RYPEBÆR |
Arctous alpina |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Bjørnebær,
bjønnbær, hestbær, trollbær, fantebær, trollkjerringbær, fjellbær. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Arctous alpina (L.)
Nied. |
Arctostaphylos alpina
(L.) Spreng. |
Arbutus alpina L. |
Uva-ursi alpina (L.)
S.F.Gray |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SAMISK: Rievssatmuorji / Guovamuorji /
Guovalasta / Gironmuorji. |
SVENSK: Ripbär
/ Björnbär / Korpbär / Ripmjölon / Fjällmjölon. |
DANSK: Bjergmelbærris. |
FINSK: Riekonmarja. |
ENGELSK: Alpine
bearberry / Mountain bearberry / Black bearberry / Alpine manzanita. |
TYSK: Alpen-Bärentraube. |
FRANSK: Busserole des Alpes / Raisin-d'ours
des Alpes. |
SPANSK:
Gayuva negra. |
|
FAMILIE |
Lyngfamilien (Ericaceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Rypebær er en dvergbusk med krypende stammer og
greiner som blir inntil 50 cm lange, men bare 3-8 cm høye, og
planten kan framstå som teppedannende. Bladene er 20-45 mm lange,
smalt omvendt eggrunde, spisse, tynne og fint sagtannete med tydelig
nervenett og noen lange hår i kanten på bladskaftet. Bladene er
grønne gjennom sommeren, men blir etter frostnetter om høsten
intenst signalrøde. Med sine knallrøde blad vises plantene da godt
på de tørre, nakne og forblåste rabbene i høyfjellet. Bladene faller
ikke av om høsten, men sitter på greinene som en isolerende
beskyttelse mot lave vintertemperaturer og iskalde vinder. Rypebær
blomstrer straks snøen har gått, ofte før de nye bladene har
sprunget ut. De kremhvite blomstene er urneformet med innsnørt
åpning, de sitter 2-5 sammen i klaser i greinspissene og har store,
lysegrønne støtteblad. De 8-10 mm store og kulerunde bærene, som
egentlig er steinfrukter med 5 steiner, er først grønne, seinere
røde og blir til slutt glinsende svarte og saftige når de modner i
august eller seinere. |
|
|
UTBREDELSE |
Rypebær har en
sirkumpolar utbredelse og finnes både i Nord-Europa, Nord-Asia og
Nord-Amerika. Bortsett fra i lavlandet på Østlandet og Sørlandet, er
rypebær nokså vanlig i hele Norge, men noe mindre vanlig i
Øst-Finnmark. Rypebær finnes mest fra den subalpine til den
mellomalpine regionen, sjelden lavere eller høyere, men er i
Jotunheimen funnet 1625 moh. I Nord-Norge og på Vestlandet kan man
finne rypebær helt ned til kysten. Rypebær vokser på vindblåste
rabber, tørr hei og i glissen skog, både på rik og næringsfattig
grunn. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Bærene er
spiselige og kan brukes som mat, men er vanskelige å plukke i
betydelige mengder. De grønne bladene av planten har medisinsk
virkning, men brukes ikke i vanlig urtemedisin da de anses som svakt
giftige og hallusinogene. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Friske rypebær
inneholder drøyt 80 % vann og 7,2 % karbohydrater. Total mengde
karbohydrater er rundt 410 g per kg tørkede bær, med dobbelt
så mye glukose som fruktose og en mindre andel sakkarose og
stivelse. I 100 g friske bær finnes 2,6 mg vitamin C, 48 mg
kalium, 14 mg kalsium, 8 mg magnesium, 3 mg mangan, 0,3 mg sink og
0,4 mg jern. Bladene inneholder 2 %
arbutin. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Bladene er svakt
giftige, antibiotiske, infeksjonsbekjempende og gir rusvirkning (når
de røykes). Bærene har av urbefolkningsgrupper tradisjonelt vært
brukt som et næringsmiddel. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Bladene har tradisjonelt vært brukt mot urinveisinfeksjon,
nyresykdommer, magesyke, revmatisme, blodsykdommer og som et
rusmiddel. Bærene kan spises. |
|
|
|
|
RYPEBÆR |
Rypebær var
tidligere plassert i samme planteslekt som melbær
(Arctostaphylos uva-ursi) og hadde det vitenskapelige navnet
Arctostaphylos alpina, men planten er nå før til slekta Arctous.
Arctostaphylos kommer av de greske ordene Arctos, som
betyr bjørn, og staphyle, som betyr drue. Alpina viser til
at planten vokser i fjellet. Rypebærnavnet har sammenheng med at ryper
spiser bærene, og samtidig sprer frøene.
Rypebær er en
utpreget fjellplante som forekommer i Nord-Europa, Nord-Asia og
Nord-Amerika. Rypebærene modner vanligvis i løpet av august etter å ha
gjennomgått en forvandling fra grønne, over røde til glinsende
blåsvarte, samtidig med at bladene på rypebærplantene får en signalrød
farge etter de første frostnettene i fjellet. Bærene sitter på planten
gjennom vinteren og man kan krafse dem fram fra snøen. Derfor har de
kunnet fungere som nødmat for samer og andre arktiske folk. Man kunne
også plukke dem under snøsmeltingen om våren på samme måte som man kan
plukke tranebær (Oxycoccus microcarpus)
som har overvintret under snøen. Bærene utgjør et viktig innslag i det
ryper spiser om vinteren.
Rundt omkring i
Norge har de svarte rypebærene vært ansett som uspiselige, ja til og med
giftige. Særlig ble barn advart mot å spise dem, men om det likevel ble
gjort tok de neppe skade av det. I Tysfjord, hvor rypebær kalles
bjørnebær, het det at barna ikke måtte ta bærene i munnen, for da kom
bjørnen og tok dem. Det het også at hester ble besatt av troll når de
spiste rypebær. Mens bærene fremdeles var røde og harde, kunne
imidlertid småjentene tre dem på en tråd eller et strå og lage et
halsband med dem.
Bladene og
skuddene av rypebær regnes som svakt giftige, og selv om bærene gjerne
også har blitt ansett som giftige, er de modne bærene spiselige både rå
og kokt. Bærene har blitt spist av samer og andre arktiske folk, men
ikke i så stor utstrekning som andre bær. Også blant urbefolkningen i
Nord-Amerika har bærene sporadisk vært brukt. De lagret bærene i fett
gjennom vinteren og brukte dem sammen med fisk eller kjøtt.
Folkemedisinsk tradisjon knyttet til rypebær
Innen
folkemedisinen har planten blitt brukt på samme måte som melbærblad mot
urinveisinfeksjoner og nyresykdommer. Fra en muntlig kilde er det
mottatt opplysninger om at tørkede grønne blad av rypebær fungerer som
et antibiotikum og virker infeksjonsbekjempende når de inntas i form av
urtete eller pulverisert i kapsler, noe som har vært kjent blant samer i
Norge. Fra Nord-Amerika er det beskrevet at uttrekk av knuste planter
ble brukt til vask ved sykdommer som revmatisme, og at et avkok av
barken ble tatt innvortes ved 'blodsykdommer'. Det har vært liten
tradisjon for å bruke rypebærplanten som medisin her i landet, men Høeg
(1974) omtaler at rypebær i form av et sprituttrekk av bærene i Gausdal
og Aurdal ble brukt som medisin mot magesyke.
På tilsvarende
måte som at tørkede blad av melbær (Arctostaphylos
uva-ursi) har vært røykt for å oppnå en psykoaktiv effekt, skal
tørkede blad av rypebær også kunne røykes for å gi en rus. Rypebærblad
inneholder imidlertid langt mindre av stoffet arbutin enn melbærblad, og
har trolig en svakere virkning. Det er rapportert at rypebærblad har
vært brukt av urbefolkningen i Nord-Amerika ved medisinske seremonier.
Rypebær kan
spises
Bærene av rypebær
kan spises friske eller kokt. De kan også tørkes hele eller moses og
tørkes til kaker for seinere bruk. Inuitter i Alaska kokte helst bærene
før de ble spist, og samtlige folkegrupper i nordområdene spiste
rypebær. Det var imidlertid vanskelig å plukke bærene i så store mengder
at de kunne utgjøre et vesentlig bidrag i kostholdet, men det
rapporteres at i dårlige bærår ble de plukket sammen med blåbær av
eskimoer i Alaska. Rypebær kunne oppbevares i fett gjennom vinteren og
brukes sammen med fisk eller kjøtt.
Rå rypebær har en
heller emmen smak, og Linné skriver i Flora lapponica at "lapparna
skatta bären ringa". Smaken bedres etter at bærene har vært utsatt for
frost (de kan gis et opphold i fryseren før tilberedning) og etter at de
har blitt kokt i 10-15 minutter. Rypebær kan anvendes til syltetøy,
chutney, saft og gelé, men da helst sammen med blåbær eller andre bær
som gir en friskere smak. På grunn av den syrlige smaken, passer rypebær
bra til kjøtt. Man kan lage rypebæreddik ved å legge modne frukter på et
glass med hvitvinseddik og la det stå og trekke i 2-3 uker. Rypebæreddik
brukes til å smaksette sauser, dressinger og marinader. Noen lager også
dram på de modne rypebærene. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Siden bladene regnes som noe giftige, må de
brukes med forsiktighet hvis de skal anvendes medisinsk eller som
rusmiddel. Bærene er ikke giftige og kan spises. |
|
|
Flere bilder av rypebær
Bildegalleri
medisinplanter og i
Bildegalleri
fjellplanter. |
|
KILDER |
Armfelt
Hansen, Örjan: Bärboken.
Stockholm, P
A Norstedt & Söners förlag 1969. |
Coupnal, Francois: The
Encyclopedia of Edible Plants of North America. New Canaan, Keats Publishing 1998. |
Forlaget Det Beste:
Ville planter i Norge. Annen utgave. Oslo, Forlaget Det Beste A/S
1993. |
Hermansen,
Pål: Våre vakreste fjellplanter.
Oslo, Universitetsforlaget 1985. |
Høeg,
Ove Arbo: Planter og tradisjon. Oslo, Bergen, Tromsø, Universitetsforlaget 1974. |
Ingmanson, Inger och Pelle Holmberg: Stora bärboken. Rabén &
Sjögren 1986. |
Jonsson,
Sune: Blomsterboken. Markens urter, lyng og trær.
Oslo, Teknologisk Forlag 1983. |
Källman, Stefan: Vilda
växter som mat och medicin. Västerås, ICA bokförlag 2006. |
Lid, Johannes og Dagny Tande Lid: Norsk flora. 7. utgåva
ved Reidar Elven. Oslo, Det Norske Samlaget 2005. |
Ljungqvist, Kerstin:
Nyttans växter. Dals Rostock, Calluna Förlag 2006. |
Moerman, Daniel E.: Native
American Ethnobotany. Portland, Timber
Press 1998. |
|
Ryvarden, Leif (fagredaktrør):
Norges planter 3. Oslo. J.W. Cappelens Forlag AS 1994. |
Rätsch, Christian: The
Encyclopedia of Psychoactive Plants. Ethnopharmacology and its Applications.
Rochester, Vermont, Park Street Press 2005. |
Torkelsen, Anna-Elise:
Den lille boken om bær. Bergen. Vigmostad & Bjørke AS 2018. |
Vetlesen, Kari: Frukt- og grønnsaksleksikon.
Oslo, Vega Forlag AS 2018. |
Winge, Kirsten og Arne
Nohr (foto): Den store høsteboka. Alt du trenger å vite om høsting og bruk av
bær og ville vekster. Bergen, Vogmostad & Bjørke AS 2021. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 02.04.2022 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|