|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Kaneltreet blir 8-18 m høyt hvis det får lov til å
vokse fritt. Kronen er tett med hengende greiner også langt ned på
stammen. Treet er alltidgrønt og har 7-18 cm lange lysegrønne,
motsatte, eggrunde til elliptiske, spisse, seige og skinnende blad
med 3-5 kraftige buenerver og oljekjertler som vises som små
prikker. Barken er gråbrun eller grågul og glatt på overflaten.
Blomstene er små og blekt gule, og sitter i rikt forgreinete
blomsterstander i bladhjørnene. Både blomster og blad sender ut en
særpreget duft. Kanelfrukten er et lilla til svart bær, ca. 1 cm i
diameter, som inneholder et enkelt frø. På Sri Lanka blomstrer
kanelen i januar og fruktene er modne seks måneder seinere.
Hvis barken av treet skal brukes til å fremstille
krydderet kanel, beskjæres treet 10-15 cm over bakken når det er 3-4
år gammelt. Fra stubben skyter det fram nye skudd, hvorav man lar
4-6 vokse i ett eller to år før de høstes. De er da ca. 2 m lange og
noen centimeter i diameter, og høstes to ganger årlig (i mai og
oktober) på den tiden sevjen går slik at barken lett kan løsnes fra
veden. Skuddene befris for sidegreiner og blad, og det korkaktige
ytre laget av barken skrelles av med spesielle kniver. Deretter
skaves den løvtynne innerbarken av i ca. 30 cm lange bånd som pakkes
lufttett og får gjære lett over natten. Når de seinere begynner å
tørke, ruller de seg sammen til små rør, som på engelsk kalles
quills. Mange rør stappes inn i hverandre, de små innerst og de
store og fineste ytterst, til meterlange kanelstenger. Deretter
ferdigtørkes de på en luftig og skyggefull plass. Under
tørkingsprosessen endres fargen til gulbrun, og kantene ruller seg
sammen mot midten. Etter tørkingen ordnes de i bunter og
eksporteres. Den ekte kanelstangen består således av mange, løvtynne
barkstykker stappet i hverandre, mens kanelstenger fra andre arter
alltid består av ett barkstykke som er betydelig tykkere. Arbeidet
med å høste kanelbark utføres på Sri Lanka av en bestemt kaste,
kanelskraperne, med mange generasjoners erfaring og kunnskap om
yrket. Det latinske navnet for kanel, canelia, betyr faktisk
bare rør.
Ekte kanel har en lys brunlig farge og regnes som den
beste og dyreste kanelen, mens den nærstående arten
kassiakanel (Cinnamomum aromaticum)
regnes som en "dårligere" kanel. Denne arten har et barklag som er
1-2 mm tykt, barken er betydelig mørkere i fargen enn ekte kanel, og
består av ett sammenrullet barkstykke. De to kaneltypene kan også
skilles fra hverandre på bruddflaten, som hos ekte kanel blir
uregelmessig med rester av bastfibre, mens kassiakanelen har en helt
glatt bruddflate. |
|
|
UTBREDELSE |
Kaneltreet hører opprinnelig hjemme på Sri Lanka
(kalt Ceylon i kolonitiden), sørvestlige India og det sørligste
Burma. hvor treet vokser vilt i fjellskogene og dyrkes i
kystområdene. Noen regelrette dyrkinger ble imidlertid ikke anlagt
før på 1770-tallet, for fram til da fikk man kanel bare fra
viltvoksende bestander. Sri Lanka har alltid huset de største
dyrkingene i verden og det er tilfelle også i dag. Ekte kanel dyrkes
nå også andre steder, særlig i India, Kina og Brasil, og på
Madagaskar, Seychellene, Martinique, Guyana, Sumatra, Vestindia og
andre tropeøyer. Kanelbark har vært anvendt som krydder i India og
Kina i flere tusen år. Også de gamle egypterne kjente til kanel og
brukte det både i drikkevarer og som legemiddel. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Cinnamomi cortex:
Kanelbark. Lysebrune biter av tørket bark rulles inn i hverandre
slik at de blir lange, tynne stenger. Kanelbark brukes hel eller
oppmalt som krydder, eller til urtete og tinktur (kaneldråper).
Kanelolje er en eterisk olje som utvinnes ved vanndampdestillering
av både bark, smågreiner, blad, skudd og røtter. Den tørkede
innerbarken inneholder 0,5-2,0 % av en gul eller brungul eterisk
olje med en bitter, varm og krydret lukt, og som består av 50-75 %
kanelaldehyd. Bladoljen er brungul og inneholder 70-95 % eugenol,
som har stor anvendelse ved fremstilling av syntetisk vanillin.
Barkoljen brukes mest som krydder i mat og drikker, og til ulike
farmasøytiske preparater. Næringsmiddel-, parfyme- og
medisinindustrien anvender både kanel og kanelolje i sine produkter.
Den eteriske oljen som utvinnes fra barken er mer irriterende på
slimhinner og hud enn kanelbladoljen, og skal ikke lenger brukes i
hudkremer og parfymer da den kan gi etseskader. Kanelbarkolje kan
imidlertid gjerne brukes i en aromalampe for å gi julestemning.
Det finnes en mengde kanelsorter i handelen som det
er vanskelig å angi opprinnelsen til. Den kanelen vi får her i
landet, stammer fra flere forskjellige plantearter. Den fornemste er
ekte kanel eller ceylonkanel som fås fra Cinnamomum verum.
Også kassiakanel eller kinesisk kanel (C. aromaticum),
padangkanel eller malabarkanel (C. burmannii) og flere andre
er i handelen, ofte uten at arten er spesifisert.
Kanel eksporteres i stenger som er opptil 1 meter
lange og 1 cm tykke. En stang består av 8-10 barkstykker som er
rullet sammen. På utsiden er kanelstengene blekbrune, på innersiden
mørkebrune. Stengene har en sterk og eiendommelig, men behagelig
duft og aromatisk, søtaktig smak som er lett brennende. Malt kanel
har bedre kvalitet jo lysere den er i fargen. Den mister ganske
raskt aromaen, så det er best å kjøpe malt kanel i små mengder om
gangen. Hele kanelstenger fås kjøpt i enkelte butikker, og hvis de
oppbevares i lufttett emballasje beholder de aromaen i 2-3 år. De
øvrige kanelsortene som brukes er fra bark der ytterbarken ikke er
fjernet, og barkbitene er grovere og rullet enkeltvis. Barken
sorteres etter tykkelse og størrelse, og i Europa er det for det
meste dårligere kvaliteter som forhandles.
Opprinnelig ble kanelbark høstet fra viltvoksende
trær, men seinere begynte man å dyrke kanel i såkalte kanelgårder,
mest i form av tre meter høye busker, da den beste kanelen kommer
fra unge, høyst tre år gamle skudd. Frøene sås blant skyggefulle
trekulturer, og når planten har nådd en viss høyde, omplantes den
til kanelgården. Kaneltreet krever varme og fuktighet, og
gjennomsnittstemperaturen skal være omkring 30 °C. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Kanelbark inneholder 0,5-2,5 % eterisk olje med
kanelaldehyd (65-80 %), transkanelsyre (5-10 %), benzaldehyd og
furfurol (aldehyder), linalol (en alkohol), eugenol og safrol
(fenoler), cymen, dipenten, fellandren og pinen (terpener).
Kanelaldehyd og eugenol utgjør hovedkomponentene i oljen. I kanel
finnes videre garvestoffer, kumarin (lite i ekte kanel),
kalsiumoksalat, mineraler (bl.a. kalsium og jern), vitamin C og K,
sukkerstoffer, stivelse, slimstoffer, gummi og harpiks. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Smak / Energi:
Søt, skarp og bitter / Varm og tørr. |
Omfatter både kanel som krydder og medisin, og
eterisk olje av kanel: Aromatisk, søt, varmende på
fordøyelseskanalen, fordøyelsesfremmende og luftdrivende
(karminativ), beroligende, nervestyrkende, krampeløsende,
smertestillende, svettedrivende, febersenkende, antiseptisk,
markfordrivende, bakteriehemmende, sopphemmende, virushemmende,
betennelseshemmende, immunstyrkende, stimulerende, generelt
styrkende, oppkvikkende, energigivende, blodomløpsstimulerende,
blodfortynnende, blodåresammentrekkende (astringerende),
sårrensende, blodsukkersenkende, blodtrykksenkende,
kolesterolsenkende, antioksidant, kvalmedempende, brekningshemmende,
stoppende ved diaré, hjertestimulerende, åndedrettsstimulerende,
menstruasjonsfremmende, styrker livmorens sammentrekninger i
forbindelse med forløsning, oppløftende ved depresjoner og erotisk
stimulerende (afrodisiakum). |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Omfatter både kanel som krydder og medisin, og
eterisk olje av kanel: Innvortes ved dårlig fordøyelse,
appetittløshet, lettere kramper i magetarm-området, oppblåsthet, mye
tarmgass, kolikk, irritabel tarm, diaré, forstoppelse, kvalme,
sjøsyke, oppkast, innvollsorm, anoreksi, candida-infeksjon,
forkjølelse, influensa, hoste, katarr, slimhinnebetennelser, høyt
blodsukker, insulinresistens, prediabetes, diabetes type 2, dårlig
blodomløp, kalde hender og føtter, høyt blodtrykk, revmatisme,
revmatoid artritt, muskelsmerter, menstruasjonskramper og andre
underlivsproblemer hos kvinner, svettetokter, feber, impotens,
utmattelse, kraftløshet og frossenhet etter alvorlig sykdom eller
vedvarende stress.
Utvortes ved kutt, sår, bitt og giftige insektstikk,
hodelus, skabb, betente hudplager, kviser, trøske, fotsopp og andre
soppinfeksjoner, tannkjøttsykdommer, tannpine, betente mandler og
revmatisme. |
|
|
|
KANEL |
Kanelslekten (Cinnamomum)
tilhører laurbærfamilien (Lauraceae), som omfatter ca. 2000 arter
og hovedsakelig finnes i tropene. Mange arter i laurbærfamilien er
verdifulle nytteplanter, slik som laurbærtreet
(Laurus nobilis) og avokado (Persea
americana). Slekten Cinnamomum består av ca. 110 arter av
busker og trær som er utbredt i Asia, Australia og på Fiji. De fleste
artene inneholder eteriske oljer og har aromatisk bark.
På verdensmarkedet
forekommer det i våre dager særlig to typer kanel, ceylonkanel eller
ekte kanel, og kassiakanel. Den førstnevnte får man fra arten
Cinnamomum verum (syn. C. zeylandicum), mens det av
kassiakanel finnes tre typer som kommer fra tre ulike Cinnamomum-arter.
De ulike typene av kanel kan være temmelig forskjellige med tanke på
kjemisk sammensetning, smak og medisinsk virkning. Ekte kanel finner man
sjelden i butikkhyllene i våre dager, da den er nesten helt erstattet av
kassiakanelen, som er betydelig billigere på grunn av at den er enklere
å dyrke og gir større avkastning. Med tanke på smaken, har ekte kanel en
søt og lys aroma, mens kassiakanel er mer krydret og skarp. Kokker
foretrekker ofte kassiakanel til kjøtt og supper, og ekte kanel til
desserter. I urtemedisinen brukes de to artene til de samme formålene,
og gjerne om hverandre.
Et krydder med en
lang og rik historie
Den rike historien
til dette aromatiske krydderet strekker seg så langt tilbake som til
2700 år før vår tidsregning, da kanel først ble omtalt i kinesiske
tekster. I litteraturen oppgis det ofte at kanel har blitt brukt av
egyptere og kinesere i flere tusen år. Det vi imidlertid vet er at kanel
nådde Egypt og Europa på 600-tallet f.Kr. ved at den ble fraktet av
arabiske sjøfarere fra India og Ceylon til Saba i det sørlige Arabia. I
Det gamle testamente omtales kanel som det fornemste av alle krydder og
ble brukt som gave til guder og fyrster. I bibelsk tid var kanel mer enn
et krydder, den ble brukt til å lage røkelse og hellige oljer for
religiøse ritualer, som medisin og i parfymer, og egypterne brukte kanel
i oldtidens balsameringsblandinger. På 1100-tallet anbefalte
Hildegard av Bingen
(1098-1179) kanel som et "universelt krydder for bihulene" og for å
behandle forkjølelse, influensa, kreft, og "indre forfall og slim". I
våre dager brukes kanel mest som et smakfullt krydder, men forskning har
vist at de anvendelsesmåtene som gamle dagers urteleger og Hildegard
kjente til stemmer, nemlig at kanel kan beskytte mot infeksjoner, feber,
dårlig fordøyelse, diaré og menstruasjonsproblemer, i tillegg til en
rekke andre kroppslige plager.
Også i våre dager
inngår kanel i røkelser, og innen folkemedisinen har den alltid spilt en
viktig rolle. Kanel virker kraftig antiseptisk og astringerende, hjelper
fordøyelsen og er virksom mot sjøsyke og kvalme. Dessuten har kanel vært
brukt som et afrodisiakum, da duften oppfattes som sexy. I mange
sammenhenger er det de rene kaneloljene som brukes. De utvinnes gjennom
vanndampdestillasjon av både bark og friske blad, og har stor
anvendelse, ikke bare i kryddersammenheng, men også ved parfyme- og
medisinproduksjon. Tidligere var det ikke uvanlig at både likører og
brennevin ble krydret med kanel. I Mexico, som er en av de største
importørene av ekte kanel, drikkes den med kaffe og i sjokolade, og man
lager teer med kanel.
En viktig urt i
krydderhandelen
Til Vest-Europa
ble kunnskapen om kanel og andre orientalske krydder spredt først under
middelalderen. Krydder ble mer og mer ettertraktet, men var dyre og
vanskelige å få tak i. Å ha kontroll over krydderhandelen var tidligere
ensbetydende med økonomisk oppsving. I 1536 okkuperte portugiserne
Ceylon (nå Sri Lanka) for å skaffe seg monopol på handelen med
ceylonkanel, som ble ansett å ha en betydelig finere aroma enn kassia og
derfor betinget en mye høyere pris. Med samme formål la hollenderne
beslag på øya i 1656 og de holdt ut til 1796, da engelskmennene kastet
dem ut og innlemmet Ceylon i det britiske imperiet. På slutten av
1700-tallet ble det imidlertid plantet trær av ekte kanel også i India,
på Java og Seychellene, og monopolet på denne eksklusive kanelen kunne
dermed ikke lenger opprettholdes. Først i 1948 ble Sri Lanka en egen
stat og kunne ta hånd om handelen med kanel selv.
Kanel som
medisinplante.
Dette aromatiske
krydderet er et utmerket varmende og styrkende middel som jager
forkjølelse, frossenhet og en rekke kulderelaterte plager på flukt.
Urten stimulerer blodomløpet, særlig til fingrer og tær, og brukes ofte
i kombinasjon med ingefær (Zingiber
officinale). Samtidig vil kanel bidra til å øke livskraften og virke
som et styrkemiddel for hele kroppen. Kanel er varm og stimulerende, så
den har en tendens til å varme opp fordøyelsen og innvollene, men er
også søt og sammentrekkende så den virker nærende og styrkende. Til en
varmende kanel-te kan man bruke en liten teskje (0,5-1 g) kanel til en
kopp varmt vann og sile teen etter at den har trukket i 10 minutter. Av
denne teen kan man drikke én kopp en halv time før hvert måltid. Har man
tilgang på en flytende ekstrakt av kanel (1:1 i 70 % etanol), er en
fornuftig dosering 20-40 dråper i litt vann. En halv kopp varm kanel-te
inntatt 2-3 ganger daglig stimulerer blodomløpet, virker svettedrivende
og dermed febersenkende, og kan på den måten både forebygge og helbrede
influensa, forkjølelse, katarr, slimhinnebetennelse og andre
infeksjoner. Kanel er ellers blitt brukt til behandling av revmatisme,
høyt blodtrykk, magesmerter og underlivsproblemer hos kvinner. Å bruke
kanel ved langvarige og kraftige menstruasjoner, er medisinsk tradisjon
i mange land i Midtøsten. Kanel er også en viktig ingrediens i mange
hostesaftoppskrifter. Kanelens medisinske verdi skyldes først og fremst
den eteriske oljen, som også har virushemmende egenskaper.
Både ekte kanel og kassiakanel er
utmerkede kilder til spormineralet mangan, som er en viktig aktivator
for enzymer som er essensielle for å bygge friske bein, i tillegg til
andre fysiologiske prosesser inklusive karbohydrat- og fett-metabolismen.
Begge artene er dessuten svært gode kilder til kostfiber, jern og
kalsium. Kombinasjonen av kalsium og fiber antar man kan være til hjelp
for å redusere risikoen for tykktarmskreft og lindre forstoppelse eller
diaré.
I ayurvedisk medisin har man lenge brukt
kanel for dens antimikrobielle kvaliteter for å støtte immunforsvaret og
beskytte mot forkjølelse og influensa. Det er vist at kanel kan hjelpe
til å stoppe veksten av bakterier, sopp og gjærsoppen candida.
Å tygge på tyggegummi smaksatt med kanel,
eller bare det å kjenne duften av dette søte krydderet, er funnet å øke
hjerneaktiviteten. En studie fra 2011 antyder at kanel kan spille en
rolle i å redusere kroniske betennelser som fører til ulike
nevrodegenerative sykdommer, slik som Alzheimers sykdom, Parkinsons
sykdom, multippel sklerose, hjernetumorer og hjernehinnebetennelse
(meningitt).
Kanel er brukbar
ved betennelser i hud, bein og ledd. Det har en gunstig effekt ved høyt
blodtrykk og til å regulere blodsukkeret, som begge deler kan knyttes
til kroniske betennelser. Kanel er også vist å ha en positiv effekt ved
behandling av revmatoid artritt. En gruppe pasienter som fikk en daglig
dose på ½ g kanel i åtte uker viste betydelig lavere CRP, tumor nekrose
faktor alfa, og diastolisk blodtrykk. Disse resultatene indikerer
redusert betennelse i tillegg til bedring av opphovna og ømme ledd i
kroppen.
En fin urt for
fordøyelsen
Kanel er antiseptisk og virker varmende
og stimulerende på fordøyelsessystemet, og demper
gjæring og gassproduksjon i tykktarmen.
Derfor kan krydderet lindre mange
fordøyelsesplager, som dårlig fordøyelse, anoreksi,
kramper,
kolikk, oppblåsthet, mye tarmgass, mageknip, diaré, kvalme og oppkast.
Man mener også at kanel bedrer
kroppens evne til å fordøye frukt, melk og andre meieriprodukter.
Kanel er en vanlig ingrediens i chai
(te) blandinger, som tradisjonelt blir drukket etter et måltid for å
hjelpe på fordøyelsen. I mange søreuropeiske land er det fremdeles
tradisjon å røre ut kanelpulver i varmt vann og gi pasienten som drikke
ved diaré. Det er en favoritt-urt å gi til barn med diaré fordi den
virker antimikrobielt, smaker godt og på en mild måte styrker tarmene
slik at man hindrer uttørking.
Kanel virker generelt oppkvikkende når man føler seg slapp og uvel, og
kan brukes i behandlingen av kraftløshet hos rekonvalesenter.
Garvestoffene i kanel virker sammentrekkende og kan stanse neseblod og
kraftig menstruasjon, og lindrer diaré og katarr.
Kanel ved feber
Føler du deg kald?
Eller føler du deg varm og kald? Kanel vil på en mild måte
fortynne blodet og kan brukes til å øke den generelle sirkulasjonen, og
således gi varme til kalde hender og føtter. Den kan også brukes i
akutte situasjoner, som forkjølelse eller influensa hvor personen
skjelver og føler seg kald. En urtelege anbefaler kanel ved feber når
kroppens overflate føles kald og klam, men det er overdreven svetting, i
tillegg til diaré. Dette gjør kanel til en ideell urt da den varmer
kroppens ytre, stanser overdreven svetting og styrker tarmene. En varm
kaneldrikk stimulerer blodomløpet og fremkaller svette, mens kalde
kaneldrikker derimot hemmer svettesekresjonen og kan av den grunn brukes
ved svettetokter.
Kanel for friske
tenner og sunt tannkjøtt
Kanel har en rekke
gunstige virkninger på tenner og tannkjøtt. Når den brukes i form av en
fortynnet eterisk olje, kan kanel lindre tannpine. Du kan også bruke
kanelpulver som tannkrem for å opprettholde friske tenner og tannkjøtt.
Fordi kanel styrker vevet og er antimikrobiell, kan den redusere mengden
skadelige bakterier i munnen. Urtelegen Anne McIntyre påstår at den
eteriske oljen av kanel er en av de kraftigste naturlige antiseptiske
stoffene vi kjenner til. De antimikrobielle egenskapene gjør at den er
en utmerket medisin for å beskytte mot og dempe en rekke infeksjoner.
Kanel ved diabetes
Kanel er vist å kunne hjelpe til å
regulere blodsukkeret, noe som er særlig verdifullt for personer med
prediabetes og de som har problem med blodsukkerreguleringen. Ved
diabetes type 2 produserer bukspyttkjertelen insulin, men kroppen kan
ikke bruke det effektivt for å bryte ned glukose, det enkle
sukkerstoffet som gir energi til kroppsfunksjonene.
Kanel er blitt vist å normalisere
blodsukkernivåene hos type 2 diabetikere ved å bedre effekten til
insulinet. 1/8 teskje med kanel
ble vist å tredoble effekten av insulinet.
Den gjør det delvis ved å senke hastigheten som magen tømmes etter
spising, noe som kunne erfares i en studie hvor personer spiste en skål
med risengrynsgrøt med eller uten en teskje kanel. Ved å tilsette kanel
forsinket man hastigheten på tømmingen av magen og signifikant reduserte
hevingen av blodsukkeret. Selv så lite som en halv teskje med kanel om
dagen reduserte blodsukkernivåene hos personer med diabetes type 2.
Med andre ord kan denne urten
hjelpe til å omdanne sukker hos diabetikere som har problemer med å
gjøre dette.
For personer med
prediabetes eller diabetes type 2 har kanel vist en gunstig effekt når
det brukes alene eller i kombinasjon med farmasøytiske
diabetes-medisiner. Kanel tåles godt av kroppen, er trygt å bruke, har
en god smak og er enkelt å dosere. Selv om du ikke anvender kanel hver
dag, har studier vist at jevnlig bruk av kanel i kostholdet har en
positiv effekt. Kanel synes å ha en regulerende virkning på glukosen i
blodet etter måltider også hos personer som ikke har diabetes eller
prediabetes.
Diabetikere kan
også redusere risikofaktorene knyttet til hjertekarsykdommer ved å innta
så lite som ett gram kanel daglig. I en studie gjennomført av American
Diabetes Association ble ulike doser med kanel sammenlignet med placebo
for en rekke markører for metabolsk syndrom, et knippe biokjemiske og
fysiologiske unormale verdier knyttet til utvikling av
hjertekar-sykdommer og diabetes type 2. Pasientene ble gitt doser på 1,
2 eller 3 gram kanel to ganger daglig i 40 dager. Ved slutten av studien
viste alle gruppene minskede triglyserider, LDL kolesterol og total
kolesterol. Den største mengden kanel ga ikke nødvendigvis de største
endringene, da den beste endringen i triglyserider ble sett hos den
gruppen som fikk 1 gram per dag, og den største endringen i både total
kolesterol og LDL var blant de som fikk 2 gram per dag. Så mer er ikke
nødvendigvis bedre. Det beste er å venne seg til å bruke kanel jevnlig.
Utvortes bruk av kanel
Uttrekk av kanel
gir et godt antiseptisk vann ved kutt, sår, bitt og stikk, hodelus og
betente hudplager. Bland en teskje malt kanel i et glass varmt vann og
bruk det som munn- og gurglevann ved tannkjøttsykdommer og gurglevann
ved betente mandler.
Eterisk olje av kanel
Eterisk olje av
kanel er et kraftig antiseptisk middel som kan inhaleres ved forkjølelse
og brystinfeksjoner. Det er en fyldig, aromatisk og varmende olje med
oppkvikkende duft som lindrer kvalme. I oljen finnes eugenol som virker
bedøvende, og anvendt lokalt kan oljen bidra til å lindre smerter,
f.eks. brukt i en salve mot hodepine, leddbetennelser, muskelsmerter og
nevralgi, eller for å lamme nerven i en verkende tann. Den er et kraftig
antiseptisk middel som motvirker bakterier, sopp og virus, og som
forebygger og helbreder akutte infeksjoner, blant annet blærekatarr og
kroniske infeksjoner som for eksempel candida og betennelse i mandlene.
Det best utforskede stoffet i kanelolje
er kanelaldehyd, som er funnet å være aktivt mot i hvert fall 12 sopper,
deriblant Aspergillus nidulans og Penicillum rugulosum.
Stoffet er dessuten beroligende, betennelseshemmende og
blodtrykksenkende.
Kanelolje i
aromaterapi
Kanelolje er en
skarp og varmende olje med stimulerende og styrkende egenskaper, og det
er en fin olje å bruke til styrking av blodomløpet, åndedrettet og
fordøyelsen, samtidig som den virker oppkvikkende på utmattede, trette
og frosne mennesker. Kanel er fin å bruke etter nervøs utmattelse, fordi
den virker svært energigivende, likeledes virker den også oppløftende på
depresjoner og er erotisk stimulerende. Kanel er også stimulerende for
immunforsvaret og kan være til hjelp ved ofte tilbakevendende
forkjølelser som tretter ut og sliter på kroppen. Oljen kan imidlertid
virke irriterende på hud og slimhinner, og må fortynnes godt i en
baseolje før den påføres huden. Massasjeoljer bør ikke inneholde mer enn
0,25 % kanelolje (6-7 dråper i 100 ml vegetabilsk olje), og for å
fastslå at man tåler den godt, er det lurt å gjøre en prøve på et lite
hudområde før man smører den over et stort område av kroppen. Kanelolje
bør aldri brukes i ansiktet. Da kanel kan irritere slimhinnene, bør den
ikke tilsettes vanlige badeoljer, men kan brukes i fot- og håndbad ved
dårlig blodsirkulasjon i ben og armer. Til et slikt bad bruker man noen
dråper kanelolje i en teskje baseolje som has i en bolle med varmt vann.
I aromaterapi
kombineres kaneloljen gjerne med andre eteriske oljer, og den går
spesielt godt sammen med nellik, eukalyptus, virak, sitron, mandarin og
appelsin. Kanel virker stimulerende på en treg fordøyelse, særlig når
denne er forverret av kald mat, og den styrker peristaltikken hos
mennesker som har lett for å få forstoppelse. Når den masseres inn på
magen vil de krampeløsende egenskapene bidra til å lindre alle slags
fordøyelseskramper, som for eksempel kolikk.
Som et generelt
styrkemiddel kan kanel brukes i en olje som masseres inn i korsryggen.
Dette bidrar til å styrke binyrene og den generelle vitaliteten, og er
også til hjelp ved impotens. Noen dråper fortynnet kanelolje i et
liniment er effektivt ved revmatisme og muskelsmerter, særlig når
smertene blir verre i kaldt og fuktig vær. Kanel kan da kombineres med
eterisk olje av sitron og einer i en baseolje, og oljeblandingen
masseres forsiktig på det aktuelle området. Kanelolje er fin å bruke i
en oljebrenner eller luftrenser for å rense et rom.
Eterisk olje av
kanel er også nyttig mot parasitter, særlig lus og skabb. Mot
førstnevnte kan den kombineres med eukalyptus, furu, rosmarin og timian
i en blanding som kjemmes gjennom håret. Mot sistnevnte kan den
kombineres med bergamott og sedertre og smøres på huden.
På det psykiske
plan er kanelolje velegnet hvis man har blitt skuffet over livet og
føler at man ikke vil nå sine tidligere mål. Kanskje føler man seg som
en outsider, eller til og med kynisk og deprimert. Kanel kan forbinde
oss med vår kreative kilde, slik at denne kan bli satt ut i praksis.
Bruker man kanel, vil det bidra til å gjenoppvekke interessen og
entusiasmen for livet.
Andre anvendelsesområder for kanelolje
Eterisk olje av
kanelbark brukes i mat, parfymer og farmasøytisk industri. Den har for
en stor del erstattet malt kanelbark i næringsmiddelindustrien, da den
kan gi en enhetlig smak til konditorvarer, kjøtt og annen bearbeidet
mat. Den tilsettes også matvarer på grunn av sine antimikrobielle
egenskaper og at det er en kraftig antioksidant som bidrar til at maten
holder seg bedre. Kanelbladolje, som har høyt innhold av eugenol (65-92
%) og som er billigere en barkoljen, blir ofte brukt i matindustrien for
å smaksette konditorvarer og for å lage syntetisk vanillin. Et oleoresin
fra kanelbark er en ekstremt konsentrert, mørk brun og seig væske som
utvinnes ved løsemiddelekstraksjon og brukes til å smaksette kaker og
konfekt.
På grunn av sin
irriterende egenskap brukes kanelbarkolje minimalt i parfymeindustrien,
men den kan bidra til å gi en treaktig undertone til parfymer. Den kan
også brukes som en duftingrediens i såper, tannkrem og munnskyllemidler.
Også kanelbladolje blir anvendt som duftstoff og antiseptisk ingrediens
i såper.
Kanelbark og dens
olje benyttes i farmasøytisk industri som en ingrediens i produkter som
brukes mot astma, forkjølelse og hoste på grunn av urtens febersenkende
og slimløsende egenskaper. Det er også en ingrediens i medisiner for
behandling av dårlig ånde, diaré, tarmgass, fordøyelsesubehag, impotens,
tyfoidfeber, kvalme og oppkast.
Den kommersielle
populariteten til kanel ligger i dens evne til både å fremme og
undertrykke smak. Når kanel tilsettes mat som inneholder sukker, gir det
en synergistisk effekt som fremhever smaken av søtt. Alternativt kan
kanel hjelpe til å maskere uønskede smaker og dufter i mat og medisiner.
Kanelbarkolje har
antimikrobiell, antiviral, antibakteriell og sopphemmende virkning, i
tillegg til å være en kraftig antioksidant. Den har i lange tider blitt
benyttet i tradisjonell østlig og vestlig medisin ved anoreksi,
oppblåsthet, dårlig fordøyelse med kvalme, tarmgasskolikk og
krampetilstander i fordøyelseskanalen. Den har også blitt brukt utvortes
på kviser og for å lindre smertene etter insektstikk. I ayurvedisk og
unani medisin har kanelbarkolje blitt brukt som en enkeldroge til
behandling av rekke helseplager, som dårlig fordøyelse og metabolisme,
tarmbetennelser, mye tarmgass, magesår, oppkast, hemoroider,
ereksjonssvikt, munntørrhet, tørste, snue, bihulebetennelse, akutte
nervesmerter, blodforstyrrelser, skorpionbitt og tannverk. Kanelbladolje
har blitt brukt utvortes ved revmatisme og betennelser. Mot hodelus kan
man tilsette 20 dråper eterisk olje av kanel i det siste skyllevannet
etter at man har vasket håret, og dette kan også brukes forebyggende.
I 1990 ble
innvortes bruk av kanelbark i form av eterisk olje, te eller tinktur
godkjent av den tyske Commission E ved appetittløshet og
fordøyelsesbesvær som mild diaré, milde krampetilstander i
fordøyelseskanalen, oppblåsthet og mye tarmgass.
Kanel i
matlagingen
Kanelbarkens
aromatiske og litt søte smak gjør den til et anvendelig krydder som kan
brukes på ulike måter i kjøkkenet. Malt kanel anvendes til å krydre søte
kremer, til baking, i kaker (f.eks. i eplekake), småkaker og
forskjellige kanelbrød, og ikke minst blandet med sukker som dryss på
grøt. Den milde smaken til kanel gjør at krydderet går særlig godt
sammen med sjokolade, epler, bananer og pærer. Man kan bruke kanel i en
eplekake eller på bakte epler, på bananer stekt i smør og smaksatt med
rom, eller man kan la pærer ligge i rødvin krydret med kanel. I
Midtøsten og India brukes kanel også i mange kjøtt- og grønnsakretter.
Til kjøttretter med fett kjøtt kan kanel med fordel brukes sammen med
nellik og muskat, og anvendt med forsiktighet kan kanel gi en fin
virkning også i fiskeretter. Til tyngre retter av kjøtt og ris, er det
imidlertid lurt å bruke kassiakanel framfor ekte kanel.
Hel kanel kokes i
fruktsupper og marmelader, ved sylting av pærer og som et av krydderne i
hjemmelaget likør og gløgg. Kanel er trolig det mest brukte krydderet i
Tyrkia og Egypt. I Nord-Afrika og Midtøsten brukes krydderet i
kjøttretter, særlig til lam- og geitekjøtt. I Hellas er kanel ofte en av
ingrediensene i den velkjente retten moussaka, og er alltid til stede i
stifado, som er en oksekjøtt- og løkgryte. India er storforbruker av
kanel, der barken inngår i nesten enhver masala. Malt kanel er også en
av ingrediensene i ferdiglagde karriblandinger. I Kina og Sørøst-Asia
brukes nesten utelukkende kassiakanel. Kassia inngår i kinesisk five
spice powder som brukes til en rekke retter, spesielt med
svinekjøtt. I retter som skal kokes eller trekkes lenge, kan man med
fordel bruke hel kanelstang.
I Mexico brukes
kanel til å smaksette kaffe og sjokoladedrikker, mens kanel-te er
populært i Mellom- og Sør-Amerika. I Europa har man tidligere smaksatt
øl med kanel, og krydderet brukes også ved produksjon av ulike likører.
Den overveiende
delen av den malte kanelen som finnes i handelen i Europa er
kassiakanel. Men i spesialforretninger er det mulig å kjøpe ekte kanel,
som absolutt er å foretrekke fordi den har et større innhold av den fine
eteriske oljen som er karakteristiske for kanel, mens kassiakanel har en
kraftigere aroma, men ikke den fine fyldige smaken som ekte kanel har. I
matlagingen skilles det oftest ikke mellom ekte kanel og kassia, og som
krydder brukes de om hverandre. I noen kokebøker anbefales ekte kanel i
kaker og desserter og kassia i middagsretter, men de fleste vil kjenne
liten forskjell på de to kaneltypene, særlig når de er blandet med andre
smaker.
Litt om
kumarininnholdet i kanel
Mye forskning har
vært gjort på kanelens effekt på blodplatesammenklebing. Kanel bidrar
til å fortynne blodet og kan forhindre uønsket sammenklebing av
blodplater. Som et antikoagulerende middel er det så effektivt at
pasienter som tar blodfortynnende midler blir advart mot å innta kanel i
konsentrert form som supplement eller ekstrakter. Kassia har høyere
konsentrasjoner av de blodfortynnende kumarinene, noe som gjør det mer
fornuftig å bruke ekte kanel.
Kumariner er
naturlig forekommende stoffer som finnes i en rekke planter, inklusive
kanel, peppermynte, selleri, rødkløver, lavendel og gulrot. Å bruke
kumarin i form av kosttilskudd ble forbudt i USA av FDA i 1954, basert
på rapporter om leverforgiftning hos rotter (og mulig giftvirkning på
leveren hos mennesker). Den vanligste kaneltypen man finner i salg i
Vesten er kassiakanel, som inneholder mer kumarin enn ekte kanel. I de
dosene med kanel man normalt bruker i maten, er ikke innholdet av
kumarin noe å bry seg om, men hvis man tenker på å bruke store mengder
kanel i terapeutisk øyemed, bør man velge ekte kanel i stedet for
kassiakanel. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
I pulverisert
form og i kulinariske mengder er kanel verken giftig eller farlig.
Allergiske hud- og slimhinnereaksjoner ved kontakt med kanel
forekommer hyppig, så krydderet bør ikke anvendes av personer med
kjent allergi overfor stoffet kanelaldehyd, eller av personer som
lider av magesår. Det er ellers ingen kjente bivirkninger ved
anbefalt dosering som krydder.
De ulike
kanelsortene inneholder kumariner i større eller mindre grad, og
kassiakanel tilhører de med mest kumariner (se omtalen av kurmariner
i teksten ovenfor). Tidligere advarsler mot bruk av ekte kanel på
grunn av kumarininnholdet er grunnløse, da drogen enten ikke
inneholder kumariner eller kun spor av det, til forskjell fra
kassiakanel. Derfor medfører et normalt forbruk av ekte kanel ingen
fare.
Kanelolje
destillert fra bladene er et kraftig antimikrobiotisk middel, men
påført ufortynnet direkte på huden kan den gi rødhet og brenning.
Hvis kanelolje inntas gjennom munnen i mer enn anbefalt dose, kan
den gi kvalme, oppkast og muligens nyreskade. Kanelolje er generelt
en kraftig olje som bør brukes med varsomhet og bare i små mengder,
og den må ikke brukes av gravide. |
|
 |
Flere bilder av kanel |
|
KILDER |
Borchorst,
Georg: Urter og urtemedisin II. København, Klitrose 1996. |
Boxer,
Arabella: Krydder og urter. Oslo, Gyldendal Norsk Forlag
AS 2000. |
Chevallier, Andrew:
Legende
urter. Oslo, N. W. Damm & Søn 2001. |
|
Curtis, Susan: Aromaterapi. Oslo,
Hilt & Hansteen as / Bokklubben Energica 1998. |
Duke, James A.: Herbs
of the Bible. 2000 Years of Plant Medicine. Loveland, Interweave
Press 2000. |
Eriksen, Dahl, Neuendorf, Tind: Nyttoväxter från hela världen, J-Z.
Sävedale, Warne Förlag 2013. |
Forêt, Rosalee da la: Alchemy of Herbs. Transform Everyday Ingredients into
Foods & Remedies That Heal. London, Hay House, Inc. 2017. |
Forlaget Det
Beste: Våre medisinske planter.
Oslo, Det Beste A/S 1984. |
Garland,
Sarah: Hjemmets store bok om Helseplanter, Urter og Krydder.
Hjemmets bokforlag 1980. |
Hepburn,
Bernie: Aromaapoteket. Oslo, Hilt og Hansteen / Bokklubben
Energica 1994. |
Hlava,
B. & D. Lanska: Komma's Krydderurte leksikon.
København,
Komma A/S 1979. |
Høeg-Larsen,
Kirsten: Krydderurter og krydderier.
Haslev, Gyldendals Oktavbøker 1970. |
Juneby, Hans Bertil: Fytomedicin - en fickhandbok om medicinalväxter.
Gamleby, Artaromaförlaget 1999. |
Mabey,
Richard: Politikens bog om helbredende urter.
Politikens Forlag 1989. |
McIntyre,
Anne: Vanlige urter for vanlige plager.
Oslo, Gyldendal Norsk Forlag 1993. |
McIntyre,
Anne: Husråd for vanlige plager.
Oslo, Gyldendal Norsk Forlag 1994. |
McIntyre,
Anne: Kvinnens urtebok. Oslo, Grøndahl og Dreyers Forlag
AS 1995. |
Neuendorf, Magnus: Kryddor. Göteborg, Göteborgs botaniska trädgård
1991. |
Norman, Jill: Urter & krydder, matelskerens oppslagsverk. Oslo, N.
W. Damm & Søn AS 2003. |
Salvesen, Anna & Finn Andersen: Aromaterapi - eteriska oljor för
välbefinnande. Artaromaförlaget
AB Tredje utgåvan 2002. |
Shaw,
Non: Urtemedisin. En illustrert håndbok.
Köln, Könemann 2001. |
Wicklund,
Miriam: Kjerringråd i lange baner.
Oslo, Tiden Norsk Forlag A/S 1997. |
Wolder, Fritz: Urte-Apotekeren.
Hasselager, Forlaget Helikon 2019. |
|
|
 |
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 01.02.2021 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|