|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Blomkarse er en ettårig urt som dyrkes mye som prydplante.
Planten blir ca. 20 cm høy, men
sprer seg vidt utover med krypende stengler som er sprø og saftige. Bladene er mer
eller mindre runde og med tydelige bladnerver. Den lange bladstilken er festet midt
under bladet, noe som forekommer sjelden i planteriket. Blomstene er store og hjelmformede med en lang nektarspore.
Blomsterfargen er gul, oransje eller rød, og en del sorter av blomkarse
har fylte blomster. Frøene er tredelte og på størrelse med erter.
Planten har en skarp, karseaktig smak. Blomkarse plantes helst i en veldrenert jord i sol
eller halvskygge. Hvis jorda er for næringsrik, eller voksestedet er for
skyggefullt, vil det bli mye
bladverk og lite blomster. |
|
|
UTBREDELSE |
Arten er naturlig
hjemmehørende i Sør-Amerika, særlig i Peru og Bolivia, og dyrkes nå over hele verden som prydplante. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Tropaeoli herba: Blomkarseurt. Drogen består av friske eller tørkede blad, blomster og/eller frøkapsler.
Av blomkarseplanten er både bladene, blomstene og frøene spiselige.
Blomstene plukkes når de nylig har sprunget ut, og bladene plukkes
ved behov. Frøene høstes med det samme de er modne, for eldre frø
får gjerne en besk smak. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Glykosid
(glukotropaeolin, som spaltes til bakteriedrepende svovelforbindelser,
bl.a. sennepsolje), spilantol, myrosin (et enzym), oksalsyre,
svovel, jern og vitamin C. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Antiseptisk,
desinfiserende, antibakteriell, sopphemmende, sårhelende, slimløsende, gallestimulerende, avførende,
urindrivende, menstruasjonsfremmende og motvirker skjørbuk. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Luftveisinfeksjoner,
forkjølelse, dårlig hals, urinveisinfeksjoner, soppinfeksjoner som candida,
skjørbuk, håravfall, skader,
utslett og muskelsmerter. |
|
|
 |
|
BLOMKARSE |
Det var i 1580 at blomkarse
for første gang ble innført
fra Peru til Europa. Til å begynne med ble blomkarse dyrket utelukkende
som prydplante. Siden plantenyheter spredte seg langsomt i eldre tider,
kom ikke blomkarsen til Nederland før drøyt 100 år seinere, i 1684.
Planten har gjerne blitt kalt kapusinerkarse, fordi blomsten med den
store honningsporen ligner en hette, en såkalt kapusjong som hørte til
kapusinermunkenes klesdrakt. Siden planten kom så seint til Norden, er
det få opplysninger å finne om den i gamle urtebøker. Urten har
imidlertid en del
interessante egenskaper som gjør den aktuell både som medisin og mat.
Medisinsk bruk av
blomkarse
I Sør-Amerika har
blomkarse lenge vært i bruk som medisinplante, mens urten i Vesten har
hatt relativt liten anvendelse som medisin. Blomkarse kan fungerer som en
desinfiserende og sårhelende plante. Alle delene av planten synes å ha
antibiotisk virkning og urten brukes først og fremst som middel mot
urinveisinfeksjoner og infeksjoner i luftveiene. Te av blomkarse kan
brukes til å øke motstandskraften mot bakterieinfeksjoner og til å
fjerne katarrer i nese og bronkier. Tilsynelatende virker planten både
ved å dempe katarrene og ved å bidra til at slim løsner slik at det kan
hostes opp. Pulveriserte blomkarsefrukter har en kraftig avførende
virkning.
Til forskjell fra konvensjonelle bakteriedrepende midler, skader ikke
blomkarse tarmfloraen.
Ved urinveisinfeksjoner
er urten virksom bare hvis urinen er basisk, noe som lett kan kontrolleres
med pH-papir. Hvis urinen er for sur (under pH 7), kan man øke
inntaket av rotfrukter eller basiske mineraler som kalsium og magnesium.
Blomkarse har ellers ry
for å fremme dannelsen av røde blodlegemer. Planten har et høyt innhold
av jern og vitamin C, og kan brukes i maten hvis man vil forebygge forkjølelse og
dårlig hals. I folkemedisinen ble blomkarse brukt som middel mot skjørbuk.
Utvortes bruk av blomkarse
Ved utvortes bruk er
blomkarse effektivt som desinfiserende middel, og urten har vært brukt
ved mindre skader og hudutslett. Dessuten har den vært anvendt som middel
mot håravfall og for å stimulere hårveksten. Påført utvortes virker
blomkarse også mot ulike soppinfeksjoner, inklusive candida, og dessuten på
muskelsmerter. Blomkarse kan spises
Bladene, blomstene,
blomsterknoppene og nektarsporene på blomkarseblomstene kan spises rå.
De har en skarp, karselignende smak og kan sette en fin spiss på salater
og smørbrød. Opphakkede friske blad gir en pepperlignende smak på kremoster og eggretter.
Fruktene kan hakkes og
brukes i stedet for pepperrot (Armoracia
rusticana) i tartarsaus. Modne frø kan males til et pulver og brukes som
en peppererstatning. De umodne og ikke helt utvokste, grønne fruktene har en kraftigere smak enn blad
og blomster. De kan sursyltes og være en fin erstatning for
kapers (Capparis spinosa). Vanligvis sitter to-tre frø sammen, og de deles fra hverandre,
skylles og legges i saltvann over natten. Deretter fylles frøene på
flasker med vineddik, og ifølge gamle oppskrifter bør flaskene stå et år
før frøene er blitt nesten like gode som ekte kapers. På grunn av den kraftige smaken, må
blomkarse brukes med
forsiktighet i matlagingen. Blomstene tar seg ellers godt ut som garnityr.
|
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Ikke
innta mer enn 30 g frisk blomkarse daglig. Frøene smaker skarpt
og kan føre til slimhinneirritasjoner dersom man tygger på dem.
Hudplager (dermatitt) kan oppstå ved direktekontakt med
plantesaften. |
|
 |
Flere biler av
blomkarse |
|
KILDER |
Bergh, Tonje: Vakkert og spiselig i krukker og potter.
Oslo, J.M. Stenersens Forlag AS 2014. |
Bown,
Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of
Herbs & Their Uses. London, Dorling
Kindersley 2002. |
Bremness,
Lesley: Den store urteboken. Oslo, Gyldendal Norsk Forlag A/S 1990. |
Chevallier,
Andrew: Politikens bog om lægeplanter.
København K,
Politikens Forlag
A/S 1998. |
Coupnal, Francois: The
Encyclopedia of Edible Plants of North America. New Canaan, Keats Publishing 1998. |
Green,
Sven: Kryddervekster. Historie og folketro. Dyrking og bruk.
Oslo, Landbruksforlaget 1976. |
Heino,
Raimo: Våra läkande växter. En naturlig väg till ett
friskare liv. Stockholm, Bokförlaget Prisma 2001. |
Mabey,
Richard: Politikens bog om helbredende urter.
Politikens Forlag 1989. |
McVicar,
Jekka: Urter for kropp og sjel. Oslo, Hilt og Hansteen 1996. |
McVicar, Jekka: Damms store bok om urter. Oslo,
N.W.
Damm & Søn AS 2003. |
Olesen,
Anemette: Politikens Bog om Krydderurter i Haven.
København,
Politikens Forlag 1998. |
Stevenson,
Violet:
Hageselskapets store urtebok. Oslo,
Gyldendal
Norsk Forlag A/S og Det norske hageselskap 1978. |
Van Wyk, Ben-Erik &
Michael Wink:
Medicinal Plants of the World. Portland, Oregon, Timber Press 2004. |
Volák, Jan & Jiri Stodola: The Illustrated Book of Herbs.
London,
Caxton
Editions 1998. |
Weiss, Rudolf Fritz & Volker
Fintelmann: Herbal Medicine. Second edition, revised and expanded. Stuttgart,
Thieme 2000. |
|
|
 |
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 24.10.2022 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|