PIPELØK |
Allium fistulosum |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Svenskeløk, vinterløk, vårløk. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Allium fistulosum
L. |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SVENSK: Piplök
/ Salladsløk. |
DANSK: Pibeløg
/ Forårsløg / Vinterløg / Salatløk. |
ISLANDSK:
Pípulaukur. |
FINSK: Pillisipuli
/ Talvisipuli. |
ENGELSK: Welsh
onion / Japanese bunching onion / Oriental bunching onion / Scallion
/
Green onion / Bunching onion / Salad onion / Spring onion / Spanish
onion / Cibol / Japanese leek. |
TYSK: Schnittzweibel
/ Winterzweibel / Frühlingszwiebel. |
FRANSK: Ciboule / Ail fistuleux. |
SPANSK:
Cipoletta / Ceboletta / Ceboletta comun. |
KINESISK: Cong
/
Da cong / Cong bai (løken) / Cong xu (røttene). |
|
FAMILIE |
Påskeliljefamilien
(Amaryllidaceae). |
Tidligere plassert i løkfamilien (Alliaceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Pipeløk er en
flerårig, opprett løkart med hule stengler som blir inntil 2 cm
tykke og 30-60 cm høye. Planten har saftige, litt oppblåste og hule
blad med rundt tverrsnitt. Pipeløk er lett å kjenne igjen ved at den
vokser i tette tuer. Planten, som blomstrer i juli-august, er mye
større og kraftigere enn grasløk (Allium
schoenoprasum). Blomstene er gulhvite og sitter tett sammen i
kulerunde blomsterhoder, som blir flittig besøkt av bier. Noen
ganger er blomstene helt erstattet av yngleknopper. |
|
|
UTBREDELSE |
Pipeløk er en
kulturplante som har sin opprinnelse i Det fjerne Østen (trolig
Kina), og er bare kjent som dyrket plante. Den dyrkede pipeløken er
i nær slekt med den ville arten altaisk løk (Allium altaicum)
fra Sibir og Mongolia. I Japan og Kina har pipeløk vært den
viktigste løken siden førhistorisk tid, og har der vært brukt både
som mat og medisin. I disse landene er dyrking av planten også i
våre dager svært utbredt. Selv om pipeløk har vært dyrket i Kina i
to tusen år, ble ikke planten kjent i Europa før i middelalderen, da
den ble innført fra Russland. I våre dager dyrkes pipeløk både i
Europa og Nord-Amerika, i tillegg til i Asia. I Norge er pipeløk en
gammel grønnsak og krydderplante som har vært dyrket i mange deler
av landet, og på 1700- og 1800-tallet var den vanlig i kjøkkenhager.
I deler av Gudbrandsdalen har den vært plantet på torvtak, og har på
enkelte steder forvillet seg. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Som krydder er det
primært de unge, grønne bladene og kjøttfulle stenglene som
anvendes, og de brukes bare i frisk tilstand. Disse grønne bladene
kommer tidlig om våren og kan brukes som erstatning for grasløk og
purreløk. I urtemedisinen anvendes også de små løkene i tillegg til
bladene. Pipeløk er en
krydder- og matplante som i dagligvarehandelen gjerne kalles vårløk. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Den milde,
løkaktige smaken kommer fra svovelholdige stoffer som isoalliin og
methiin, som blir omdannet av enzymer og danner sulfider via
tiosulfinat. De viktigste flyktige stoffene i pipeløk er dipropyl
disulfid (30 %), metyl propyl trisulfid og dipropyl trisulfid.
Bladene inneholder en del vitamin C, men ellers er næringsverdien
til pipeløk lav. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Skarpt smakende,
styrkende, antiseptisk, appetittstimulerende, fordøyelsesfremmende,
svettedrivende, febersenkende, urindrivende, betennelseshemmende,
kolesterolsenkende og slimløsende. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Innvortes ved
forkjølelse, luftveiskatarrer, tett nese, dårlig appetitt,
fordøyelsesplager (dyspepsi), innvendige betennelser, feber,
influensa, hodepine, revmatisme, tannpine og vanskeligheter med å
tømme blæren (dysuri). Utvortes ved sår, byller, abscesser
(verkebyller) og på insektstikk. |
|
|
|
PIPELØK |
Mens vi i Vesten bruker
pipeløk nesten utelukkende som en kulinarisk urt, har den i Kina og
Japan også vært brukt som medisinplante. I tradisjonell kinesisk
medisin brukes pipeløk innvortes i form av avkok av den friske
planten ved tidlige stadier av vanlig forkjølelse og ved katarrer
som oppstår etter luftveisinfeksjoner. Urten blir der ansett som
særlig verdifull ved plager og skader forårsaket av ekstrem kulde og
lav yang energi. I Kina brukes pipeløk også for å øke
svetteproduksjonen, åpne en tett nese og lindre oppblåsthet. Pipeløk på torvtak
I øvre del av Gudbrandsdalen
har en spesiell type av pipeløk som har lav og tett vekst blitt plantet
på torvtak. Det er ukjent hvor gammel denne skikken er og det kan være
flere grunner til pipeløk ble plantet på torvtak. En forklaring er at
når planten sto på et slikt voksested, var den i sikkerhet for beitende
dyr. Det er imidlertid mer sannsynlig at pipeløk som står grønn og
saftig selv i tørre og varme somre, skulle beskytte mot at det tørre
graset på taket tok fyr. Dette er i tilfelle en parallell til de
saftfulle plantene takløk (Sempervivum
tectorum) og rosenrot (Rhodiola rosea),
som ble plantet på torvtak som vern mot brann, noe som kunne ha både
praktiske og magiske motiv.
Pipeløk som
medisinplante
Pipeløk er en skarpt smakende,
styrkende, nervestimulerende, antibakteriell urt som stimulerer
fordøyelsen, senker feber ved at svettingen øker, og reduserer
kolesterolverdiene. Urten har også urindrivende, betennelseshemmende og
slimløsende virkning. Den kan være effektive til å behandle forkjølelse,
influensa, hodepine, feber, fordøyelsesplager (dyspepsi), innvendige
betennelser, revmatisme, tannpine og vanskeligheter med å tømme blæren (dysuri).
Utvortes kan et grøtomslag av
knuste friske løker brukes for å få ut puss fra sår, byller og abscesser
(verkebyller). Saft av pipeløk og andre løkarter demper smerten etter
vepsestikk. Inhalering av dampen fra et kokende avkok er virksomt ved
forkjølelse, influensa og feber.
Pipeløk i matlagingen
Særlig i asiatisk kokekunst
brukes de grønne bladene og små løkene av pipeløk mye, der de gjerne
kombineres med hvitløk og ingefær. Asiatiske pipeløksorter er gjerne
sterkere i smaken enn de som dyrkes i Europa.
Pipeløk kan dyrkes over nesten
hele Norge, og siden den er et av de første planteslagene som kommer med
grønne spirer i grønnsak- og krydderhagen, er den verdifull som et grønt
innslag i ulike matretter om våren. Bladene kan snittes opp i små,
grønne ringer og anvendes på smørbrød, i supper, gryteretter og i
salatskålen. Pipeløk kan eller brukes til egg, kjøtt, fisk, skalldyr,
fjørfe og i farser, og generelt i matretter hvor man ønsker løksmak.
Vanligvis tilsettes urten mot slutten av koketiden, slik at fargen og
den sprø konsistensen bevares. Pipeløk kan også finhakkes og brukes i
retter med poteter og belgfrukter. Smaken til pipeløk er mildere enn
purreløk, men sterkere enn grasløk. Ellers anvendes pipeløk gjerne som
garnityr.
Dyrking av pipeløk
Pipeløk dyrkes fra frø eller
ved deling om våren. Det er en god idé å dele gamle klumper med pipeløk
hvert fjerde år, og når de plantes ut bør det være ca. 30 cm mellom hver
plante. Pipeløk foretrekker en næringsrik jord, så gi gjerne plantene
litt ny jord om våren, og vann når det trengs. Plantene trives best i
full sol, men kan også klare seg i litt skygge. Pipeløk tar ikke skade
av frost, og stengler med blad kan skjæres av hele året. Hvis man
planter pipeløk i potter, kan disse tas inn i januar og drives fram,
slik at man kan ha et grønt dryss på maten som erstatning for grasløk.
I Kina dyrkes pipeløk i stor
stil, ikke bare for bladenes skyld, men også på grunn av den kjøttfulle
stengelen som er svært velsmakende og søt. Dannelsen av disse stenglene
fremmes ved regelmessig hypping av de nederste plantedelene. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Det er ikke angitt noen advarsler mot bruk av
pipeløk i matlagingen, men trolig gjelder det samme advarsel som for
grasløk at inntak av store mengder kan gi ubehag i
fordøyelsessystemet (kvalme og oppkast). |
|
 |
Flere bilder av
pipeløk |
|
KILDER |
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of
Herbs & Their Uses. London, Dorling
Kindersley 2002. |
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo, N. W. Damm
& Søn 2003. |
Eriksen, Dahl, Neuendorf, Tind: Nyttoväxter från hela världen, A-I.
Sävedale, Warne Förlag 2013. |
Garland,
Sarah: Hjemmets store bok om Helseplanter, Urter og Krydder.
Hjemmets bokforlag 1980. |
Hlava,
B. & D. Lanska: Komma's Krydderurte leksikon.
København,
Komma A/S 1979. |
Høeg,
Ove Arbo: Planter og tradisjon. Oslo, Bergen, Tromsø, Universitetsforlaget 1974. |
Kybal, J. & J. Kaplicka: Herbs
and Spices. Prague, Magna Books 1995. |
Leth,
Magna: Hagens kryddervekster for mat og drikke.
Oslo, Grøndahl & Søns Forlag / Hageselskapet 1973. |
Ljungqvist, Kerstin:
Nyttans växter. Dals Rostock, Calluna Förlag 2006. |
McHoy,
Peter & Pamela Westland: Alt om krydderurter.
Köln,
Könemann
Verlagsgesellschaft mbH 2000. |
Norman, Jill: Urter & krydder, matelskerens oppslagsverk.
Oslo, N. W. Damm & Søn AS 2003. |
Olesen,
Anemette: Politikens Bog om Krydderurter i Haven.
København,
Politikens Forlag 1998. |
Olesen, Anemette:
Krydderurter i hagen. Oslo, J. W. Cappelens Forlag AS 2006. |
Pettersson, Håkan og
Christina: Dyrk krydderurter. Oslo. N. W. Damm & Søn AS 2005. |
Pullaiah, T.: Encyclopedia
of World Medicinal Plants. Vol I. New Dehli (India), Regency
Publications 2006. |
Van Wyk, Ben-Erik: Culinary Herbs & Spices of the World. Kew, Kew
Publishing, Royal Botanic Gardens 2014. |
Vetlesen, Kari: Krydder-leksikon med urter og smakstilsetninger.
Oslo, Vega Forlag 2011. |
|
|
 |
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 08.01.2018 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|