|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Stikkelsbær er en
rundt 70 cm høy busk med opprett eller hengende vekst, alt etter
sorten. Ved hvert bladfeste sitter 1-3 torner. Bladene er små, dypt
tre- til femflikete og enten snaue eller korthårete. Blomstene er
grønne eller litt rødlige, de sitter enkeltvis eller to til tre
sammen i bladhjørnene. Begeret og blomsterbladene er hårete på
utsiden. Fruktene er store saftige bær, 10-20 mm i diameter, med
gul, grønn, rød eller fiolett farge. De er glatte, mykhårete eller
stivt hårete, eggformede eller runde, og smaken er aromatisk og søt.
Smak, modningstid og framfor alt mottakelighet for soppsykdommer kan
variere mellom stikkelsbærsortene. Ved krysninger har en fått fram
nye sorter som er mer resistente mot meldugg, kombinert med ønsket
om større bær og bedre smak. Det er registrert nesten 3000
stikkelsbærsorter siden 1700-tallet. Nyere sorter er mindre utsatt
for vanlige problemer som meldugg og bladflekksopp, og har mindre
skrekkinngytende torner. |
|
|
UTBREDELSE |
Stikkelsbær kommer
opprinnelig fra Mellom- og Sør-Europa, Nordvest-Afrika og Vest-Asia.
Til Norge kom stikkelsbærbusken antagelig på 1500-tallet.
Stikkelsbær har vært dyrket over store deler av landet og kan klare
seg helt nord til Troms, men siden plantene er relativt kravstore,
er det tryggest å dyrke stikkelsbær fra Trøndelag og sørover.
Interessen for stikkelsbærdyrking var større i tidligere tider enn
den er i dag. De stikkelsbærbuskene som vi kan treffe på i skog og
mark er forvillet fra hager. Ofte er det fugler som har sørget for
spredningen. Det er helst på solvarme steder på Østlandet og
Vestlandet og nordover til Trøndelag at stikkelsbær har forvillet
seg. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Stikkelsbærene høstes når de er moden, vanligvis i august. Siden
stikkelsbærbuskene ofte har kraftige torner, kan det lønne seg å
bruke hansker under innhøstingen. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Innholdsstoffer
(alle verdier per 100 g bær) er angitt å være: Vitamin C (15-35 mg),
vitamin A (14 µg), flere av B-vitaminene, vitamin E (0,4 mg) og
ulike mengder av mineralene kalium, kalsium, natrium, jern,
magnesium, sink, selen, kopper og fosfor. Bærene inneholder sitron-,
vin- og eplesyre som virker konserverende. Næringsverdi per 100 g
bær er 0,8 g proteiner, 0,6 g fett, 5,8 g karbohydrater og 3,4 g
kostfiber. Stikkelsbær gir lite energi (32 kcal). |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Appetittvekkende,
fordøyelsesstimulerende, avførende og vanndrivende. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Stikkelsbær brukes primært som
mat og har minimal anvendelse som medisin. |
|
|
|
|
STIKKELSBÆR |
Det latinske
slektsnavnet Ribes kommer kanskje fra persisk eller arabisk
ribes, som betyr syrlig. Artsnavnet uva-crispa er satt sammen
av uva, drue, og crispa, kruset. Det norske navnet
stikkelsbær kommer fra lavtysk, Stichelsbeere, der Stichel
betyr tagg.
Man begynte å
dyrke stikkelsbær i stor stil på 1500-talet, og på 1800-tallet nådde
dyrkingen høydepunktet, før stikkelsbærbuskene nesten døde ut på grunn
av stikkelsbærdreper, en svært skadelig melduggsopp (se avsnittet
Dyrking av stikkelsbær).
Stikkelsbær har
blitt dyrket og foredlet lenger enn rips og solbær, i Frankrike visstnok
fra 1200-tallet. I England har dyrking av stikkelsbær særlig lange
tradisjoner. Under storhetstiden på 1800-tallet, da det i England fantes
flere hundre forskjellige stikkelsbærsorter, dannet dyrkerne
stikkelsbærselskap, og de store gårdene konkurrerte om hvem som kunne få
fram de største og mest praktfulle eksemplarene. Det sies at en del
stikkelsbær var store som plommer. Tidligere var det betydelig dyrking
av stikkelsbær også i Norge, men i dag har ikke stikkelsbær noen
nevneverdig kommersiell betydning.
Stikkelsbær
som matbær
Stikkelsbær smaker
aller best når vi kan plukke og spise dem rett fra busken. Bærene er
rike på pektin og er derfor velegnet å bruke til gelé og syltetøy som
skal være stivt. Pektininnholdet synker imidlertid en del når bærene er
fullmodne, så derfor bør man plukke stikkelsbær som skal brukes til gelé
og syltetøy før de er helt modne. Stikkelsbær egner seg spesielt godt
til fruktgrøt, kompott, paier og terter. Bær som skal brukes til
fruktgrøt eller suppe, kan med fordel fryses ned for vinterbruk.
Den friske, litt
syrlige smaken gjør at stikkelsbær passer ekstra godt til fet mat, både
av kjøtt og fisk. De egner seg også til saft, marmelade, chutney og
parfait. Hvis man koker stikkelsbær og moser dem gjennom en sikt, kan
man anvende mosen til å smaksette sauser. Det franske navnet på
stikkelsbær er groseille à maquereau (makrellstikkelsbær), som
kommer av at bærene i Frankrike brukes til å lage en saus som
tradisjonelt serveres til makrell. I England heter stikkelsbær for
gooseberry (gåsebær), et navn de har fått fordi det var vanlig å
servere stikkelsbærkompott til gåsestek. Stikkelsbær har en smak som kan
minne om kiwi, og derfor kan disse to fruktene i enkelte retter erstatte
hverandre. Det er ellers fint å bruke stikkelsbær som råstoff til
fruktviner.
Stikkelsbær
inneholder sitronsyre, vinsyre og eplesyre som virker konserverende. De
har også et ganske høyt innhold av C-vitaminer og flavonoider som
fungerer som antioksidanter. Derfor kan bær som legges på flaske eller
glass med kaldt vann (og oppbevares kaldt) holde seg gjennom hele
vinteren.
Stikkelsbær
som medisin
Stikkelsbær har
minimal betydning innen urtemedisinen, men har i folkemedisinen vært
brukt på samme måte som rips (Ribes rubrum)
som et appetittvekkende og fordøyelsesstimulerende middel. Bærene har en
viss avførende og vanndrivende effekt, og inneholder en del C-vitamin og
flavonoider som kan ha en forebyggende effekt mot sykdom. Også nylig
utsprungne blad og blomster inneholder noe C-vitamin, og kan spises
eller brukes til te. Det er ellers rapportert at i Danmark har tørkede
blad av stikkelsbær blitt brukt som tobakk.
Dyrking av
stikkelsbær
Stikkelsbær trives
særlig godt i kalkholdig og noe leirholdig jord. Buskene tåler å stå i
halvskygge, men bærene blir søtere når buskene står solrikt.
Stikkelsbærbusker er mindre hardfør enn sine nære slektninger
solbær (Ribes nigrum) og
rips (Ribes rubrum). Stikkelsbær
krever dessuten bedre jord enn andre Ribes-arter. De klarer seg
likevel nordover til Troms, men nord for Trøndelag kan de dyrkes bare på
steder med gunstig lokalklima. De stikkelsbærsortene som dyrkes hos oss,
stammer fra finske og andre europeiske sorter, eller de er krysninger
mellom disse og amerikanske sorter.
Alle storfruktede
stikkelsbærsorter kan bli angrepet av en melduggsopp som kalles
stikkelsbærdreper, en soppsykdom som først ble utbredt hos oss like
etter forrige århundreskiftet. Soppen dekker bærene med et gråaktig og
loddent belegg, og gjør dem uspiselige. En tid så det ut til at
stikkelsbærdyrking skulle gå dukken på grunn av soppens herjinger, men
kampen mot soppen ble intensivert og det ble utviklet effektive
sprøytemidler. I etterkant av det store angrepet av stikkelsbærdreperen,
har det også blitt gjort mye foredlingsarbeid. Ved å krysse europeiske
og amerikanske stikkelsbær, har man fått frem sorter som både gir stor
avkastning, god kvalitet på bærene og motstandsdyktighet mot soppen. De
fleste storfruktede sortene får imidlertid fortsatt lett skade av
melduggsoppen hvis de ikke blir sprøytet. For stikkelsbærelskere som
ikke vil sprøyte regelmessig og ofte, finnes det melduggresistente
sorter med god kvalitet og akseptabel bærstørrelse. I småhager er disse
sortene de sikreste og krever minst omtanke og arbeide.
En annen
skadegjører på stikkelsbær er stikkelsbærbladveps, som kan snauspise
busken for blad i løpet av svært kort tid. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Man kan uten problemer spise så mye stikkelsbær
som man orker, og det er ikke angitt noen advarsler mot å bruke
stikkelsbær verken som mat eller medisin. |
|
|
Flere bilder av
stikkelsbær |
|
KILDER |
Bratberg, Even,
Halldor Hoftun og Sigbjørn Vestrheim (fagkonsulener): Damms store bok om
frukt og grønnsaker fra egen hage. Oslo, N.W.Damm & Søn AS 2003. |
Danielsson, Sylvia: Frukt bær og grønt.
Oslo, Orion Forlag AS 2004. |
|
Eriksen, Dahl, Neuendorf, Tind: Nyttoväxter från hela världen, A-I.
Sävedale, Warne Förlag 2013. |
Forlaget Det Beste:
Norsk Hageleksikon. Oslo, Forlaget Det Beste A/S 1982. |
Ljungqvist, Kerstin:
Nyttans växter. Dals Rostock, Calluna Förlag 2006. |
Mæhlum, Anne, Nina Dreyer Hensley og Jim Hensley: Fra hagens spiskammer.
Oslo, Gyldendal Norsk Forlag 2017. |
Skard, Olav og Svein Grønvold: Jord- og hagebruksvekster - røtter i
kulturhistorien. Oslo, Tun Forlag AS 2007. |
Ulltveit, Gudrun: Hagens frukt og bær. Oslo, N. W. Damm & Søn
AS 2004. |
Ulltveit, Gudrun: Ut på bærtur. Alt om hagebær og ville bær.
Oslo, Cappelen Damm AS 2014. |
Van Wyk, Ben-Erik: Food
Plants of the World. Portland, Oregon, Timber Press 2006. |
Vetlesen, Kari: Frukt- og grønnsaksleksikon.
Oslo, Vega Forlag AS 2018. |
Winge, Kirsten og Ove Bergersen: Norske bær fra natur og hage.
Oslo, Tun Forlag 2009. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 17.11.2022 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|