ARTISJOKK |
Cynara scolymus |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Artisjok, artiskokk. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Cynara scolymus
L. |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SVENSK: Kronärtskocka. |
DANSK: Artiskok. |
ISLANDSK:
Ætiþistill / Körfukál. |
FINSK: Latva-artisokka. |
ENGELSK: Artichoke
/ Globe artichoke / Garden artichoke. |
TYSK: Artischoke
/ Echte Artischocke / Gemüse-Artischocke. |
FRANSK: Artichaut / Artichaut commun. |
SPANSK: Alcachofera
/ Alcachofa / Alearrhofa / Alcacil / Alcancil / Alcaucil. |
KINESISK: Chao
xian ji / Yang ji. |
|
FAMILIE |
Kurvplantefamilien
(Asteraceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Artisjokk er en
opptil 1,5 m høy, tistellignende, flerårig, glissent spindelvevshåret
urt med store blad. Stenglene er grove, furete og forgreinet.
Bladene er relativt store og sitter spredt oppover stengelen, de
nederste er hele og med bladstilk, de øverste likefinnete og
ustilkete. De har mørkegrønn overside og grågrønn underside, og på
alle fremspring langs bladkanten sitter det torner. De store
blomsterhodene er en samling av masser av små, blåfiolette blomster
som er omgitt av store grønne kurvdekkblad med butte eller spisse
topper, avhengig av kultivar. Kurvdekkbladene er kraftige, eggformet
og kjøttfulle ved basis, og sammen med den kjøttfulle blomsterbunnen
brukes de som mat. Plantene blomstrer normalt i juli måned.
Artisjokk finnes
ikke opprinnelig viltvoksende i naturen, men er en kulturform som
trolig ble utviklet fra vill artisjokk eller kardon (Cynara
cardunculus). Denne planten var kjent av romerne og grekerne, og
har vært dyrket som matplante i deler av Europa i århundrer. Man
antar at både kardon og artisjokk oppsto i Marokko eller på
Kanariøyene. |
|
|
UTBREDELSE |
Slik vi kjenner planten i dag, er artisjokk en ren
kulturplante som ikke har naturlige forekomster. I våre dager er
artisjokk en viktig grønnsak og dyrkes i stor skala i mange områder
av verden med temperert eller subtropisk klima, særlig i
Frankrike, Italia, Spania, Belgia og California i USA.
|
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Cynarae folium:
Artisjokkblad. Disse brukes som medisin i frisk eller tørket form til
urtete, tinktur eller perkolat. Blomsterbunnen (artisjokkhjertet) og
de kjøttfulle delene av begerbladene brukes som mat og regnes som
delikatesser.
|
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Artisjokkblad inneholder en rekke fenolsyrer,
inklusive kaffeinsyre, monokarreoylquininsyrederivater (som
klorogensyre og neoklorogensyre) og dikaffeoylquininsyrederivater
(som cynarin). De inneholder også 0,5 - 6 % bitre seskviterpenlaktoner (bl.a. cynaropikrin). I tillegg finnes 0,1-1 %
ulike flavonoider (rutin, luteolin) og seskviterpener (særlig
karyofyllen og beta-selinin). Dessuten finnes garvestoffer,
sukkerstoffer, inulin, slimstoffer, fytosteroler (taraxasterol), eterisk olje,
provitamin A og flere enzymer (bl.a. catalaser, peroksydaser,
cynarase, oksydaser og ascorbinase). |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Artisjokk er et
bittertonikum som virker leverbeskyttende (beskytter levercellene
mot skade av frie radikaler og andre gifter), leverregenererende,
leverstyrkende (øker galleproduksjonen i leveren), galledrivende (fremmer
galleflyten fra galleblæren og ut i tynntarmen),
kolesterolsenkende (hemmer oksidasjonen av LDL kolesterol),
blodfettsenkende, appetittvekkende, bukspyttstimulerende (øker utskillelsen av bukspytt),
fordøyelsesfremmende, blodsukkersenkende, avgiftende, blodrensende,
urindrivende og brekningshemmende. Urten virker ellers som en
antioksidant. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Artisjokk brukes
innvortes som te eller i form av ferdigpreparater ved lever- og
galleblæresykdommer (som leverskader, skrumplever, hepatitt,
gulsott, utilstrekkelig gallesekresjon og gallesteiner som ikke
stenger for galleflyten), fordøyelsesbesvær (som appetittløshet og
dyspepsi med følelse av oppblåsthet, mye tarmgass, raping, kvalme,
irritabel tarm syndrom, slappe tarmer og forstoppelse, særlig når plagene er knyttet til lever-galleforstyrrelser som utilstrekkelig gallesekresjon og
kronisk cholecystitis, og utilstrekkelig sekresjon fra
bukspyttkjertelen). Videre ved for høyt kolesterol og triglyserider,
overvekt, diabetes, nyreproblemer, urinsyregikt, eggehvite i urinen,
arteriosklerose (åreforkalkning) og plager knyttet til opphopning av
avfallsstoffer (som hudsykdommer, revmatisme og sterk kroppslukt). |
|
|
|
|
ARTISJOKK |
Når artisjokk skal brukes som medisinplante, er det i hovedsak bladene av
planten som anvendes, mens blomsterbunnen (artisjokkhjertet) og de
kjøttfulle begerbladene brukes som kulinarisk mat.
En god urt for lever og galle
Artisjokkblad blir hovedsakelig brukt ved ulike fordøyelsesproblemer.
Urten er kjent for å avgifte og beskytte leveren, og øke gallestrømmen.
Kliniske studier har vist at artisjokk også kan senke verdiene av triglyserider
og kolesterolet i blodet, noe som forklarer hvorfor planten i Europa
er vanlig brukt til behandling av åreforkalkning.
De
galledrivende og leverbeskyttende egenskapene er knyttet til stoffene
cynarin, klorogen- og neoklorogensyre. Tilstrekkelige mengder med galle
er også viktig for regulering av kolesterolverdiene. En rekke kliniske
forsøk har vist at artisjokkekstrakt kan senke mengden serum kolesterol
og triglyserider, og noen nyere studier antyder at urten kan bidra til å
bedre forholdet mellom det gode (HDL) og det dårlige (LDL) kolesterolet.
En del av den eldre forskningen på den kolesterolsenkende effekten av
artisjokk har hatt fokus på virkestoffet cynarin, men nyere studier
mener å kunne vise at urtens terapeutiske verdi ligger i en
synergieffekt mellom flere av virkestoffene i planten. Bitterstoffet cynaropicrin regnes imidlertid for å
være det stoffet som er hovedansvarlig for urtens appetittvekkende og
fordøyelsesstimulerende virkning.
Med tanke på antioksidantvirkningen til artisjokk har laboratoriestudier
vist to primære virkninger. For det første blir leveren beskyttet mot
skade fra giftstoffer, og for det andre har urten evne til å hindre
oksidasjon av fettstoffer i blodet. Det er også blitt vist at artisjokk
hindrer oksidasjon av skadelig LDL kolesterol, som man tror spiller en
viktig rolle ved utvikling av arteriosklerose.
Artisjokk kan altså ha en gunstig virkning på fettstoffskiftet. Et
forsøk med to ekstrakter i forskjellig konsentrasjon viste at rotter med
forhøyet fettinnhold i blodet fikk dette nedsatt med 45 % (cholesterinverdi)
og 33 % (triglyceridverdi) ved bruk av en sterk ekstrakt. Det er dessuten
iakttatt øking i leverens vekt samt økt gjennomblødning i leveren og
bedret proteinbiosyntese hos rotter som hadde fått fjernet en del av
leveren. Dette viser at artisjokk kan ha en generelt leverstimulerende
og leverregenererende virkning. Urten er et velprøvd middel ved anemi, gulsott,
leversvekkelse, skrumplever og leverskader forårsaket av
giftstoffer eller stort alkoholforbruk. Artisjokk kan også bidra til å
forebygge gallestein, og den tyske Commission E anbefaler å bruke
artisjokk forebyggende ved gjentatte gallesteinsplager.
Virkning av artisjokk på fordøyelsen
Artisjokk styrker
opptaket av næringsstoffer fra maten og fordøyelsen av fett, og kan
brukes mot forstoppelse som skyldes dårlig leverfunksjon. Om man ikke
har konkrete plager knyttet til lever og galleblære, kan artisjokk
anvendes som et generelt styrkemiddel for fordøyelsen. Urten kan brukes
ved appetittløshet og dyspepsi (med følelse av oppblåsthet, mye
tarmgass, raping, kvalme, slappe tarmer, irritabel tarm syndrom), særlig nå plagene er knyttet
til lever-galleforstyrrelser (utilstrekkelig gallesekresjon, kronisk
cholecystitis eller gallestein) og utilstrekkelig sekresjon fra
bukspyttkjertelen. På grunn av sin virkning som et bittertonikum, er
artisjokk også anbefalt ved rekonvalesens hos eldre.
En klinisk studie
utført i Tyskland i 1996 undersøkte virkningen av artisjokk på en rekke
ulike symptomer knyttet til fordøyelsen. I tillegg til virkningen på
fordøyelsessymptomene fant forskerne en tydelig statistisk signifikant
reduksjon i serum kolesterol og triglyseridmengde, og en svak økning i
verdiene av HDL kolesterol. Hoveddiagnosene blant de 553 deltagerne i
studien var dyspepsi, galleblæreproblemer og forstoppelse, tilstander
som for de fleste av deltagerne var klassifisert som kroniske. Etter
seks uker ble effekten av behandling med artisjokkekstrakt av legene
ansett som utmerket eller god hos 85 % av deltagerne. Basert på
pasientenes egne vurderinger var det en 70,5 % reduksjon av symptomene.
Den største bedringen ble sett i forbindelse med oppkast (88,3 %), kvalme
(82,4 %) og magesmerter (76,2 %). Bedre appetitt ble registrert hos 72,3 %,
mindre forstoppelse hos 71 %, mindre tarmgassproduksjon hos 68,2 % og
bedring med hensyn til intoleranse for fett hos 58,8 % av deltagerne.
Pasientene tok 1-2 stk. 320 mg kapsler med artisjokkekstrakt tre ganger
daglig. De tålte behandlingen svært godt, og bare 1,3 % av deltagerne i
studien rapporterte om bivirkninger som oppblåsthet, svekkelse eller sultfølelse.
Artisjokk er også
god for urinveiene
I tillegg til å være en god urt for lever og galle, virker artisjokk
dessuten svakt urindrivende og kan anvendes til behandling av
nyresykdommer, protein i urinen og revmatiske lidelser. Urten kan senke
forhøyete urinsyreverdier i blodet, trolig gjennom økt dannelse av
urinstoff i leveren og raskere utskilling av dette via nyrene. Artisjokk
som grønnsak er et godt næringsmiddel for diabetikere, da urten kan ha
en betydelig blodsukkersenkende effekt. Å spise artisjokk kan derfor
være et godt råd ved begynnende diabetes type II.
Anvendelse og dosering
Artisjokk brukes medisinsk i form av urtete, tinktur eller andre
ferdigpreparater. Til te bruker man en strøken spiseskje tørkede og
opphakkete blad som overhelles med en stor kopp kokende vann og får
trekke i 10 minutter før urten siles fra. Man drikker en kopp av denne
teen en halv time før hvert måltid. Ved leverplager er en daglig dose på
4-6 g tørket urt fornuftig. For å oppnå klinisk relevant reduksjon i
kolesterolnivåene, kan det være nødvendig med noe høyere dosering.
Ellers kan man bruke urten i form av en 1:5 tinktur, og da er en fornuftig
dosering 15-30 dråper i litt vann en halv time før måltidene tre ganger daglig.
Av standardiserte ekstrakter er anbefalt dosering 1-2 stk. 320 mg
kapsler tre ganger daglig, eller man følger doseringsanvisningen på pakningen.
Til etterbehandling eller understøttende terapi ved akutte og kroniske
leverlidelser, kan man gjerne bruke artisjokk sammen med andre
leverurter som løvetann (Taraxacum
officinale), mariatistel (Silybum
marianum) og lakrisrot (Glycyrrhiza
glabra).
Artisjokk som mat
Hvert blomsterhode til artisjokkplanten har en spiselig, kjøttfull basis
eller "hjerte" som er omgitt av store, skjellformede begerblad som også
har en kjøttfull basis som kan spises. Den uspiselige hårete midten i
blomsterknoppen må fjernes. Det er best å bruke artisjokk som mat i
frisk tilstand, men artisjokkene kan også kokes og spises med en
passende saus, eller de kan brukes i ulike stuinger, salater eller som
garnityr på både varme og kalde retter. Ferske artisjokker, som i våre
dager finnes i velassorterte grønnsakdisker, er en delikatesse som
samtidig er godt for fordøyelsen, blodfettverdiene og leveren.
Dyrking av artisjokk
Artisjokk foretrekker en godt gjødslet, humusrik og
fuktighetsbevarende jord. Plantene formeres med frø, eller
fortrinnsvis med avleggere fra rotstokken. Optimal avling av
artisjokker oppnås når plantene er tre år gamle, og plantefeltene
blir vanligvis fornyet etter fem år. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Det er ingen
giftvirkning av artisjokk ved inntak i anbefalte doseringer, og det
foreligger ingen rapporter om alvorlige bivirkninger ved normal
bruk. Enkelte kan imidlertid oppleve økt tarmgassproduksjon og en
sultfølelse ved bruk av urten. Det er ingen advarsler mot bruk av
urten av gravide og ammende. Artisjokk bør ikke brukes hvis man har
gallesteiner som blokkerer gallegangen (noe som gjelder alle
galledrivende midler). Om man har gallesteiner som ikke blokkerer
for gallegangen, kan urten brukes, men da gjerne i samråd med en
fagperson. Generelt bør man være forsiktig med galledrivende midler
hvis man har gallestein.
En annen kontraindikasjon som angis er at
de som har problemer med sammenklebing av blodplater eller som tar
blodfortynnende medisiner ikke bør bruke artisjokk. Preparater med
urten bør heller ikke anvendes ved leverkreft eller andre alvorlige
leversykdommer. Personer som er allergiske for andre planter i
kurvplantefamilien som inneholder seskviterpenlaktoner (f.eks.
kamille, matrem, ryllik og burot), bør tenke på at de også kan
reagere med allergiske hudreaksjoner ved direkte kontakt med ferske
eller tørkede artisjokkblad, men sjansene for at
slike reaksjoner skal oppstå anses som svært små. |
|
|
Flere bilder av
artisjokk |
|
KILDER |
Atkins, Rosie, et al.:
Herbs. The Essential Guide for a Modern World. London, Rodale
International Ltd. 2006. |
Blumenthal, Mark: Herbal Medicine.
Expanded Commision E Monographs.
Austin,
Texas, American Botanical Council 2000. |
Borchorst,
Georg: Urter og urtemedisin II. København, Klitrose 1996. |
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of
Herbs & Their Uses. London, Dorling
Kindersley 2002. |
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter.
Oslo, N. W. Damm & Søn 2003. |
Granrud,
Lill: Håndbok i urtemedisin.
Oslo,
Hilt & Hansteen 1997. |
Heino, Raimo: Våra läkande växter. En naturlig väg till ett
friskare liv. Stockholm, Bokförlaget Prisma 2001. |
Hershoff, Asa & Andrea Rotelli:
Herbal Remedies. A Quick and Easy Guide to Common Disorders and Their Herbal
Treatments. New York, Avery 2001. |
Juneby, Hans Bertil: Fytomedicin - en fickhandbok om medicinalväxter.
Gamleby, Artaromaförlaget 1999. |
Lucas, Richard M.: Miracle
Medicine Herbs. Englewood
Cliffs, New Jersey, Prentice Hall 1991. |
Mabey,
Richard: Politikens bog om helbredende urter.
Politikens Forlag 1989. |
McCaleb, Robert, Evelyn Leigh & Krista Morien: The Encyclopedia of Popular Herbs.
Roseville, Prima Health 2000. |
Mills, Simon & Kerry Bone: The Essential Guide to Herbal Safety.
St. Louis, Elsevier 2005. |
Podlech, Dieter: Legeplanter.
Oslo,
J.W. Cappelens Forlag A.S 1991. |
Skenderi, Gazmend:
Herbal Vade Mecum. 800 Herbs, Spices, Essential Oils, Lipids Etc.
Constituents, Properities, Uses, and Caution. Rutherford,
New Jersey, Herbacy Press 2003. |
Stuart, Malcolm: The
Encyclopedia of Herbs and Herbalism. London,
Orbis Publishing 1979. |
Thomsen, Michael: Håndbog i lægeplanter. Første udgave. Hobart,
Tasmania 2008. Kompendium. |
Van Wyk, Ben-Erik & Michael Wink:
Medicinal Plants of the World. Portland, Oregon, Timber Press 2004. |
Van Wyk, Ben-Erik: Food
Plants of the World. Portland, Oregon, Timber Press 2006. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 03.10.2022 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|