TURT |
Cicerbita alpina |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Turte,
turtne, tort, tortne, bjønnturt, tryft, bjønnatryft, bjønnegras,
bjørnemette
og mange flere [se Høeg 1974]. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Cicerbita alpina
(L.) Wallr. |
Lactuca alpina
(L.) A. Gray |
Mulgedium alpinum
(L.) Less. |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SAMISK: Jarja. |
SVENSK: Torta
/ Tolta / Fjälltolta. |
DANSK: Fjeld-turt
/
Turt. |
ISLANDSK: Bláfífill. |
FINSK: Pohjansinivalvatti. |
ENGELSK: Blue
sow thistle / Alpine blue-sow-thistle. |
TYSK: Alpen-Milchlattich
/ Blauer Berglattich / Milchdistel / Schmettenwurz. |
FRANSK: Cicerbite des Alpes / Laitue-des-Alpes
/ Mulgédie alpine. |
|
FAMILIE |
Kurvplantefamilien (Asteraceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Turt er en inntil 2
meter høy, kraftig, flerårig urt med en kort og grov jordstengel.
Planten har opprette stengler som kan være svakt forgreinet i øvre
del og tett kledd med rødaktige kjertelhår øverst. Bladene er
glatte, store, blåaktige under, parflikete med stor trekantet
endeflik. De øvre bladene er stengelomfattende mens de nedre har
bredt vingekantete stilker. Blomstene er blåfiolette (sjelden
hvite), ca. 2,5 cm brede og er samlet i en klase i stengeltoppen.
Kurvdekkbladene sitter i flere lag og er mørke og kjertelhåra. Hele
planten inneholder en hvit melkesaft og smaker bittert. Turt
blomster i juli og august. |
|
|
UTBREDELSE |
Turt er utbredt i
Skandinavia, i det nordlige Finland og vestlige Russland, i sør- og
mellomeuropeiske fjelltrakter fra Pyrenéene til Karpatene, og meget
sparsomt i Skottland. I Norge er planten relativt vanlig i det meste
av landet, men i Sør-Norge mest i høyereliggende strøk. Arten
mangler på kysten sør for Sogn og i indre Finnmark. Turt vokser på
fuktig, næringsrik grunn i fjellbjørkeskog og høystaudeenger, ved
elvebredder, i bekkedaler, vierkratt og urterike barskoger. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Unge blad og
stengler kan brukes som mat. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Ingen opplysninger
om innholdsstoffene i turt er funnet. Planten er imidlertid nært
beslektet med sikori og har trolig noen av de samme
innholdsstoffene, bl.a. inulin i roten. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Appetittstimulerende, oppkvikkende, betennelsesdempende og
urindrivende. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Appetittløshet,
utvortes på betennelser. |
|
|
|
|
TURT |
Den bitre smaken på turt
gjør at urten stimulerer appetitten og utskillingen av
fordøyelsesvæsker, og den ble i eldre tid brukt ved appetittløshet
og som et oppkvikkende middel. Fra Sunnmøre berettes i 1762 at
bøndene tygde på turt for ikke å sovne når de var i kirken. Roten av
turt kunne også brukes som tobakkserstatning og fra Soknedal i
Trøndelag rapporterer Høeg at urten ble røkt mot astma. Fra
utlandet er det beskrevet at bladene og melkesaften har vært brukt
utvortes på betennelser. Turt sies ellers å ha en urindrivende
virkning. Turt som matplante
Turt kan anvendes som
matplante, selv om smaken er besk. Det er først og fremst unge blad og
margen i stenglene som kan spises, da eldre blad og stengler smaker
svært bittert. Før stenglene kan spises, må de skrelles for å ta bort
litt av beskheten. Stengler fra planter som er inntil 30-40 cm høye
samles, og det ytre, fibrige laget skrelles av før man spiser den indre
myke margen. Smaken minner litt om selleri (Apium
graveolens), men er mye beskere. Eldre
planter som er blitt svært beske, kan man la ligge og visne litt, eller
de legges i bløt i vann, for da sies det at den bitre smaken dempes en
del. Hvis bladene skal anvendes, bør de helst kokes i supper eller
blandes i gryteretter og stuinger.
Turt er i nær slekt med
sikori (Cichorium intybus) og på samme
måte som denne, inneholder den korte og grove jordstengelen til turt
inulin som opplagsnæring. Den smaker imidlertid så bittert at den ikke
er egnet til å spise.
Turt er mest kjent for at
samene brukte den sammen med reinmjølk til såkalt gompe. De samlet inn
turten på et tidlig stadium og kokte den i et par timer sammen med litt
engsyre (Rumex acetosa),
fjellsyre (Oxyria digyna) eller
kvann (Angelica archangelica) som krydder. Vannet fikk så renne av før
plantemassen ble hakket opp, avkjølt og lagt i et kar som man helte
reinmjølk i. Det hele ble så satt til syrning. Selv om turt smaker
bittert, ble planten ansett som velsmakende av samene, og den var
sikkert nyttig som et fordøyelsesmiddel for folk som overveiende levde
på halvkokt eller rått kjøtt.
Turt som mat for dyr
Både husdyr og ville dyr er
glad i turt. Hvis kyr på beite spiser mye turt, kan det gi en besk smak
på melken. Planten ble i eldre tid gjerne samlet inn og brukt til grisefôr. Turt blir spist av både elg og hjort, men mest kjent er at
planten gjerne spises av bjørn, særlig rett etter at den har forlatt
hiet om våren. At bjørnen spiser turt, gjenspeiles i flere dialektnavn
på planten, som bjønnturt, bjønnatryft, bjørnemette og bjønnegras.
Forklaring på hva plantenavnet turt betyr er gitt av Kjell Furuset i en
artikkel i tidsskriftet
Blyttia (2017). |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Ingen opplysninger om bivirkninger eller
kontraindikasjoner er funnet i tilgjengelige kilder. |
|
|
Unge blad og bladstengler av turt kan spises.
Se flere bilder av
turt. |
|
KILDER |
Forlaget Det
Beste: Våre medisinske planter.
Oslo, Det Beste A/S 1984. |
Furuset, Kjell: Hva betyr
plantenavnet turt? Blyttia 75 (2017): side 217-219. |
Grey-Wilson,
Christopher og Marjorie Blamey: Teknologisk Forlags Store Illustrerte Flora
for Norge og Nord-Europa. Oslo, N.W. Damm & Søn a.s - Teknologisk
Forlag 1992. |
Hermansen,
Pål: Våre vakreste fjellplanter.
Oslo, Universitetsforlaget 1985. |
Høeg,
Ove Arbo: Planter og tradisjon. Oslo, Bergen, Tromsø, Universitetsforlaget 1974. |
Jonsson,
Sune: Blomsterboken. Markens urter, lyng og trær.
Oslo, Teknologisk Forlag 1983. |
Källman, Stefan: Vilda
växter som mat och medicin. Västerås, ICA bokförlag 2006. |
Lid, Johannes og Dagny Tande Lid: Norsk flora. 7. utgåva
ved Reidar Elven. Oslo, Det Norske Samlaget 2005. |
Lindman, C. A. M.:
Nordens Flora 10. Oslo. Gyldendal Norsk Forlag 1977. |
Ljungqvist, Kerstin:
Nyttans växter. Dals Rostock, Calluna Förlag 2006. |
Mossberg, Bo & Lennart Stenberg: Gyldendals store nordiske flora.
Oslo. Gyldendal Norsk Forlag AS 2007. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 14.07.2023 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|