|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Mais er et kraftig,
opprett, ettårig gras som normalt blir 2-4 m høyt. Planten har myke,
brede, lansettformede blad som blir 30-70 cm lange. Hann- og
hunn-blomstene er adskilt, men sitter på samme plante.
Hann-blomstene er grågule og sitter i en inntil 40 cm lang kvast i
toppen av stengelen, mens hunn-blomstene sitter i klaser i
bladhjørnene lenger nede på stengelen. Hunn-blomstene har 20-60 cm
lange tråder (maissilke eller maishår) som stikker ut som
silkeglinsende dusker i toppen av bladhylsene som dekker maiskolben.
Disse glinsende hårene er blomstens grifler og arr som har som
oppgave å samle pollenet som produseres av hann-blomstene.
Maiskolben blir omkring 20 cm lang, og i den modne kolben sitter
kornene i tette rekker. De er kantete, oftest gule og omkring 5 mm
lange. I dyrkingsområder med varmt klima modnes maiskolbene omkring
fire måneder etter at frøene er sådd. Det finnes hundrevis av
maissorter med ulik størrelse på kolbene og varierende farge på
frøene, fra hvite og gule til røde og blå.
Mange maissorter har gjennom
tidene forsvunnet, og nye har kommet til. De sortene som
dyrkes i våre dager er krysninger, og de inndeles gjerne i
ulike varianter som har fått egne vitenskapelige navn: |
- Flintmais eller steinmais
(Zea mays var. indurata) har stivelsesrike,
glatte og harde korn. |
- Melmais (Zea mays
var. amylacea) har myke, melaktige korn med myk
stivelse som egner seg til maismel, og kan brukes til
produksjon av bl.a. chips og tortilla. |
- Voksmais (Zea mays
var. ceratina) har voksaktig stivelse som brukes til
lim, fargestoffer og tekstilstivelse. |
- Sukkermais (Zea mays
var. saccharata) har sukkerrike frø der sukkeret
ikke er omdannet til stivelse. Dette er den mais-varianten
som brukes som grønnsak. |
- Tannmais (Zea mays
var. indentata) har proteinrike frø som ligner
hestetenner. Dette er den viktigste formen for mais, og det
meste av produksjonen brukes til dyrefôr, men noe også til
cornflakes. |
- Puffmais (Zea mays
var. microsperma) har korn som i tørket tilstand
ekspanderer ved oppvarming og blir til popcorn. |
|
|
|
UTBREDELSE |
Mais har vært
dyrket i over 5500 år, kanskje så mye som 7000 år. Ingen kjenner til
opprinnelsen til maisplanten, men den stammer trolig fra
Mellom-Amerika. I våre dager blir mais dyrket i Amerika fra Chile i
sør til Canada i nord, og ellers over store deler av verden.
Hovedområdene for maisdyrking i dag er USA, Kina, Sør-Afrika, Sør-
og Øst-Europa (Frankrike, Italia, Ungarn og Balkan-området). Også i
Sør-Norge nord til Mjøsa foregår det maisdyrking, men i liten skala
i forhold til i andre land. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Stigmata
maydis: Maissilke (maishår) er de fine,
silkeaktige, gule trådene som består av grifler og arr (støvveiene)
fra hunn-blomsten til umoden mais. Drogen er luktløs, men har en
søtlig smak. Maissilke samles før hunn-blomstene blir pollinert, og
tørkes for bruk i avkok, uttrekk, tinktur, flytende ekstrakter og
sirup. Maissilke er mest effektiv når den brukes frisk, da den har
en tendens til å miste sin urindrivende effekt når den lagres.
Maiskolbene høstes umodne når de skal brukes som grønnsak, og modne
for å lage maiskorn, maismel, maisolje og sirup. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Maissilke
inneholder saponiner, allantoin, steroler (beta-sitosterol,
ergosterol og stigmasterol), ca. 0,2 % eterisk olje (som inneholder
karavakrol, alfa-terpineol, mentol og thymol), flavonoider (maysin,
m.fl.), alkaloidet hordenin, cryptoxanthin, panothensyre, kalium,
kalsium, silisium, malinsyre, maizensyre, slimstoffer,
sukkerstoffer, bitterstoffer, fet olje, harpiks, garvestoffer,
vitamin C og K. Innholdet av store mengder kalium i maissilke
kompenserer for det kaliumtapet som gjerne oppstår ved bruk av
urindrivende midler.
Maiskorn inneholder
16,3 % karbohydrater i form av en blanding av sukker og stivelse.
Umodne korn inneholder mer sukker, mens de modne har en større andel
stivelse. Videre finnes det 1,18 % fett (hovedsakelig i kimen), 3,22
% protein (som øker til 10 % når maisen tørker), 2,7 % fiber (både
løselige og uløselige typer), mineraler (som kalium, fosfor,
magnesium og jern, men svært lite kalsium), provitamin A, vitamin B1
og noe vitamin C. Energimessig gir mais 86 kcal/100 g, som er litt
mer enn fra potet, men mindre enn fra ris.
Maisolje er angitt å ha følgende
fettsyresammensetning (jfr. Andersen 2004): Linolsyre (58 %),
oljesyre (27 %), palmitinsyre (11 %), stearinsyre (2 %),
alfalinolensyre (1 %) og arakinsyre (0,5 %). |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Maissilke er en søt, avkjølende, lindrende urt som virker
urindrivende, mykgjørende (noe som bidrar til å beskytte
urinveiene), motvirker dannelsen av steiner i urinveiene, mildt
galledrivende (stimulerer gallesekresjonen slik at strømmen fra
leveren gjennom gallegangene økes), svakt blodtrykkssenkende, svakt
blodsukkersenkende, blodrensende, smertestillende, lindrende,
antiseptisk, antimikrobiell, betennelseshemmende, stimulerende,
styrkende, melkedrivende, sårhelende og reduserer blodets
koaguleringstid. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Maissilke brukes primært ved nyre- og blæresykdommer, som akutte og
kroniske betennelser i blæren (blærekatarr og urinlederbetennelse),
materiedannelse i urinen (som indikerer at det foreligger en
bakterieinfeksjon), irritasjoner i blæren, smertefull urinering,
ufrivillig vannlating (inkontinens), sengevæting,
urineringsproblemer som kommer med alderen, godartet
prostataforstørrelse, prostatitt, for alkalisk urin, steiner i
urinveiene (blærestein, nyrestein og nyregrus) og gonoré. Videre kan
urten brukes ved urinsyregikt, artritt, revmatisme, irritasjoner i
tarmslimhinnene, leversvekkelse, leverbetennelse, gulsott,
gallestein, høyt blodtrykk og ødemer i forbindelse med
hjertesykdommer. Utvortes på neglerotsopp, verkesår og kvestelser. |
|
|
|
MAIS |
Helt fra oldtiden har alle primitive
folkeslag på det amerikanske kontinentet, fra Chile i sør til Canada
i nord, dyrket og spist mais. Spanjolene introduserte mais for
europeerne i det 16. århundre, og fra Europa spredte den seg til
hele verden. I dag er mais, ved siden av hvete og ris, blant de
viktigste kornslagene i verden. Det finnes hundrevis av maissorter,
alt fra de søte sukkermaisene som vi spiser, til ulike sorter
fôrmais som brukes som mat til dyr. Mesteparten av maisen som dyrkes
går faktisk til dyrefôr.
Maissilke ved urinveisplager
Maissilke er, delvis på grunn av det
store kaliuminnholdet, et godt vanndrivende middel ved alle typer
urinveisproblemer. Middelet er fint å bruke når man trenger å åpne opp
urinveiene eller det er mye slim i urinen. Det virker lindrende og
avslappende på urinveienes slimhinner, øker utskillingen av urin og
avfallsstoffer, og hjelper til å gjenskape styrken i vevet i de organene
som er knyttet til urinveiene.
Ved behandling av urinveisplager, brukes
maissilke ofte sammen med urter som har mer antiseptiske egenskaper. Ved
blærekatarr, kan maissilke f.eks. kombineres med
kvekerot (Elytrigia repens),
melbærblad (Arctostaphylos uva-ursi),
bukko (Agatohosma betulina) eller
ryllik (Achillea millefolium), og med
åkersnelle (Equisetum arvense) ved ufrivillig vannlating.
Maissilke virker beroligende,
avslappende og urindrivende, og det er et bra middel ved akutte
betennelser og irritasjoner i kjønnsorganer og urinveier, som
blærekatarr (cystitt), urinrørsbetennelse (uretritt), nyrebetennelse
(nefritt) og betennelse i prostatakjertelen (prostatitt). Det virker
lindrende og avslappende på slimhinnene i urinrør og blære, letter
irritasjoner, og øker urinstrømmen og vannlatingen. Maissilke kan være
til hjelp ved inkontinens, sengevæting og for hyppig vannlating
forårsaket av irriterte blære- og urinrørsvegger, og ved
vannlatingsproblemer på grunn av godartet forstørrelse av
prostatakjertelen. Kronisk blærebetennelse kan lindres med maissilke, og
ved akutt blærebetennelse kan det være et nyttig supplement til annen
behandling. Urten er spesielt nyttig for å lindre blæreirritasjoner og
infeksjoner hos barn, men det bør være en aktuell urt også for eldre som
har sparsomt med urin og når det er mye sedimenter i urinen.
Te av maissilke kan også være nyttig ved
andre plager knyttet til urinveiene, som gonoré, ødemer, urinsyregikt og
steiner i urinveiene. Urten både motvirker dannelsen av steiner og
letter passasjen gjennom urinveiene av steiner som måtte finnes der.
Maissilke ved andre sykdommer og plager
Forskning i Kina har vist at maissilke
kan virke blodtrykkssenkende ved tilfeller av høyt blodtrykk. Te av
maissilke kan videre senke blodsukkeret og stimulerer gallestrømmen, og
brukes til å behandle gallestein, hepatitt, gulsott og revmatisme. Urten
er fin ved ødemer som skyldes en svekket hjertefunksjon. Maissilke er
også gunstig å bruke ved irriterte slimhinner i tarmene, og for å styrke
livmormusklene. Den urindrivende og galledrivende effekten av maissilke
er dokumentert gjennom dyreforsøk, og til en viss grad også ved klinisk
anvendelse på mennesker.
Utvortes bruk av mais
Pulverisert maissilke kan påføres
utvortes som et sårhelende middel ved irritasjoner og betennelser i
huden, for å trekke ut verk fra sår og for å helbrede småsår og leggsår.
Det er imidlertid vanligere å lage et omslag med maismel eller avkok av
maiskorn ved behandling av sår og byller. Maismel er ellers et
folkemedisinsk middel mot neglesopp, som er en vanlig plage. Maismel
blandes da i varmt vann og føttene bløtgjøres i dette vannet én gang
daglig, eller noen ganger i uka. I følge erfaringer har dette hjulpet
tusenvis av personer som har hatt denne plagen. Et annet folkemedisinsk
råd mot neglesopp, er å male neglene med henna (Lawsonia inermis).
Maisolje
Mais er egentlig ikke en oljeplante,
fordi maiskornene ikke inneholder mer enn 5-6 % olje. Men gjennom den
behandlingen som skjer med maisen i næringsmiddelindustrien når man
lager produkter som cornflakes, maizenamel og stivelse, får man også en
maiskime som inneholder 30-40 % olje. Denne oljen varmpresses eller
ekstraheres fra kimen, og blir deretter raffinert. Maisolje brukes som
frityr- eller steikeolje og til margarinframstilling.
Den raffinerte
maisoljen er svakt lysegul og luftfri, og har et høyt innhold av
E-vitamin. Den dominerende fettsyren er linolsyre, som er en omega
6-fettsyre. Oljen regnes som halvfet. Til tross for at den ikke er så
vanlig å bruke i kosmetiske produkter, forekommer den i massasje- og
hudoljer, og iblant i kremer.
Mais som mat
Mais brukes mest til husdyrfôr, men er
også en viktig næringskilde for mennesker. Kjente næringsmidler som
lages av mais, er maismel, maisenna
(maisstivelse),
popcorn, corn flakes og maisolje.
Maismel brukes til å lage polenta,
tortillas, tacos, tamales, enchiladas, brød og kaker.
Hele kolber av sukkermais spises kokt,
grillet eller syltet, og kokte maiskorn brukes gjerne i salater og
varmretter. Mini- eller babymais er en variant av sukkermais som høstes
så tidlig at den mangler den harde midtre delen i kolben. Den har en
mild smak og brukes mye i salater og til woksteking.
Popcorn lages av en spesiell sort mais
med hardt skall. Når maiskornene varmes, vil vanndamp bygge opp et trykk
inne i kjernen slik at skallet til slutt brister. Dette får stivelse og
proteiner på innsiden til å "poppe" og lage den velkjente hvite massen.
Popkorn bør tygges godt og sakte for å lette fordøyelsen av dem.
Fra spirende maiskorn blir det
ekstrahert maisolje som brukes i mange produkter. Etter at den er
renset, kan den brukes i matlagingen. Den er rik på umettede fettsyrer
og er også en kilde for vitamin E. Maisstivelse brukes bl.a. i
kosmetikk, i stivelsesmidler for klær, som basisstoff i stikkpiller og
som råstoff for produksjon av glukose. Avfettet maismel er nærende og
anbefales ved rekonvalesens og for personer som er glutenallergikere.
Å spise maiskorn eller maismel kan være
gunstig også helsemessig. Begge deler har en beroligende effekt på
tarmens slimhinner, og siden mais ikke inneholder gluten, tolereres den
oftest godt av følsomme mager. Mais kan derfor være gunstig å innta ved
dårlig fordøyelse (dyspepsi) som kjennetegnes av gjæring i tarmene med
gassproduksjon og smerter. Det kan også spises ved irritabel tarm (som
karakteriseres av veksling mellom perioder med forstoppelse og diaré),
kronisk tykktarmbetennelse (kolitt) og cøliaki (intoleranse for
hvetegluten). Mais er også velegnet føde for nyrepasienter og for de som
har høyt kolesterol eller mye fettstoffer i blodet, da kliet som dekker
hver kjernen i maiskornene, er i stand til å redusere kolesterolnivået.
Maisens betydning som ernæring for
mennesker overgås bare av ris og hvete, og mange folkeslag i verden,
særlig i Sør-Amerika, er helt avhengige av mais for å eksistere. Ensidig
bruk av mais i kostholdet kan imidlertid gi sykdommen pellagra, som
skyldes mangel på B-vitaminet niacin.
USA står for nær halvparten av
verdensproduksjonen av mais, og i våre dager er en stor del av denne
maisen genmodifisert.
Anvendelse og dosering
Maissilke inntas i form av urtete,
tinktur, flytende ekstrakt eller ferdigpreparater som kapsler. For å
lage et uttrekk, heller man en kopp kokende vann over 2-4 teskjeer
tørket urt og lar det trekke i 10-15 minutter, og dette kan drikkes tre
ganger daglig. Av tinktur anbefales 3-6 ml tre ganger daglig. Mot
blærebetennelse blir det anbefalt å blande 80 ml tinktur av maissilke
med 20 ml tinktur av bukko (Agathosma
betulina), og innta en teskje av denne blandingen sammen med vann
tre ganger daglig. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Maiskorn og
produkter laget av mais anses som trygt å innta som mat. Det er
ingen rapporter om kontraindikasjoner eller bivirkninger når
maissilke brukes forskriftsmessig. Generelt kan det sies at
utskyllingsterapier for urinveiene er kontraindikert hvis man har
nyrestein som blokkerer urinlederne, hvis ødemer skyldes svekket
hjerte- eller nyrefunksjon, og ved nyrebetennelser (men her kan
urten brukes etter anbefaling av lege for å bedre virkningen av
antimikrobiell terapi). Mais kan i sjeldne tilfeller gi allergiske
reaksjoner, og det har forekommet anafylaktiske sjokk etter
eksponering for tørket maissilke. |
|
 |
Flere bilder av
mais |
|
KILDER |
Atkins, Rosie, et al.:
Herbs. The Essential Guide for a Modern World. London, Rodale
International Ltd. 2006. |
Andersen, Finn: Guldet från
växterna. Vegetabilska oljor och fetter för hudens skönhet, egenvård och
välmående. Artaromaförlaget AB 2004. |
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of
Herbs & Their Uses. London, Dorling Kindersley 2002. |
Bremness, Lesley: Urter.
Oslo,
N.W. Damm & Søn / Teknologisk Forlag 1995. |
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo, N. W. Damm
& Søn 2003. |
Hoffmann, David: The
New Holistic Herbal.
Boston,
Element Books Ltd. 1990. |
Hoffmann, David: Medicinal Herbalism. The Science and Practice of Herbal
Medicine. Rochester, Healing Art Press 2003. |
Ljungqvist, Kerstin:
Nyttans växter. Dals Rostock, Calluna Förlag 2006. |
Mabey,
Richard: Politikens bog om helbredende urter.
Politikens Forlag 1989. |
Mars, Brigitte: The Desktop
Guide to Herbal Medicine. Laguna Beach. Basic Health Publications, Inc.
2007. |
McIntyre,
Anne: Kvinnens urtebok. Oslo, Grøndahl og Dreyers Forlag
AS 1995. |
Mességué,
Maurice: Naturen har alltid rett. Oslo, Gyldendal Norsk Forlag 1978. |
Pamplona-Roger, George D.:
Frisk av mat. Din mat kan være din beste medisin. Røyse, Norsk
Bokforlag AS 2006. |
Santillo, Humbart: Natural
Healing with Herbs. Prescott, Arizona, Hohm Press 1993. |
Skenderi, Gazmend:
Herbal Vade Mecum. 800 Herbs, Spices, Essential Oils, Lipids Etc.
Constituents, Properities, Uses, and Caution. Rutherford,
New Jersey, Herbacy Press 2003. |
Stanway,
Andrew: Naturlegen. Oslo, Hilt &
Hansteen 1995. |
Tilgner, Sharol: Herbal
Medicine. From the Heart of the Earth. Cresswell, Oregon. Wise Acres
Press 1999. |
Vasshaug,
Jørgen: Nyttevekster i farger.
Oslo,
Aschehoug & Co. 1957. |
Volák, Jan & Jiri Stodola: The Illustrated Book of Herbs.
London,
Caxton
Editions 1998. |
Williamson, Elisabeth M.: Potter's Herbal Cyclopaedia.
Essex, Saffron Walden 2003. |
Wood, Matthew: The Earthwise Herbal. A Complete Guide to New World Medicinal
Plants. Berkeley, California, North Atlantic Books 2009. |
|
|
 |
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 14.12.2017 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|