MACA |
Lepidium meyenii |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Planten har
ikke fått norsk navn, men det peruanske navnet maca brukes
internasjonalt. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Lepidium meyenii Walp. |
Lepidium peruvianum
G. Chacón |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SVENSK: Maca. |
DANSK: Maca. |
FINSK: Andienkrassi. |
ENGELSK: Maca
/ Peruvian maca / Peruvian ginseng / Ayak / Ayuk willku / Chichira /
Maca-maca / Maino. |
TYSK: Maca. |
FRANSK: Maca. |
SPANSK:
Maca / Maca andina. |
|
FAMILIE |
Korsblomstfamilien
(Brassicaceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Maca er en
hardfør toårig eller flerårig plante som vokser i Andesfjellene i
Sør-Amerika i høyder mellom 3500 og 4500 moh. Plantene tåler mye
frost, sol og vind, men krever en fuktig jord.
Hver plante har mellom
12 og 20
fjærdelte
blad som første året danner en rosett ved basis av planten, og
herfra dannes det andre året en blomsterstengel som strekker seg til
20 cm høyde. De kremhvite blomstene er omkring 5 mm lange, har fire
kronblad og vokser flere sammen i klaser. Maca har et
kjøttfullt og stivelsesholdig underjordisk lagringsorgan som kalles
en hypokotyle, og det er denne delen av planten som anvendes.
En frisk hypokotyle med pælerot er omtrent
10-14 cm lang og 3-5 cm bred, men krymper etter hvert som den
tørker. I dagligtale kalles denne
hypokotylen bare for rota, og den ligner en
reddik eller en liten nepe. Rota er hvit innvendig, mens den ytre
delen kan ha varierende farge, enten hvit, gul, rød, purpur eller
svart. Denne fargevariasjonene antas å være genetisk og fenotypisk
distinkt, og hver av disse variantene har sin spesielle kjemiske
profil og derfor noe forskjellige virkning. |
|
|
UTBREDELSE |
Maca er
hjemmehørende i Sør-Amerika, på platåene i de sentrale Andesfjellene
i områder med intens kulde og ekstrem solinnstråling og vind.
Planten er svært hardfør og vokser opptil 4500 moh. i Peru, Bolivia,
det nordvestlige Argentina og nordlige Chile.
Maca blir nå også dyrket i Himalaya og i lavereliggende områder i
verden (f.eks. i Tsjekkia og Vest-Kina), men forsøk i Kina med å
dyrke planten i lavere høyder, ga maca av dårlig kvalitet.
Det som gir den unike kvaliteten kommer
av behandlingen som røttene får etter høstingen
i Andesfjellene. Rota frysetørkes ved at
den gjennomgår sykluser med tørking, frysing, tining og tørking
igjen. Med denne behandlingen krymper rota og blir gråsvart, og noen
av plantens aktive forbindelser (macamider og alkaloider) dannes. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Det er rota av
planten som brukes som mat og medisin. Maca har
i Sør-Amerika vært dyrket som basismat og som styrkemedisin i over
3500 år. Plantene dyrkes fra frø, og i Andesfjellene vil et område
på et hektar gi rundt fem tonn med tørkede røtter. Tørkede
knoller kan lagres i flere år.
Som matkilde
tilberedes røttene ofte med vann, sukker og melk for å lage en varm
grøt.
Rota kan
dessuten bakes eller fermenteres til en drikk. Maca kan også
konserveres som syltetøy og brukes til puddinger.
I andre deler
av verden konsumeres maca som kosttilskudd i form av pulver eller
kapsler. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Tørket maca er
svært næringsrik og inneholder 60-75 %
karbohydrater, 10-14 % protein og 8,5 % fiber, i tillegg til vitaminer
(B1, B2, B6, C og E), mineraler
(kalsium, kalium, jod, jern, mangan, natrium,
silisium, kobber, sink, fosfor og vanadium),
flerumettede fettsyrer (inklusive macaener og
macamider) og andre fettsyrer (linolsyre, palmitinsyre og
oljesyre), aminosyrer (histidin, glycin, tyrosin, lysin, fenylalanin,
valin og metionin, som er byggesteiner for
hormoner), saponiner, alkaloider, fytosteroler (sitosterol,
kampesterol, ergosterol og brassicasterol), isotiocyanater og
garvestoffer.
Rotknollene
varierer i farge og 13 forskjellige fargevarianter er kjent.
De ulike
fargene har unike nivåer av sekundære metabolitter, for eksempel
macaridin, macaen, macamider og maca-alkaloider.
Sterol- og
glukosinolatnivåene varierer også med fargen. Macaprodukter fra
ulike produsenter kan variere betydelig i kjemisk innhold, noe som
gjerne har sammenheng med klimaforholdene der plantene har vært
dyrket og årstiden da røttene ble høstet. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Smak / Energi:
Søt / Varm og
fuktig. |
Nærende
styrkemiddel (tonikum), hormonregulerende på hypofysen og
hypotalamus, binyretonikum, afrodisiakum,
reproduktivt styrkemiddel (for både menn og kvinner), øker
spermietallet, øker stresstoleransen,
antimikrobiell, leverbeskyttende, nervebeskyttende,
angstreduserende, mildt antidepressiv,
kreftforebyggende, immunregulerende, antioksidant, adaptogen,
foryngende, gir bedre utholdenhet og økt
oksygenopptak i blodet. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Binyreutmattelse, anemi, kronisk tretthet,
lav energi,
dårlig sexlyst, erektil dysfunksjon,
infertilitet (ufruktbarhet) hos både menn og kvinner,
lavt antall sædceller, godartet
prostataforstørrelse (BPH), uregelmessig
menstruasjon, menopausesymptomer (hetetokter, nattesvette,
humørsvingninger og tørre slimhinner),
osteoporose, hukommelsestap, for tidlig aldring,
revmatisme, magekreft, tuberkulose,
angst, mild depresjon, rekonvalesens og
alkoholavvenning. |
|
|
|
|
MACA |
I århundrer har
peruanere, inklusive inkaene, brukt maca som en viktig matvare og
tradisjonell medisin. Planten ble trolig tatt i kultur i det som i dag
er Ondores, Junín i Peru for 1300 til 2000 år siden. Maca er en
rotgrønnsak som dyrkes i Peru og er den grønnsaken som dyrkes høyest i
hele verden, mellom 3000 og 5000 moh. i Andesfjellene. Selv om plantene
kan bli eksponert for daglige temperaturvariasjoner på opptil 50 grader,
voldsomme vinder og fattig steinete jord, er denne roten svært
tilpasningsdyktig og motstandsdyktig. Dette er egenskaper som også vi
mennesker kan dra nytte av, ved å innta maca.
Tradisjonell
bruk av maca i Sør-Amerika
Befolkningsgrupper
som lever i store høyder i Peru har lang tradisjon med å
bruke maca, og det er en plante som visker ut
grensen mellom mat og medisin. Den er en
nærende grønnsak som er godt egnet for å hjelpe folk til å overleve på
det høye Andesplatået. I de peruanske områdene av Andesfjellene har folk
som har brukt maca regelmessig fra barndommen av et lavere blodtrykk, en
redusert kroppsmasse indeks, sterkere bein og en bedre helsestatus enn
folk som ikke spiser macarøtter.
Maca ble spist
også av folk nedenfor Andesfjellene, da man kunne bruke maca som
betalingsmiddel når man kjøpte andre matvarer som bare vokser i lavere
høyder, som
kassava (Manihot esculenta),
mais (Zea mays),
papaya (Carica papaya), quinoa (Chenopodium
quinoa) og ris (Oryza sativa).
I følge en legende
åt inkakrigere store mengder av roten før kamper, noe som ga dem stor
styrke og gjorde at de kunne vinne mange seire.
Det hevdes også at
kvinner i byer som ble erobret, måtte beskyttes mot disse macaspisende
krigerne som fremviste et ukontrollert begjær, men dette finnes det ikke
bevis for i litteraturen.
Maca er først
nevnt av spanjolene som en matvare i 1553.
På 1600-tallet
beskrev den spanske jesuitt-misjonæren Pader Bernabé Cobo planten og
noterte at den vokste i de kaldeste og tøffeste områdene av
Chinchaycocha, hvor ingen andre matplanter kunne vokse. Han
hevdet at maca ikke bare var nærende, men også forbedret fertiliteten.
De spanske erobrerne opplevde at hestene og
grisene deres ble ufruktbare i de store høydene (noe som er et vanlig
fenomen).
Inka-bønder anbefalte spanjolene å fore dyrene med maca, da de hadde
funnet ut at det styrket reproduksjonen hos deres egne lamaer og
alpakkaer.
De
medisinske egenskapene til maca
I Vesten er det
stor interesse for maca som funksjonell mat og det er en utbredt
oppfatning at planten er et adaptogen. Adaptogener
er midler som fremmer en uspesifikk motstand mot påkjenninger av alle
slag, og da særlig stress. Det kan imidlertid være vanskelig å
finne studier utført på mennesker som kan bekrefte de påståtte gode
virkningene til maca.
Maca er i våre
dager primært verdsatt for å kunne øke libido og gi bedre hormonhelse
hos både menn og kvinner, selv om den eksakte virkningsmekanismen ikke
er fullt ut forstått. Noe forskning er blitt gjort med ulike varianter
av maca, og denne har vist at hver av de ulike typene har noe ulik
profil med tanke på vitaminer, mineraler og andre faktorer. Selv om
planten brukes som en grønnsak i Peru, er urten i Vesten stort sett bare
tilgjengelig i tørket og pulverisert form. Da maca krever et kaldt klima
og store høyder over havet for å trives, er planten vanskelig å dyrke i
lavlandet, og derfor kommer maca av god kvalitet hovedsakelig fra
Andesfjellene.
I våre dager
regnes maca nærmest som en mirakelplante og den har
et bredt spekter av potensielle bruksområder, inklusive forbedring av
fruktbarheten og sjansene for unnfangelse. Den brukes blant annet for å
få mer energi, redusere stress og til å forhindre utviklingen av
kreft.
Planten kan også
brukes for generelt å fremme og opprettholde god helse, og barn i Peru
får maca for å forbedre skoleprestasjonene.
Maca er
fullstappet med næringsstoffer og inneholder rundt 10 % proteiner, 59 %
karbohydrater og mer fettsyrer enn noen annen grønnsak. Røttene
brukes til behandling av plager som binyreutmattelse, anemi, kronisk
tretthet, erektil dysfunksjon, lavt antall sædceller, infertilitet,
uregelmessig menstruasjon, hukommelsestap, menopausesymptomer
(hetetokter, nattesvette, vaginal tørrhet og humørsvingninger),
angst, godartet prostata-forstørrelse (BPH), lav energi,
osteoporose, for tidlig aldring,
revmatisme, magekreft og tuberkulose.
Den anvendes også som støtte ved
rekonvalesens, og kan brukes som et styrkemiddel for alkoholikere som
skal slutte å drikke ved at den bidrar til å redusere suget etter
alkohol.
Maca har et godt
rykte som et koffeinfritt energitilskudd. Urten gir energi uten å
belaste binyrene og brukes for å bedre utholdenheten, oksygenopptaket i
blodet og til muskelbygging. Et eksempel på dette ble vist i en studie
der trente syklister ble delt inn i to grupper, en som tok maca og en
annen som fikk placebo.
De som fikk maca
forbedret sin sykkelytelse betydelig sammenlignet med placebogruppen.
Maca som middel
ved seksuell dysfunksjon
Maca er kanskje
mest kjent for sin unike evne til å støtte seksuell lyst (libido) hos
både menn og kvinner.
Som et styrkende
næringsmiddel har den vist seg å støtte vitalitet og seksuell funksjon
og kan bidra til å stabilisere hormonaktiviteten, behandle impotens, øke
mengden sædceller og lette menopauseplager. I stedet for bare å virke på
kjønnsorganene, har den en effekt på hele kroppen, inkludert oppretting
av hormonelle ubalanser og å bedre humøret.
Det er flere av
plantens innholdsstoffer som kan knyttes til den libidoforsterkende
effekten.
Maca inneholder
arginin, et stoff som er knyttet til økt sædproduksjon, mens steroler
gir kjønnsforbedrende effekter, og dens macamider og macaener bidrar til
generell energiforsterkning. Det har vært gjort flere forsøk på
mennesker og dyr som beviser at maca har evne til å forbedre
sædkvaliteten (øker sædmengden og bevegeligheten til sædcellene), øke
hormonnivået hos friske voksne menn, og øke seksuell utholdenhet. Maca
øker produksjonen av både østrogen, testosteron og progesteron, og i
dyrestudier har den vist seg å stimulere modningen av flere
eggfollikler.
En randomisert,
dobbeltblind og placebokontrollert studie viste at maca hadde god effekt
på menn med mild erektil dysfunksjon, og ga betydelig forbedring i
seksuell ytelse.
En annen studie
forsøkte å avgjøre om maca var effektiv ved seksuell dysfunksjon som var
indusert av bruk av SSRI (selektive
serotoninreopptakshemmere). SSRI er en gruppe legemidler som brukes i
behandling av depresjon og angst, og seksuell
dysfunksjon er en vanlig bivirkning til denne typen antidepressive
legemidler. Medisiner med SSRI virker ved å øke tilgjengeligheten
av signalstoffet serotonin i hjernen. Serotonin spiller en viktig rolle
i en rekke kognitive funksjoner, humør, hukommelse og søvn.
Pasienter med SSRI-indusert seksuell
dysfunksjon ble gitt enten en lav (1,5 gram per dag) eller høy (3 gram
per dag) dose med maca.
Pasientene som tok den høyeste dosen opplevde en
betydelig forbedring, mens pasientene med lavere dose ikke gjorde det.
De pasientene som tok maca hadde også
betydelig forbedret libido. Kliniske studier har vist en signifikant
positiv effekt av maca ved seksuell dysfunksjon og på seksuell lyst hos
friske kvinner i overgangsalderen, og hos friske voksne menn.
Det antas at maca også kan være nyttig ved
forstørret prostatakjertel.
Maca kan være til
hjelp ved stress
Maca er fullpakket
med aminosyrer, vitaminer og mineraler, men den stress- og
hormonbalanserende effekten til urten antas å særlig skyldes to unike
plantestoffer: macaener og macamider.
Kortisol omtales
ofte som stresshormonet fordi det er en del av kroppens fysiologiske
stressrespons. I hjernen overvåker hypothalamus nivået av stress og gir
signal via hypofysen og hormonet ACTH til binyrene om at de må skille ut
blant annet kortisol. Dette hormonet bidrar til at kroppen blir i stand
til å håndtere stresset ved at energi mobiliseres i musklene. Det er
nerveceller i hypothalamus som frigjør kortikotropin-frigjørende hormon
(corticotropin-releasing hormone, CRH) som igjen trigger
ACTH-frigjøring fra hypofysen. ACTH transporteres via blodbanen til
binyrebarken der det stimulerer til produksjon og frigjøring av kortisol.
Denne stressresponsen kalles hypothalamus-hypofyse-binyre-aksen
(HPA-aksen). Maca stimulerer alle kjertlene i
HPA-aksen (bl.a. binyrene, skjoldkjertelen og bukspyttkjertelen) og
dette støtter kroppens evne til å tolerere stressfaktorer og gå tilbake
til en likevektstilstand. HPA-aksens respons når en topp omtrent
20–30 minutter etter stresseksponering.
Maca blir ofte
ansett som et adaptogent middel. Adaptogener er kjent for at når det
skjer en forbedring i én kroppsfunksjon, vil det føre til forbedringer
også andre steder.
Selv om mest
oppmerksomhet er knyttet til den generelle energien og (forståelig nok)
libido, bidrar disse fordelene også til å forbedre kroppens evne til å
håndtere stress. Det er svært vanlig at de som starter å bruke maca vil
merke urtens stimulerende fordeler, men ved fortsatt bruk oppnår kroppen
balanse (homeostase) og maca får etter hvert en beroligende effekt.
Dette er et perfekt eksempel på toveiskraften til adaptogener.
Maca som mat
Maca har høy
næringsverdi og inneholder stivelse, kostfiber, proteiner og lipider.
Glukosinolater er også viktige innholdsstoffer i maca. Før røttene blir
inntatt, blir de tradisjonelt kokt for å lage en saft, noe som synes å
øke innholdet av og kroppens evne til å fordøye noen av de aktive
metabolittene.
Macarøtter har en
søtlig smak og kan spises omtrent som søtpoteter, rå eller kokte.
De blir ofte bakt,
stekt eller gjort til en grøt kjent som mazamorra.
De brukes også til
å lage en søt gjæret drink kalt maca chicha.
Maca-pulver
tilsettes ofte i smoothier,
salater og
grønnsakretter, og brukes som "supermat".
Tørket og malt til mel kan maca brukes i baking.
Bladene er også spiselige og kan inntas enten rå eller kokt.
Anvendelse
og dosering
Når man bruker
maca i form av pulver, er en god startdose ett gram per dag. Hvis man er
svært følsom for virkningen, kan man fordele inntaket på to eller tre
adskilte doser gjennom dagen.
Når
man har blitt vant til dosen på ett gram, kan man øke sakte opptil rundt
tre gram.
Dette kan skje
over noen dager eller over flere uker.
Pulverisert macarot kan beholde kraften i inntil sju år hvis den er
forsvarlig lagret på et kjølig sted som er beskyttet mot sollys.
Ved bruk av kapsler
med maca kan man ta to kapsler, to eller tre ganger daglig.
Kapsler kan inneholde maca-pulver,
pregelatinisert maca-pulver eller maca ekstrakt. Dosen kan endres
avhengig av hva som er i kapslene. Pregelatinisert maca har fått fjernet
stivelsen og er visstnok lettere å fordøye.
Hvis man har
tilgang på en tinktur av maca med styrke 1:4 eller
1:5, er anbefalt dosering 4-6 ml (80-120 dråper), tre ganger daglig. For
å lage et avkok av maca-røtter bruker man to teskjeer pulverisert maca
til en stor kopp vann og lar det først småkoke i 15-20 minutter og så la
det trekke i 30 minutter før drikken inntas.
Det har i seinere
år vært tilfeller av overhøsting og til og med tyveri av maca fra
Andesfjellene for å dekke den store etterspørselen etter urten i Kina.
Derfor bør man kjøpe maca fra seriøse produsenter som oppgir hvor urten
stammer fra og at den er høstet på en etisk og bærekraftig måte. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner Maca anses
generelt som en trygg plante å bruke både som mat og medisin. Urten
kan muligens ha en interaksjon med hormonbehandling, og maca
kan derfor være kontraindikert hos personer med fibroider,
endometriose og ved risiko for østrogenrelatert kreft eller
prostatakreft. Noen mennesker opplever å få mye tarmgass av maca, og
hvis det skjer kan man prøve å ta maca sammen med
fordøyelsesstøttende urter eller kosttilskudd som probiotika
og/eller enzymer. Inntak av høye doser
med maca kan gi søvnløshet.
Maca tilhører
korsblomstfamilien og inneholder høye nivåer av glukosinolater
(svovelholdige forbindelser som, når de inntas i store mengder, kan
ha negative effekter på skjoldkjertelen). Hvis du har et
skjoldkjertelproblem, kan det derfor være lurt å ikke spise større
mengder av denne urten i rå tilstand.
Maca kan mugne
under tørkeprosessen av roten, og hvis dette skjer kan det endelige
produktet inneholde aflatoksin, som er en muggsoppgift med kjent
leverkreftfremkallende virkning.
Kjøp derfor
alltid macaprodukter fra pålitelige leverandører. |
|
|
Macaplanter fotografert i Botanisk hage på Milde i
Bergen i 2018. |
|
KILDER |
Brown, Richard P., Patricia L. Goldberg &
Philip R. Muskin: How to Use Herbs, Nutrients & Yoga in Mental
Health. New York / London, W. W. Norton & Company 2009. |
|
Isokauppila, Tero: Healing Adapogens. The Definite Guide to Using Super Herbs
and Mushrooms for Your Body's Restoration, Defence, and Performance.
London, Hay House, Inc. 2022. |
Mars, Brigitte: The Desktop
Guide to Herbal Medicine. Laguna Beach. Basic Health Publications, Inc.
2007. |
Noveille, Agatha:
The Complete Guide to Adaptogens:
From Ashwagandha to Rhodiola, Medicinal Herbs That Transform and Heal.
New York, Adams Media 2018. |
Van Wyk, Katrine: Super Powders - Adaptogenic Herbs and Mushrooms for Energy,
Beauty, Mood, and Well-Being. New York, The Countryman Press 2019. |
Vetlesen, Kari: Frukt- og grønnsaksleksikon.
Oslo, Vega Forlag AS 2018. |
Winston, David, with Steven Maimes: Adaptogens. Herbs for Strength, Stamina,
and Stress Relief. Rochester, Vermont. Healing Arts Press 2019. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 17.04.2024 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|