Hvitløk
har i lange tider vært brukt til behandling av en rekke av menneskets
plager. Tekster skrevet på sanskrit dokumenterer bruk av hvitløk for
omkring 5000 år siden, mens kineserne har anvendt den i minst 3000 år.
Skriftene som kalles Papyrus Ebers fra omkring 1550 f.Kr.
nevner hvitløk som et effektivt middel ved mange ulike plager, som for
eksempel høyt blodtrykk, hodepine, bitt, innvollsorm og svulster.
Hippokrates (ca. 460-377 f. Kr.),
Aristoteles
(384-322 f. Kr.) og Plinius (23-79 e. Kr.) angir en rekke terapeutiske bruksområder
for hvitløk. Generelt har hvitløk vært brukt over hele verden til å
behandle så ulike plager som hoste, tannpine, øreverk, flass, høyt
blodtrykk, arteriosklerose, hysteri, diaré, dysenteri, difteri og en
rekke andre sykdommer.
Hvitløkens
fantastiske antibakterielle egenskaper ble påvist av Louis Pasteur i
1858. Albert Schweitzer (1875-1965) brukte hvitløk til behandling av amøbedysenteri
i Afrika, og både under første og andre verdenskrig reddet hvitløken
tusenvis av liv ved å beskytte sår mot infeksjoner. Når det ikke fantes
andre antiseptiske stoffer, ble sårene påsmurt knust hvitløk og
bandasjert. Da andre verdenskrig brøt ut var penicillinet oppdaget, men i
Russland var det ikke nok penicillin til alle og da ble det brukt hvitløk
i stedet. Derfor ble hvitløk kalt for russisk penicillin. I tillegg til
å være et antiseptisk middel på sår, ble hvitløk brukt til
beskyttelse mot koldbrann.
Også
i Norge har hvitløk fra gammel tid vært betraktet som et
universalmiddel mot sykdom. Mest effektiv skulle den være når den ble
finhakket eller knust og lagt i brennevin. Slikt hvitløksbrennevin kunne
være virksomt mot en rekke plager, bl.a. hoste og urinveisinfeksjoner.
Uttrekk av hvitløk i vann kunne brukes innvortes mot innvollsorm, og
utvortes på hudinfeksjoner, frostskader og liktorner. Mot fotvorter kunne man smøre på
hvitløksaft eller legge på en hvitløkkløft
og feste den med en plasterlapp. I en gammel legebok
fra Ulvik (1500-tallet) nevnes hvitløksvann som råd mot ringorm og
byller, og til vask mot hodelus. Oppvarmet og gnidd på leddene, var hvitløk
medisin mot revmatiske plager. Selve hvitløksaften ble smurt på svulster
og dessuten brukt mot tannverk, hoste, forstoppelse og gulsott. Det er et
gammelt råd som sier at hvis man spiser hvitløk, kan man drikke vann fra
ukjente steder uten å bli syk.
Hvitløken
ble i tidligere tider tillagt magiske egenskaper, noe som er kjent fra
hele Europa. Hvis hvitløk ble hengt rundt halsen på mennesker og dyr,
ville den verne mot angrep fra onde makter.
Hvitløkens virkning på
fordøyelsen
Hvitløk virker
appetittvekkende, den øker utskillingen av fordøyelsesvæsker, hemmer gjæring
i tarmen og forbedrer næringsopptaket. Hvitløk er anvendelig ved mye
tarmgass, kvalme, oppkast, kolikk og generelt dårlig fordøyelse. Små
mengder hvitløk stimulerer tarmperistaltikken. Det motvirker at tarmene
blir slappe, noe som ellers ofte leder til forstoppelse. Løkens antiseptiske
virkning gjør at den bidrar til å rense leveren og fordøyelsessystemet, og
hjelper dermed til å
bedre den generelle helsetilstanden.
Antimikrobiell
virkning
Hvitløk
kan framvise en bredspektret antimikrobiell virkning mot en rekke typer
bakterier, virus, innvollsparasitter og sopper, noe som er dokumentert i
svært mange vitenskapelige arbeider. Nyere forskning har vist at hvitløksaft
kan drepe eller dempe veksten av mer enn seksti sopparter og over tjue
bakteriearter, deriblant noen av de mest hissige. Disse funnene støtter
den historiske bruken av hvitløk til behandling av mange
infeksjonssykdommer.
Så
langt tilbake som i 1944 ble det påvist at hvitløksaft og allicin i lave
konsentrasjoner hemmet veksten av ulike arter i bakterieslektene Staphylococcus,
Streptococcus, Bacillus, Brucella og Vibrio. I nyere studier
er hvitløk sammenlignet med vanlige antibiotiske midler som penicillin,
streptomycin, tetracyclin med flere, og disse undersøkelsene kunne
bekrefte hvitløkens velkjente antibakterielle virkning. Hvitløk var også
effektiv overfor bakteriestammer som var blitt resistente mot et eller
flere av de vanlige antibiotiske stoffene. Bakterier er smarte og
utvikler raskt resistens mot farmasøytiske antibiotika. Men de har større
problemer med å beskytte seg selv mot de mange aktive innholdsstoffene i
hvitløk. Vær også oppmerksom på at hvitløk kan fremme virkningen av vanlige antibiotika
og en rekke andre farmasøytiske medisiner.
Slik forklares
hvitløkens antibiotiske virkning
En
forholdsvis ny forskningsrapport fra 1997 forklarer hvordan den
antibiotiske virkningen til hvitløk fungerer. Når bakterier angriper
friske celler, trenger de å produsere en rekke enzymer for å kunne
formere seg. De fleste konvensjonelle antibiotiske midlene dreper
bakteriene, men påvirker i liten grad produksjonen av disse enzymene. I
hvitløken er det allicinet som hindrer dannelsen av de skadelige
enzymene og som på den måten uskadeliggjør de angripende bakteriene.
Dette kan forklare hvitløkens brede virkningsfelt når det gjelder både
grampositive og gramnegative bakterier.
Hvitløk virker
også på sopp og virus
Når
det gjelder soppinfeksjoner, er hvitløk ofte mer effektiv enn vanlig
brukte soppmidler, som for eksempel nystatin. Særlig har hvitløk god
effekt på Candida albicans. Frisk hvitløksaft er ellers et
effektivt middel mot en rekke virusinfeksjoner. Av kommersielle produkter
var det de med høyest innhold av allicin og andre thiosulfinater som
hadde best virkning overfor virus. Også
mot ulike former for innvollsparasitter har hvitløk vist seg effektiv.
Anvendelse av
hvitløk i praksis
Fortynnet hvitløksaft
kan dynkes på sterilisert gasbind og legges på sår for å sterilisere
dem. Noen anbefaler også knuste hvitløksfedd brukt som grøtomslag på såre
steder, men da hvitløksoljen er sterkt etsende kan dette fremkalle
hudirritasjoner eller sår som ligner brannsår. Hvis man tygger rå hvitløk,
forhindrer det infeksjoner i munn, hals og mage, og hemmer formeringen av
skadelige bakterier og parasitter i fordøyelsessystemet.
Rå hvitløk er også bra
mot hoste, forkjølelse og bronkitt. Spiser man hvitløk regelmessig, kan
det forebygge forkjølelse og influensa, og er man allerede syk hjelper
hvitløken til at sykdommen raskt forsvinner igjen. På grunn av den
slimløsende virkningen vil hvitløk kunne bidra til å åpne luftveiene
og dermed lindre pustebesvær hos astmatikere. Man kan hakke flere fedd i
småbiter, dekke det med honning og la det stå to-tre timer. Av denne
blandingen tar man en teskje med korte mellomrom utover dagen, en kur som
raskt kan lindre luftveisinfeksjoner. På enkelte kan hvitløk dessuten
virke kraftig feberdempende.
Mot
brystbetennelse hos ammende kvinner foreslår biopaten Chris Deathridge å
blande noen dråper solhatt-tinktur med tre fedd knust hvitløk og 4-6
kopper gulrotsaft, og drikke en kopp av denne blandingen hver annen time.
Brystbetennelsen forsvinner da i mange tilfeller raskt og fullstendig.
Dessuten gjør hvitløk babyen mer sugeivrig. Undersøkelser har vist at
hvis ammende kvinner spiser et par fedd hvitløk om dagen, vil babyen
ligge lenger ved brystet, suge bedre og spise mer. Også ved bekjempelse
av andre infeksjoner, kan hvitløk gjerne kombineres med
solhatt (Echinacea
spp.).
Immunstyrkende
og krefthemmende virkning
Hvitløk
kan framvise en viktig immunstyrkende og krefthemmende virkning. Dette er
vist ved dyreforsøk. Når det gjelder mennesker, er disse virkningene for
en stor del basert på befolkningsstudier. I slike studier framgår det at
det er nær sammenheng mellom forekomst av kreft og inntak av hvitløk,
ved at det er færre krefttilfeller der man har et stort inntak av hvitløk.
I Kina har man for eksempel påvist at det er langt færre dødsfall fra
kreft i fordøyelsessystemet i de delene av landet hvor de spiser mye
hvitløk, sammenlignet med områder med moderat inntak. Ved studier på
mennesker, har man funnet at hvitløk hemmer dannelsen av nitrosaminer,
sterkt kreftfremkallende stoffer som ofte utvikles i fordøyelsessystemet.
Den reduserte risikoen for kreft kommer også av at hvitløk øker
aktiviteten til de naturlige drepecellene i blodet, og styrker dermed
kroppens naturlige forsvar. Hvitløk fungerer som en kraftig antioksidant
og bidrar til å hindre at kroppens celler blir skadet av frie radikaler.
Hvitløk er en
kraftig antioksidant og den øker produksjonen og stimulerer aktiviteten
av T-lymfocytter hos mennesker med AIDS. Spiser man 3-5 fedd frisk
hvitløk om dagen, er det til god hjelp for immunforsvaret og bidrar til å
beskytte mot infeksjoner. Kliniske undersøkelser har vist at hvitløk er
effektivt til å bekjempe mange av de infeksjoner som oppstår i
kjølvannet av HIV-infeksjon, f.eks. herpes, cytomegalovirus og
lungebetennelse. Forskere har funnet ut at det muligens er stoffet ajoen
i hvitløk som forhindrer delingen av HIV i kroppen.
Blodsukkersenkende
virkning
Både
hvitløk og kepaløk (Allium
cepa) har vært brukt til behandling av diabetes. Allicin
er vist å ha betydelig blodsukkersenkende virkning. Dette kan skyldes økt
levervirksomhet og økt frigjøring av insulin, eller en insulinsparende
virkning.
Hvitløkens
virkning på blodåresystemet
Allicin
er det innholdsstoffet i hvitløk som oftest blir angitt som
hovedvirkestoffet, men løken inneholder omkring 70 aktive stoffer med et
bredt spekter av terapeutiske virkninger, noe som er vist i mer enn 2000
vitenskapelige studier. Den kraftig luktende planten er kanskje vår
fremste urt for nær sagt alle plager knyttet til hjerte og blodårer.
Hvitløk senker blodtrykket, reduserer dannelsen av plakk i blodårene,
demper sammenklebingen av blodplater og virker blodfortynnende.
Hvitløk
er et godt alternativ til den farmasøytiske industriens
kolesterolsenkende midler (statiner), som gir en rekke bivirkninger.
Kliniske undersøkelser har vist at hvitløk kan senke verdiene av LDL
kolesterol med 10-12 %, og triglyseridene med omkring 15 %, mens mengden
av det gode kolesterolet øker.
Ni
ulike stoffer i hvitløk er funnet å virke fortynnende på blodet og
dempende på tendensen til sammenklebing av blodplater. Bl.a. hindrer
hvitløk at det blir dannet fibrin i blodet. Det er blant annet dette
stoffet som har skylden for at blodplatene kleber seg sammen. Mennesker
som lider av åreforkalkning, har hatt hjerteinfarkt eller plages av
konstant høyt blodtrykk, har normalt for høyt fibrininnhold i blodet.
Ved at hvitløk bidrar til å hemme sammenklebingen av blodplater, minsker
risikoen for hjerteinfarkt og andre hjerte- og karsykdommer.
Både
i Kina og Tyskland blir hvitløk brukt til behandling av høyt blodtrykk.
Gjennom studier både på dyr og mennesker har hvitløk vist seg å kunne
senke blodtrykket. Det hvitløken gjør, hevdes det, er at den får glatt
muskulatur i blodkarene til å slappe av og dermed utvider blodkarene
seg. Ved å innta en viss mengde hvitløk, har man kunnet senke det
systoliske trykket med 20-30 mm Hg, og det diastoliske trykket med 10-20
mm Hg hos mennesker med høyt blodtrykk. I en undersøkelse av 100 personer
som spiste hvitløkstabletter tilsvarende 300-900 mg tørket
hvitløkspulver om dagen, kunne man etter to år måle en betydelig mindre
åreforkalkning enn hos de som ikke hadde spist hvitløk. Forskjellen var
faktisk så stor at de som hadde spist hvitløk hadde blodårer som så 15
år yngre ut enn hos de aldersmessig tilsvarende som ikke hadde spist
hvitløk. Siden åreforkalkning har betydning for utvikling av høyt
blodtrykk, taler det virkelig for å sørge for å spise hvitløk hver dag.
Hvitløk som medisin virker ikke særlig raskt, så den må brukes i det
daglige kostholdet over lang tid før man får de store positive
virkningene.
Ferdigprodukter
med hvitløk
Siden allicin er det
innholdsstoffet i hvitløk som er ansvarlig for den lett kjennelige og
ofte forhatte lukten, har noen produsenter av hvitløkspreparater utviklet
svært sofistikerte metoder for å lage "luktfrie" produkter med høyt
innhold av alliin. Det gjøres fordi alliin er relativt luktløst inntil
det omdannes til allicin i kroppen. Produkter med høyt innhold av alliin
og andre svovelforbindelser har alle de gunstige virkningene som vi
kjenner fra frisk hvitløk, men er sosialt mer akseptable. Preparater som
er standardisert på alliin-innhold regnes å ha høy kvalitet.
Kommersielle hvitløksprodukter bør kunne gi en daglig dose på minst 10
mg alliin, eller et totalt allicin-potensial på 4 mg. Dette tilsvarer
omkring ett fedd (ca. 4 g) frisk hvitløk. Skal man bruke hvitløken
naturell, er det verdt å merke seg at frisk hvitløk er mye mer medisinsk
effektiv enn lagrede løker, da langvarig lagring av løken reduserer den
antibakterielle virkningen betydelig.
I
stedet for, eller i tillegg til å bruke hvitløkspreparater, bør man øke
inntaket av frisk hvitløk i maten hvis man lider av høye
kolesterolverdier, hjertekarsykdommer, høyt blodtrykk, diabetes, Candida
albicans, astma, infeksjoner (særlig i luftveiene) og plager i fordøyelsessystemet.
Med sine mange medisinske egenskaper er hvitløken vanskelig å erstatte
med noen annen enkelturt, men ramsløk (Allium ursinum) og vanlig
kepaløk (Allium cepa) kan framvise lignende egenskaper.
Hvitløk
som homeopatmedisin
Homeopatmiddelet
Allium sat. lages av frisk hvitløk som trekkes i alkohol. Middelet
brukes primært ved fordøyelsesbesvær forårsaket av mektig mat eller
endret kosthold. Allium sat. anvendes også til å behandle smerter
i hofteområdet og mage-tarmregionen.
Kjerringråd og andre
bruksområder for hvitløk
For å dempe en "hvitløksånde",
kan man spise noen friske blad av persille eller koriander, tygge
kaffebønner eller spise et revet eple blandet med honning etter at man
har inntatt hvitløk. Man kan eventuelt drikke litt grønn te, noe som også
sies å dempe lukten av hvitløk fra kroppen.
Hvis
man arbeider mye ute i sterk sol, vil man kunne beskytte lepper og nese ved
å gni dem inn med hvitløk.
Inntak
av hvitløk kan medføre at tobakksrøyk smaker dårlig. Derfor kan hvitløk
brukes i røykeavvenningsprodukter.
Liktorner
kan man fjerne ved å gni dem inn med presset hvitløk, eller legge en
skive hvitløk på liktornen og dekke til med bandasje. Dette skal byttes
hver dag helt til liktornen faller av.
Hvitløk
demper svien og kløen av insektstikk. Knus et par hvitløksfedd og bland dem med 1½
dl varmt vann. Dette smøres på insektstikket.
Hvitløksaft kan brukes som et
insektavskrekkende middel (på grunn av den kraftige lukten foretrekker
imidlertid noen heller å bli bitt!). Hvitløksvann kan også anvendes som et
insektmiddel på planter. En ekstrakt av hvitløk kan videre brukes som
et sopphemmende middel på tomater og poteter.
Det
sies at man kan kurere tannpine ved å holde en hvitløk i håndflaten, men det er nok mer effektivt å legge opphakket hvitløk rundt den vonde
tanna.
Noen
dråper hvitløksolje dryppet i øret 2-3 ganger om dagen kan hjelpe til
å bekjempe en øreinfeksjon.
Hvitløk
er rik på svovel. Mange mener derfor at den virker stimulerende på
veksten av andre planter. Spesielt skal utsondringen fra roten være bra
for planter som gulrot og roser. Unntak fra dette er erter og bønner, som
ikke skal vokse i nærheten av hvitløk.
Det
sies at insekter ikke angriper plantene hvis det strøs hvitløk rundt
dem. Dusjing med sterk te laget av hvitløk skal også være et godt
middel til å holde insekter borte.
Hvis man legger noen fedd hvitløk blant
lagret frukt, vil det bidra til at frukten råtner saktere. |