KALMUSROT |
Acorus calamus |
|
ANDRE
NORSKE NAVN |
Kalmerot, kamrot, tobakksrot, saltblekkjerot, mjølkerot. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Acorus
calamus L. |
Calamus aromaticus
Garsault |
|
Det angis å finnes fire typer (varianter) av
kalmusrot: Type I (Acorus calamus var. americanus) er en
diploid amerikansk variant. Type II (Acorus calamus var. vulgaris
[= var. calamus]) er en europeisk triploid variant. Type III (Acorus
calamus var. augustata) og type IV (Acorus calamus var.
versus) er subtropiske tetraploide varianter. Plantene
som vokser i Nord-Amerika (type I) blir nå ofte klassifisert som en egen
art, Acorus americanus (Raf.) Raf..
|
I kinesisk
urtemedisin brukes arten Acorus gramineus Sol. ex Ait. (KINESISK: Shi Chang Pu),
og denne urten anvendes stort sett mot de samme plagene som Acorus calamus.
|
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SVENSK: Kalmus
/ Kalmusrot / Kalmerot / Kalmusört / Flägg. |
DANSK: Kalmus. |
ISLANDSK: Sverðblaðka. |
FINSK: Rohtokalmojuuri
/ Kalmanjuuri / Kalmojuuri. |
ENGELSK: Sweet
flag / Calamus / Sweet calamus / Flagroot / Singer's root / Sweet sedge
/ Sweet root / Sweet rush / Sweet cane / Sweet myrtle / Myrtle grass
/ Myrtle flag / Myrtle sedge / Cinnamon sedge. |
TYSK: Kalamus
/ Kalmus /
Echter Kalmus / Europäischer
Kalmus / Deutscher Ingwer / Magenwurz. |
FRANSK: Acore
vrai / Acore roseau / Acore calame
/ Acore odorant / Acorus aromatique / Belle-angélique / Radote / Roseau odorant. |
SPANSK: Cálamo aromático. |
SANSKRIT: Vacha. |
|
FAMILIE |
Myrkonglefamilien (Araceae).
Planten blir tidvis ført til en egen familie, kalmusrotfamilien
(Acoraceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Kalmusrot er en flerårig
plante som blir 60-150 cm høy. Planten har en tykk, krypende jordstengel (rhizom)
med sterkt aromatisk lukt og smak. Både jordstengelen og bladbasis er
purpurrøde. Bladene er sverdformede, 1-2
cm brede og like lange som stengelen. Et typisk kjennetegn er at den ene bladkanten er bølget.
Blomsterstengelen er trekantet, like lang som bladene, og med en grønn,
kjevleformet, 6-8 cm lang blomsterstand, og langt, sverdformet hylseblad.
Blomstene har seks små blomsterdekkblad, seks pollenblad og et tre-rommet
fruktemne. Frukten pleier ikke å nå fram til modning i Europa, men i
de områdene av verden hvor den når full modning, blir frukten rødlig
og er et slimfylt, tre-rommet bær. Ofte setter heller ikke plantene blomster. I
Norden finnes bare hunnplanter, og plantene danner derfor ikke frø hos
oss. |
|
|
UTBREDELSE |
Kalmusrot antas å stamme
fra India, men er nå utbredt i mange områder av verden med temperert
klima. I Europa finnes den i nesten alle land. I Norge ble kalmusrot innført som
medisinplante og har naturalisert seg i grunt vann og i sumpområder, særlig
i de
sørlige delene av Østlandet. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Calami rhizoma (syn.
Acori rhizoma og Calami aromatici radix): Jordstengelen
av kalmusrot. |
Drogen består av brunhvite biter.
Jordstenglene samles inn om høsten (helst i september og
oktober). De vaskes og renses, deles på langs og tørkes på et
skyggefullt sted ved høyst 35 °C.
På grunn av sin gjennomtrengende lukt bør urten tørkes atskilt fra andre planter.
Kalmusrot kan også brukes frisk. En eterisk olje utvinnes fra
jordstenglene ved dampdestillasjon. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Aminer
(dimetylamin, metylamin, trimetylamin og kolin), garvestoffer,
bitterstoffer, acorinsyre og palmitinsyre, harpiks (2,5 %), slim, stivelse
(25-40 %), sukkerstoffer og eterisk olje (1,5-3,5 %). Innholdet av beta-asaron
i den eteriske oljen varierer mellom de ulike variantene, fra opptil
75 % i de tetraploide
variantene fra India, 10-40 % i kalmusolje fra Japan og Øst-Russland, mens
det finnes omkring 13 % i eterisk olje fra den triploide europeiske varianten,
og nesten ingen ting i den
diploide amerikanske typen. Andre identifiserte innholdsstoffer i den
eteriske oljen er calamenol (5 %), calamen (4 %), calamon (1 %), metyleugenol
(1 %), eugenol (0,3 %) og seskviterpenene acolamon, acoragermacron og
isoacolamon. Det er rapportert om store kvalitative og kvantitative forskjeller i
innholdsstoffene i den eteriske oljen fra de ulike variantene av planten. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Smak / Energi:
Bitter, skarp og søt / Varm og tørr. |
Kalmusrot virker appetittstimulerende, fordøyelsesfremmende,
magestyrkende, slimløsende, slimhinnebeskyttende, krampeløsende, svettedrivende, styrkende, beroligende,
nervestyrkende, smertestillende, antibakteriell, afrodisierende, menstruasjonsfremmende, feberstillende,
hjernestyrkende, blodtrykksenkende og "foryngende". Urten har
dessuten vært brukt som brekkmiddel og som middel mot
innvollsorm. Inntatt i
store doser kan kalmusrot virke som et hallusinogen. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Fordøyelsesplager
som magekramper, kolikk, tarmgass, oppblåsthet, forstoppelse, diaré,
dysenteri, anoreksi, magesår og for mye eller for lite magesyre. Dessuten
ved halsbrann, hoste, bronkitt, astma, bihulebetennelse, dårlig appetitt,
hodepine, tannpine, hjerneslag, hukommelsestap, sjokk, epilepsi, feber,
hudutslett, lus, revmatiske smerter, tretthet, depresjon og nevralgier.
Kalmusrot
er et folkemedisinsk remedium mot artritt, kreft, kramper, diaré, dårlig
fordøyelse, epilepsi etc. Å tygge roten sies å medføre at tobakksrøyk
smaker vondt.
|
|
|
|
|
KALMUSROT |
India regnes for å være det opprinnelige hjemstedet for kalmusrot og
allerede i oldtiden ble den tørkede roten eksportert herfra. Kalmusrot
omtales av nesten alle forfattere av legebøker i antikken og
middelalderen. Mange av dem kjente imidlertid ikke til selve planten,
bare den tørkede roten. I kinesiske legebøker nevnes kalmusrot allerede
3700 f.Kr. og ble der kalt for "livsforlengeren".
Til Norge kom kalmusroten antagelig før reformasjonen. Størst betydning
hadde den som middel mot magekatarr, og på flere steder her i landet er
det kjent at den ble tygd mot magesmerter. Den ble også regnet som god
mot hoste og som urindrivende middel ved sykdommer i lever og nyrer.
Urten ble dessuten brukt som beskyttelse mot smitte ved koleraepidemier
og andre smittsomme sykdommer, da gjerne i form av et sprituttrekk.
Oldtidslegen
Dioskorides anbefaler kalmusrot mot vatersott, nyrelidelser og som røykemiddel
mot hoste, samt for å fremskynde menstruasjonen. Den danske legen
Henrik
Harpestreng foreskrev den mot leversykdommer og til innånding mot
"gammel hoste". Under pestepidemier skulle man gå med et stykke
kalmusrot i munnen, da dette skulle virke rensende på luften man pustet
inn. Da spanskesyken herjet i 1919, var det mange som tygde kalmusrot. Med
sin vide anvendelse, er det ikke så merkelig at kalmusrot i tidligere
tider var opptatt i farmakopéene, og den er blitt brukt helt opp til vår
tid ved magelidelser og til å tygge på for tannsmerter og dårlig ånde.
I tillegg har den vært mye brukt i veterinærmedisin, mest til kyr for å
få dem til å øke melkeproduksjonen. Under andre verdenskrig ble det stor
etterspørsel etter kalmusrot på apotekene, da folk hadde funnet ut at de
kunne tygge den som erstatning for skråtobakk.
I
det gamle Egypt og India ble urten brukt som et afrodisiakum. Urten ble
funnet i Tutankhamons grav i Egypt og er også nevnt i det Gamle
Testamente. I Ayurvedisk medisin er det en viktig urt for å styrke
mentalt fokus, seksualitet og klokskap. I deler av Asia brukes kalmusrot
for å bedre hukommelsen og gis rituelt til nyfødte babyer for å fremme
taleevnen og intellektet.
I kinesisk urtemedisin brukes arten Acorus
gramineus. Det er en aromatisk, antibakteriell, styrkende urt som
stimulerer fordøyelsessystemet, åpner bronkiene og har en svakt
beroligende virkning. Det er en viktig urt i Kina og brukes ved dårlig
appetitt, dårlig fordøyelse, katarrer og depresjoner. Den brukes
dessuten til personer som har vært rammet av slag, særlig for å hjelpe
dem med språket. Urten betraktes som varmende og gis derfor ikke til
pasienter med overdreven svetting.
Det
folkelige engelske navnet Singer’s Root viser til bruk av
kalmusrot for å fjerne slim fra halsen. De innfødte i Nord-Amerika holdt
en bit kalmusrot i munnen for å øke utholdenheten når de løp lange distanser.
Ulike
typer av kalmusrot
Den
eteriske oljen som er ansvarlig for kalmusrotens karakteristiske duft og
smak, finnes i mengder fra 1,5-3,5 %. I dyreforsøk som ble utført for
snart 40 år siden ble det konstatert at beta-asaron (= cis-isoasaron), et
viktig innholdsstoff i den eteriske oljen fra kalmusrot, dannet svulster i
tolvfingertarmen hos rotter. Siden da har bruk av kalmusrot både i mat og
som medisin blitt forbudt i mange land. Videre studier har vist at det
finnes fire typer (varianter) av kalmusrot som forekommer i ulike
geografiske områder av verden. Type I er funnet i Nord-Amerika og
inneholder en eterisk olje som er nesten fri for beta-asaron. Type II dyrkes i
Vest-Europa av plantemateriale fra det østlige Europa, og disse plantene
har en olje som vanligvis inneholder ca. 13 % beta-asaron. Type III og IV
finnes i Asia, og er varianter der den eteriske oljen inneholder inntil
75 % beta-asaron.
Farmakoligiske
studier har nå vist at den beta-asaron-frie oljen fra type I (Acorus
americanus) har en enda mer effektiv krampeløsende virkning enn den
beta-arsaron-rike oljen av type III og IV, eller den beta-asaron-fattige
oljen av type II. Dette viser at nordamerikansk kalmusrot av type I er et
effektivt urteremedium mot dårlig fordøyelse og lignende forhold der
urtens krampeløsende effekten gir lindring. Det er derfor den amerikanske
varianten man bør anskaffe hvis man skal bruke kalmusrot. I India har
imidlertid kalmusrot med høyt innhold av beta-asaron vært brukt i flere
tusen år uten at det er rapportert at den har forårsaket kreft. Det kan
tyde på at urten er uskadelig når den brukes som et helplantepreparat,
men for å være sikker på dette kreves det mer forskning.
Kalmusrot
ved fordøyelsesplager
I
vestlige land er kalmusrot først og fremst blitt brukt mot fordøyelsesbesvær
som tarmgass, kolikk og generelt svak fordøyelse. Kalmusrot lindrer
kramper i tarmene og den motvirker oppblåsthet og hodepine som skyldes
fordøyelsesbesvær. Små doser med kalmusrot kan redusere et overskudd
av magesyre, mens store doser øker magesyreproduksjonen. Dette er et godt
eksempel på at ulike doser av en urt kan ha motsatt virkning.
Ved
bruk av kalmusrot ved fordøyelsesplager, får man en kombinert virkning
ved at urten har en slimhinnebeskyttende effekt, samtidig som den eteriske
oljen virker fordøyelsesfremmende og bitterstoffene virker stimulerende.
Urten er således et utmerket styrkemiddel for hele fordøyelseskanalen.
Den kan brukes ved dårlig fordøyelse av alle slag, alt fra kolikk til
magesår. Kalmusrot kan være et spesifikt middel ved kolikk som skyldes
tarmgass. Den vil dessuten virke stimulerende på appetitten og kan være
til god hjelp ved avmagring og spiseforstyrrelser som anoreksi. Urten er
et godt middel ved halsbrann som skyldes sure oppstøt. For å oppnå rask lindring,
kan små biter av roten tygges og spyttet (ikke roten) svelges. Dette
skal gjøres i 5-10 minutter. Ved kroniske tilfeller kan kalmusrot tygges
mange ganger om dagen. Kalmusrot kan til dette formålet også brukes i
form av urtete.
Anvendelse og dosering
Kalmusrot
kan gjerne kombineres med andre urter. Ved kolikk som skyldes tarmgass, går
urten godt sammen med ingefær (Zingiber
officinale) og yamsrot (Dioscorea
villosa). Ved fordøyelsesplager generelt
kan den kombineres med mjødurt (Filipendula
ulmaria) og legestokkrose (Althaea
officinalis). Den kan inntas enten som
en urtete eller i form av tinktur. Kalmusrot bør bare brukes i små doser,
da større mengder kan virke irriterende på tarmkanalen. For å lage et
uttrekk, heller man en kopp kokende vann på 1-3 g tørket urt og lar dette
trekke i 10-15 minutter før roten siles fra. Av dette drikker man én
kopp en halv time før måltidene. Av en tinktur kan man ta 2-4 ml tre
ganger daglig.
Kalmusrot som
krydder
Den sterktduftende
og aromatiske jordstengelen av kalmusrot blir i mange land også brukt
som krydder. Man skjelner mellom skrellet, uskrellet og kandisert
kalmus. Uskrellet kalmus har det høyeste innholdet av eteriske oljer og
er derfor mest aromatisk. Skrellet kalmus males til pulver, og smaken er
sterkt krydret og bitter. Den tørkede rotstokken males fint og
brukes som krydder til desserter og kompotter, særlig med eple og pære.
Orientalske
drikkevarer tilsettes ofte kalmusrot og urten brukes også i appetittvekkende bitterlikører. Kalmusrot inngår som
ingrediens i en rekke krydderblandinger, især karri, og den passer godt
sammen med muskat, vanilje og kanel, og kan minne litt om ingefær.
Kalmusrot alene bør brukes bare i små mengder som krydder.
Annen
bruk av kalmusrot
Hvis du forsøker å slutte å røyke og viljestyrken ikke er på topp, kan
du erfare at kalmusrot kan være til hjelp. I stedet for å tenne på en
sigarett, kan du tygge litt på en bit av tørket kalmusrot (jfr. navnet
tobakksrot). Etter at du
har svelget spyttet som etter hvert skilles ut, spytter du ut biten. Den
krydrete, bitre saften fra roten hjelper til å lette abstinenssymptomene
og hvis du tenner en sigarett etter at du har tygd på kalmusrot, vil den
ikke smake godt. Roten er ellers blitt tygd mot tannpine og dårlig ånde,
og som forebyggende middel mot pest og influensa. Den har dessuten vært et
anerkjent snapsekrydder. Kalmusrot har lusbekjempende egenskaper
og den tørkede roten ble i
tidligere tider lagt i sengehalmen for å holde lopper og lus vekk. Den
eteriske oljen av kalmusrot virker insektavskrekkende og skal kunne være
effektiv mot husfluer.
I
Maria Trebens bok Helse fra Guds apotek angis det mange andre
sykdommer og plager hvor kalmusrot har vært til hjelp. Mange av de
historiene som Treben gjengir, kan virke temmelig fantastiske, og om hun
har oppnådd gode resultater med bruk av ulike urter, kan man ikke slutte
at andre vil oppleve det samme. Derfor gjengir jeg ikke disse
anvendelsesområdene her, men henviser heller til boken, som mange har i
bokhyllen.
Siden
det er restriksjoner på innvortes bruk av kalmusrot i mange land (også i
Norge), er den lovlige bruken av urten i våre dager svært begrenset. Nå
anvendes den tørkede og pulveriserte roten stort sett bare som fiksativ
til potpurrier (den holder på duften av andre tørkede duft-urter). Kalmusoljen har i uminnelige
tider dessuten vært brukt som dufttilsetning i hårmidler og parfyme.
Bladene av kalmusrot ble før i tiden brukt til kurvfletting og til å
lage matter av. Lokalnavnet mjølkerot kommer av at man tidligere ga planten til kyr for å øke melkemengden.
Til
slutt tar jeg med et tips som kanskje må føres til kategorien kjerringråd:
Hvis man legger et stykke kalmusrot i en vannbeholder, vil det rense
vannet for giftige stoffer. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
En
mulig giftvirkning av kalmusrot er knyttet opp mot den eteriske oljen og
særlig innholdet av stoffet beta-asaron i oljen. I forsøk på små dyr er det
vist at dette stoffet kan virke kreftfremkallende, men sammenlignet med
andre kreftfremkallende naturlige stoffer, er beta-asaron antatt å
ha en svak effekt. Det er ikke fastlagt om den kreftfremkallende
virkningen på rotter er relevant for mennesker. Innholdet av beta-asaron varierer mye mellom de ulike variantene av kalmusrot (se mer
om dette i avsnittet Ulike typer av kalmusrot). Det er derfor anbefalt at bare
kalmusrot av den beta-asaronfrie varianten blir brukt i urtemedisinen. I
Tyskland er man mindre restriktiv enn i andre land når det gjelder bruk
av kalmusrot, og der mener man at hvis man ikke
bruker kalmusrot over lang tid, kan man også bruke røtter av den
europeiske varianten. Det pekes på at det aldri er
påvist utvikling av kreft hos mennesker som følge av bruk av
kalmusrot. Med bakgrunn i den mulige giftvirkningen av kalmusrot, bør
urten imidlertid ikke brukes av gravide og ammende. Det er ikke kjent om beta-asaron blir overført til morsmelken.
Innvortes
bruk av kalmusrot er på grunn av innholdet av det mulig kreftfremkallende
stoffet beta-asaron forbudt i mange land, deriblant i Norge. Brukes urten,
bør det skje under oppsyn av helsefaglig personell og bruken må
ikke vare lengre enn én måned. Bruk av den rene eteriske oljen
av kalmusrot blir frarådet. Oljen kan forårsake hudirritasjoner hos
sensitive personer.
|
|
|
Flere bilder av
kalmusrot |
|
KILDER
Barnes, Joanne; Linda A. Anderson & J. David Phillipson: Herbal
Medicines. A guide for healthcare professionals. Second
edition. London, Pharmaceutical Press 2002. |
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of
Herbs & Their Uses. London, Dorling
Kindersley 2002. |
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo, N.W. Damm
& Søn 2003. |
Christophersen, Erling:
Norske medisinplanter. Oslo, H. Aschehoug & Co (W. Nygaard) 1960. |
Forlaget Det
Beste: Våre medisinske planter.
Oslo, Det Beste A/S 1984. |
Foster, Steven & Varro E. Tyler: Tyler's Honest Herbal. A Sensible Guide to the Use of Herbs
and
Related Remedies. Fourth edition.
New York &
London,
The
Haworth Herbal Press 1999. |
Gardner, Zoë & Michael
McGuffin (editors): American Herbal Products
Association's Botanical Safety Handbook, Second Edition. Boca
Raton, FL, CRC Press 2013. |
Hillker,
Li: Naturens egen legebok. Oslo, Teknologisk
forlag 1991. |
Hlava,
B. & D. Lanska: Komma's Krydderurte leksikon.
København,
Komma A/S 1979. |
Hoffmann, David: The
New Holistic Herbal.
Boston,
Element Books Ltd. 1990. |
Holck,
Per: Norsk Folkemedisin. Oslo, J.
W.
Cappelens Forlag 1996. |
Lindman, C. A. M.:
Nordens Flora 1. Oslo. Gyldendal Norsk Forlag 1977. |
Lucas, Richard: Secrets
of the Chinese Herbalists. (Revised edition). Englewood Cliffs, Prentice
Hall 1987. |
Mabey,
Richard: Politikens bog om helbredende urter.
Politikens Forlag 1989. |
Nielsen,
Harald: Lægeplanter og trolddomsurter.
København,
Politikens Forlag A/S 1976. |
Nielsen, Harald: Giftplanter.
Oslo,
J.W. Cappelens Forlag 1979. |
Olesen,
Anemette: Danske klosterurter. Aschehoug Dansk Forlag A/S 2001. |
Peirce, Andrea: The
American Pharmaceutical Association Practical Guide to Natural Healing.
New York, William
Morrow and Company, Inc. 1999. |
Príhoda, Antonín,
Ladislav Urban & Vera Nicová:
The Healing Powers of Nature. Leicester, Blitz Editions 1998. |
Treben, Maria: Health from God's Garden. Rochester, Thorsons
Publishing Group 1987. |
Treben,
Maria: Helse fra Guds apotek. Steyr, Østerrike,
Verlag Wilhelm Ennsthaler 1993. |
Van Wyk, Ben-Erik &
Michael Wink:
Medicinal Plants of the World. Portland, Oregon, Timber Press 2004. |
Wichtl, Max (editor): Herbal
Drugs and Phytopharmaceuticals. A Handbook for Practice on a Scientific Basis.
Boca Raton, London, New York, Washington DC, CRC Press 2004. |
Williamson, Elisabeth M.: Potter's Herbal Cyclopaedia. Essex, Saffron
Walden 2003. |
|
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 25.05.2023 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|