Bildegalleri medisinplanter |
Medisin-, krydder- og matplanter fotografert av Rolv Hjelmstad |
Startside > Bilder > Medisinplanter > Stikkelsbær |
Stikkelsbær |
Ribes uva-crispa |
Rød stikkelsbær (Ribes uva-crispa 'Hinnonmäki rød') |
Rød stikkelsbær (Ribes uva-crispa 'Hinnonmäki rød') |
Rød stikkelsbær (Ribes uva-crispa 'Hinnonmäki rød') |
Gul stikkelsbær (Ribes uva-crispa 'Hinnonmäki gul') |
Gul stikkelsbær (Ribes uva-crispa 'Hinnonmäki gul') |
Stikkelsbær blad |
Stikkelsbær smaker aller best når vi kan plukke og spise dem rett fra busken. Bærene er rike på pektin og er derfor velegnet å bruke til gelé og syltetøy som skal være stivt. Stikkelsbær egner seg ellers godt til fruktgrøt, kompott, paier og terter. Den friske, litt syrlige smaken gjør at stikkelsbær passer ekstra godt til fet mat, både av kjøtt og fisk. De egner seg også til saft, marmelade, chutney og parfait, og som råstoff til fruktviner. Stikkelsbær har minimal betydning innen urtemedisinen, men har i folkemedisinen vært brukt på samme måte som rips som et appetittvekkende og fordøyelsesstimulerende middel. Bærene har en viss avførende og vanndrivende effekt, og inneholder en del C-vitamin og flavonoider som kan ha en forebyggende effekt mot sykdom. |
Faktaside
om stikkelsbær |
Foto ©: Rolv Hjelmstad |
OBS! Bildene må ikke kopieres, lastes ned, eller publiseres andre steder uten skriftlig tillatelse fra fotografen. |
ATTENTION!
Images may not be copied, downloaded, or used in any way without a written
permission of the photographer. |
Bildeoversikt medisinplanter |