|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Hagerips (Ribes
rubrum) er en innført plante som kom til Norge trolig allerede i
middelalderen. Som bærbusk er den vanlig dyrket, men ofte også
forvillet og naturalisert, i hvert fall nord til Trøndelag.
Mesteparten av de plantene man finner i naturen eller i
kulturlandskapet tilhører enten arten villrips (Ribes spicatum),
hollandrips (Ribs x pallidum) eller hybriden mellom
hagerips og villrips. Før det ble vanlig å dyrke de innførte
ripssortene, sanket folk ofte store mengder av villrips, selv om
bærene av villrips jevnt over er mindre og surere enn hos hagerips.
Hagerips er en
opptil 2 meter høy, løvfellende busk uten torner. Barken er glatt og
lyst gul. Bladene er 4-6 cm brede, grunt tre- til femflikete med
hjerteformet grunn, og hårete i hvert fall på undersiden. De er ikke
aromatiske slik som bladene til solbær (Ribes
nigrum). Ripsbuskene får hengende klaser med 10-20 blomster med
svært små kronblad og begerfliker som ikke overlapper. Blomstene er
grønnaktige, iblant med et vinrødt innslag. De er flate med en
ringformet opphøyning mellom pollenbærerne og griflene.
Pollenknappene er bredere enn lange, og knapphalvdelene er helt
atskilt. Fruktene (ripsbærene) er runde, 6-10 mm i diameter, snaue
og oftest røde, og de har en syrlig smak. Det
er ganske mange frø i hver frukt. Gamle og nye sorter av
hagerips kan framvise en rekke nyanser i rødt mens fruktene modnes,
mens hvit rips (Ribes rubrum f. leucocarpum), som er
en albinoform av den røde ripsen som mangler pigmentet antocyanin,
har bær som går fra hvitt til beige og nesten til gult før de er
helt modne. Før bærene blir høstet fra buskene, er de svært
holdbare, noe som skyldes innholdet av sitronsyre. Om været er
gunstig, kan ripsbær derfor holde seg friske til langt ut i
september, hvis ikke fugler har spist dem innen den tid. |
|
|
UTBREDELSE |
Rips er
opprinnelig viltvoksende i Mellom-Europa (Belgia, Frankrike,
Tyskland, England, Nederland og Spania), men har vært dyrket i
århundrer og finnes nå plantet (og ofte forvillet) i store deler av
Europa, Asia og Nord-Amerika.
I Norge kan man
finne viltvoksende eller forvillet rips helt nord til
Varangerfjorden. Hagerips er hardfør og kan dyrkes over hele landet,
i Sør-Norge opp til 600 moh. I fjellbygdene er rips bærbusken
framfor noen annen. I dag blir rips mest dyrket i småhager og har
kommersielt liten økonomisk betydning. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Bærene av rips
brukes primært som mat og har begrenset medisinsk anvendelse. De
brukes helst friske og plukkes når de er modne, men kan også tørkes.
Hvis bærene skal brukes til gelé, bør de plukkes før de er helt
modne mens innholdet av pektin er på det høyeste. Blad av ripsbusken
kan brukes utvortes som omslag. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Ripsfrukter er
kjent for sin syrlige smak, noe som skyldes et relativt høyt innhold
av organiske syrer med sitronsyre som hovedkomponent.
Mengden syre er dobbelt så stort i rips som i stikkelsbær
(Ribes uva-crispa), men
ganske likt mengdene som finnes i solbær
(Ribes nigrum). Ellers inneholder bærene
ulike polyfenoler, der mengden øker etter
hvert som bærene modnes.
Ripsbær har
begrenset næringsverdi med bare 44-56 kcal per 100 g bær. Av
hovednæringsstoffer finnes det i 100 g bær (tallene er hentet fra
forskjellige kilder): 1,2 g proteiner, 0,2 g fett, 9,1 g
karbohydrater og 3,4 g kostfiber. Ellers finnes 35-41 mg vitamin C,
0,1-0,8 mg vitamin E, 4 µg vitamin A, 11 μg
vitamin K, 0,02-0,04 mg tiamin
(B1), 0,02-0,05 mg riboflavin (B2), 0,1-0,5 mg niacin (B3),
0,064 mg pantotensyre (B5), 0,07 mg vitamin B6,
8-12 µg folat (B9) og 7,6 mg kolin.
Av mineraler finnes 260-275 mg kalium, 33-43 mg kalsium, 13
mg magnesium, 0,186 mg mangan, 0,23 mg sink,
35-44 mg fosfor og 0,8-1,0 mg jern. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Ripsbær virker
oppkvikkende, avkjølende, svakt avførende,
vanndrivende, rensende, fordøyelsesfremmende gjennom å fremme
spyttproduksjonen og stimulere på mage- og leverfunksjonen,
og motvirker skjørbuk (på grunn av innholdet av vitamin C).
Ripsbær er en kilde for antioksidanter. Bladene
kan brukes utvortes i omslag for å lindre forstuinger og revmatiske
smerter. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Bærene brukes
primært som mat. De kan være virksomme mot revmatisme, gikt,
gulsott, urinveisinfeksjoner og andre infeksjoner. Utvortes kan
knuste bær brukes på brannsår og andre sår, og omslag med bladene på
forstuinger og revmatiske smerter. |
|
|
|
|
RIPS |
Slektsnavnet
Ribes kommer kanskje fra persisk eller arabisk ribas, som
betyr syrlig, mens artsnavnet rubrum betyr rubinrød. Det svenske
navnet vinbär kommer trolig av at ripsbær allerede på 1600-tallet
ble brukt til å lage vin, mens det tyske navnet Johannisbeere kan
komme av at i Tyskland er rips og solbær modne ved sankthans,
Johannistag, 24. juni.
Også flere steder
i Norge, særlig i nord, har vinbær har vært et lokalt navn på
rips. I Finnmark har folk hatt en forkjærlighet for villripsen, og fra
gammel tid har den også vært plantet inn i hagene. Også lenger sør i
landet drev folk i tidligere tider med sanking av villrips, men etter
hvert som dyrking av mer riktbærende sorter med større bær grep om seg,
ble det mindre interesse for villripsen.
Rips er en
hardfør busk som
blir mye dyrket i kjølige områder på grunn av sine saftige og syrlige,
røde eller hvite bær. Dyrket rips er kjent i Mellom-Europa fra omkring
år 1500. De dyrkede sortene vi kjenner i dag stammer fra krysninger
mellom ulike rips-arter som er viltvoksende i Mellom-Europa. Sortene
varierer mye når det gjelder vinterherdighet, formen på buskene og
størrelsen og syrligheten på bærene. 'Rød Hollandsk' er den mest
plantede sorten hos oss. Hvit rips (Ribes rubrum f.
leucocarpum) har oppstått ved en mutasjon og er en albinoform av rød
rips. De hvite ripsbærene er litt søtere enn de røde, men avlingene er
jevnt over mindre hos hvit rips. Dyrking av ripsbær foregår nå for det
meste i private hager med enkeltstående busker, og som handelsvare har
ripsbær liten kommersiell verdi.
Spiselige
bær
Rips har ikke så
aromatiske bær som solbær (Ribes nigrum),
og de er heller ikke på langt nær så rike på C-vitamin. Ripsbær har
derimot andre kvaliteter, og den sure, men friske smaken av sitronsyre
gjør at det passer bra å blande rips med andre bær til saft og syltetøy.
Det høye innholdet av pektin hos nesten modne bær, gjør at ripsbær egner
seg svært godt til gelé og marmelade. Av geléen kan man lage
cumberlandsaus som passer godt til blant annet vilt. De hvite eller
nesten gjennomskinnelige bærene til hvit rips er noe søtere og gode å
spise friske, men er vakrest og kommer best til sin rett når de blandes
med røde rips og svarte solbær. Hvit rips egner seg også godt til
framstilling av musserende bærviner, enten brukt alene eller sammen med
andre bærsorter.
Rips som henger på
buskene er svært holdbare, noe som skyldes innholdet av sitronsyre, og
de holder seg ofte friske til langt ut i september om været er gunstig
og fugler ikke spiser dem. Pektininnholdet er mindre i helt modne bær,
og derfor er disse bedre til saft. Hele klaser med ripsbær er flotte til
dekorasjon. Frys dem på et brett og legg dem seinere i plastposer eller
bokser. Mange mener imidlertid at det beste er å nyte ripsbær helt
friske rett fra busken, og de smaker spesielt godt med sukker og
vaniljesaus.
Rips som
medisin
Det er mer for
matens enn for medisinens skyld at vi planter ripsbusker i hagen. I
litteraturen er ikke rips særlig mye omtalt som medisinplante, men
bærene er angitt å ha avkjølende og noe avførende, vanndrivende og
rensende virkning. En te laget på tørkede ripsbær oppgis å være bra for
fordøyelsen, bl.a. ved å fremme spyttproduksjonen.
På grunn av innholdet av vitamin C, kan ripsbær virke forebyggende mot
skjørbuk.
Det var særlig den
franske urtelegen Maurice Mességué (1921-2017) som mente at ripsbær er
nyttig som medisin. Han skriver at rips virker oppkvikkende, den
stimulerer mage- og leverfunksjonen, renser kroppen for giftstoffer og
er virksom mot revmatisme, gikt, gulsott, urinveisinfeksjoner og andre
infeksjoner. Utvortes skal knuste bær være et meget bra middel på sår
etter knivskader og på brannsår.
Bladene av
ripsbusken skal, til tross for at de inneholder litt av giftstoffet
hydrogencyanid (blåsyre), kunne brukes utvortes i omslag for å lindre
smerter ved forstuinger og revmatiske smerter. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Det er ingen
advarsler knyttet til å spise ripsbær i normale mengder. Friske blad
av rips sies å inneholde litt av giftstoffet hydrogencyanid
(blåsyre), men neppe så mye at det utgjør noen fare. Blad fra
ripsbusken har da heller ikke særlig stor anvendelse, så faren for
forgiftning er minimal. Blåsyre er et stoff som finnes i flere
matvarer, bl.a. i mandler, og små mengder har vist seg å stimulere
åndedrettet og forbedre fordøyelsen. Inntatt i større mengde kan
blåsyre imidlertid føre til svikt i åndedrettet og til og med død,
men en slik alvorlig virkning kan ikke oppnås etter inntak av
ripsblad. |
|
|
Flere bilder av
rips |
|
KILDER |
Bergh, Tonje: Vakkert og spiselig i krukker og potter.
Oslo, J.M. Stenersens Forlag AS 2014. |
Bratberg, Even,
Halldor Hoftun og Sigbjørn Vestrheim (fagkonsulener): Damms store bok om
frukt og grønnsaker fra egen hage. Oslo, N.W.Damm & Søn AS 2003. |
Danielsson, Sylvia: Frukt bær og grønt.
Oslo, Orion Forlag AS 2004. |
|
Eriksen, Dahl, Neuendorf, Tind: Nyttoväxter från hela världen, A-I.
Sävedale, Warne Förlag 2013. |
Forlaget Det Beste:
Norsk Hageleksikon. Oslo, Forlaget Det Beste A/S 1982. |
Ingmanson, Inger och Pelle Holmberg: Stora bärboken. Rabén &
Sjögren 1986. |
Ljungqvist, Kerstin:
Nyttans växter. Dals Rostock, Calluna Förlag 2006. |
Mossberg, Bo & Lennart Stenberg: Gyldendals store nordiske flora.
Oslo. Gyldendal Norsk Forlag AS 2007. |
Skard, Olav og Svein Grønvold: Jord- og hagebruksvekster - røtter i
kulturhistorien. Oslo, Tun Forlag AS 2007. |
Ulltveit, Gudrun: Hagens frukt og bær. Oslo, N. W. Damm & Søn
AS 2004. |
Ulltveit, Gudrun: Ut på bærtur. Alt om hagebær og ville bær.
Oslo, Cappelen Damm AS 2014. |
Van Wyk, Ben-Erik: Food
Plants of the World. Portland, Oregon, Timber Press 2006. |
Vetlesen, Kari: Frukt- og grønnsaksleksikon.
Oslo, Vega Forlag AS 2018. |
Winge, Kirsten og Ove Bergersen: Norske bær fra natur og hage.
Oslo, Tun Forlag 2009. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 15.11.2022 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|