MJØDURT |
Filipendula ulmaria |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Mjort,
mjurt, mjøvert, maigras, benkegras, engdronning, engblom,
grislegras, myrtegrass, ølgras, snjogras, jønsokgræs, slåttemainnj. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Filipendula ulmaria
(L.) Maxim. |
Spiraea ulmaria L. |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SAMISK:
Miehtaskáir
/ Hádjarássi. |
SVENSK: Älggräs
/ Älgört. |
DANSK: Mjødurt
/ Almindelig mjødurt. |
ISLANDSK: Mjaðjurt
/ Mjaðurjurt / Mjaðurt. |
FINSK: Mesiangervo. |
ENGELSK: Meadowsweet
/ Meadsweet / Queen of the meadow / Meadow queen / Meadow-wort / Lady of the meadow
/ Bridewort / Dolloff / Filipendula. |
TYSK: Mädesüss
/ Spierblumen / Moor-Spierstaude / Echte Rüsterstaude / Wiesengeissbart
/ Wiesenkönigin. |
FRANSK: Fleur d'ulmaire / Reine des prés / Ulmaire. |
SPANSK: Barba de
cabra. |
|
FAMILIE |
Rosefamilien
(Rosaceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Mjødurt er en
flerårig urt som kan bli opptil 1,5 m høy. Grunnbladene har 3-5 par
store sidesmåblad og et stort og trefliket endesmåblad. Plantene har
i tillegg mange store stengelblad. Alle bladene er grovtakkede og
lysere på undersiden enn på oversiden. Blomstringen skjer fra juni
til september og de små kremgule og velduftende blomstene (har en
mandellignende duft) sitter i tette og ujevne topper. Fruktene er
ca. 2 mm store, vridde smånøtter. |
|
|
UTBREDELSE |
Mjødurt er
hjemmehørende i Europa og det nordlige Asia, og er dessuten innført i
Nord-Amerika. I Norge er planten vanlig over hele landet og finnes
også høyt til fjells. Mjødurt vokser ofte i store bestand på fuktige
steder i skog og enger, og ved bekker og vann. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Spiraeae flos
(eller Ulmariae flos): Mjødurt blomster. Spiraea herba:
De overjordiske delene av planten. Unge blad plukkes før
blomstring eller når plantene står i blomst og brukes enten friske
eller tørket. Blomstene høstes når de er i ferd med å
springe ut og brukes friske eller tørket. De er mest aromatiske når
de er tørket. Mjødurt er svært utsatt
for angrep av meldugg og angrepne planter må ikke anvendes som
medisin. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Flavonoider (flavonoler,
flavoner, flavononer og chalconderivater), salisylater (salisylaldeyd,
gaultherin, isosalicin, metylsalisylat, monotropitin, salicin,
salisylsyre og spirein), eterisk olje (som inneholder mange fenolkomponenter, inkl. salisylater, benzylalkohol, benzaldehyd, etylbenzoat, heliotropin,
fenylacetat og vanilin), garvestoffer (gallo- og ellagi-tanniner),
slimstoffer, karbohydrater, askorbinsyre (vitamin C) og spor av
kumarin. Roten inneholder mer garvestoffer enn resten av planten. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Mjødurt er en
bitter og søt urt som virker avkjølende og opptørkende. Den er
angitt å ha følgende egenskaper: Smertestillende,
betennelseshemmende, syrenøytraliserende, kvalmedempende,
astringerende (sammentrekkende), sårhelende, slimhinnebeskyttende,
magestyrkende, urindrivende, svettedrivende, febersenkende, mildt
antiseptisk, antibakteriell, desinfiserende, lokalbedøvende,
krampeløsende, antirevmatisk og blodfortynnende. Mjødurt styrker
kapillærårenes vegger og virker som en antioksidant. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Mjødurt kan brukes
ved fordøyelsesplager som kvalme, syreoverskudd med sure oppstøt,
halsbrann, magesår (både forebyggende og terapeutisk), kronisk
magekatarr, irritabel tykktarm og diaré. Videre ved feber, forkjølelse, influensa, bronkitt, hoste, ødemer, nyrelidelser,
blærekatarr, urinsyregikt, leddsmerter, artritt, muskelsmerter,
revmatisme, betennelser i nerver, hodepine, hjertesykdommer,
menstruasjonssmerter, for rike menstruasjonsblødninger,
slimhinnebetennelser, hudbetennelser, skader, forstuinger,
bloduttredelser, verkesår og dårlig ånde. |
|
|
|
|
MJØDURT |
Mjødurt har stor plass
i kulturhistorien som en duftende plante. Ved tørking avgir planten en
sterk duft som minner om duften av myske (Galium
odoratum) eller nyslått høy, noe som
skyldes stoffet kumarin. Tidligere var det på høytidsdager vanlig å strø gulvene med
opphakket mjødurt fordi den duftet så godt. Den engelske
urtebokforfatteren Gerard skrev i
sin Herball (1597) at "lukten av den gjør mitt hjerte muntert og glad,
og henrykker sansene".
Linné brukte bl.a. navnet karört om planten, fordi
de tidligere anvendte den til å gni inn trefat og kar som det skulle
brygges mjød i. Planten ble også brukt direkte som ølkrydder, og som
smaksstoff i viner og
brennevin som gin, vermut og likører.
Opprinnelsen til
aspirin
Mjødurt spilte en
viktig rolle i utviklingen av medisinen aspirin. I 1839 ble salisylsyre
for første gang isolert fra blomsterknoppene. Stoffet ble seinere
syntetisert og ble en viktig medisin på 1900-tallet. Uheldigvis
forårsaket den syntetiske salisylsyren så mye mageproblemer og kvalme
blant brukerne at smerten ofte var å foretrekke framfor å anvende medisinen. I et
forsøk på å overvinne dette problemet, ble medisinen acetylsalisylsyre
utviklet, og gitt navnet aspirin. Navnet kommer av en kombinasjon av
a fra acetyl og spirin fra Spiraea, som var det
latinske slektsnavnet på mjødurt på den tiden.
Markedsførerne av
aspirin påsto at denne medisinen var snillere mot magen enn naturens
egen salisylsyre. Dette fikk folk til å gå bort fra mjødurt og
pilebark (som også
inneholder salisylsyre) som smertestillende og febersenkende midler. Etter hvert fant
man imidlertid ut at aspirin var temmelig hardt for fordøyelsessystemet
ved at det irriterte magen og kunne bidra til sårdannelse. Til tross for
bivirkningene, har acetylsalisylsyre vært solgt i enorme mengder over
hele verden som et smertestillende,
febersenkende og betennelseshemmende middel. Dispril, Albyl E, Novid,
Aspirin, Bamycor, Globentyl og Globoid er velkjente reseptfrie
medikamenter som inneholder acetylsalisylsyre.
Mjødurt er snillere
for magen enn aspirin
Hvis man anvender blomster
eller blad av mjødurt i stedet for den isolerte salisylsyren
eller syntetisk acetylsalisylsyre, unngås mange av de uheldige
bivirkningene. Mjødurt er trygg å bruke i forbindelse med betennelser i
mageslimhinnene fordi salisylatene ikke blir omdannet til sin aktive
form før de har passert gjennom slimhinnene i fordøyelsessystemet og inn
i blodbanene. I planten opptrer salisylsyren dessuten i
kombinasjon med polyfenoler og garvestoffer, stoffer som er antiseptiske
og betennelseshemmende, og som styrker cellene i
mageslimhinnene og dermed beskytter mot salisylatene. I tillegg virker
kumarinene i urten muskelavslappende og krampeløsende på tarmmusklene. Dette er et godt
eksempel på samvirkning mellom stoffer i en urt og viser at når man
bruker hele planten oppnår man en langt mer skånsom virkning enn om man
bare bruker et isolert virkestoff.
Mjødurt ved
fordøyelsesplager
Et av de viktigste
anvendelsesområdene for mjødurt er som et syrenøytraliserende middel ved
sure oppstøt, halsbrann, magekatarr, magesår og irritabel tarm syndrom.
Denne virkningen oppnås ved at garvestoffene i urten beskytter og heler
slimhinnene i de øvre delene av fordøyelsessystemet. Urten kan også være
til hjelp ved diaré som skyldes mageinfeksjoner og mjødurt regnes som
særlig virkningsfull ved diaré hos barn. Det er salisylsyrekomponenten i
urten som er ansvarlig for den betennelseshemmende og smertestillende
virkningen. Gjennom in vitro studier er det vist at mjødurt har
antimikrobiell virkning mot mikroorganismer som Staphylococcus aureus,
Streptococcus pyogense, Escherichia coli, Shigella
flexneri, Klebsiella pneumoniae og Bacillus subtilis.
Mjødurt kan lindre
luftplager og oppblåsthet, og bør vurderes som medisin ved enhver
betennelsestilstand i magesekken eller tarmene. Den mildt antiseptiske
virkningen bidrar til å hindre infeksjoner, og de avslappende
egenskapene lindrer plager som magesmerter og kolikk.
Virker godt ved
revmatiske plager
Siden mjødurt virker
både smertestillende og betennelseshemmende, kan urten være til god
hjelp ved revmatiske plager som leddbetennelser, hovne ledd og
urinsyregikt. Urten kan virke lindrende også på hodepine og nevralgier,
og den beroligende og krampeløsende virkningen kan bidra til en roligere
søvn. Mjødurt har en svakt blodfortynnende virkning.
Mjødurt ved
luftveis- og urinveisinfeksjoner
Mjødurt kan anvendes i
form av urtete ved hoste, forkjølelse og influensa. På grunn av urtens
mildt antiseptiske virkning, kan den også være et godt middel ved
blærekatarr og betennelse i urinlederen, væskeopphopning (ødemer) og
nyreproblemer.
Hudmiddel
I eldre tider ble
mjødurt brukt utvortes på kvestelser og snittsår, og
Culpeper omtalte
den i 1652 som "en av de mest usedvanlige sårurter". Den blodstillende
virkningen skyldes innholdet av garvestoffer, og urteleger har
derfor brukt mjødurt på samme måte som åkermåne (Agrimonia eupatoria)
til behandling av kraftige menstruasjonsblødninger og til skjedeskylling
ved utflod.
På grunn av den
antiseptiske og sammentrekkende virkningen, kan man bruke omslag av
mjødurt på saktehelende sår. Videre har den urindrivende og rensende
virkningen til mjødurt gjort at den har fått rykte for å
kunne rense huden og lindre kviser og utslett ved infeksjoner som
meslinger og vannkopper. Garvestoffene i urten kan danne bindinger med
ulike proteiner og virker derfor astringerende, antimikrobiell,
betennelseshemmende og som antioksidant. Disse virkningene skyldes
muligens flavonoidene i urten. Salisylatene i mjødurt synes å hemme enzymet
cyclooksygenase og dermed dannelsen av prostaglandiner som er involvert
ved betennelser.
Anvendelse og
dosering
Ved fordøyelsesplager
kan man drikke te av mjødurt. Man bruker 4-6 g (3-4 teskjeer) tørket urt
til en kopp (ca. 2 desiliter) varmt vann. La teen trekke i ca. 10
minutter før urten siles fra. Denne teen kan drikkes tre ganger daglig.
Skal teen brukes mot diaré, bør styrken på teen være kraftigere, men
mengden te kan være den samme. Har man tilgang til flytende ekstrakt (1:1
i 25 % alkohol) er doseringen 1,5-6,0 ml tre ganger daglig. Av tinktur
(1:5 i 45 % alkohol) bruker man 2-4 ml tre ganger daglig. Flytende
ekstrakt eller tinktur av mjødurt er en form for medisin som kan være
fin å anvende ved revmatiske plager.
Mjødurt til mat og
drikke
De unge bladene og
blomstene kan spises, noe man kan gjøre både for smakens skyld og fordi de inneholder mye
C-vitamin. Blomstene har en mild mandelsmak og kan brukes i kompotter,
geléer og syltetøy. Mjødurt ble tidligere ofte tilsatt til øl og vin.
En velsmakende urtete av mjødurt lager man ved å
bruke 1-2 teskjeer tørkede blomster (eller 2-3 kvaster friske blomster)
som overhelles med en liter kokende vann, og lar dette trekke noen
minutter før teen siles.
Man kan få en frisk sommerdrikk ved å lage råsaft av friske blomster og
blomsterknopper sammen med sukker og sitronsyre, og eventuelt litt
sitronsaft. Denne drikken har fått navnet "sommerfryd". Et
saftkonsentrat lages ved å helle en liter kokende vann over en liter
friske mjødurtblomster, et kilo sukker og 25 g sitronsyre. Så rører man
til sukkeret er oppløst og lar det hele stå og trekke i 2-5 dager på et
kjølig sted før det siles. Når man skal drikke "sommerfryd"-saften,
blander man én del konsentrat med seks deler vann. |
|
Advarsler, bivirkninger og
kontraindikasjoner
Ingen bivirkninger
kan forventes ved inntak av moderate mengder med mjødurt. Inntatt i
ekstremt store mengder, kan urten føre til kvalme og mageplager.
Forsiktighet må utvises av personer som er overfølsomme for salisylater eller
som opplever allergiske reaksjoner ved bruk av aspirin eller
medisiner som inneholder salisylsyre. Urten har en viss
blodfortynnende virkning, noe man må være
oppmerksom på
hvis man går på blodfortynnende
medisiner. Selv om det ikke
er påvist noen negative effekter ved bruk av mjødurt under
svangerskap og amming, bør
urten anvendes med forsiktighet av gravide og ammende. Garvestoffholdige urter bør generelt unngås ved forstoppelse,
jernmangelanemi og underernæring, men selv om mjødurt inneholder en
del garvestoffer, er denne advarselen trolig mer teoretisk enn reell
når det gjelder denne urten. |
|
|
Flere bilder av
mjødurt |
|
KILDER |
Atha, Anthony: Prismas stora
örtabok. Stockholm. Bokförlaget Prisma 2002. |
Barnes, Joanne; Linda A. Anderson & J.
David Phillipson: Herbal
Medicines. A guide for healthcare professionals. Second edition.
London, Pharmaceutical Press 2002. |
Blumenthal, Mark: The
Complete German Commission E Monographs.
Austin, Texas,
American
Botanical Council 1998. |
Blumenthal, Mark: Herbal Medicine.
Expanded Commision E Monographs.
Austin,
Texas, American Botanical Council 2000. |
Bone, Kerry: A Clinical
Guide to Blending Liquid Herbs. Herbal Formulations for the Individual Patient.
St. Lous, Missouri. Churchill Livingstone 2003. |
Britton, Jade & Tamara Kircher: The Complete Book of Home Herbal Remedies.
New York, Firefly
Books Inc., 1998. |
Chevallier,
Andrew: Politikens bog om lægeplanter.
København K,
Politikens Forlag
A/S 1998. |
Duke, James A.: The
Green Pharmacy Herbal Handbook. Rodale /
Reach 2000. |
Fetrow, Charles W. & Juan R. Avila: Professional's Handbook of Complementary & Alternative Medicine.
Springhouse, Pennsylavania,
Springhouse
Corporation 1999. |
Esplan,
Ceres: Helbredende urter. København,
Hernovs Forlag 1981. |
Forlaget Det
Beste: Våre medisinske planter.
Oslo, Det Beste A/S 1984. |
Gardner, Zoë & Michael McGuffin
(editors): American Herbal Products
Association's Botanical Safety Handbook, Second Edition. Boca
Raton, FL, CRC Press 2013. |
Gruenwald, Joerg et al.:
PDR for Herbal Medicines. Fourth Edition. Montvale, New Jersey,
Thomson Healthcare Inc. 2007. |
Hermansen,
Pål: Vakre vekster i skog og eng.
Oslo, Universitetsforlaget 1988. |
Hoppe,
Elisabeth: Dyrking og bruk av urter. Oslo, Mortensen 1992. |
Jonsson,
Sune: Blomsterboken. Markens urter, lyng og trær.
Oslo, Teknologisk Forlag 1983. |
Juneby, Hans Bertil: Fytomedicin - en fickhandbok om medicinalväxter.
Gamleby, Artaromaförlaget 1999. |
Mabey,
Richard: Politikens bog om helbredende urter.
Politikens Forlag 1989. |
McIntyre,
Anne: Vanlige urter for vanlige plager.
Oslo, Gyldendal Norsk Forlag 1993. |
McIntyre,
Anne: Kvinnens urtebok. Oslo, Grøndahl og Dreyers Forlag
AS 1995. |
McVicar,
Jekka: Urter for kropp og sjel. Oslo, Hilt og Hansteen 1996. |
McVicar, Jekka: Damms store bok om urter.
Oslo, N. W. Damm & Søn AS 2003. |
Mills, Simon & Kerry Bone: Principles and Practice of Phytotherapy.
London, Churchill Livingstone 2000. |
Mills, Simon & Kerry Bone: The Essential Guide to Herbal Safety.
St. Louis, Elsevier 2005. |
Peirce, Andrea: The
American Pharmaceutical Association Practical Guide to Natural Healing.
New York, William
Morrow and Company, Inc. 1999. |
Rotblatt, Michael & Irwin
Ziment: Evidence-Based Herbal Medicine. Philadelphia, Hanley & Belfus
Inc.,
2002. |
Tilgner, Sharol: Herbal
Medicine. From the Heart of the Earth. Cresswell, Oregon. Wise Acres
Press 1999. |
Van Wyk, Ben-Erik &
Michael Wink:
Medicinal Plants of the World. Portland, Oregon, Timber Press 2004. |
Wright, Jill: IBS & Colitis.
Oxford, Herbal Health 2001. |
Østmo, Inger-Lise, Kari Bay Haugen og Anne Siri
Brandrud: Matsprell i naturens verden. Oslo, NRK
Aktivum AS 2006. |
Østmo, Inger-Lise: Sommerfryd. Sopp og
nyttevekster. Årgang 13, nummer 2/2017, s.18-21. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 15.03.2022 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|