ORMEROT |
Bistorta officinalis |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Ormrot,
ormslirekne, serpentina. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Bistorta
officinalis Delarbre |
Bistorta major
S.F.Gray |
Polygonum bistorta
L. |
Persicaria bistorta
(L.) Samp. |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SAMISK: Stuorradáđir. |
SVENSK: Stor
ormrot / Ormrot / Röd ormrot / Äkta ormrotsört / Ormnäva / Ormråpa / Ormknäa. |
DANSK: Slangeurt
/ Bistort. |
ISLANDSK:
Slöngusura. |
FINSK: Konnantatar. |
ENGELSK: Common
bistort / Bistort / Snakeroot / Snakeweed / Meadow bistort / Adderwort
/ Oderwort / Osterick / Twice writhen (Writhen = vridd) / English serpentary
/ Dragonwort / Pink pokers / Easter mangiants / Easter-ledges / Easter giants
/ Easterman giants / Passion dock / Patience dock / Sweet dock / Penicuir
kale / Poor man's cabbage / Pudding grass. |
TYSK: Wiesenknöterich
/ Wiesen-Knöterich / Schlangen-Knöterich / Schlangenwurz / Natterwurz. |
FRANSK: Renouée bistorte / Serpentaire. |
SPANSK: Bistorta. |
KINESISK: Quan
Shen. |
|
FAMILIE |
Slireknefamilien
(Polygonaceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Denne flerårige
urten blir opptil 1 m høy. Rotstokken er kjøttfull og sylindrisk,
brun utenpå og rosa eller nesten hvit innvendig, og dekt med fine
røtter. Den danner to vinkler, noe det bakgrunnen for det latinske
slektsnavnet, da bistorta betyr tvekroket. På toppen av
rotstokken vokser det fram en rosett av basale blad, og vanligvis en
enkelt blomsterstengel. Grunnbladene er ovale eller tilspissede,
8-20 cm lange, mørkegrønne på oversiden og grågrønne på undersiden.
Bladene har bølget kant og lange bladstilker med vingekanter.
Stengelbladene sitter alternerende, de har korte bladstilker eller
er nesten uten bladstilk, og de har hjerteformet grunn. I toppen av
stengelen sitter det et enkelt sylindrisk 2,5-7 cm langt blomsteraks
med lyst rosa blomster. Frøene er blankt mørkebrune, trekantete
nøtter som blir 3,3-4,2 mm lange. Ormerot blomstrer i juni og juli.
Bladene smaker syrlig, mens jordstengelen har en bitter og svært
snerpende smak. Rotstokken inneholder imidlertid mye stivelse, og
har vært nyttig som mat i tider med hungersnød. |
|
|
UTBREDELSE |
Ormerot har en
sirkumboreal utbredelse. Utbredelsesområdet strekker seg fra Iberia
og Storbritannia i vest, gjennom Pyreneene og Alpene, Mellom-Europa,
videre i Kaukasus, Tyrkia, Russland og videre østover i det nordlige
Kina, Japan, Sibir, Alaska og Yukon i Canada. I Norge, Sverige og
Finland er ormerot en innført prydplante som noen steder har
forvillet seg. Planten kan stedvis også ha kommet inn med grasfrø.
Her i landet kan ormerot finnes enkelte steder i lavlandet fra
Østfold til Bergen, og under andre verdenskrig ble ormerot spredt
med hestefôr til Sør-Varanger. Plantene danner ofte store
sammenhengende bestander på fuktige steder i enger, langs elver og
veier, og helst i høyereliggende strøk (for eksempel i Alpene og
Kina). Planten trives best på jord som er rik på kiselsyre. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Bistortae
rhizoma: Tørkede rotstokker (rhizomer) av ormerot. |
Rotstokkene
graves opp om våren eller høsten. De små røttene på overflaten
fjernes før rotstokkene vaskes og kuttes opp i små biter, før de
tørkes i skyggen, eller med kunstig varme opptil 40 °C. De tørkede
rotbitene oppbevares i lufttette beholdere. Den overjordiske delen
av planten kan også brukes. Bladene samles primært om våren, og kan
spises rå eller tilberedes på samme måte som spinat.
|
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Hovedvirkestoffene
i urten er garvestoffene (oligomere proanthocyanidiner, galloyl- og
catechol-tanniner) som finnes i svært store mengder i rotstokkene
(15-36 %). I tillegg inneholder rotstokkene flavonoider, flobafen (et
rødbrunt pigment), triterpener, stivelse (ca. 30 %), kalsiumoksalat
(1 %), sukkerstoffer, proteiner og kiselsyre. Avførende antrakinoner,
som ofte finnes i mange arter i slireknefamilien, er det lite av i
ormerot. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
En astringerende,
beroligende og avkjølende urt som virker sammentrekkende,
betennelsesdempende, katarrdempende, blodstillende, sårhelende,
febersenkende, urindrivende, stoppende ved diaré og dysenteri, og
styrkende. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Brukes innvortes
ved diaré (særlig hos barn), dysenteri, kolera, magekatarr,
luftveiskatarr, blærekatarr og kraftig menstruasjonsblødning.
Utvortes ved betente slimhinner og hudplager, munnsår, kuttsår,
brannsår, såre brystvorter, tannkjøttbetennelse, blødende tannkjøtt
(gingivitt og periodontitt), betennelse i svelget (faryngitt),
utflod, hemoroider, sprekker i anus og skader. |
|
|
|
ORMEROT |
Slektsnavnet
Bistorta er sammensatt av de latinske ordene bis, (= to
ganger) og tortus (= vridd). På samme måte som det norske navnet
ormerot, henspiller det på den tykke og buktede jordstengelen som kan
ligne på en orm. Ormerot ble tidligere også kalt for serpentaria,
nettopp på grunn av sine vridde, slangelignende rotstokker. I
overensstemmelse med signaturlæren har ormerot vært brukt mot
blodsykdommer og som blodstillende middel ved ormebitt, kanskje fordi de
nederste delene av bladene og røttene er rødlige. Ormerot ble dyrket som
medisinplante i middelalderens urtehager rundt om i Europa, kanskje også
i Norden.
Ormerot ble
tradisjonelt brukt mot diaré, dysenteri og infeksjonssykdommer, til å
stanse blødninger og til behandling av slangebitt. Før man hadde tilgang
på antibiotika, forsøkte man ved hjelp av ormeroten å forebygge og
helbrede tuberkulose. Urten er fremdeles et populært urteremedium,
særlig mot diaré og betennelser i munn og svelg.
En garvestoffdroge
Det er rotstokkene
(rhizomene) av planten som i første rekke brukes medisinsk. De
inneholder store mengder garvestoff, i tillegg til stivelse, bitterstoff
og kiselsyre. Det er særlig garvestoffene gjør at ormerot har sterkt
astringerende (sammentrekkende), stoppende, blodstillende og
betennelseshemmende egenskaper. Ormerot er faktisk en av de mest
astringerende urtene man kjenner til, og det høye garvestoffinnholdet
gjør at røttene har vært brukt i forbindelse med garving av lær.
De tørkede rotstokkene
brukes i form av uttrekk, avkok eller i pulverform for å stanse både
innvendige og utvendige blødninger. Urten kan være til nytte ved
magesår, magekatarr (gastritt) og tarmkatarr (enteritt), irritabel
tykktarm syndrom, alvorlig diaré, dysenteri og kraftige
menstruasjonsblødninger. Ved diaré kan ormerot brukes sammen med andre
astringerende urter som åkermåne (Agrimonia
eupatoria), flekkstorkenebb (Geranium
maculatum) eller eik (Quercus robur).
I tillegg til å virke
sammentrekkende, har garvestoffer også en antibakteriell effekt ved at
de uspesifikt virker på proteinene i mikrobene, forstyrrer deres
formering og på denne måten bidrar til å ”avgifte” fordøyelsessystemet i
tilfeller av infeksjoner med diaré eller dysenteri. Dermed kan bruk av
ormerot bidra til å redusere behovet for antibiotika. Ormerot brukes
også noen ganger ved urinveislidelser som blærebetennelse og
inkontinens. Det sies at et avkok av ormerot er effektivt til å løse opp
nyresteiner av kalsiumoksalat, men dette høres litt merkelig ut, da
planter i slireknefamilien i seg selv er kjent for å kunne inneholde
relativt mye oksalsyre.
Utvortes anvendelse
av ormerot
Garvestoffene i roten
gjør at vev og årer trekker seg sammen, noe som altså kan bidra til å
stanse blødninger. Ved munnsår, tannkjøttbetennelser (gingivitt og
periodontitt), betennelser i munnens slimhinner (stomatitt) og
betennelser i svelget (faryngitt) kan en sterk og avkjølt urtete av
roten brukes som munnskyllevann eller gurglevann, og til dette formålet
kan ormerot fungere som en god erstatning for
ratanhiarot (Krameria lappacea). Avkok av roten kan videre
brukes til å fukte kompresser som legges på saktehelende sår, såre
brystvorter, forbrenninger og leggsår, eller det anvendes til
skjedeutskylling ved utflod. Ved hemoroider og anale fissurer (sprekker
i endetarmsåpningen) kan man bruke ormerot i form av sittebad, liniment
eller salve. Også bladene virker astringerende, og kan brukes utvortes
som omslag på sår og skader.
Ormerot som mat
De unge bladene av
ormerot kan spises i salater, eller tilberedes på samme måte som spinat.
De kan være en god kilde for vitamin A og C, men bladene blir bitre når
man kommer utpå sommeren. Også roten er spiselig etter at den har blitt
bløtlagt i vann (for å redusere innholdet av garvestoffer) og ristet. I
det nordlige Sibir spiste folk den ristede jordstengelen som et
verdifullt kosttilskudd, og tørkede jordstengler ble også malt til et
mel som de lagde brød av. Også frøene av planten kan males til et mel og
anvendes som mat.
En tradisjonell engelsk
pudding, kjent som Easter-Ledges, Easter Mangiant (ofte
forkortet til ”Easter Giant”) eller Dock Pudding blir
fremdeles laget i Nord-England. Her er unge blad av ormerot
hovedingrediensen. Tradisjonelt ble Easter-Ledges laget i
fastetiden og i påsken, spesielt til palmesøndag, og man mener at denne
retten hadde som utgangspunkt at den renset kroppen i fastetiden.
Anvendelse og
dosering
Som gurglevann ved
infeksjoner i munn og svelg, eller som liniment til infiserte sår kan
man lage et kaldtvannsuttrekk av 1-2 g av tørkede rotstokker til 1 kopp
lunkent vann som får stå og trekke i 5 timer. Samme mengde urt og vann
kan også tilberedes i form av varmtvannsuttrekk eller avkok for
behandling av diaré, og denne teen drikkes opp til tre ganger daglig.
Har man tilgang på tinktur av ormerot, er anbefalt dosering 1-3 ml tre
ganger daglig. Omslag med avkok av ormerot skiftes hver andre time
gjennom dagen. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Det er ingen
rapporter om kontraindikasjoner eller bivirkninger når ormerot
brukes forskriftsmessig. Inntak av høyere doser av urten enn
anbefalt kan imidlertid forårsake irritasjoner i fordøyelseskanalen
med forstoppelse, kvalme og oppkast. |
|
|
Flere bilder av
ormerot |
|
KILDER |
Barstow, Stephen: Ormerot - en
tradisjonsrik vårgrønnsak og overlevelsesmat i Arktis.
Sopp og nyttevekster nr. 4/2006, s.29-335. |
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of
Herbs & Their Uses. London, Dorling
Kindersley 2002. |
Bremness, Lesley: Urter.
Oslo,
N.W. Damm & Søn / Teknologisk Forlag 1995. |
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter.
Oslo, N. W. Damm & Søn 2003. |
Esplan,
Ceres: Helbredende urter. København,
Hernovs Forlag 1981. |
Forlaget Det
Beste: Våre medisinske planter.
Oslo, Det Beste A/S 1984. |
Gruenwald, Joerg et al.:
PDR for Herbal Medicines. Fourth Edition. Montvale, New Jersey,
Thomson Healthcare Inc. 2007. |
Lid, Johannes og Dagny Tande Lid: Norsk flora. 7. utgåva
ved Reidar Elven. Oslo, Det Norske Samlaget 2005. |
Mossberg, Bo & Lennart Stenberg: Gyldendals store nordiske flora.
Oslo. Gyldendal Norsk Forlag AS 2007. |
Pamplona-Roger, George D.:
Frisk av urter. Røyse. Norsk Bokforlag AS 2007. |
Podlech, Dieter: Legeplanter.
Oslo,
J.W. Cappelens Forlag A.S 1991. |
Príhoda, Antonín, Ladislav Urban & Vera
Nicová:
The Healing Powers of Nature. Leicester, Blitz Editions 1998. |
Skenderi, Gazmend:
Herbal Vade Mecum. 800 Herbs, Spices, Essential Oils, Lipids Etc.
Constituents, Properities, Uses, and Caution. Rutherford,
New Jersey, Herbacy Press 2003. |
Van Wyk, Ben-Erik & Michael Wink:
Medicinal Plants of the World. Portland, Oregon, Timber Press 2004. |
Volák, Jan & Jiri Stodola: The Illustrated Book of Herbs.
London,
Caxton
Editions 1998. |
Williamson, Elisabeth M.: Potter's Herbal Cyclopaedia.
Essex, Saffron Walden 2003. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 24.03.2016 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|