LIN |
Linum usitatissimum |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Hør, blåe,
lein. |
Ulike lintyper:
Fiberlin, spinnelin, treskelin, oljelin, frølin. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Linum usitatissimum
L. |
Linum humile P. Mill. |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SVENSK: Lin
/ Äkta lin / Vanligt lin / Arbetslin / Liin / Hör / Höör / Hyr / Oljelin
/ Spånadslin. |
DANSK: Hør
/ Almindelig Hør. |
ISLANDSK: Spunalín. |
FINSK: Pellava
/ Öljypellava / Peltopellava / Kiutupellava / Liina. |
ENGELSK: Flax
/ Annual flax / Common flax / Cultivated flax / Linseed / Linseed flax. |
TYSK: Lein
/ Saat-Lein / Faser-Lein / Flachs. |
FRANSK: Lin / Lin usuel / Lin commun. |
SPANSK: Lino. |
KINESISK: Chih-ma. |
|
FAMILIE |
Linfamilien (Linaceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Lin er en ettårige
plante med en hvitaktig pælerot og tynne stengler som er mer eller
mindre forgreinet øverst. Høyden på plantene avhenger av hvilken
underart det dreier seg om, men er vanligvis mellom 30 og 80 cm. De
små, spredte bladene er 1,5-3 mm brede og inntil 3 cm lange,
lansettformede og har tre nerver. Fargen på bladene er varmt grågrønn. De delikate blomstene, som sitter i spissen av stenglene,
er blå, sjeldnere hvite eller lyserøde. De har fem begerblad som er
fint hårete i kanten, fem 12-20 mm lange kronblad som er ordnet som
et hjul, og ti støvbærere. Hver blomst varer som regel bare noen få
timer. Frukten er en 6-9 mm stor, kuleformet 10-rommet lokkapsel som
inneholder 10 frø som er 4-6 mm lange, flate, glatte og blanke, og
gulbrune til rødbrune av farge.
Lin er en temmelig
variabel art, og det er utskilt flere underarter. Lindyrkere skiller
mellom to varianter, fiberlin (Linum usitatissimum subsp.
usitatissimum convar. usitatissimum) og oljelin (Linum
usitatissimum subsp. usitatissimum convar.
mediterraneum). Fiberlin har vanligvis lengre stengler som er
uten greiner, den har mindre frø, og fiberkvaliteten i stengelen er
vesentlig bedre enn hos oljelin. Planter av oljelin blir sjelden
høyere enn 60 cm. Hos oljelin er det frøene som er av interesse. I
nyere tid er det blitt introdusert en variant som både gir
plantefibre og frø som er rike på olje |
|
|
UTBREDELSE |
Lin
har vært dyrket så lenge og i så mange land at opprinnelsen til
planten er ukjent, men arten stammer trolig fra Middelhavsområdet
eller Midt-Østen. Nå dyrkes det lin i tempererte områder i hele
Europa, Nord-Afrika, Tyrkia, Asia, Nord-Amerika, Canada og
Argentina. I Norge kan man av og til finne lin på avfallsplasser, og
planter som har forvillet seg fra hager. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Semen lini:
Linfrø, som benyttes hele eller knuste.
|
Oleum lini: Linfrøolje (linolje), en
olje som utvinnes ved å presse frøene.
|
Bare
kaldpresset olje brukes til mat og medisin. Kokt linolje brukes til
maling, kitt, gulvbelegg mm. Det lages linfrømel av den kaken som
blir igjen etter at oljen er presset ut. Det er svært næringsrikt og
benyttes som fôr til husdyr. Linfrø selges både på apotek og i
dagligvare- og helsekostbutikker. Stenglene av fiberlin brukes til å
utvinne fiber som anvendes til lintøy.
|
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
I frøskallet på
modne linfrø finnes det 3-6 % slim som er oppbygd av galakturonsyre,
galaktose, rhamnose og arabinose, samt pektin. I frøene finnes det
videre 30-45 % olje som er rik på glyserider, som omega-3 syren
alfa-linolensyre (rundt 55 %), omega-6 syren linloensyre (20 %) og
andre umettende syrer. Videre finnes rundt 26 % protein, ca. 14 %
fiber, ca. 4 % mineraler, steroler, enzym, og ca. 1 % av blåsyreglykosidet linamarin, som den fryktede blåsyren frigjøres
fra. Mens blåsyre normalt tas opp i organismen i løpet av sekunder,
har man etter inntak av 100 g linfrø bare kunnet påvise en meget
liten mengde av den farlige giften i blodet. Blåsyren i linfrø må
altså ha en annen virkning i organismen enn blåsyren i andre midler,
f.eks. i bitter mandel. Linfrø inneholder mye energi, ca. 1960 kJ
(470 kcal) per 100 g. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Smak / Energi: Søt / Varm
og fuktig, |
Linfrø er en søt,
slimholdig droge som virker avførende, mykgjørende og smørende på
slimhinnene i tarmene og luftveiene, og som lindrer irriterte
slimhinner. Drogen virker videre slimløsende, betennelsesdempende,
sårhelende, bakteriehemmende, hostedempende, smertelindrende,
nærende, beskyttende på hjertet og kretsløpet, kolesterolsenkende,
forebyggende mot arteriosklerose og kreft. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Linfrø brukes
innvortes ved kronisk forstoppelse, magekatarr (gastritt),
tarmkatarr (enteritt), divertikulitt (betente tarmlommer), irritabel
tykktarm syndrom, kronisk blærekatarr (cystitt), uregelmessig
hjerterytme, høyt blodtrykk, angina pectoris, høyt kolesterol,
gallestein, nyrekolikk, hemoroider, forkjølelse, halsbetennelse, sår
hals, hoste, bronkitt, lungebetennelse, emfysem, hetetokter, eksem,
psoriasis, multippel sklerose, menstruasjonsproblemer,
åreforkalkning, revmatoid artritt og forebyggende mot
tykktarmskreft, brystkreft og prostatakreft.
Utvortes kan linfrø
eller linfrøolje brukes på tørr hud, betente sår, brannsår,
solbrenthet, kjertelhevelser, byller, eksem, hudbetennelser,
helvetesild og psoriasis, som grøtomslag på brystet ved hoste,
bronkitt og lungebetennelse, og til gurgle- og skyllevann ved
heshet, sår hals og betennelser i munnhulen. |
|
|
 |
|
LIN |
Lin regnes som en av
verdens eldste kulturplanter, og det er kjent at den ble dyrket 5000 år
før Kristus. Planten har vært dyrket både som fiberplante og
medisinplante. I Egypt kan bruken av lin dateres tilbake til det 23.
århundre før Kristus, og vi vet at grekerne spiste ristede linfrø i det
7. århundre før Kristus. De fete, slimdannende egenskapene til frøene er
nevnt av tidlige romerske forfattere, som rapporterer om bruk av linfrø
ved forkjølelser, urinveisinfeksjoner og lungetilstander.
Selv om lin er
klassifisert som en art, er Linum usitatissimum trolig en
eldgammel kulturform som er utskilt fra arten Linum bienne, og er
i våre dager ikke kjent fra naturen. Det er to distinkte stammer av lin.
Den ene, som gir linfiber, består av høyvokste planter med få greier og
blomster, mens den andre består av mer kortvokste og blomsterrike
planter som dyrkes for utvinning av olje og som fôrplante.
Linfrø som
avføringsmiddel
Linfrø er en typisk
slimdroge. Når frøene kommer i kontakt med væske, vil de svulme opp og
danne en geléaktig masse. De slimholdige fibrene i frøenes skall
absorberer vann i tykktarmen, og på den måten blir avføringen mykere og
tarminnholdet øker i volum. Via nervereflekser stimuleres
tarmbevegelsene, noe som øker passeringshastigheten og gir en mildt
avførende virkning. Den primære anvendelsen av linfrø i urtemedisinen er
derfor som et mildt smørende avføringsmiddel (bulk-laksativ) ved kronisk
forstoppelse. Det kan ta flere dager før man opplever en tydelig effekt
av en kur med linfrø, men til gjengjeld er virkningen så mild at man
neppe vil oppleves noen form for bivirkninger. For å få en
tilfredsstillende virkning, må man bruke middelet gjennom relativt lang
tid (gjerne flere uker), og ikke gi opp om virkningen lar vente på seg.
Å anvende linfrø som avføringsmiddel er ikke vanedannende, og middelet
er derfor velegnet for langtidsbruk. Linfrø kan brukes for å rette opp
problemer forårsaket av misbruk av mer stimulerende avføringsmidler som
sennes (Cassia senna) og
trollheggbark (Frangula alnus).
Når man vil anvende
linfrø mot forstoppelse og andre fordøyelsesplager, er det viktig at man
samtidig inntar store mengder vann. Dette er et generelt råd som gjelder
også for andre volumøkende avføringsmidler, som f.eks.
loppefrø (Plantago psyllium). Hvis
væskeinntaket er for lite, kan linfrø og loppefrø gi forstoppelse i
stedet for en avførende virkning. På samme måte som med andre
avføringsmidler, må linfrø ikke benyttes hvis man har mistanke om at
forstoppelsen skyldes tarmslyng.
Gjennom sitt innhold av
slim og pektin, vil linfrø virke beskyttende på slimhinnene i
magetarmkanalen. De vil kunne virke lindrende ved smerter knyttet til
betennelsestilstander i fordøyelsessystemet, som magebetennelse
(gastritt), tarmbetennelse (enteritt), divertikulitt (betente
tarmlommer) og irritert tykktarm syndrom. Ved bruk av knuste linfrø
forsterkes den beskyttende virkningen på slimhinnene gjennom
linfrøoljens virkning. Blåsyre (HCN) i frøene, som frigjøres fra sine
glykosidebindinger ved hjelp av enzymet linamarase, har også en
smertestillende virkning og hemmer dessuten veksten av
forråtnelsesbakterier i tarmen. Linfrøene bidrar dessuten til å bygge
opp en sunn bakterieflora i tarmene. Ved at avføringen blir mykere, vil
linfrø også kunne lindre plager knyttet til hemoroider.
Linfrø mot plager i
luftveiene og urinveiene
Et uttrekk av linfrø
kan brukes som gurglevann ved sår hals og betennelser i munnhulen. For å
lindre plagsom irritasjonshoste og heshet kan uttrekket drikkes lunkent.
Man lager uttrekket ved å helle ½ liter kokende vann over to spiseskjeer
linfrø og noen skiver sitron, røre rundt og sette det til avkjøling før
det siles og tilsettes honning etter smak. Siden dette uttrekket virker
mykgjørende og øker elastisiteten i slimhinnene, kan det også ha
virkning ved plager i urinveiene, f.eks. ved kronisk blærekatarr
(cystitt).
I tillegg til å innta
linfrøene, kan man mot luftveisplager som kronisk hoste, sår hals,
bronkitt, lungebetennelse og emfysem også bruke knuste linfrø (gjerne
sammen med sennepsfrø) i et grøtomslag på brystet og halsen.
Linfrø mot hudplager
Man kan bruke
grøtomslag av bløtlagte linfrø også på ulike hudproblemer, som betente
sår, byller og furunkler (mindre, begrensede infeksjoner i huden med
pussdannelse, oftest med opprinnelse i en hårsekk eller talgkjertel).
Man lager omslaget ved å helle kokende vann på knuste linfrø og røre til
det blir en myk pasta. Mens pastaen fremdeles er varm, smøres den i et
tynt lag på det aktuelle hudområdet og holdes på plass med en
forbinding. Er byllen smertefull, kan massen pakkes inn i et lag gas,
som så legges på byllen. Grøtomslaget må skiftes når det er kaldt. Om
nødvendig må man gjerne gjenta behandlingen flere ganger, og når byllen
har tømt seg kan den behandles med uttrekk, tinktur eller olje av
tetre (Melaleuca alternifolia),
prikkperikum / johannesurt (Hypericum
perforatum), ringblomst (Calendula
officinalis) eller purpursolhatt (Echinacea
purpurea).
Linfrøolje
Linfrø inneholder
30-40 % olje som kan utvinnes. Framstillingen foregår ved at man knuser
og presser frøene. Oljen inneholder 54 % alfa-linolensyre (omega-3), 18 %
linolsyre (omega-6), 18 % oljesyre (omega-9) og 10 % mettede fettsyrer.
Innholdet av de ulike fettsyrene kan variere noe, avhengig av jorden der linplantene blir dyrket og temperaturen under veksten. Linfrøolje gir
tilskudd av flerumettede fettsyrer som i kroppen omdannes til bl.a. GLA,
EPA, DHA, arakidonsyre og ulike prostaglandiner. Ettersom linfrøolje
inneholder mye flerumettede fettsyrer, er den ømfintlig for harskning.
Derfor bør oljen ikke utsettes for varme, lys eller oksygen, og den bør
oppbevares i brune glassflasker i kjøleskap. Holdbarheten i uåpnet
forpakning er ca. 9 måneder fra produksjonsdato. Etter at flasken er
åpnet, bør oljen brukes innen 4-6 uker. Linfrøolje må ikke varmes opp.
Vanlig dosering av linfrøolje er 1 spiseskje (15 ml) tre ganger daglig
som terapeutisk dose, eller 1-2 teskjeer (5-10 ml) daglig til mat som
vedlikeholdsdose.
Linfrøolje mot
psoriasis
Visse typer planteoljer
er kjemisk identiske med fiskeolje, som er kjent for sin lindrende
virkning mot psoriasis. Linfrøolje inneholder både eikosapentaensyre
(som i fiskeolje) og alfa-linolensyre. Undersøkelser viser tydelig at
inntak av 10-12 g olje om dagen (tilsvarende 5-6 teskjeer) faktisk kan
avhjelpe psoriasis. Hvis du ikke bryr deg om å spise oljen i ren form,
så bruk den i salatdressinger, men vær oppmerksom på at oljen virker
fetende, så den hører ikke hjemme i en slankekur.
Linfrøolje som
hudpleiemiddel
Kaldpresset linfrøolje
er en ekstremt tørr olje som absorberes svært raskt av huden. Det er
imidlertid ingen tradisjon for å bruke linfrøolje i hudpleie. Vil man
likevel anvende den, må man tilsette antioksidanter, og oljen må alltid
oppbevares i kjøleskap. Linfrøolje kan virke helende på tørr hud, mindre
brannskader, hudinfeksjoner, utslett, eksem, sprukken hud, psoriasis og
helvetesild. Oljen kan imidlertid irritere følsom hud. Hvis linfrøoljen
kjennes altfor tørr til å brukes alene, kan man blande den med andre
oljer.
En rik kilde for
omega-3 fettsyrer
Linfrø er uvanlige
fordi de inneholder mye alfa-linolensyre. Linfrøolje er faktisk naturens
rikeste kilde til omega-3 fettsyrer, og linfrø inneholder mer enn
dobbelt så mye omega-3 som fiskeolje, samtidig som linfrøolje koster
mindre å produsere enn fiskeolje.
Linfrøolje virker
beskyttende på hjertet og kretsløpet, og kan bidra til å regulere
hjerterytmen. Oljen reduserer LDL kolesterol (det dårlige kolesterolet)
og senker triglyseridverdiene, og kan derfor redusere risikoen for
arteriosklerose. Forskning har vist at linfrøolje gir mye bedre
beskyttelse mot hjerteinfarkt enn olivenolje. Man kan således ha
helsemessig nytte av å bruke linfrøolje i maten eller som kosttilskudd
ved en rekke plager, som f.eks. høyt kolesterol, høyt blodtrykk, angina
pectoris, psoriasis, eksem, revmatoid artritt eller multippel sklerose.
Det er bare den kaldpressede linfrøoljen som kan brukes medisinsk.
Linfrø mot
hetetokter i overgangsalderen
Hvis kvinner som sliter
med hetetokter i overgangsalderen (og ikke går på
hormonerstatningsterapi) jevnlig spiser linfrø, har det vist seg at
plagene kan bli dempet. Hetetokter er hovedårsaken til at kvinner blir
foreskrevet østrogenbehandling av leger, men siden nyere forskning har
knyttet behandling med syntetiske hormoner til økt risiko for brystkreft
og hjertesykdommer, har mange kvinner valgt å droppe slik behandling. I
en studie der 29 kvinner som led av hetetokter ble gitt 40 g knuste
linfrø daglig i seks uker, fant man at hyppigheten av hetetokter ble
halvert. Kvinnene, som ikke hadde brukt hormonerstattere, soyaprodukter
eller urtebaserte kosttilskudd de fire foregående ukene, kunne
rapportere om bedre humør, reduserte ledd- og muskelsmerter, færre
kuldegysniger og mindre svetting. I denne studien ble linfrø brukt fordi
de inneholder lignaner, som har en mild østrogenlignende virkning.
Linfrø mot kreft
Å innta linfrøolje kan
redusere risikoen for kreft. Dette skyldes at linfrø inneholder den
rikeste kilden til lignan-byggesteiner, som spiller en hovedrolle i å
beskytte mot hjertekarsykdommer og kreft. Nyere forskning indikerer at
lignanene i linfrø har både kortsiktig og langsiktig beskyttende
virkning mot tykktarmskreft.
Det ser ut til at malte
linfrø også kan brukes mot kreft i endometriet i brystene. I tillegg til
at frøene er rike på omega-3 (som det er for lite av i Vestens
kosthold), inneholder de altså lignaner som har østrogenlignende effekt
og reduserer belastningen fra estradiol (en skadelig type østrogen), og
slimstoffer og fiber som hindrer opptaket av uønsket østrogen i tarmene.
Lignanene binder seg til østrogenreseptorene og kan være gunstig for
kvinner med en dysfunksjon i eggstokkene. Man tror at frøene således kan
redusere risikoen for brystkreft. Det er funnet at linfrø også har en
hemmende virkning på veksten av kreft i prostatakjertelen hos menn.
Bruk av linfrø i mat
Linfrø kan også brukes
i mat, f.eks. i brød. Frøene kan spires for bruk i salater, de kan
trekkes som te, eller ristes og brukes som kaffeerstatning. På grunn av
det lave sukkerinnholdet og det høye innholdet av proteiner og fett,
anbefales de spesielt til diabetikere. Linfrø kan gjerne spises av
personer som ønsker gå opp i vekt, eller av de som lider av
underernæring.
Den beste måten å innta
linfrøolje er å bruke den i maten, f.eks. i salatdressinger. Man må
aldri bruke linfrøolje til steking, da varme ødelegger de helsebringende
fettsyrene i oljen.
Lin som
tekstilplante
I det gamle Egypt
dyrket man lin på åkrer, og med kunstferdige håndverksmetoder ble
fibrene i stenglene bearbeidet til fint lintøy. De gamle grekerne
foretrakk å bære klær av lin. Også i Norden har det vært en rik
tradisjon knyttet til å lage lintøy av fibrene i linplanten. På slutten
av 1800-tallet ble imidlertid lintøy i stor grad utkonkurrert av den
billigere bomullen. Prosessen med å lage lintøy av fibrene fra
linplanten er grundig beskrevet i ulik litteratur, og omtales derfor
ikke nærmere her.
Annen anvendelse av
lin
Oljen som blir presset
ut av frøene gjennom kaldpressing, er den mest kjente av de ”uttørkende
oljene”. Denne kaldpressede oljen er den oljen som brukes i mat og
medisin. Men på grunn av oljens høye innhold av alfa-linolensyre,
harskner den lett ved kontakt med luftens oksygen, og blir da
seigtflytende. Til slutt dannes det et fast stoff som kalles lionxin.
Oljen tørker og stivner ennå raskere når den varmes opp til 250-290 °C
(kokt linolje), og gjennom å tilføre oksygen under oppvarmingen. Det kan
også tilsettes jernoksid eller mangandioksid under kokingen, noe som
gjør at oljen hardner raskere enn ubehandlet linolje.
Det faktum at linoljen
så lett oksiderer (harskner), tørker og da raskt blir til en fast masse,
gjør at den blir en utmerket ingrediens blant annet til vinduskitt, som
består av kokt linolje og kritt. Kokt linolje brukes også til
møbelpolish, gulvbelegg og ikke minst til fremstilling av maling. Den
kokte linoljen gjør at malingen raskt danner en myk hinne på det
trematerialet som den strykes på.
Anvendelse og
dosering
Som avføringsmiddel ved
kronisk forstoppelse tas 1 spiseskje (ca. 10 g) hele eller nyknuste
linfrø som blandes i et stort glass vann eller annet drikke og inntas
før måltidene, 2-3 ganger daglig. Som lindrende slimmiddel ved
betennelser i fordøyelsessystemet tar man 10 g hele linfrø som først får
svelle i et glass kaldt vann i ½-1 time før frøene slies fra og man
inntar den slimholdige væsken. Alternativt kan man koke 10 g linfrø i
ca. 3 dl vann og sile fra frøene etter 10-15 minutter. Dette inntas
mellom måltidene 2-3 ganger daglig. Det er svært viktig at man drikker
mye vann samtidig som man inntar linfrø, minst 8 glass om dagen, da det
trengs mye fuktighet for at slimstoffene i frøene skal svelle, samtidig
som vannet bidrar til å skylle alle fibrene gjennom magetarmsystemet.
Mot gallesteinskolikk kan man innta inntil 50 g linfrø eller 1 spiseskje
kaldpresset linfrøolje 2-3 ganger daglig.
Urtete av linfrø kan
lages ved å helle en kopp kaldt vann over 1 teskje frø og la det få
trekke ca. ½ time før frøene siles fra. Dette uttrekket kan brukes
lunkent som gurglevann ved infeksjoner i munn og hals. Skal teen
drikkes, bør den være noe varmere.
Grøtomslag kan lages
ved å ha knuste linfrø i en pose av gasbind og legge denne i kokende
vann i ca. 10 minutter. Så tar man opp posen og lar vannet få renne av
før den legges varm på det syke området. Slike varme grøtomslag bør
skiftes ofte.
Ved brannsår kan man
bruke omslag med linolje. Et stykke steril gas dyppet i linolje legges
på brannsåret og forbindes med gasbind. Både omslaget og forbindingen
bør skiftes daglig.
Linfrøolje kan spises,
og virker avførende i doser på 15-30 ml, men oljen brukes ikke så ofte
da den ikke smaker særlig godt og lett blir harsk. Ta 1 spiseskje olje
daglig som et kosttilskudd, eller bruk samme mengde i matlagingen,
f.eks. i en salatdressing. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Å bruke linfrø ved
kronisk forstoppelse anses som trygt, og man kan ikke forvente å
oppleve noen form for bivirkninger ved normal bruk av hele eller
knuste linfrø. Hvis man imidlertid spiser store mengder linfrø uten
å drikke nok vann samtidig, kan man bli oppblåst i magen og faktisk
få forstoppelse. Bruk av linfrø er kontraindikert ved
kolikktilstander eller hvis man har mistanke om at forstoppelsen
skyldes tarmslyng. Hvis du er gravid eller ammende, kan du tilsette
linfrø og linfrøolje til maten, men du må ikke innta mer enn anbefalt
dose.
Innta aldri
linfrøolje som har harsknet, da det er mer skadelig enn nyttig!
Derfor er det svært viktig at linfrøolje som skal brukes innvortes
framstilles i miljøer uten tilgang på oksygen, lys eller varme. Den
må oppbevares i tette og mørke flasker i kjøleskapet. Antioksidanter
må være tilsatt i oljen, og den bør brukes opp så raskt som mulig.
Unngå helst å innta
linfrø samtidig med at du inntar medisiner eller kosttilskudd.
Linfrøene kan nemlig forsinke opptaket av medisiner, vitaminer og
mineraler. Snakk med legen før du tar linfrø hvis du jevnlig bruker
medisiner, noe som gjelder både reseptfrie og reseptbelagte
medisiner.
Knuste eller
finmalte linfrø kan ved hjelp av enzymet linamarase avgi mer enn 50
mg fri blåsyre (HCN) per 100 g. Enzymet inaktiveres delvis i
magesekkens sure miljø, noe som gjør at mindre enn 1 % HCN frigjøres
i magesekken. Betydelig mer HCN frigjøres i tarmene der pH-verdien
er høyere, men der brytes det raskt ned til relativt ufarlig
thiocyanat ved hjelp av enzymet rhodanase. Det er ingen indikasjoner
på at inntak av anbefalte doser av linfrø utgjør noen fare, da selv
ikke store doser (opptil 100 g) med linfrø har gitt signifikant
økning av cyanid i blodet. Derfor er advarsler mot å innta frøene på
grunn av deres innhold av blåsyre lite relevante.
Vær oppmerksom på
at kokt linolje aldri skal spises eller brukes til medisinske
formål, verken utvortes eller innvortes! Ved produksjonen av den
kokte oljen behandles den med ulike tilsetningsstoffer, og da kan
fettsyrene danne giftige metallsalter i oljen. |
|
 |
Flere bilder av
lin |
|
KILDER |
Andersen, Finn: Skapa din egen naturkosmetika. Artaromaförlaget
1998 / 2005. |
Andersen, Finn: Guldet från
växterna. Vegetabilska oljor och fetter för hudens skönhet, egenvård och
välmående. Artaromaförlaget AB 2004. |
Blumenthal, Mark (senior editor): The ABC Clinical Guide to Herbs.
Austin, American Botanical Council 2003. |
Borchorst,
Georg: Urter og urtemedisin. København, Klitrose 1991. |
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of
Herbs & Their Uses. London, Dorling Kindersley 2002. |
Bremness,
Lesley: Den store urteboken. Oslo, Gyldendal Norsk Forlag A/S 1990. |
Bruun,
Erik & Budde Christensen: Klassiske legeplanter.
Oslo, Aschehoug 1998. |
Chevallier,
Andrew: Politikens bog om lægeplanter.
København K,
Politikens Forlag
A/S 1998. |
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter.
Oslo, N. W. Damm & Søn 2003. |
Dragland,
Steinar & Bertalan Galambosi: Produksjon og første-foredling
av medisinplanter. Ås, Forskningsparken i
Ås 1996. |
Duke,
James A.: Det Grønne Apotek.
Aschehoug Dansk Forlag A/S 1998. |
Forlaget Det
Beste: Våre medisinske planter.
Oslo, Det Beste A/S 1984. |
Foster,
Steven: 101 medicinal herbs.
Loveland,
Interweave
Press 1998. |
Garland,
Sarah: Hjemmets store bok om Helseplanter, Urter og Krydder.
Hjemmets bokforlag 1980. |
Granrud,
Lill: Håndbok i urtemedisin.
Oslo,
Hilt & Hansteen 1997. |
Hillker,
Li: Naturens egen legebok. Oslo, Teknologisk
forlag 1991. |
Hlava,
B.; F. Pospisil & F. Stary: Plantekosmetik. Forlaget Lina 1987. |
Høiland,
Klaus: Naturens legende planter. Hjemmets Bokforlag 1978. |
Integrative Medicine
Communications: Quick Access. Consumer Guide to Conditions, Herbs &
Supplements. Newton, Integrative Medicine Communications 2000. |
Juneby, Hans Bertil: Fytomedicin - en fickhandbok om medicinalväxter. Gamleby, Artaromaförlaget
1999. |
Ljungqvist, Kerstin:
Nyttans växter. Dals Rostock, Calluna Förlag 2006. |
Marcussen,
M.: Helbredende urter, deres virkning, sammensætning og anvendelse. 14. utg.
Allerød, Forlaget Ny Tid og Vi 1974. |
McIntyre,
Anne: Husråd for vanlige plager.
Oslo, Gyldendal Norsk Forlag 1994. |
Pahlow,
M.: Mitt eget planteapotek. Oslo, Kolibri
Forlag 1986. |
Pamplona-Roger, George D.:
Frisk av urter. Røyse. Norsk Bokforlag AS 2007. |
Podlech, Dieter: Legeplanter.
Oslo,
J.W. Cappelens Forlag A.S 1991. |
Skenderi, Gazmend:
Herbal Vade Mecum. 800 Herbs, Spices, Essential Oils, Lipids Etc.
Constituents, Properities, Uses, and Caution. Rutherford,
New Jersey, Herbacy Press 2003. |
Theiss, Barbara & Peter: Läkeörter
för hela familjen. Västerår, ICA Förlaget
AB 1994. |
Thomson,
William A.R.: Medisinske urter.
Oslo, Teknologisk Forlag A/S 1982. |
|
|
 |
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 07.10.2022 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|