RØDHYLL |
Sambucus racemosa |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Raudhyll,
druehyll. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Sambucus racemosa L. |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SVENSK: Druvfläder
/ Druvhyll / Klashyll. |
DANSK: Druehyld
/ Klase-hyld. |
ISLANDSK:
Rauðyllir. |
FINSK: Terttuselja
/ Selja. |
ENGELSK: Red
elder / Red-berried elder / European red elder. |
TYSK: Hirschholunder
/ Rote holunder. |
FRANSK: Sureau de montagne / Sureau a grappes. |
SPANSK:
Saúco rojo. |
|
FAMILIE |
Rødhyll er nå plassert i moskusurtfamilien
(Adoxaceae), men var tidligere
ført til kaprifolfamilien (Caprifoliaceae). På
nettstedet Plants of the World Online er rødhyll imidlertid plassert i
familien Viburnaceae. |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Rødhyll er en løvfellende busk eller
lite tre som blir opptil 4 m høyt. Busken vokser raskt, har buete
greiner og motsatte, ulikefinnete blad. De 3-7 småbladene er ovale
til elliptiske, spisse, skarpt tannete og glatte, men er som unge
ofte noe hårete. Bladene avgir en emmen lukt når de knuses. Rødhyll
har tidlig bladsprett og blomstrer i mai. De kremgule blomstene er
uten sterk lukt og sitter i tette, egg- eller kjegleformete, 3-6 cm
store klaser. Fruktene er ca. 5 mm store, blankt skarlagensrøde,
kulerunde og bærlignende steinfrukter, og hver frukt inneholder
normalt tre frø.
Bærklasene til rødhyll ligner små drueklaser, derfor er det mange
som kaller treet for druehyll.
Fugler, og da særlig stær og
trost, sprer frøene og sørger for at rødhyll er i rask spredning her
i landet.
Rødhyll er mer hardfør og nøysom enn
den nære slektningen svarthyll (Sambucus
nigra), og har i nyere tid fått en videre utbredelse her i
landet enn denne. Rødhyll skilles fra svarthyll ved at greinene har
rødbrun marg (svarthyll har greiner med hvit marg), bærene er røde,
og planter uten blomst eller frukt kjennes fra svarthyll på små,
skaftede kjertler nederst på bladstilken. |
|
|
UTBREDELSE |
Rødhyll kommer opprinnelig fra
Mellom- og Sør-Europa og Tyrkia. Arten tilhører en sirkumboreal
artsgruppe og har nære slektninger (hvorav noen dyrkes) i nordlige
deler av Asia og Amerika. I Norge ble rødhyll opprinnelig innført
som hageplante og har vært dyrket som prydbusk siden 1800-tallet.
Siden fruktene spises av fugler, som så sprer frøene, forekommer
rødhyll nå vanlig i store deler av Sør- og Midt-Norge, og langs
kysten nord til Nord-Trøndelag. Særlig på det indre Østlandet har
rødhyll blitt en svært vanlig plante. Arten har et stort
invasjonspotensial, den er fremdeles i spredning her i landet og
blir dessuten stadig vanligere i distrikter hvor den allerede
finnes. Rødhyll etablerer seg lett i et vidt spekter av naturtyper,
og plantene vokser gjerne fullt eksponert, men tåler å vokse i
halvskygge og til dels i full skygge. Rødhyll kan dukke opp på alt
fra ruderatmark (skrapmark) til kantsoner i skog, og også i indre, mer
skyggefulle deler av skoger, i vei- og åkerkanter, gjengroende eng,
inntil grunnmurer til driftsbygninger og andre steder rundt gårder,
i boligområder og som gateugras i byer.
Artsdatabanken har plassert rødhyll
på Fremmedartlista med følgende begrunnelse: "Rødhyll vurderes å ha
svært høy økologisk risiko på grunn av et stort invasjonspotensial
kombinert med middels stor økologisk effekt knyttet til omfattende
kolonisering av naturtyper og mulig forstyrrelse av samspill mellom
planter (som matkilde) og fugl (som spredningsvektor)". |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Fullt modne
frukter kan brukes til mat og medisin. Fruktene brukes friske eller
kokt, og de kan tørkes ved en temperatur opptil 45 °C.
Ulike
nordamerikanske indianerstammer har også anvendt rot, bark og blad
av rødhyll, men medisinsk bruk av disse plantedelene er ikke kjent
fra Norge. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Rødhyllfrukter inneholder bl.a.
vitamin
C, eterisk olje, sukker, pektiner, organiske pigmenter (antocyaniner),
organiske syrer og små mengder glykosid (sambunigrin). Giftstoffene
i rødhyllfrukter brytes ned ved koking og tørking. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Smak / Energi: Søt og
bitter / kjølig og tørr. |
Nærende,
urindrivende, svettedrivende, febersenkende, antiseptisk, mildt
avførende og brekningsfremkallende. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Forstoppelse,
betennelser i fordøyelsessystemet og feber. Det
er i våre dager lite aktuelt å bruke rødhyllfrukter ved disse
tilstandene. |
|
|
|
RØDHYLL |
Opprinnelig var
navnet hyll bare brukt om svarthyll (Sambucus
nigra), men da rødhyll ble vanlig, brukte man navnene svarthyll og
rødhyll for å skille artene. Rødhyll kom ikke til Norge før på
1800-tallet, og det skal ha vært
Carl von Linné
(1707-1778) som brakte denne busken til Skandinavia etter først å ha
stiftet bekjentskap med den i Tyskland og Nederland. Slektsnavnet
Sambucus var de gamle romernes navn på hyll, og artsnavnet
racemosa betyr "som bærer klaser".
Rødhyll som
medisinplante
De fullt modne
rødhyllfruktene kan anvendes både som mat og medisin, men brukes lite i
våre dager. Fruktene smaker bittert og kan brukes friske eller tørkede.
Innholdsstoffene omfatter vitamin C, eterisk olje, sukker, pektiner,
organiske pigmenter (antocyaniner), organiske syrer og små mengder
glykosid (sambunigrin). Disse stoffene gir rødhyllfrukter avførende,
svettedrivende, nærende og antiseptiske egenskaper. Fruktene har vært
brukt ved forstoppelse og betennelser i fordøyelsessystemet, men hvis
steinene ikke er fjernet, vil det ved inntak av større mengder frukter
kunne forårsake oppkast og diaré, noe som gjør at rødhyll egentlig egner
seg dårlig som medisin.
Et uttrekk av
rødhyll kan lages ved å dyppe hele klaser med frukter i kokende vann en
kort stund, og dette uttrekket kan søtes og inntas som en te-erstatning.
Det virker dempende på feber og har en mildt avførende virkning. Selv om
frøene er giftige, vil giften i liten grad bli frigjort når man dypper
friske frukter i kokende vann, eller koker tørkede frukter i kort tid.
Nordamerikanske indianeres bruk av rødhyll
Rødhyll inneholder
brekningsfremkallende og avførende forbindelser, og mange grupper av
amerikanske indianere har brukt flere deler av rødhylltreet som medisin.
Ulike anvendelsesområder for rødhyll i Nord-Amerika er omtalt i Daniel
E. Moermans bok Native American Ethnobotany fra 1998. Her kan man
lese at bladene av rødhyll har veforsterkende, abortfremkallende og
smertestillende egenskaper, og et avkok av dem har vært brukt for å
avslutte svangerskap, men kunne også brukes under fødselen for å lette
forløsningen. Et uttrekk av bladene har blitt brukt som en antiseptisk
vask på områder som er påvirket av blodforgiftning, mens et omslag av
knuste blad eller bark har blitt påført svulster og byller, revmatisk
verkende muskler og på såre ledd for å dempe opphovningen. Et omslag av
kokte skudd har blitt brukt til å lindre smerter, og et uttrekk av
barken har vært anvendt som et avføringsmiddel og til behandling av
hoste og forkjølelse. Fruktene har blitt kokt og spist for behandling av
mageproblemer, og de drakk også en te av rødhyll som et kraftig
avføringsmiddel (purgativ) for rituell rensing. Det er lite trolig at
rødhyll blir brukt i særlig grad til disse formålene i våre dagers
Amerika.
Rødhyll som
matbær
Siden giftstoffene
i rødhyllfrukter er konsentrert i steinene, kan man bruke fruktene til å
lage vin, saft og gelé. Tilsettes litt sitronsaft, får både gelé og saft
en friskere og mindre emmen smak. Hvis steinene i fruktene ikke fjernes,
egner rødhyllbær seg dårlig til syltetøy. Man kan lage rødhyllsirup av
friske frukter ved å presse fruktene, la saften stå en stund og filtrere
den før den får småkoke med dobbel mengde sukker. Svarthyllbær er
imidlertid bedre egnet til å lage saft og sirup enn bærene til rødhyll.
Er rødhyll
giftig?
Friske plantedeler
av både rødhyll og svarthyll inneholder større eller mindre mengder av
giftige alkaloider, og dessuten glykosidet sambunigrin som frigjør
blåsyre i kroppen. Man finner mest sambunigrin i de grønne delene av
planten, og mindre i blomstene. Fruktkjøttet til modne bær inneholder
lite av stoffet, mens det er relativt mye i steinene, og giftstoffet
frigjøres når steinene knuses. Når fruktene kokes eller tørkes,
ødelegges giftstoffene. Rødhyll har mer av giftstoffene enn svarthyll.
Forgiftningssymptomene etter inntak av større mengder friske
rødhyllfrukter er magesmerter, diaré, kvalme, oppkast og lett feber. Det
er i særlig grad barn som er ømfintlige overfor giftstoffene, og de kan
få symptomer etter inntak av 10 frukter eller mer, men alvorlige
forgiftninger skjer sjelden. Det er tryggest å avstå fra å spise friske
bær av rødhyll, de smaker også avgjort best i kokt form. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Friske rødhyllfrukter kan forårsake oppkast og
diaré hvis de inntas i større mengder, og det er best å ikke bruke
fruktene for medisinske formål eller i matlaging. Se ellers
avsnittet Er rødhyll giftig? over. |
|
|
Flere bilder av
rødhyll |
|
KILDER |
Armfelt
Hansen, Örjan: Bärboken.
Stockholm, P
A Norstedt & Söners förlag 1969. |
Forlaget Det Beste:
Ville planter i Norge. Annen utgave. Oslo, Forlaget Det Beste A/S
1993. |
Foster, Steven and Christopher Hobbs: A Field Guide to Western Medicinal Plants and Herbs. New York,
Houghton Mifflin Company 2002. |
Grey-Wilson,
Christopher og Marjorie Blamey: Teknologisk Forlags Store Illustrerte Flora
for Norge og Nord-Europa. Oslo, N.W. Damm & Søn a.s - Teknologisk
Forlag 1992. |
Jonsson,
Sune: Blomsterboken. Markens urter, lyng og trær.
Oslo, Teknologisk Forlag 1983. |
Lindemark,
Otto: Giftige blomsterplanter. Oslo, Grøndahl & Søns
Forlag 1972. |
Ljungqvist, Kerstin:
Nyttans växter. Dals Rostock, Calluna Förlag 2006. |
Moerman, Daniel E.: Native
American Ethnobotany. Portland, Timber
Press 1998. |
Mossberg, Bo & Lennart Stenberg: Gyldendals store nordiske flora.
Oslo. Gyldendal Norsk Forlag AS 2007. |
Príhoda, Antonín, Ladislav Urban & Vera Nicová:
The Healing Powers of Nature. Leicester, Blitz Editions 1998. |
Rodhe,
Karl: Våra giftiga växter - är de farliga?.
Stockholm,
LTs förlag
1981. |
Ryvarden, Leif (fagredaktrør):
Norges planter 3. Oslo. J.W. Cappelens Forlag AS 1994. |
Torkelsen, Anna-Elise:
Den lille boken om bær. Bergen. Vigmostad & Bjørke AS 2018. |
Ulltveit,
Gudrun: Ville bær. Oslo, Teknologisk
Forlag 1995. |
Volák, Jan & Jiri Stodola: The Illustrated Book of Herbs.
London,
Caxton
Editions 1998. |
Winge, Kirsten og Ove Bergersen: Bærboka. Alt om bær fra natur og hage.
Bergen, Vigmostad & Bjørke 2013. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 21.10.2021 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|