|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Safrankrokus
er en flerårig, høstblomstrende plante som minner mye om den giftige
arten tidløs (Colchicum autumnale), som
også er høstblomstrende. Safrankrokusen har trådsmale
blad, mens tidløs mangler blad om høsten når den blomstrer, men får
brede blad om våren. Safrankrokus blir 10-15 cm høy, og har en flat rotknoll
som visner etter avblomstring, men nye knoller dannes rundt den gamle.
Planten har lilla til blåfiolette blomster med 6 kronblad og med en griffel som ender i tre
røde, trådlignende arr som stikker ut av blomstene. Det er disse arrene
som høstes og som utgjør krydderet safran. |
|
|
UTBREDELSE |
Safrankrokusen er bare
kjent i kultur, og ingen viltvoksende krokus i verden i dag
samsvarer helt med safrankrokus. Safran har vært dyrket så lenge at
man ikke vet sikkert hvor planten kommer fra, men den var muligens
opprinnelig viltvoksende i Hellas. Seinere ble den spredt mot øst til India og mot vest til Spania.
Safran dyrkes nå primært i Spania, Frankrike, Italia, Hellas,
Tyrkia, Iran og Vest-India. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Blomstene
samles inn når planten blomstrer om høsten. De 20-40 mm lange griffelspissene med arrene frigjøres og
tørkes over svak varme. Drogen kalles Croci stigma. Den har en
gjennomtrengende søtlig krydderduft og en aromatisk bitter smak. Safran
skal oppbevares på et sted som verken er for varmt eller for kaldt, og
der luftfuktigheten ikke overstiger 57 %. Det bør derfor ikke lagres i kjøleskap eller fryser. Ved riktig lagring er
safran holdbart i omkring tre år. Safran inntas medisinsk i form
av te, tinktur eller kapsler. Utvortes brukes safran som fargestoff
i kosmetikk og i form av kompresser. Safran brukes i
homeopatien
i form av et middel som kalles Crocus. Det lages ved å trekke de
tørkede arrene i alkohol, før væsken siles og potenseres.
Turister som tror at
de gjør en god handel når de kjøper billig "safran" på sine turer
til Syden, blir ofte lurt og kommer hjem med gurkemeie
gurkemeie (Curcuma longa) eller
fargetistel (Carthamus tinctorius). |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Det vannløselige pigmentet som
danner den orasjerøde fargen er alfa-crocin, som er dannet av et
karotenoid som kalles crocetin bundet til glukose. Den bitre smaken
skyldes picrocrocin. Duften av den eteriske oljen skyldes 47-60 % safranal,
som frigjøres fra picrocrocin under tørkingen. Safranal,
crocin og picocrocin har vist seg å hemme veksten av kreftceller hos mus. Safran er rik på riboflavin (vitamin B2). |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Safran er en
skarp, bittersøt og varmende droge som virker appetittvekkende,
fordøyelsesfremmende, hjertestyrkede,
sirkulasjonsfremmende, blodtrykksenkende, kolesterolsenkende, blodrensende,
menstruasjonsregulerende,
abortfremkallende, svettedrivende,
krampeløsende, smertestillende, beroligende, sårhelende,
avførende, slimløsende,
stimulerende, foryngende, afrodisierende og svakt narkotisk.
Safranblomstens griffelspisser og arr brukes som krydder og
fargestoff i matlagingen. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
I urtemedisinen kan
safran brukes ved dårlig fordøyelse,
diaré, kolikk, leverforstørrelse, høyt kolesterol, høyt blodtrykk, rask puls, hjertebank, anemi,
gikt, artritt, revmatisme, nevralgier, muskelkramper,
astma, hoste, menstruasjonsproblemer,
plager ved menopausen, livmorblødning, kreft, depresjoner,
sjokk, hysteri, frigiditet og impotens. |
|
|
|
SAFRAN |
Krydderet, fargeplanten
og medisinen safran får man av de tørkede arrene i blomsten til
safrankrokusen. Det trengs visstnok ca. 150 000 arrfliker og 400 timers
arbeidsinnsats for å få ett kg tørket safran og derfor er safran
verdens dyreste krydder. De største safranproduserende landene er Spania,
Iran og India.
De aromatiske egenskapene
varierer litt etter hvor safranen er dyrket. På turistmarkeder rundt om
i verden blir gurkemeie (Curcuma longa) og kronblad av
fargetistel
(Carthamus tinctorius) og ringblomst (Calendula officinalis) ofte solgt som safran. For å sikre seg mot å kjøpe
forfalskninger er det derfor best å kjøpe hel safran, og ikke
safranpulver, for da kan man visuelt fastslå om det er ekte vare eller en
forfalskning.
Safran har vært dyrket
som medisin-, farge- og krydderplante så lenge at man ikke lenger kjenner
plantens opprinnelige voksested. Safran ble antagelig først kultivert i
Lilleasia. Både greske og romerske forfattere har levende beskrevet
hvilken rolle safranens farge og lukt spilte.
Historisk
bruk av safran
Som krydder, medisin og
fargestoff har safran vært brukt fra antikkens tid, i tidligere tider i
langt større grad enn nå. I det gamle Egypt og Hellas ble det sagt at
safran hadde stor helbredende kraft, og i islamsk medisin ble den ansett
for å ha varme og tørre kvaliteter. Hos de romerske legene ble den et
ansett middel mot sykdommer både i bryst, mage, nyrer, lever og lunger.
Den var også bra som sårrensende middel.
Plinius anbefalte safran for å
redusere vinens berusende effekt, samtidig som den ble anbefalt som
sovemiddel. De rike i oldtidens Rom sov på puter som var fylt med safran i
den tro at det ville lindre bakrus. I gamle norske legebøker var safran et råd mot både skjørbuk,
pest og drukkenskap. Det gule safranbrennevinet var verdifullt til
behandling av gulsott. I Europa hadde urten sin glanstid som legeplante i
middelalderen. Urtespesialisten Christopher Catton ga dette eksemplet på
bruken: ”Safran har kraft til å gjøre ånden kvikkere, en effekt som
gradvis trenger inn i hjertet og utløser latter og glede”.
Safran
i urtemedisinen
Det blir hevdet at te
laget av safran virker varmende og hjertestyrkede. Den kan inntas for å
bedre fordøyelsen, få i gang menstruasjonen eller drive ut svette.
Safran virker ellers krampeløsende og beroligende, og brukes som et
middel ved kramper og astma. De påståtte medisinske effektene av safran
er ikke vitenskapelig dokumentert, og til tross for sin lange historie som
legeplante er urten lite brukt i urtemedisinen i våre dager. Det er
nemlig lett å finne andre og billigere planter med samme evne til å
fremkalle menstruasjon, behandle menstruasjonssmerter, kronisk livmorblødning,
og som virker beroligende ved dårlig fordøyelse og kolikk. Safran er en av
ingrediensene i urteblandingen til svenskdråper (Swedish Bitters), et
bittermiddel som kan ha god effekt ved fordøyelsesplager. Urten virker
også fremmende på proteinfordøyelsen fordi den stimulerer
enzymaktiviteten. Safran har det høyeste riboflavininnholdet som er
funnet i noen plante, og virker derfor kolesterolsenkende.
Safran er giftig i større
doser og egner seg derfor ikke til selvmedisinering. Urten var tidligere
en del brukt som et abortfremkallende middel. Det kan tenkes at safran i
framtida vil få fornyet aktualitet som medisinplante, da ekstrakter av
urten har vist seg å ha krefthemmende egenskaper i cellekulturer og hos
mus. Også i enkelte afrodisierende midler er safran fremdeles i bruk.
Bruk
i kinesisk urtemedisin
Innen kinesisk
urtemedisin er safran et av de mest effektive midlene mot
menstruasjonsforstyrrelser og andre plager knyttet til
reproduksjonssystemet, inklusive frigiditet og manglende libido. Safran
anbefales spesielt som et middel for å gjenskape blod etter aborter. På
grunn av urtens kraftige virkning på blodsirkulasjonen, blir den i
kinesiske urtebøker også anbefalt ved depresjoner og humørsvingninger
som skyldes stagnert blod og dårlig blodsirkulasjon.
Safran i homeopatien
Nøkkelsymptomer for bruk av
det homeopatiske middelet Crocus er nervøs
opprømthet, humørsvingninger, en følelse av at noe rører seg i magen,
og blødninger med svart, klumpete og seigt blod, vanligvis i form av
neseblod eller livmorblødning. Crocus tas for raskt vekslende
fysiske og psykiske tilstander. Nervesystemet er overopprømt, noe som gir
humørsvingninger og hysterisk, opphisset atferd. Middelet brukes primært
til behandling av kvinner og barn.
Safran
som krydder
Safran har en mild, men
meget aromatisk og eiendommelig, medisinlignende aroma som ikke minner om
noe annet krydder. Smaken er særlig god til fisk og annen sjømat. Den
franske fiskesuppen bouillabaisse, spansk paella, milanesisk risotto og
svenske ”lussekatter” er alle retter som er farget og krydret med
safran. Man bruker safran også til farging av ost, smør, bakverk og
konfekt. Brennevin og likører kan gjøres vakkert gullgule med tilsetning
av litt safran, og slike drikker bidrar til å stimulere appetitten.
Safran har en utstrakt anvendelse i det asiatiske kjøkken, men fordi
safran er så dyrt anvendes gurkemeie nå ofte som erstatning.
Annen
bruk av safran
I India brukes safran
seremonielt. Stoffet som gir safran den spesielle fargen er løselig i
vann, og brukes i kosmetikk og som et hellig fargestoff. I Asia kalles
gurkemeie ofte feilaktig for safran. Til tross for sin giftighet i store
doser har safran vært utnyttet som et afrodisierende middel. Safran sies
å styrke sexlysten hos unge menn. Tidligere ble safran foreskrevet i små
doser for å styrke livmoren og for å behandle menstruasjonsforstyrrelser,
og de gamle grekerne trodde at safran stimulerte de sensuelle lystene hos
kvinner. Planten har også blitt brukt i stedet for opium, da den har en
eterisk olje med psykoaktiv og stimulerende virkning. I høye doser kan
den eteriske oljen imidlertid ha abortfremkallende og giftige egenskaper.
Safran ble brukt av oldtidens fønikere som et kjærlighetskrydder. Det
satte smak på måneformede kaker som ble spist for å ære Ashtoreth,
fertilitetens gudinne. Safran var ellers et spesielt bryllupskrydder og
ble brukt for å sette en vakker gylden farge på maten. Det er også
blitt brukt i parfymer og som et toningsmiddel for hår. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Det
er til nå ikke dokumentert noen risiko ved bruk av safran som krydder og
fargestoff i matlagingen i daglige doser opp til 1,5 g. Inntak av 5 g
daglig kan gi forgiftning, 10 g kan være abortfremkallende mens 20 g
daglig angis som en dødelig dose.
Safran er kontraindikert under graviditet på grunn av faren for spontan abort.
Urten bør
også unngås i terapeutiske doser under amming, da effekten er ukjent. Overdreven
bruk av safran kan skade nyrene og sentralnervesystemet. Store doser kan
ellers forårsake hoste og hodepine, i tillegg til at urten har narkotiske
egenskaper.
Bortsett fra i tradisjonell kinesisk medisin, brukes safran svært lite i
urtemedisinen i våre dager. |
|
|
KILDER |
Atkins, Rosie, et al.:
Herbs. The Essential Guide for a Modern World. London, Rodale
International Ltd. 2006. |
Aronson, J. K. (ed.):
Meyler's Side Effects of Herbal Medicine. San Diego, California,
Elsevier 2009. |
Blumenthal, Mark: The
Complete German Commission E Monographs.
Austin, Texas,
American
Botanical Council 1998. |
Bown,
Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of
Herbs & Their Uses. London, Dorling
Kindersley 2002. |
Boxer,
Arabella: Krydder og urter. Oslo, Gyldendal Norsk Forlag
AS 2000. |
Bremness,
Lesley: Den store urteboken. Oslo, Gyldendal Norsk Forlag A/S 1990. |
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo,
N.W. Damm
& Søn 2003. |
De
Luca, Diana: Botanica
Erotica. Rochester, Healing Arts
Press 1998. |
Duke, James A.: CRC Handbook of Medicinal Spices. Boca Raton, Florida, CRC Press 2002. |
Fetrow, Charles W. & Juan R. Avila: Professional's Handbook of Complementary & Alternative Medicine.
Springhouse, Pennsylavania,
Springhouse
Corporation 1999. |
Forlaget Det
Beste: Våre medisinske planter.
Oslo, Det Beste A/S 1984. |
Fægri,
Knut: Krydder. På kjøkkenet og i verdenshistorien.
Oslo,
J.W. Cappelens forlag 1996. |
Garland,
Sarah: Hjemmets store bok om Helseplanter, Urter og Krydder.
Hjemmets bokforlag 1980. |
Lee, William H. & Lynn Lee: Herbal Love Potions.
New Canaan, Keats Publishing Inc. 1991. |
Lockie, Andrew: Homeopati. Oslo, N.W.Damm
& Søn AS 2002. |
Mabey,
Richard: Politikens bog om helbredende urter.
Politikens Forlag 1989. |
Neuendorf, Magnus: Kryddor. Göteborg, Göteborgs
botaniska trädgård 1991. |
Norman, Jill: Urter & krydder, matelskerens oppslagsverk. Oslo, N.
W. Damm & Søn AS 2003. |
Reid, Daniel: A
Handbook of Chinese Healing Herbs. Boston, Shambhala 1995. |
Rätsch, Christian: Plants
of Love. Aphrodisiacs in History and a Guide to Their Identification.
Berkeley,
Ten
Speed Press 1997. |
Rätsch, Christian: The
Encyclopedia of Psychoactive Plants. Ethnopharmacology and its Applications.
Rochester, Vermont, Park Street Press 2005. |
Tucker, Arthur O. & Thomas
Debaggio: The Big Book of Herbs.
Loveland, Colorado,
Interweave
Press 2000. |
Van Wyk, Ben-Erik &
Michael Wink:
Medicinal Plants of the World. Portland, Oregon, Timber Press 2004. |
Volák, Jan & Jiri Stodola: The Illustrated Book of Herbs.
London,
Caxton
Editions 1998. |
Williamson, Elisabeth M.: Potter's Herbal Cyclopaedia. Essex, Saffron
Walden 2003. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 17.12.2016 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|