Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > RUSSEÅKERMÅNE  

RUSSEÅKERMÅNE
Agrimonia pilosa
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Agrimonia pilosa Ledeb.
Agrimonia dahurica Willd.
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SVENSK:  Rysk småborre.
DANSK:  Håret agermåne / Russisk agermåne.
FINSK:  Idänverijuuri / Venäjän verijuuri.
ENGELSK:  Chinese agrimony / Downy agrimony / Hairy agrimony / Shaggy speedwell / Cocklebur.
TYSK:  Chinesischer Odermennig.
KINESISK:  Xian he cao / Long ya cao / Hsien ho t'sao.
 
FAMILIE
Rosefamilien (Rosaceae).
 

BOTANISK BESKRIVELSE
Russeåkermåne ligner mye på vanlig åkermåne (Agrimonia eupatoria). Det er en flerårig plante som blir 40-100 cm høy. Planten har ingen bladrosett, men mange blad som sitter spredt på den hårete stengelen. Bladene har 3-6 par småblad, med få tenner og kileformet grunn. Bladene er grønne under, med hår bare på nervene. De blekgule blomstene er små og sitter i en asklignende klase. Kronbladene er 3-4 mm lange og har hel kant. Frukten har opprette krokpigger.
 
UTBREDELSE
Russeåkermåne har sin naturlige utbredelse fra Øst-Europa til Øst-Asia, og forekommer både i Kina og Japan. Urten er ikke vanskelig å dyrke, men foretrekker kalkholdig jord og en solrik vokseplass. Formeres med frø, som kan ha lav spireprosent, særlig hvis de har vært lagret. Stratifisering hjelper på spiringen, men er normalt ikke nødvendig.
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Agrimoniae pilosae herba: Russeåkermåne urt.

Den overjordiske delen av planten samles når den er i ferd med å komme i blomst, og tørkes for seinere bruk.

 
INNHOLDSSTOFFER

Russeåkermåne inneholder bl.a. garvestoffer, bitre glykosider, nikotinsyreamid, kiselsyre, vitamin A og K, jern og eterisk olje.

 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Smak / Energi: Skarp og svakt bitter / Kjølig og tørr.

Astringerende (sammentrekkende), blodstillende, sårhelende, antiparasittisk, antibakteriell, sopphemmende, betennelseshemmende, febersenkende, smertestillende, hjertestyrkende, blodtrykksøkende og blodsukkersenkende.

 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER

De overjordiske delene av planten kan brukes ved ulike former for blødninger, f.eks. neseblødning, oppkast av blod, opphosting av blod, blødende tannkjøtt, blod i urin eller avføring, og livmorblødninger. Videre ved silikose, hemoroider, feber, betennelser som tykktarmsbetennelse (kolitt), diaré, dysenteri og parasitter som bendelorm, vaginal trichomonas og malaria. Roten blir anvendt ved hoste, forkjølelser, tuberkulose, diaré og magesår.

 
 
RUSSEÅKERMÅNE

Russeåkermåne er i sin virkning svært lik åkermåne (Agrimonia eupatoria), og brukes i kinesisk urtemedisin mot tilsvarende plager denne. Ifølge kinesisk klassifisering, er russeåkermåne en bitter, skarp og nøytral urt som påvirker energimeridianene Lunge, Lever og Milt.

Effektiv ved alle typer blødninger

Russeåkermåne har vær brukt i kinesisk medisin i alle fall siden det 14. århundre. Den er fremdeles en viktig urt, som i kinesisk urtemedisin brukes ved nærmest alle typer blødninger, som neseblod, oppkast av blod, opphosting av blod, blødende tannkjøtt, blod i urin eller avføring, og livmorblødninger. På grunn av sin nøytrale energi, kan den kombineres med andre urter som passer ved tilstanden, avhengig av om det er ”mangel” eller ”overskudd”, ”hete” eller ”kulde”. Den kombineres ofte med bletilla (Bletilla striata) og blodtopp (Sanguisorba officinalis) i tabletter mot innvendige blødninger, eller med blomster av pagodetre (Sophora japonica) ved blodig avføring. Denne siste kombinasjonen er funnet å være gunstig også for å lette symptomene på silikose, en alvorlig lungesykdom. Kinesiske undersøkelser har vist at russeåkermåne kan øke blodets evne til å koagulere med opptil 50 %, noe som kan skyldes det høye innholdet av vitamin K i urten.

Russeåkermåne er enda mer effektiv til å stanse blødninger hvis man bruker den brente urten. Det skjer ved at man blander asken med vann og drikker dette. Kineserne bruker ofte aske (fra ildsteder, urter, og til og med fra menneskehår) til å stanse blødninger, da det øker den astringerende virkningen.

Bra ved ulike plager i fordøyelsessystemet

Urtens astringerende egenskaper kan også anvendes til å stanse diaré og dysenteri, også når det er en kronisk tilstand. Til denne bruken anvendes urten både utvortes i form av stikkpiller, og innvortes som urtete. I form av stikkpiller brukes russeåkermåne også til behandling av hemoroider. Da urten er både astringerende, betennelseshemmende og blodstillende, er den god å anvende ved kolitt (tykktarmsbetennelse).

Middel mot parasitter

Russeåkermåne dreper parasitter og kan brukes utvortes som vask mot Trichomonas vaginitis (et encellet dyr som forårsaker betennelser i kvinnens skjede), og innvortes mot bendelorm og malaria. Mot bendelorm lager man et avkok av 30-60 g russeåkermåne og drikker dette på fastende mage om morgenen. I følge rapporter skal bendelormen da vaskes ut i løpet av 5-6 timer. Ellers er vanlig dosering av urten 1 spiseskje droge til 1 kopp kokende vann. Dette kan drikkes 1-3 ganger daglig.

Annen medisinsk anvendelse av russeåkermåne

Urten inneholder stoffet agrimonin, som virker blodstillende, hjertestyrkende og blodsukkersenkende, men som også kan gi hjertebank og oppsamling av blod i avføringen. Roten av russeåkermåne har en astringerende, urindrivende og styrkende virkning. Den brukes til behandling av hoste, forkjølelser, tuberkulose og diaré. Saften av rota er brukt til behandling av magesår.

 

Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner

Russeåkermåne er generelt en svært trygg urt å bruke, men skal i følge kinesisk tradisjon anvendes med forsiktighet i tilfeller av ekstrem «hete» eller «ild»-symptomer. Inntatt i for store mengder kan urten gi kvalme og oppkast. På samme måte som åkermåne, må russeåkermåne ikke brukes ved forstoppelse.

 
KILDER
Atkins, Rosie, et al.: Herbs. The Essential Guide for a Modern World.  London, Rodale International Ltd. 2006.
Bensky, Dan & Andrew Gamble: Chinese Herbal Medicine. Materia Medica.  Seattle, Washington, Eastland Press Inc. 1993.
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of Herbs & Their Uses.  London, Dorling Kindersley 2002.
Mabey, Richard: Politikens bog om helbredende urter.  Politikens Forlag 1989.
Ody, Penelope: The Complete Medicinal Herbal.  London, Key Porter Books 1993.
Tierra, Lesley: Healing with the Herbs of Life.  Berkeley, Crossing Press 2003.
Tierra, Michael: The Way of Chinese Herbs.  New York, Pocket Books 1998.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 24.02.2012
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn