KAPERS |
Capparis spinosa |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Capparis spinosa
L. |
Capparis napaulensis
DC. |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SVENSK: Kapris. |
DANSK: Kapers
/ Kapersbusk. |
FINSK: Kapris. |
ENGELSK: Caper
/ Caper bush. |
TYSK: Kaper
/ Kapernstrauch / Echter Kapernstrauch. |
FRANSK: Câpre / Caprier epineux. |
SPANSK:
Alcaparra / Caparra / Tapana. |
|
FAMILIE |
Kapersfamilien (Capparidaceae). |
|
 |
Illustrasjon fra Thomé: Flora von Deutschland, Österreich und der
Schweiz
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Kapersbusken danner
ettårige greiner fra en flerårig basis. Busken kan bli opptil 2 m
høy, men har ofte nedliggende greiner. Disse har firkantet
tverrsnitt og er dekt av et gråaktig lo som forsvinner når de blir
eldre. De elliptiske eller nesten runde, stilkete og litt sukkulente
bladene sitter spredt og ved hvert blad sitter det vanligvis to
torner. Dyrkede planter mangler oftest torner, noe som letter
innhøstingen av blomsterknoppene. Bladene er grågrønne, har avrundet
spiss, tverr basis og tydelige nerver. På lange stengler sitter de
grønne blomsterknoppene som høstes og som blir til krydderet kapers.
Blomstene er store (5-7 cm i diameter) først hvite, men blir etter
hvert rosa til røde. Hver blomst har 4 begerblad, 4 kronblad og
100-190 støvbærere som er 4,5-6 cm lange og med hvit til rosa farge.
Blomstene åpner seg om morgenen og visner allerede samme
ettermiddag, og de pollineres av insekter. Frukten er en litt
langstrakt, pæreformet kapsel med et tynt, læraktig skall, og
inneholder mange frø som ligger i det gule fruktkjøttet.
Kapersbusken vokser
på veldrenert jord og gjerne i bergsprekker og murer. Den har et
rikt forgreinet rotsystem som trenger dypt ned i underlaget, og
kapers kan derfor vokse i områder med lite nedbør (ikke over 350-400
mm per år). Plantene tåler både saltholdig jord og å utsettes for
høy sommervarme (over 40 °C). Kapersbusker formeres med frø eller
stiklinger. |
|
|
UTBREDELSE |
Kapersbusken vokser
vilt rundt hele Middelhavet, så langt sør som til Sahara og så langt
øst som til Nord-Iran. Det er mulig at arten opprinnelig stammer fra
de tørre områdene av Vest- og Sentral-Asia. I middelhavsområdet
finner man kapers både viltvoksende og dyrket i bl.a. Frankrike,
Spania, Italia, Hellas og Tyrkia. Buskene dyrkes med stort hell også
i mange andre land med tilsvarende klima. De fleste produktene av
kapers blir framstilt fra dyrkede busker, som i hovedsak dyrkes i
Sør-Frankrike, Spania, Italia og nordlige Afrika. Plantasjer blir
gjerne fornyet etter femten år, når avlingen fra gamle busker
begynner å avta. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Kapers er de små
uåpnede blomsterknoppene fra kapersbusken, og de samles både fra
viltvoksende og dyrkede planter. Knoppene er helt lukket,
olivengrønne med små, lyse prikker, og de forhandles saltet eller
syltet i eddik eller vin. Sør i Europa brukes også unge frukter (kapersbær).
Bark som flekkes av røtter, som blir gravd opp om høsten, blir
tørket og brukt som medisin.
Blomsterknoppene
plukkes for hånd når de har den rette størrelsen. De høstes tidlig
om morgenen og tørkes en dag eller to, sorteres etter størrelse og
tørrsaltes eller legges i vineddik. Salting bevarer smaken og
teksturen bedre enn eddiklake gjør. Kapers som har ligget i lake bør
skylles før bruk. Blad og umodne frukter blir også sursyltet, og
fruktene har noe sterkere smak enn blomsterknoppene. Både knoppene
og fruktene har en skarp, svakt bitter, sur og salt smak og en
fruktig aroma, men tørking demper den skarpe smaken noe. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Kapers inneholder
glukosinolater, flavonoider (bl.a. rutin), triterpenoide saponiner
og andre stoffer. Den skarpe smaken skyldes svovelforbindelser,
hovedsakelig metylglukosinolat (glukocapperin) som ved hjelp av
enzymet myrosinase omdannes til metylisotiocyanat. Den spesielle
smaken til kapers kan også tilskrives en rekke flyktige
forbindelser, inklusive cinnamaldehyd, benzaldehyd, etylhexadecanoat,
transnerolidol, 4-terineol og linlool. Stoffer med bringebærlignende
smak er også rapportert, inklusive α- og β-ionon, frambinon,
frambinylalkohol og zingeron. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Kapers er først og
fremst et mye brukt krydder. Som medisinplante er kapersplanten
angitt å ha følgende egenskaper: Bitter, astringerende,
blodstillende, urindrivende, avførende, appetittstimulerende, mildt
magestyrkende, slimløsende, rensende, blodåresammentrekkende,
bakteriehemmende, sopphemmende og antioksidant. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Innvortes ved
dårlig appetitt, betennelser i fordøyelseskanalen, magesmerter,
diaré, hudproblemer, indre blødninger, urinsyregikt, revmatisme
(rotbarken) og hoste (blomsterknopper). Utvortes ved øyeinfeksjoner
(blomsterknopper), hudlidelser, soppinfeksjoner i underlivet, skjøre
kapillærer og blåmerker. |
|
|
|
KAPERS |
Kapers har i
middelhavsområdet vært brukt i flere tusen år og frø er blitt
påtruffet i arkeologiske utgravinger i hele regionen (datert tilbake
til 9000 f.Kr.), helt bort til nordøstlige Irans steppeområder.
Kapersbusken er bl.a. nevnt i gamle mesopotamiske tekster, i Det
gamle testamente og hos de klassiske grekerne
Dioskorides
(1. århundre e.Kr.) og
Galen (131-201). I Sør-Europa har kapers i
saltlake vært verdsatt som krydder og mat i mer enn 2000 år, og man
mente det var godt for magen. De gamle grekerne og romerne brukte kapers
for å kurere mange lidelser, blant annet gikt, anemi og nyre- og
leversykdommer.
Mattioli (1501-1577) anbefalte kapers saltet eller syltet i eddik
før måltidet, "da de styrker appetitten og åpner leveren". Også i våre
dager anvendes kapers i en lang rekke forretter.
James A.
Duke har i sin bok Herbs of the Bible.
2000 Years of Plant Medicine samlet opplysninger om
tradisjonell bruk av kapers rundt om i verden: Spanjoler tror at å spise
kapers forsinker aldringen. I India brukes kapers mot innvollsorm, som
abortfremkallende, smertestillende og urindrivende middel, og i deler av
landet blir kapersfrukter knust og saften dryppet inn i øret ved
øreverk. Kapers blir i India også brukt mot lungetuberkulose og for å
behandle forbrenninger, sår og skader. Folk i Ormara i Pakistan lager en
gelé av kapers som blir påført ved revmatisme og slangebitt.
Nordafrikanere bruker kapers for å beskytte mot åreforkalkning og
øyesykdommer, mens beduiner inhalerer dampen fra kokende kapersrotbark
ved hodepine. De knuser også bladene og lager et omslag som skal sitte
på over natten for å lindre smerter ved artritt og urinsyregikt. Også
iranere bruker kaperslanten til behandling av revmatisme, i tillegg til
ved feber og malaria. Libanesere betrakter roten av kapersplanten som
nyttig til behandling av både malaria og forstørrelse av milten som
følge av malaria. De bruker kokt rot av kapers også ved denguefeber
(tropefeber) og Maltafeber (undulantfeber).
Kapers som medisin
I tillegg til som krydder,
blir kapersbusken brukt i folkemedisinen i middelhavsområdet. Den
stimulerer appetitten hvis den tas umiddelbart før et måltid, og
blomsterknopper som er syltet i eddik virker avførende og antas å lindre
dårlig fordøyelse og magevondt. Saften fra planten sies å være
bakteriehemmende og sopphemmende, og man skal kunne bruke ekstrakt av
planten mot soppinfeksjoner i underlivet. Ekstrakt av kapers er en
vanlig ingrediens i tradisjonelle urtemedisiner som skal styrke leverens
funksjon. Innvortes anvendes det mot tarminfeksjoner, diaré, gikt og
revmatisme.
Avkok eller ekstrakt av
rotbark smaker bittert og virker vanndrivende, og kan brukes som
appetittvekker. Rotbarken har en rensende og blodåresammentrekkende
virkning, og kan stanse indre blødninger. Den brukes ellers mot
hudproblemer, svake kapillærer og blåmerker, og i kosmetiske preparater.
Bladene kan knuses og brukes som plaster.
Ulike kvaliteter av
kapers
Den kapersen som man kjøper i
butikkene består av blomsterknopper som er innlagt i eddik. Ferske
blomsterknopper smaker ikke godt, men når man sylter dem i vineddik
dannes kaprinsyre. I sterk konsentrasjon har kaprinsyre en ubehagelig
smak av geitebukk, men i passe store doser gir syren den typiske, litt
bitre smaken som gjør kapers til en delikatesse. Knoppene, som dannes
kontinuerlig gjennom sommeren, må syltes når de er på helt rett stadium,
og ettersom de utvikler seg så raskt innebærer det at man må plukke
blomsterknopper daglig. De plukkes for hånd tidlig på morgenen og
sorteres etter størrelse. Så får de ligge og tørke en dag før man legger
dem i eddiken.
Den mest smakfulle og dyreste
kapersen består av små (under 1 cm i diameter), runde, harde knopper som
i Frankrike kalles nonpareilles. De billigste er såkalte
capucines (også kjent som capottes eller communes),
som kan være opptil seks ganger så store. Mellomstore kapers kalles
surfines, fines eller mifines. Frukter av kapers har
noe sterkere smak enn knoppene.
Den beste kapersen kommer fra
Sør-Frankrike, men også Spania, Italia, Algerie og Marokko produserer
mye kapers, likeså California og andre områder med middelhavsklima.
Smaken av kapers som har
ligget i lake (når saltet eller eddiken er skylt bort) er pikant, frisk,
salt og noe sitronaktig. Kapers i lake holder seg lenge så fremt de er
dekket av væsken.
Bruk av kapers i
matlagingen
Kapers er et vanlig krydder
for folk rundt Middelhavet og blir mye brukt i matlagingen. Den litt
syrlige kapersen brukes i forbindelse med hvit saus, til fisk,
fiskefrikadeller, kjøttretter, rissalat og fiskesalat, og brukes også
til remulade, majones og osteanretninger. Krydderet setter en spiss også
på tallrike andre retter som salater, pasta, gryteretter og fiskepudding
i hvit saus. I fete kjøttretter og sauser, f.eks. tartar og vinaigrette,
tilsetter man kapers for å få en friskere smak. Mange kjenner kanskje
kapers først og fremst som et fint krydder på schnitzel. Kapers har
ellers blitt populært som garnityr på pizza, kanapeer og oster, og som
cocktail-snacks. Den karakteristiske smaken til mat ved Middelhavet
frembringes ofte ved å kombinere kapers med oliven og løk. Kapers går
ellers fint sammen med sennep, dill, løk, pepper og pepperrot. Den
skarpe aromaen til kapers blir ikke ødelagt ved koking.
I Sør-Europa sylter man også
fruktene av kapers. Disse er noe større enn druer og har en konsistens
som minner om okra. Fruktene har lignende aroma som knoppene. De brukes
som garnityr på for eksempel patéer og smørbrød med leverpostei, og de
er en viktig ingrediens i remulade. Unge skudd og blad av kapers kan
kokes som grønnsak.
Forfalskninger av kapers
Siden innhøsting av
blomsterknoppene til kapers er svært arbeidskrevende, er prisen også
høy. Det har ført til at kapers ikke sjelden blir forfalsket ved at man
bruker andre kapers-arter, men også andre typer planter. For eksempel
kan umodne frukter av blomkarse (Tropaeolum
majus) brukes som erstatning / forfalskning av ekte kapers, men også
deler av giftige planter blir noe brukt, som knopper av
soleihov (Caltha palustris) og
vårkål (Ficaria verna). Hvis man
mistenker at "kapersen" består av en av disse giftige plantene, kan man
skjære over noen knopper. Hvis det da viser seg at den har fem kronblad
og fem begerblad, er det nok ikke ekte kapers. I blomsterknoppen til en
kapers finner man fire begerblad som er temmelig faste og som holder
knoppen sammen. Innenfor sitter fire svært tynne kronblad og i midten en
samling av støvdragere som er sammenfiltret og vanskelig å skille fra
hverandre. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Det er ingen rapporter om kontraindikasjoner
eller bivirkninger når kapers inntas i moderate mengder. |
|
 |
|
|
KILDER |
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of
Herbs & Their Uses. London, Dorling
Kindersley 2002. |
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo, N. W. Damm
& Søn 2003. |
Duke, James A.: Herbs
of the Bible. 2000 Years of Plant Medicine. Loveland, Interweave
Press 2000. |
Eriksen, Dahl, Neuendorf, Tind: Nyttoväxter från hela världen, A-I.
Sävedale, Warne Förlag 2013. |
Garland,
Sarah: Hjemmets store bok om Helseplanter, Urter og Krydder.
Hjemmets bokforlag 1980. |
Green,
Sven: Kryddervekster. Historie og folketro. Dyrking og bruk.
Oslo, Landbruksforlaget 1976. |
Hlava,
B. & D. Lanska: Komma's Krydderurte leksikon.
København,
Komma A/S 1979. |
Kybal, J. & J. Kaplicka: Herbs
and Spices. Prague, Magna Books 1995. |
Norman, Jill: Urter & krydder, matelskerens oppslagsverk.
Oslo, N. W. Damm & Søn AS 2003. |
Quinche, Robert & Eugen
Bossard: Kryddväxter.
Generalstabens
Litografiska Anstalts Förlag 1974 |
Skenderi, Gazmend:
Herbal Vade Mecum. 800 Herbs, Spices, Essential Oils, Lipids Etc.
Constituents, Properities, Uses, and Caution. Rutherford,
New Jersey, Herbacy Press 2003. |
Van Wyk, Ben-Erik: Culinary Herbs & Spices of the World. Kew, Kew
Publishing, Royal Botanic Gardens 2014. |
Vetlesen, Kari: Krydder-leksikon med urter og smakstilsetninger.
Oslo, Vega Forlag 2011. |
Vetlesen, Kari: Frukt- og grønnsaksleksikon.
Oslo, Vega Forlag AS 2018. |
|
|
 |
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 29.09.2018 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|