SISSELROT |
Polypodium vulgare |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Steinsøte, bergsøte, søterot, sukkerrot, lakrisrot, sirell,
sirilrot. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Polypodium vulgare
L. |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SAMISK: Báktegáiskki. |
SVENSK: Stensöta / Baggesöta / Sesslerot / Hällasöta
/ Hälsosöta / Bergsöta / Ängelsöta / Sötbräken / Ällsöta.. |
DANSK: Almindelig
engelsød. |
ISLANDSK: Köldugras. |
FINSK:
Kallioimarre. |
ENGELSK: Polypod
/ Polypody root / Adder's fern / Brake root / Female fern / Oak
fern / Rock brake / Rock polypod / Sweet fern / Wall fern. |
TYSK: Engelsüss
/ Tüpfelfarn / Baumfarn / Engelwurz / Rossfarn / Steinfarn / Steinlaxe
/ Süsswurzel. |
FRANSK: Polypode
commun / Réglisse-des-bois. |
SPANSK:
Polipodio
/ Polipodio común. |
KINESISK: Kou-chi. |
|
FAMILIE |
Sisselrotfamilien (Polypodiaceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Sisselrot er en
flerårig, 10-30 cm høy bregne med blad som står grønne om vinteren.
Rhizomene (jordstenglene) er krypende og kledd med en brunaktig filt.
Planten har smalt
trekantete blad som er dypt parfliket med helrandete, eller sjeldnere
takkete, avsnitt. På undersiden av bladene finnes doble rekker
med runde, brune sporehoper. Sporene modnes og spres om våren.
I tørkeperioder ruller bladene seg sammen, men ruller seg ut og begynner
sitt vegetative fotosyntesearbeid igjen når
regnet kommer. Jordstengelen har en søt og lakrisaktig smak. |
|
|
UTBREDELSE |
Hjemmehørende i Europa, Afrika og
Øst-Asia, særlig i nordlige og høyereliggende strøk.
Sisselrot er temmelig vanlig i hele Norge
opp til skoggrensen, men
sjeldnere lengst nord i landet.
Bregnen vokser i bergsprekker, på mosekledde steiner og i skogbunnen
på løs og ikke alt for tørr jord. Av og til kan man finne den på
nedre del av eldre trestammer. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Polypodii
rhizoma: Rhizomene (jordstenglene) til sisselrot. De samles helst inn
tidlig om våren eller sent på høsten (oktober-november). Hvis man
vil tørke rotstokkene, fjernes de små røttene, bladene og rester av
bladstilker før de blir vasket og tørket. Når de er tørre, skal
rotstokkene være grønnaktige og ha beholdt sin søte smak. Tørket sisselrot
bør ikke oppbevares mer enn ett år, da den etter hvert mister sin
medisinske virkning. Rotstokkene kan også spises friske, eller brukes i form av avkok,
flytende ekstrakter og tinkturer. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Jordstengelen
inneholder saponinglykosider basert på polypodosapogenin (osladin og
polypodosid A), ekdysteroider (polypodinene A og B, inokosteron,
pterosteron og abutasteron), floroglukin-derivater, eterisk olje,
fet olje og garvestoffer. Den søte smaken kommer av osladin, et
stoff som er nært beslektet med glycyrrhizin og har lakrissmak. Av
sukkerstoffer er jordstengelen angitt å inneholde
15,5 % sakkarose og
4,2 % glukose. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Slimløsende,
hostestillende, svettedrivende, urindrivende, mildt avførende,
bløtgjørende, galledrivende, leverstyrkende, appetittstimulerende,
magestyrkende, blodrensende og antirevmatisk. Tidligere også brukt
som ormemiddel. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES / HAR VÆRT BRUKT VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Hoste, bronkitt,
sår hals, katarrer, stemmeløshet, plevritt (brysthinnebetennelse),
nesepolypper, appetittløshet, dårlig fordøyelse, magesmerter, lette
forstoppelser, innvollsparasitter (særlig bendelorm), gikt, artritt,
hepatitt (leverbetennelse) og gulsott. Utvortes brukt på skader,
betennelser og psoriasis. |
|
|
|
|
SISSELROT |
Slektsnavnet
Polypodium kommer fra gresk polys som betyr mange, og
podus som betyr fot, og viser til de rikt forgreinete røttene
(egentlig jordstengler / rhizomer). Ifølge en legende vokste de første
sisselrøttene opp i en bergsprekk hvor Jomfru Maria hadde tapt litt av
sin brystmelk.
Som medisin har
sisselrot vært brukt helt siden oldtiden.
Hippokrates anvendte urten mot
kvinnesykdommer, mens
Dioskorides i det første århundre omtalte den som
avføringsmiddel. Han skrev videre at sisselrot ble brukt til å få opp
slim, og at den var en ingrediens i et plaster som ble lagt på fingre
ute av ledd og på sår mellom fingrene. Også
Plinius anbefalte sisselrot
som avføringsmiddel, og fint pulverisert rot til å snuse opp i nesen mot
nesepolypper.
Tradisjonell bruk av
sisselrot i Norden
Jordstengelen har en
søtlig, litt besk lakrisaktig smak, og var tidligere mye brukt som en
slags erstatning for godteri, en tradisjon som har vært vidt utbredt og
også kjent blant samene i Norden. Medisinsk har sisselrot hos oss blitt
anvendt mot tuberkulose, gikt, skjørbuk, magesmerter og dårlig
fordøyelse. Den ble også brukt som svette- og urindrivende middel, men
er mest kjent som et hostestillende remedium ved kikhoste, forkjølelse
og vondt i halsen. Også indianerne i det nordvestlige Nord-Amerika tygde
på roten og svelget saften ved hoste og halsplager.
Ifølge svensken
Johannes Henriksson anvendte man tidligere et avkok av roten mot
vanskelige drømmer, gikt og podagra, i tillegg til mot slag, og det
siste skulle være grunnen til at englene hadde ført planten til jorden.
Han beretter også at bøndene i Dalsland tidligere brukte å gi kyrne
opphakkede røtter av sisselrot for å gjenopprette evnen til å tygge
drøv. Henriksson testet sisselrotens sporer, og fant at de var en
fullgod erstatning for nikt, som er en betegnelse på sporepulveret av
stri kråkefot (Lycopodium annotinum) og
myk kråkefot (Lycopodium clavatum).
Sisselrotens
egenskaper og anvendelse
Sisselrot stimulerer
galleproduksjonen og virker ellers slimløsende, urindrivende og mildt
avførende. Med bakgrunn i den leverstimulerende effekten, kan sisselrot
brukes ved sykdommer som gulsott og hepatitt, og som middel mot dårlig
fordøyelse og appetittløshet. Urten er et trygt middel å bruke ved
forstoppelse hos barn og ble tidligere også anvendt mot
innvollsparasitter, særlig bendelorm. Sisselrot har ellers en blodrensende
og antirevmatisk virkning.
Den slimløsende
virkningen gjør at sisselrot kan brukes som urtete ved luftveisplager
som tørrhoste, bronkitt, katarrer og andre infeksjoner i
åndedrettssystemet. Ved sykdommer i bronkiene, kan sisselrot gjerne
kombineres med
legestokkrose (Althaea
officinalis). Utvortes kan knust sisselrot påføres skader og
betennelser, og urten har dessuten vært brukt som middel mot psoriasis.
Slik kan sisselrot
brukes medisinsk
Källman (2006) har en
oppskrift på hvordan man kan lage hostemedisin av sisselrot. Man
finhakker 20 cm frisk rotstokk (eller bruker to spiseskjeer tørket rot)
til én desiliter varmt (ikke kokende) vann, lar dette trekke i 15
minutter før rota siles fra, og drikker dette 3-4 ganger om dagen. For å
unngå at stoffet osladin brytes ned, kan man lage et kaldtvannsuttrekk.
Da tar man tre spiseskjeer finhakket rotstokk og heller over et glass
kaldt vann. Dette skal stå og trekke i 10 timer før man siler fra
væsken og tar vare på den. Rotbitene overhelles så med 1,5 desiliter
kokende vann, og man lar dette trekke i 10 minutter. Den kalde og varme
væsken blandes, og man fordeler den på tre inntak gjennom dagen.
Ved forstoppelse koker
man 20 cm av den friske rotstokken (eller tre spiseskjeer tørket og
finhakket rot) i 1,5 desiliter vann i fem minutter. Så skal det stå og
trekke i 3 timer før rotbitene siles fra, og av dette brygget kan man
drikke noen kopper daglig. Den avførende virkningen kommer bl.a. av saponinet.
Sisselrot som mat
Lakrismaken i sisselrot
kommer av stoffet osladin, som kjemisk er svært likt det søte og
lakrissmakende stoffet glycyrrhizin som finnes i lakrisrot (Glycyrrhiza glabra). Rotstokken kan spises frisk
eller brukes som smaksetter i supper og gryteretter. Siden stoffet
osladin brytes ned ved høy varme og langvarig koking, er det best å la
rotstokken ligge og trekke i den ferdige suppen/gryten. Rotstokken ble i
trange tider også tørket og malt til et slags mel. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Langvarig og
stort inntak av sisselrot kan fremkalle
kvalme, oppkast og magesmerter.
Enkelte kan oppleve
å få et utslett etter utvortes anvendelse av sisselrot. Årsaken til
dette er ukjent og utslettet synes å være uskadelig. |
|
|
Flere bilder
av sisselrot |
|
KILDER |
Bown,
Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of
Herbs & Their Uses. London, Dorling
Kindersley 2002. |
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter.
Oslo, N. W. Damm & Søn 2003. |
Forlaget Det
Beste: Våre medisinske planter.
Oslo, Det Beste A/S 1984. |
Källman, Stefan: Vilda
växter som mat och medicin. Västerås, ICA bokförlag 2006. |
Lindman, C. A. M.:
Nordens Flora 1. Oslo. Gyldendal Norsk Forlag 1977. |
Ljungqvist, Kerstin:
Nyttans växter. Dals Rostock, Calluna Förlag 2006. |
Nielsen,
Harald: Lægeplanter og trolddomsurter.
København,
Politikens Forlag A/S 1976. |
Nielsen,
Harald: Planter i folkemedisinen. Oslo, J.W. Cappelens
Forlag A/S 1977. |
Príhoda, Antonín, Ladislav Urban & Vera Nicová:
The Healing Powers of Nature. Leicester, Blitz Editions 1998. |
Svanberg, Ingvar: Människor
och växter. Stockholm, Bokförlaget
Arena 1998. |
Williamson, Elisabeth M.: Potter's Herbal Cyclopaedia.
Essex, Saffron Walden 2003. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 26.09.2022 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|