Bildegalleri medisinplanter
Medisin-, krydder- og matplanter fotografert av Rolv Hjelmstad

Startside > Bilder > Medisinplanter > Stevia  

Stevia
Stevia rebaudiana

Bladene av steviaplanten har vært kjent og brukt av Guarani-indianerne i Paraguay i århundrer som et middel som kunne søte opp bitre drikker, for eksempel maté. Den tradisjonelle måten å bruke stevia på, er å la et par blad få trekke sammen med de andre urtene i en te, og bare ett til to blad er nok til å dekke søtbehovet for de fleste. Alternativt kan bladene trekke i kokende vann i ti minutter før de siles fra, og vannet kan så brukes som et søtningsmiddel. Moderne teknologi har funnet fram til metoder for å ekstrahere stoffet steviosid og tørke det, slik at det blir et pulver som kan brukes på samme måte som sukker. 

Stevia er en urt med en utrolig søtsmak. Dens evne til å virke søtende er beregnet til å være et sted mellom 70 og 400 ganger høyere enn for hvitt sukker. Noe av det som gjør stevia så interessant, er at det til forskjell fra andre naturlige søtstoff er helt uten kalorier og vil derfor ikke medføre økte blodsukkerverdier. Det vil heller ikke fungere som næringsstoff for bakterier og gjærsopper i fordøyelsessystemet.

De innfødte i Paraguay bruker tradisjonelt stevia-te til å regulere blodsukkeret. Nylige undersøkelser har vist at stevia kan øke glukose-toleransen samtidig som det reduserer blodsukkerverdiene. Studier har vist at stevia ikke forårsaker tannråte, men snarer virker beskyttende på tennene. Det betyr at stoffet steviosid fra urten kan brukes som et naturlig søtningsstoff i drops, tyggegummi, munnvann og til og med i tannkremer.

Faktaside om stevia

Foto ©:  Rolv Hjelmstad

OBS!  Bildene i må ikke kopieres, lastes ned, eller publiseres andre steder uten skriftlig tillatelse fra fotografen.
ATTENTION!  Images may not be copied, downloaded, or used in any way without a written permission of the photographer.
Bildeoversikt medisinplanter