. I Romerriket ble
kardemomme dessuten brukt til krydring av vin og i hårvann. Kardemomme har
ellers lange tradisjoner som et afrodisiakum og ble brukt til å behandle
impotens.
Eteriske olje av kardemomme har vært
framstilt siden 1500-tallet og blir brukt som en ingrediens i parfymer
med orientalske dufter. Forskning utført på 1960-tallet viser at den
eteriske oljen har betydelig krampeløsende effekt, noe som forklarer
virkningen ved luftplager, kolikk og magekramper.
Fram til 1900-tallet ble kardemomme
hovedsakelig høstet fra viltvoksende planter i India og Sri Lanka, men
nå dyrkes planten i stor skala over store deler av den tropiske verden.
India er fremdeles den største produsenten, men bruker det meste av
krydderet selv. Guatemala er derfor den største eksportøren.
Skandinavia, sammen med Midtøsten, er storforbrukere og står for omtrent
halvparten av verdens kardemommeforbruk.
Kardemomme som krydder
Kardemomme er en nøkkelingrediens i
indisk kokekunst og brukes mye i ris-, grønnsaks-, fiske-, kylling- og
kjøttretter. Det er en viktig ingrediens i mange krydderblandinger,
blant annet garam masala og karri. Kardemomme brukes som et søtt og
aromatisk krydder, ofte i kombinasjon med ingefær og andre krydder som
korianderfrø, svart pepper og spisskummen. Det anvendes også i krydrete
teer, som smakstilsetning i indisk iskrem og desserter. I India er
kardemomme mye brukt i te, mens i arabiske land smaksettes kaffe med
kardemomme, ofte ved at man plasserer belgene i tuten på kaffekannen før
man heller kaffen i kopper. I arabiske land tygger folk ofte
kardemommefrø for å lette fordøyelsen eller som et middel mot dårlig
ånde.
I Vesten anvendes kardemomme først og
fremst i ulike former for bakverk, kaker og kakekremer, og det brukes
også i mange risretter og ved produksjon av pølser. Med sin varme aroma
og appetittvekkende egenskaper kan det være en ypperlig smakstilsetning
i drinker, desserter, krydderblandinger, likører og medisiner. Det er et
svært allsidig krydder som passer i en rekke retter, både søte og salte,
og går godt sammen med de fleste asiatiske krydderier. I søte retter kan
kardemomme kombineres med kanel, nellik, ingefær, safran og stjerneanis,
og i salte retter med allehånde, svart pepper, nellik, koriander,
hvitløk og løk, og sammen med muskat som krydder i fiskeretter.
Kardemomme smaker godt til bakte epler,
pocherte pærer, i fruktsalater og i desserter med appelsin og kaffe, men
fungerer like godt til stekt and eller kokt kylling, i marinader,
pickles og i norske hveteboller. Det forholdsvis høye forbruket av
kardemomme i Norden (11-20 gram per person/år) sett i europeisk
målestokk, skyldes at vi bruker kardemomme til smakssetting av kaker, en
del matbrød, kjøttboller og i akevitt, noe som vi er alene om i verden.
Dessuten inngår kardemomme i gløggkrydderne.
For å få tak i frøene er det greit å
knuse kapslene i en morter og fjerne kapselresten. En mellomstor
frøkapsel inneholder 10-12 frø, som utgjør omkring en halv teskje malt
krydder. På grunn av den svært sterke smaken, bør kardemomme brukes med
forsiktighet. Malt kardemomme bør tilsettes umiddelbart før retten er
ferdig kokt, mens hele kardemommefrø kan tilsettes fem minutter før
retten er ferdig. Kapslene kan kokes sammen med maten. For å øke den
aromatiske smaken på retten, kan frøene brunes lett i en panne uten fett
før bruk. Malte kardemommefrø brukes primært for å smaksette kaker og
terter, særlig julebakst. Den eteriske oljen av kardemomme er en
smakskomponent i kaker, butterdeig og likører.
Medisinsk bruk av kardemomme
Kardemomme inneholder en eterisk olje
(opptil 4-8 % av frøvekten) som støtter urtens tradisjonelle bruk som en
appetittvekker og et styrkemiddel for fordøyelsen. Urten "varmer" og
stimulerer fordøyelsen, og den kan lindre kramper i tarmene ved stor
tarmgassproduksjon og magesmerter. Et varmt uttrekk bidrar til å lindre
kolikk, oppblåsthet, luft i magen, kvalme, oppkast, fordøyelsesbesvær og
sur mage. En laboratoriestudie på dyr viste at stoffer i kardemomme
hjalp til å hemme dannelsen av magesår. Kardemommefrø kan tygges etter
et måltid for å hjelpe fordøyelsen og gi bedre ånde. De kan bidra til å
fjerne smaken av hvitløk og løk.
Spesielt verdifull er kardemommefrøenes
evne til å redusere dannelsen av slim. Man kan blande kardemomme i
melkeprodukter og puddinger for å motvirke melkens slimdannende
virkning. Kardemommens slimløsende og antiseptiske effekt gjør det
også lettere å bli kvitt slim fra brystet ved bronkitt, og hindre at man
blir tett i nesen og bihulene.
Kardemomme har godt ry som et varmende,
energigivende styrkemiddel. Urten gir krefter på en vidunderlig måte, og
gjør det lettere å tåle kulde og fuktighet om vinteren. Kardemomme som
styrkemiddel virker også på nyrene og er et virkningsfullt middel ved
ufrivillig vannlating og for barn som er sengevætere.
Eterisk olje av kardemomme
Den eteriske oljen som utvinnes av
kardemommefrøene er en fargeløs til blekt gul væske med en søt, krydret,
aromatisk duft med en treaktig og nesten blomstrende undertone.
Kardemomme er en varmende og oppkvikkende eterisk olje som har en
styrkende og beroligende virkning på nervesystemet. Den virker
krampeløsende og luftfordelende, samt stimulerer appetitten og
produksjonen av fordøyelsesvæsker. Innholdsstoffet cineol i den eteriske
oljen stimulerer sentralnervesystemet, er antiseptisk og har en kraftig
slimløsende virkning på luftveiene. Terpinen-4-ol er særlig effektivt
mot Candida albicans, som forårsaker ulike soppinfeksjoner. Oljen er
behagelig i massasjeblandinger og går spesielt godt sammen med
bergamott, sedertre, nellik, virak, appelsin, sandeltre og ylang-ylang.
Kardemommeoljens oppkvikkende egenskaper
gjør den fin ved mental tretthet, nedstemthet og kraftløshet. Den demper
nervøse spenninger, og dens seksuelt stimulerende egenskaper er nyttige
når stress og anspenthet kommer i veien for seksuell nytelse. Da kan
oljen gjerne kombineres med andre oljer som sjasmin eller sandeltre og
brukes i massasje, eller den brukes i en duftlampe i rommet. Kardemomme
er ellers en fin olje for demente personer, da duften av hveteboller med
kardemomme kan minne om det tapte hjemmemiljøet.
Eterisk olje av kardemomme virker først
og fremst på fordøyelsessystemet ved at den har krampeløsende og
luftdrivende virkning, og lindrer kvalme, oppblåsthet, dårlig
fordøyelse, kolikk og halsbrann. Fortynnet i en baseolje kan den
masseres inn på magen. Den kan brukes som et generelt styrkemiddel ved
treg fordøyelse og bidra til bedre næringsopptak, og slik være til nytte
ved behandling av anoreksi. Kardemommeolje er gunstig ved behandling av
hodepine i forbindelse med fordøyelsesforstyrrelser, og brukes da i
massasjeblandinger eller i badevannet.
Eterisk olje av kardemomme er
slimløsende og brukes i aromaterapimassasje også for å lindre
luftveisproblemer som hoste og bronkitt, og for å varme kroppen når den
føles kald. Den styrker når man kjenner seg fysisk svak samt har svakt
immunforsvar. Kardemomme lindrer muskelsmerter og spenninger av ulik
salg, og synes også å lette følelsen av irritasjon ved premenstruelle
spenninger og hodepine. Den urindrivende egenskapen kan være nyttig ved
problemer med å late vannet.
Utvortes kan man bruke fortynnet
kardemommeolje på sår, ved forstrekninger og forstuinger og som en
motgift mot insektbitt og -stikk. Kardemommeolje er ellers mye brukt som
duftstoff i såper, kosmetikk og parfymer, særlig orientalske typer.
Frøene kan brukes i potpurrier for en nydelig krydderduft.
Tilberedning og bruk
Kardemommefrøene knuses i en morter rett
før de skal anvendes. Man kan lage urtete ved å ta en teskje knuste frø
til en kopp varmt vann som får trekke i 10-15 minutter før teen siles.
Drikk en kopp en halvtime før hvert måltid for å stimulere appetitten,
eller mellom måltidene ved fordøyelsesplager. Av en tinktur av
kardemommefrukter kan man bruke 5-30 dråper 1-3 ganger daglig.
Man kan tygge kardemommefrø for å
beskytte mot dårlig ånde, dårlig fordøyelse, kvalme og oppkast som
skyldes morgenkvalme, halsbrann med mere. Pulveriserte kardemommefrø i kokt
melk søtet med honning kan tas hver kveld ved svekket hukommelse,
impotens og for tidlig utløsning. Det sies imidlertid at overdreven
bruk av kardemomme kan forårsake impotens.
Ved magesmerter kan man blande 10 dråper
av den eteriske oljen i fire teskjeer fet olje og massere blandingen på
magen. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Basert på
tilgjengelige data er det ingen akutt eller kronisk giftighet
knyttet til jevnlig bruk av kardemomme som krydder. Man bør ikke
bruke kardemomme som medisin ved gallestein eller
galleblæresykdommer, da det kan føre til økte smerter i galleblæren.
Den eteriske
oljen som utvinnes av kardemommefruktene er verken giftig,
irriterende eller sensibiliserende (allergen), men siden det er en
krydderolje må den brukes med forsiktighet på sensitiv hud. |
|
|
|
Hele
kardemommefrukter |
Malte
kardemommefrø |
|
Flere bilder av
kardemomme |
|
KILDER |
Balick, Michael J.: 21st Century Herbal. A Practical Guide for Healthy Living
Using Nature's Most Powerful Plants. New York, Rodale 2014. |
Boxer,
Arabella: Krydder og urter. Oslo, Gyldendal Norsk Forlag
AS 2000. |
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter.
Oslo, N. W. Damm & Søn 2003. |
Curtis, Susan: Aromaterapi. Oslo,
Hilt & Hansteen as / Bokklubben Energica 1998. |
Eriksen, Dahl, Neuendorf, Tind: Nyttoväxter från hela världen, J-Z.
Sävedale, Warne Förlag 2013. |
Farrer-Halls, Gill: The Aromatherapy Bible. London, Godsfield
Press 2009. |
Fægri,
Knut: Krydder. På kjøkkenet og i verdenshistorien.
Oslo,
J. W. Cappelens forlag 1996. |
Harding, Jennie: Urter. En
komplett guide til dyrking og bruk av urter. Oslo, Spektrum forlag
2005. |
Hershoff, Asa & Andrea Rotelli:
Herbal Remedies. A Quick and Easy Guide to Common Disorders and Their Herbal
Treatments. New York, Avery 2001. |
Hlava,
B. & D. Lanska: Komma's Krydderurte leksikon.
København,
Komma A/S 1979. |
Juneby, Hans Bertil: Fytomedicin - en fickhandbok om medicinalväxter.
Gamleby, Artaromaförlaget 1999. |
Lawless, Julia: The
Illustrated Encyclopedia of Essential Oils. Shaftesbury, Element Books 1995. |
Mabey,
Richard: Politikens bog om helbredende urter.
Politikens Forlag 1989. |
McIntyre,
Anne: Husråd for vanlige plager.
Oslo, Gyldendal Norsk Forlag 1994. |
McVicar, Jekka: Damms store bok om urter. Oslo, N. W.
Damm & Søn AS 2003. |
Norman, Jill: Urter & krydder, matelskerens oppslagsverk. Oslo, N.
W. Damm & Søn AS 2003. |
Pullaiah, T.: Encyclopedia
of World Medicinal Plants. Vol I-V. New Dehli (India), Regency
Publications 2006. |
Salvesen, Anna & Finn
Andersen: Aromaterapi - eteriska oljor för
välbefinnande. Artaromaförlaget AB Tredje utgåvan 2002. |
Sellar, Wanda: The
Directory of Essential Oils. London, Vermilion 2005. |
Stuart, Malcolm: The
Encyclopedia of Herbs and Herbalism. London,
Orbis Publishing 1979. |
Swahn, Jan-Öjvind: Krydder. Historien om kryddernes
opprinnelse, bruk og egenskaper. Oslo,
Teknologisk Forlag 1991. |
Teuscher, Eberhard: Medicinal Spices. A Handbook of Culinary Herbs, Spices,
Spice Mixtures and Their Essential Oils. Stuttgart, Medpharm GmbH
Scientific Publisher 2006. |
Vasshaug,
Jørgen: Nyttevekster i farger.
Oslo,
Aschehoug & Co. 1957. |
Vetlesen, Kari: Krydder-leksikon med urter og smakstilsetninger.
Oslo, Vega Forlag 2011. |
Whitton, Shirley: Eteriska oljor & essenser. En praktisk guide
till aromaterapi och naturlig hälsa. Köln, Könemann 1999. |
Yoest, Helen: Plants with Benefits.
Pittsburgh, PA, St. Lynn's Press 2014. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 28.04.2018 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|