Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > NATTENS DRONNING   

NATTENS DRONNING
Selenicereus grandiflorus
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Selenicereus grandiflorus (L.) Britt. & Rose
Cactus grandiflorus L.
Cereus grandiflorus (L.) P. Mill.
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SVENSK:  Nattens drottning.
DANSK:  Nattens dronning.
FINSK:  Yön kuningatar.
ENGELSK:  Night-blooming cereus / Large-flowered cactus / Queen of the night / Sweet-scented cactus / Vanilla cactus.
TYSK:  Königin der Nacht.
 
FAMILIE
Kaktusfamilien (Cactaceae).
Foto ©: Rolv Hjelmstad
Flere bilder av nattens dronning

BOTANISK BESKRIVELSE
Nattens dronning er en kaktus med lange klatrende eller slyngende, noe greinete, fem- til åttekantete stengler som er ca. 2,5 cm i tverrsnitt. Greinene er utstyrt med 7-11 nåleformede, opptil 1 cm lange torner i areolene. Blomstene kan bli opptil 30 cm i diameter, er sterkt duftende og er åpne bare én natt. De har rødaktige, noe smale begerblad og hvite kronblad. De spiselige fruktene er røde med noen gule flekker.
 
UTBREDELSE
Nattens dronning er naturlig utbredt i tropiske og subtropiske strøk i Nord-Amerika, Mexico og Mellom-Amerika, inkl. De vestindiske øyene. Kaktusen kan dyrkes som prydplante i stuen eller i et veksthus.
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Blomster og unge stengler samles om sommeren. Planten brukes i form av flytende ekstrakt eller tinktur. Produktene må oppbevares på en kald og tørr plass.

Det homeopatiske middelet Cactus grand. lages av unge, myke greiner og blomstene av kaktusen nattens dronning. Middelet brukes primært mot angina pectoris.

 
INNHOLDSSTOFFER
Alkaloider (heriblant cactin), flavonoider (isorhamnetin) og et pigment. Cactins hjertestimulerende virkning likestilles med virkningen av hjertestimulerende glykosider i revebjelle (Digitalis purpurea).
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Hjertestimulerende og hjerteregulerende, urindrivende, beroligende, styrkende og skjoldkjertelregulerende. Regnes dessuten som et afrodisiakum.
 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Angina pectoris, hjertesykdommer, pustebesvær på grunn av svakt hjerte, hjertebank, kraftløshet, lavt blodtrykk, innvollsorm, gikt, revmatisme, ødemer, nervøs hodepine og uro med svetting i klimakteriet.
 
 
NATTENS DRONNING

Nattens dronning er en ganske sjelden plante og brukes relativt lite i europeisk urtemedisin. Den er imidlertid et verdifullt hjertemiddel. Planten stimulerer hjertefunksjonen ved å øke muskelenergien i hjertet, samtidig som hjerterytmen gjøres langsommere. Den brukes derfor mot forskjellige lidelser relatert til hjertet, heriblant angina pectoris, endocarditis (betennelse av hjertets innerste vegglag), myocarditis (betennelse av hjertemuskelen), hjertebank og lavt blodtrykk. Urten kan gis som et styrkende middel under rekonvalesens etter et hjertetilfelle.

Selv om nattens dronning inneholder et digitalis-lignende glykosid, har ikke plantens mulige verdi som en erstatning for digitalis-preparater (digoxin eller digitoxin) blitt vitenskapelig evaluert hos mennesker. Da den krever en viss tids bruk for å virke, kan ikke nattens dronning brukes som et nødhjelpspreparat på samme måte som revebjelle (Digitalis purpurea).

Siden bruk av nattens dronning gir få bivirkninger, bør den kunne være med på å gi hjertepasienter en lettere hverdag.  Det påstås at effekten av urten kan økes ved å tilsette like deler av løvehale (Leonurus cardiaca) og havre (Avena sativa). Urten må likevel ikke brukes til selvmedisinering ved hjerteproblemer, og pasienter med hjerteforstyrrelser blir på det sterkeste oppfordret til å søke profesjonell medisinsk hjelp. I tillegg bør det opplyses at pasienter som bruker reseptbelagte digitalispreparater eller annen hjertemedisin, må unngå konkurrerende bruk av nattens dronning.

Annen medisinsk bruk av planten

Nattens dronning regnes som et sentralnervestimulerende middel som styrker det sympatiske nervesystemet. I Europa har en flytende planteekstrakt av nattens dronning, i tillegg til bruk som hjertemedisin, også blitt gitt ved irritabel blære, blærekatarr, ødemer, nervøst betinget hodepine og prostatasykdommer. Planten blir dyrket i Mexico for å fremstille en droge som brukes i behandling av revmatisme. Også på Cuba er urten blitt anvendt som et antirevmatisk middel og i Karibia brukes saften fra hele planten mot innvollsorm, og stengler og blomster brukes til behandling av gikt.

Nattens dronning som afrodisiakum

De kjempestore blomstene til nattens dronning har en kraftig, vaniljelignende duft. Blomsten åpner seg om kvelden og avgir sin duft til månen. Seks timer senere visner den. Denne kaktusblomsten og de saftfulle stenglene skal være anvendbare når den seksuelle evnen er midlertidig tapt på grunn av overaktivitet eller utmattelse.

I følge boken Herbal Love Potions er det blitt sagt at 5 dråper av den friske plantesaften vil gjenopplive et stivt lem …. 10 dråper vil gjenopplive et dødt lem. Eller man kan tygge en bit av den friske stengelen, eller blande noen blomster og stengler med litt vodka og ta en slurk eller to. Men (i følge den samme boken) tar du for mye, risikerer du delirium. Så hvis du vil prøve dette, så start med laveste dosering.

Nattens dronning som homeopatisk middel

Det homeopatiske middelet Cactus grand. lages av nattens dronning. Middelet ble første gang utprøvd av dr. Rubins i 1862. Da han observerte at nattens dronning ga kraftige sammensnørende fornemmelser i hjertet ledsaget av brystsmerter, ble Cactus grand. derfor et viktig middel til behandling av hjertelidelser. Middelet brukes primært mot angina pectoris, som kjennetegnes av en voldsom, sammensnørende smerte i brystet.

Flere kaktusarter kalles "nattens dronning"

Vær oppmerksom på at de kaktusene som folk flest kaller nattens dronning er en kuleformet plante med hvite eller rosa blomster som står utsprunget i ca. et døgn. Disse plantene tilhører kaktusslekta Echinopsis, og er ikke ekte nattens dronning. Planter i slekta Echinopsis brukes ikke i urtemedisinen, så ikke eksperimenter med å innta deler av disse plantene. Ekte nattens dronning er en klatrende eller slyngende plante som med alderen får en temmelig "uryddig" vekst. Den er lett å dyrke som en potteplante, men kan være vanskelig å få i blomst.

 

Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner

Kontraindikasjoner: Inntil mer forskning er tilgjengelig, bør (av forsiktighetshensyn) nattens dronning ikke brukes i løpet av de tre første månedene av svangerskap, eller ved amming. Personer med høyt blodtrykk, alvorlige hjerteforstyrrelser, eller hypersensitivitet overfor denne planten må ikke bruke den.

Bivirkninger: Kvalme, oppkast, anoreksi, diaré, stikking eller brenning i munnhulen kan forekomme.

Interaksjoner: Nattens dronning kan øke virkningen av hjerteglykosider som digoxin og digitoxin, og derfor må samtidig bruk av disse midlene unngås. 

 

Flere bilder av nattens dronning
KILDER
Bartram, Thomas: Bartram's Encyclopedia of Herbal Medicine.  London, Robinson 1998.
Blumenthal, Mark: The Complete German Commission E Monographs.  Austin, Texas, American Botanical Council 1998.
Bown, Deni: Encyclopedia of Herbs & their uses.  London, Dorling Kindersley Limited 1995.
Chevallier, Andrew: Politikens bog om lægeplanter.  København K, Politikens Forlag A/S 1998.
Fetrow, Charles W. & Juan R. Avila: Professional's Handbook of Complementary & Alternative Medicine.  Springhouse, Pennsylavania, Springhouse Corporation 1999.
Hoffmann, David: The Complete Illustrated Holistic Herbal.  Shaftesbury, Element Books 1996.
Lee, William H. & Lynn Lee: Herbal Love Potions.  New Canaan, Keats Publishing Inc. 1991.
Lockie, Andrew & Nicola Geddes: Den store boken om Homeopati.  Oslo, Hilt & Hansteen / Bokklubben Energica 1996. 
McGuffin, Michael, Christopher Hobbs et.al.: American Herbal Products Association's Botanical Safety Handbook.  Boca Raton, Florida, CRC Press 1997.
Skidmore-Roth, Linda: Mosby's Handbook of Herbs & Natural Supplements.  St. Louis, Mosby 2001.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 28.09.2016
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn