|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Koriander er en ettårig urt som kan bli opptil én
meter høy, men når de dyrkes i Norge blir plantene vanligvis bare 30-50 cm høye. Roten er en kjøttfull pælerot. Stengelen er tynn,
glatt, furet og nokså rikt forgreinet. De hvite eller rosa
blomstene, der de ytre kronbladene er lengre enn de indre, er samlet
i skjermer, og blomstringen skjer i juli og august. Fruktene er
nesten kulerunde. De er først grønne, men blir lysebrune når de er modne
og ligner på hvitpepperkorn. De mangler nesten helt de ribbene som er så
karakteristiske for frø hos mange andre arter i
skjermplantefamilien. Frøene faller av så snart de er modne. Bladene
er lysegrønne, de nederste langstilkede, skinnende og med brede
fliker, og ligner på bladene til bredbladet persille. De øvre
bladene (stengelbladene) er to- til tredobbelt finnete med svært
fine avsnitt, og de kan ligne litt på bladene til dill. Den grønne
planten og de umodne fruktene har en ubehagelig lukt, mens modne,
tørre frukter har en behagelig krydderduft og en søtlig, men skarp
smak. |
|
|
UTBREDELSE |
Koriander er en av de eldste kulinariske urtene og har
vært dyrket i minst 3000 år, bl.a. i India, Kina og Egypt.
Opprinnelsen til arten er noe usikker, men man tror at planten hadde
sin naturlige utbredelse i Sør-Europa og Vest-Asia. Gjennom dyrking
har koriander fått en svært vid utbredelse og regnes mange steder
for et ugras. I våre dager dyrkes det store mengder koriander i land
som India, Pakistan, Thailand, Marokko, Nigeria, Polen, Ungarn,
Romania, tidligere Jugoslavia og Sovjetunionen, Argentina og USA.
Romania og Marokko er store eksportland for koriander. I Norge blir
koriander dyrket i urtehager og er enkelte ganger funnet forvillet
på avfallsplasser og lignende steder.
|
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Coriandri fructus:
Korianderfrukt. Frøene samles når de er modne og brukes hele eller
oppmalt. Drogen har sterkt krydderaktig lukt, smaker søtlig skarpt
og brukes som smaksstoff i mat og medisiner. I medisinske produkter
brukes pulveriserte frø, flytende ekstrakter eller den eteriske
oljen som destilleres fra frøene. Farmasøytisk kalles oljen
Aetheroleum coriandri.
Basisbladene på korianderplanten
samles når de er unge og brukes friske som grønnsak og krydder. De
egner seg ikke for langvarig oppbevaring. Korianderblad bør tilsettes ved
slutten av matlagingen, da de ellers kan miste mye av aromaen.
Korianderblomster kan brukes friske i salater. I
Asia blir også den kjøttfulle roten av korianderplanten spist som en
grønnsak.
|
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Hovedvirkestoffet i korianderfrø er en blekt gul
eller fargeløs eteriske olje med korianderduft og en mild aromatisk
smak. Oljen finnes i en mengde på 0,4-1,7 % i frøene, og inneholder
hovedsakelig delta-linalool (= coriandrol), men også borneol,
geraniol, terpineol, cineol, cymen, dipenten, fellandren, pinen,
terpinen, terpinolen, limonen og decylaldehyd. Videre inneholder
korianderfrøene 13-21 % fet olje (som hovedsakelig består av petroselinsyre, oleinsyre og linolensyre), kumariner (umbelliferon,
scopoletin, psoralen og angelicin), garvestoff, flavonoider (quercetin,
3-O-metylkaempferol, rhamnetin, apigenin og homoeriodictyol),
ftalider (bl.a. neocnidilid), fenolsyrer (bl.a. kaffeinsyre og
klorogensyre), proteiner, pektin, sukkerstoffer og vitamin C. Den
ubehagelige lukten av koriander skyldes innholdet av
trans-tridec-2-enal. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Smak / Energi: Skarp /
Varm og tørr. |
De aromatiske frøene og den eteriske oljen som kan
destilleres fra dem er angitt å ha følgende egenskaper:
Fordøyelsesfremmende, appetittvekkende, magestyrkende, antiseptisk
på mage og tarm, fremmer produksjonen av fordøyelsesvæsker, demper
tarmgassproduksjonen, krampeløsende, kolesterolsenkende,
urindrivende, bakteriedrepende, soppdrepende, betennelseshemmende,
smertestillende, slimløsende, svettedrivende, blodrensende,
blodsukkersenkende, hjertestyrkende, nervestyrkende og
afrodisierende. Koriander har antioksidantvirkning, og bladene (cilantro)
tror man kan bidra til å fjerne tungmetaller som bly og kvikksølv
fra kroppen. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Koriander brukes innvortes ved fordøyelsesproblemer
som appetittløshet, magekatarr (gastritt), dårlig
bukspyttkjertelfunksjon (pankreasinsuffisiens), dårlig
næringsopptak, stor tarmgassproduksjon, oppblåsthet, raping, diaré,
dysenteri, kramper i tarmene og gallegangene, kolikk, kvalme,
spolorm, lus, lopper, verkende ledd, leddgikt, revmatisme, feber,
meslinger, migrene, diabetes, astma, allergier, sår hals,
blærekatarr, brennende smerter ved urinering, smertefulle
hemoroider, høyt kolesterol, menstruasjonskramper, uteblitt
menstruasjon, angst, søvnløshet, nevralgier, dårlig ånde (halitose)
hos mennesker som spiser hvitløk eller løk, og som røyker. Man mener
at inntak av bladene av koriander (cilantro) kan være til hjelp ved
kvikksølvforgiftning fra tannfyllinger og andre
tungmetallforgiftninger. Korianderfrø blir ofte kombinert med
avførende urter som sennes og rabarbrarot for å motvirke
tarmkramper.
Utvortes kan korianderfrø brukes som kompress eller
omslag for å behandle kramper, nevralgier, revmatisme og
leddsmerter. Pulver av korianderfrø kan hjelpe til å stanse
blødninger fra hemoroider. Saft fra bladene kan påføres utvortes for
å lindre utslett, klø og betennelser. Urtete av koriander kan brukes
som gurglevann mot trøske, som munnvann ved tannpine, og som
øyenvask ved konjunktivitt. Den eteriske olje kan brukes i
aromaterapi ved dårlig humør, tretthet, matthet, dårlig blodomløp,
dårlig matlyst, fordøyelsesbesvær, luftplager, nevralgier og
revmatiske smerter. Oljen anvendes ellers i såper, deodoranter og
tannkrem. |
|
|
|
|
KORIANDER |
Både det vitenskapelige
navnet Coriandrum og det norske koriander har sitt
utspring i det greske ordet koris, som betyr vegglus, og
viser til at den friske planten har en lukt som minner om dette dyret. I
Tyskland kalles planten bl.a. "Wanzendill", altså "vegglusdill". Det er
også blitt sagt at man kan fordrive vegglus ved å legge korianderfrø
under hodeputen. Det latinske artsnavnet sativum kommer av
satus, som betyr så, og viser til at dette er en plante som
blir sådd og dyrket. Bladene av koriander kalles gjerne for kinesisk
persille eller cilantro.
Historisk anvendelse
av koriander
Koriander har vært
brukt som krydder og medisin i uminnelige tider og det finnes kilder
som viser at planten kan ha vært dyrket i minst 3000 år. Koriander er
omtalt på leirtavler med sumerisk kileskrift (datert til 3000-1000 f.
Kr.), og frø er funnet i gravkamre fra det 21. egyptiske dynastiet
(1085-945 f.Kr.). Planten er omtalt i
Papyrus Ebers (fra ca. 1550 f.Kr.)
og ble tydeligvis mye brukt i Egypt. I Hellas ble koriander anvendt av
de hippokratiske legene omkring 400 f.Kr. og urten ble også beskrevet
av Theofrastos hundre år seinere. I det første århundret e.Kr. forteller
Plinius at planten ikke forekommer viltvoksende, men blir dyrket. Selv
om det i Det gamle testamentet står at "da Israels barn vendte tilbake
til sitt hjemland etter slaveriet i Egypt, spiste de manna i villmarken,
og mannaen var korianderfrø", så var nok manna noe annet enn disse
frøene. Men korianderfrø er fremdeles et av de tradisjonelle, bitre
krydderene som spises under den jødiske påskefesten når jødene minnes
flukten fra Egypt.
I det gamle Rom ble koriander brukt både som matkrydder og medisin, og
det var romerne som brakte koriander til Nord-Europa. Krydderet ble
bl.a. blandet med spisskummen (Cuminum
cyminum) og eddik, og gnidd inn i kjøtt som et
konserveringsmiddel. I middelalderen ble koriander av enkelte ansett som
et afrodisiakum og derfor brukt i kjærlighetsbrygg, mens andre betraktet
urten som et middel mot uanstendighet. Angivelsene av de medisinske
egenskapene til urten var også ofte motstridende. Noen anså koriander
for å være giftig, andre mente den kunne helbrede pest og epilepsi. I
norrøne legebøker fra 1300-tallet anses den som en utmerket legeplante
og anbefales mot innvollsorm, mye tarmgass, diaré, malaria og
urinveislidelser. Utvortes kunne den brukes til omslag på byller,
hevelser og utslett. Det ble sagt at "spiser en urten ofte, hjelper det
mot mange sykdommer". John Gerard (1545-1611/12) beskriver den som en
"forferdelig stinkende plante", men innrømmer at de tørkede frøene er
brukbare til atskillige formål.
De første amerikanske nybyggerne tok frøene med seg til Nord-Amerika
hvor planten ganske raskt spredte seg, og i dag dyrkes det koriander
mange steder der. Spanske oppdagelsesreisende brakte frøene til Mexico
og Peru, hvor koriander etter hvert ble en fast følgesvenn til
chilipepper. Også i Norge har koriander i lange tider vært brukt som
krydder, spesielt i kaker. I våre dager blir koriander av og til brukt
for å dempe vond smak på medisiner.
Bruk av koriander i
Kina og India
Koriander kom til Kina under Han-dynastiet (202 f.Kr.-9 e.Kr.) og
kineserne trodde en gang at urten kunne gjøre dem udødelige. I kinesisk
urtemedisin blir koriander spesifikt brukt for å styrke urinveiene, og
både frøene og bladene kan brukes som urtete ved urinveisinfeksjoner. I
Asia regnes den også for å være god ved appetittløshet, oppblåst mage,
mye tarmgass og generelt dårlig fordøyelse. I Kina er urten ellers brukt
under tidlige faser av vannkopper og meslinger (før utslettet bryter
ut), og ved hemoroider og rektal prolaps.
I indisk medisin blir koriander anvendt til å behandle neseblødning,
hoste, hemoroider, skrofulose, smertefull urinering, ødemer,
blæreplager, oppkast, amøbedysenteri og svimmelhet. Pulveriserte
korianderfrø blir strødd på sår for å hindre infeksjon. Korianderfrø
virker både vanndrivende og svettedrivende, og har i asiatiske land
derfor vært brukt som middel mot feber.
Koriander er en av basisingrediensene i indisk karri, sammen med
gurkemeie (Curcuma longa) og
spisskummen (Cuminum cyminum). Bladene, som kalles cilantro,
tilsettes varme, krydrete retter for å dempe den skarpe smaken som
indiske retter ofte har.
Medisinsk bruk av
korianderfrø
I våre dager brukes koriander mer som krydder enn som medisin, men
frøene virker generelt godt for fordøyelsen. De stimulerer appetitten,
hjelper på utskilling av magesaft og demper oppblåsthet. På samme måte
som karve (Carum carvi), løser
korianderfrø opp kramper i magen og gallegangene, og demper nervøse
spenninger. Derfor brukes preparater med korianderfrø mot mageknipe som
ofte oppstår når man bruker kraftigvirkende avføringsmidler som
sennes (Cassia senna) og rabarbrarot (Rheum
officinale), eller ved ubehag etter inntak av tungt fordøyelig mat
som brød, ost og kål. Man kan videre tygge på korianderfrø for å få
bedre ånde, spesielt etter at man har spist mye hvitløk (Allium sativum).
Et uttrekk av
korianderfrø kan inntas som et medisinsk stimulerende tonikum for
nervesystemet og fordøyelsen, men ved bruk av store mengder kan frøene
virke som et bedøvende og smertestillende middel. Korianderfrø har
videre en slimløsende og beroligende effekt, og den eteriske oljen i dem
har en bakteriedrepende, soppdrepende og betennelseshemmende virkning.
Derfor kan en te av frøene brukes til behandling av en rekke plager, som
allergier, høyfeber, astma, sår hals, nevralgier, angst, søvnløshet,
menstruasjonskramper, migrene, blærekatarr, brennende smerter ved
urinering, diabetes, meslinger og andre utslett. Vær oppmerksom på at
koriander inneholder kumariner, som generelt har blodfortynnende
egenskaper.
Anvendelse og dosering av koriander
Koriander brukes i form av urtete av frøene, flytende ekstrakter,
tinkturer eller eterisk olje. Uttrekk (urtete) lages ved å helle 1½ dl
kokende vann over to teskjeer knuste frø og la det trekke i 10-15
minutter før teen siles og drikkes. Denne teen kan drikkes flere ganger
daglig mellom måltidene. Av tinktur anvendes 10-20 dråper i drikke etter
maten.
Utvortes bruk av
koriander
Utvortes man knuste frø legges på som et grøtomslag for å lindre
kramper, nevralgier, verkende ledd og revmatisme. Pulver av korianderfrø
kan videre hjelpe til å stanse blødninger fra hemoroider. En grundig
filtrert urtete av korianderfrø kan brukes som øyenvask til behandling
av konjunktivitt. Urtete av koriander kan også brukes som gurglevann ved
trøske, eller som munnvann ved tannpine. Saft fra bladene kan påføres
utvortes for å lindre utslett, kløe og betennelser.
Korianderblad virker
avgiftende
Man har funnet ut at korianderblad kan hjelpe til å fjerne tungmetaller
fra kroppsvev. Det var en lege som heter Omura som nærmest ved en
tilfeldighet oppdaget at disse bladene kan framskynde utskillingen av
kvikksølv, bly og aluminium fra kroppen. Han hadde behandlet en rekke
pasienter for en øyebetennelse som kalles conjunctivitis granulosa,
en meget smittsom og langvarig katarr i øyets bindehinne og som
forårsakes av mikroorganismen Chlamydia trachomatis. Ved å følge
standardbehandlingen med antibiotika, fant dr. Omura at pasientens
symptomer ville forsvinne for en tid, men de kom tilbake i løpet av få
måneder. Han erfarte lignende problemer ved behandling av virusrelaterte
plager som herpes simplex type I og II, og Cytomegalovirus-infeksjoner.
Etter å ha studert
dette fenomenet nærmere, fant dr. Oumra at disse mikroorganismene syntes
å gjemme seg og blomstre opp i områder av kroppen hvor det var
konsentrasjoner av tungmetaller som kvikksølv, bly og aluminium. På en
eller annen måte syntes mikroorganismene å være i stand til å beskytte
seg selv mot antibiotika på disse stedene. Mens dr. Oumra utførte tester
med disse metallene, oppdaget han at kvikksølvnivåene i urinen økte
etter at man hadde spist en porsjon med vietnamesisk suppe, som
inneholder mye korianderblad (kulinarisk ofte kjent som kinesisk
persille eller cilantro). Videre forskning avslørte at ved å
spise korianderblad, økte sekresjonen gjennom urinen også av bly og
aluminium. Og når korianderblad ble brukt samtidig med antibiotika eller
naturlige virusbekjempende stoffer og/eller fettsyrer som EPA, kunne
infeksjonene fjernes for godt. Dr. Omura hadde derfor gjort en
oppsiktsvekkende oppdagelse, nemlig at han hadde funnet en ny teknikk
som i stor grad økte vår evne til å ta knekken på gjentatte infeksjoner
av virus og bakterier. Og kanskje ennå mer spennende er at han hadde
oppdaget en billig og lettvint måte å fjerne (eller chelatere) giftige
metaller i nervesystemet og kroppsvev, som dessuten er en metode som
alle kan bruke.
Chelateringsterapi der
man bruker kjemiske stoffer som EDTA har lenge vært anvendt for å fjerne
tungmetaller, men korinaderblad er det eneste naturlige middelet som har
vist denne evnen. Dette er godt nytt for personer som lider av plager
som skyldes forgiftning fra amalgamfyllinger, som inneholder omkring 50 %
kvikksølv. Ved et forsøk hvor tre amalgamfyllinger ble fjernet, ble det,
til tross for at man brukte alle kjente beskyttelsesmetoder under
fjerninga, etterpå funnet betydelige mengder kvikksølv i pasientens
lunger, nyrer, endokrine organer, lever og hjerte. Det var ikke noe
kvikksølv i disse vevene før amalgamfjerningen. Uten å bruke andre chelateringsstoffer, var korianderblad i stand til å fjerne dette
kvikksølvet i løpet av to til tre uker.
Korianderblad kan
spises rå i supper eller salater, i pesto, eller som garnityr på nesten
alle slags retter. I andre land finnes det ferdigprodukter hvor
korianderblad og krushøymol (Rumex crispus)
brukes sammen. Dette fordi også krushøymol har en god evne til å skille
ut kvikksølv fra bindevev. Denne kombinasjonen er et utmerket
blodrensende middel som virker ved å øke leverens og andre organers evne
til å rense både blodet og lymfesystemet. Det kliniske målet med en slik
behandling, er å omdanne kvikksølvet til en slik form at det kan fjernes
fra cellene og bli skilt ut fra hjernen, bindevevet, lymfesystemet,
leveren, fordøyelseskanalen og nyrene. Jeg kjenner ikke til at det
finnes noe slikt kombinasjonspreparat av korianderblad og krushøymol på
markedet i Norge. Det er synd, fordi krushøymol
er en svært effektiv utrensende urt, noe du kan lese mer om i
monografien om krushøymol.
Eterisk olje av
koriander
Den eteriske oljen (korianderolje), som utvinnes ved
vanndampdestillasjon av modne, tørkede og malte frø, er fargeløs eller
blekt gul, og har en frisk, aromatisk og søtlig-krydret lukt.
Innholdsstoffene i oljen varierer mye og er avhengig av bl.a.
voksestedet for plantene. Utbyttet ved destilleringen er ikke stort, for
man trenger mer enn åtte kilo frø for å få nok olje til en 10 ml flaske.
Når oljen er fortynnet og blir brukt i anbefalte doseringer, er den
verken giftig, irriterende eller sensibiliserende (ikke-allergen), men i
store doser sies den å kunne irritere nyrene og virke bedøvende.
Korianderolje blir framstilt bl.a. i Marokko, Frankrike, Romania.
Russland, USA og India.
Hovedanvendelsesområdet for korianderolje er ved plager knyttet til
fordøyelsessystemet, og derfor er koriander ofte en ingrediens i mange
aperitiffer og likører, som f.eks. Benedictine og Chartreuse. Den kan
være en viktig olje ved behandlingen av anoreksi, da den skjerper
appetitten, virker forbedrende på en dårlig fordøyelse og styrker nervesystemet.
Andre fordøyelsesplager som korianderolje kan hjelpe på, er blant annet
kolikk som skyldes gassdannelse, oppblåsthet, kvalme, kramper, hikke,
diaré, eller generelt dårlig fordøyelse. Oljen er et utmerket
styrkemiddel som bidrar til bedre næringsopptak. For å lindre
fordøyelsesbesvær, blandes koriander i en baseolje med andre egnede
eteriske oljer, og masseres inn på magen.
Oljen virker både avslappende og mildt styrkende på nervesystemet.
Derfor kan den anvendes ved kraftløshet, søvnproblemer, stress, angst og
psykisk utmattelse. Den har en stimulerende duft som skjerper
intellektet og bedrer dårlig hukommelse, og kan dessuten lindre migrene,
særlig hvis denne er knyttet til fordøyelsesproblemer. For å styrke
immunforsvaret, spesielt mot influensa, kan man blande 2 dråper
korianderolje og 3 dråper sitronolje i badevannet, i tillegg til at man bruker
de samme oljene i den samme mengden i 10 ml baseolje som man masserer
brystet med.
Koriander sies å være
en afrodisierende olje som kan stimulere de seksuelle lystene, og er
spesielt egnet når kjønnsdriften er lav på grunn av tretthet og
svekkelse. Særlig i Kina, India og arabiske land har duften helt siden
oldtiden blitt betraktet som et afrodisiakum. Ha den i en massasje-
eller badeolje sammen med andre afrodisierende oljer, eller bruk den som
romduft. Til slikt bruk kan korianderoljen gjerne blandes med
ylang-ylang, lime og jasmin. I andre sammenhenger går korianderolje godt
sammen med bergamott, muskatsalvie, virak, sjasmin, sandeltre og andre
krydderoljer.
På samme måte som
knuste korianderfrukter, kan den eteriske oljen av koriander brukes i
linimenter på smertefulle revmatiske ledd og muskler. Når den brukes i
aromaterapien, virker oljen smertestillende og varmende, noe som gjør
den nyttig i blandinger mot leddbetennelser (artritt), muskelstivhet,
forstuvinger, forstrekninger og nevralgi. Oljen kan også være til hjelp
ved hudormer og fet hud. For å gi varme til musklene, kan man blande
3 dråper koriander, 3 dråper svartpepper og 4 dråper ingefær i 20 ml
baseolje, og massere de aktuelle områdene to ganger daglig.
Korianderoljen er også
en effektiv deodorant, da den både skjuler ubehagelig lukt og hindrer
oppblomstring av bakterier som forårsaker kroppslukt. Bland derfor
gjerne korianderolje i hudvann og blomstervann, og bruk det som
deodorant, cologne og kroppsvann. Korianderolje brukes en del som
duftstoff i rengjøringsmidler, kremer og annen kosmetikk. Som parfyme
anvendes oljen mest i etterbarberingsvann, parfymerte såper, eau de
cologne og til å smaksette tobakk.
Psykisk kan den
eteriske oljen av koriander være til hjelp hvis du til tross for en
selvsikker, uavhengig og til og med arrogant utadvendt holdning, under
overflaten er et ganske krevende og klamrende menneske som egentlig ikke
liker deg selv. Dette skillet mellom det du føler og det du viser
verden, kan føre til depresjon, spiseforstyrrelser og fortvilelse. Ved å
bruke koriander, gir det både velvære og en indre styrke, noe som kan
være til hjelp når du forsøker å finne ut hvem du egentlig er og når du
begynner å vise frem den sårbare siden av deg.
Bruk av koriander
som krydder og mat
De modne korianderfrøene er sterkt aromatiske, velduftende og har en
litt bitter skarphet. Korianderfrø er et vanlig krydder som brukes i en
lang rekke retter, særlig i latinamerikansk, indisk, etiopisk, arabisk,
thailandsk og andre asiatiske lands kjøkken. De blir ofte ristet for å
gi sterkere smak. Frøene kan brukes til å krydre søt og lett krydret mat,
stuinger, pickles og marinader. Koriander er en av hovedbestanddelene i
karri og kan derfor tilsettes i alle retter som skal ha karrismak. Kjøp
frøene hele og knus dem rett før du skal bruke dem i maten, for da gir
de mest aroma. De er lette å knuse i en morter, men de kan også males i
en pepperkvern. I husholdningen kan koriander i mange tilfeller erstatte
pepper. Koriandersmaken vil mange kjenne igjen fra servelatpølse og
"svenske köttbullar". Prøv å gni svinekam eller koteletter inn med koriander
før steking, eller bruk krydderet i bakverk og epledesserter. Og ikke
minst gjør koriander kulinarisk nytte ved baking av pepperkaker.
Selv om det i Vesten er frøene som helst brukes i matlagingen, kan
grønne, friske blad anvendes som grønt dryss i stedet for persille, som
pynt på smørbrød og til eggretter. Friske blad av koriander er kanskje den mest
brukte av alle smaksgivende urter i verden. Bladene bør imidlertid helst
ikke spises i store mengder, da de inneholder oksalsyre og kalsium som
kan bidra til at det dannes nyresteiner. Når de spises alene, er det
mange som ikke liker korinaderbladene, da de har en sterk, nærmest
avskyelig lukt og smak. Men kombinert med for eksempel chili gir de en
kjølig, gjennomtrengende og god bakgrunn for andre krydderier. Ha noen
korianderblad sammen med persille i tzatziki, og korianderpesto smaker
godt som saus på pizza. De friske bladene kan også brukes i karriretter.
En kjent og delikat indisk chutney blir laget ved å støte store mengder
korianderblad med chilipepper, hvitløk, sennepsolje og salt. I
Thailand blir røttene knust sammen med hvitløk og brukt som krydder, og
der blir røttene av planten også kokt og spist som grønnsak. Blomstene
til korianderplanten kan også spises. De er flotte i mange retter, fra
thai-mat og salater til supper og dipper.
Dyrking av koriander
Koriander er lett å dyrke og sås på friland i mai.
Den kan dyrkes i vanlig, nokså kalkrik hagejord på et solrikt og
varmt voksested. Urten misliker kalde og fuktige forhold, og frøene
får liten aroma på slike steder. Spiringen tar 2-3 uker og ved tynn
såing er det ikke nødvendig å tynne. Jorda bør være mest mulig
ugrasfri, da koriander har vanskelig for å greie seg i konkurranse
med andre planter. Koriander er imidlertid en fin plante å bruke til samplanting med grønnsaker, da den kan hjelpe til å holde
skadeinsekter borte. Den skal visstnok også trives godt sammen med
anis, dill og kjørvel, men dårlig sammen med fennikel. Koriander
blir ranglete av vekst og plantene bør derfor bindes opp når frøene
er i ferd med å utvikle seg. På samme måte som andre ettårige
skjermplanter som dill og kjørvel, liker ikke koriander å bli
flyttet.
Plukk friske blad når som helst om sommeren, de
egner seg ikke for tørking. Da de modne frøene lett faller av, bør
hele planten skjæres ved begynnende modning, buntes og henges opp
for seinere å treskes. Frøene beholder sin gode smak i mange år.
Koriander som dyrkes i middelhavsområdet har kraftigere aroma enn de
fruktene vi kan drive fram her i Norden. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Det finnes ingen rapporter om bivirkninger ved normal
bruk av koriander som krydder. Inntak av store doser av frøene,
eller utstrakt bruk av den eteriske oljen i aromaterapi, kan føre
til døsighet og en bedøvende virkning. Den rene eteriske oljen må
ikke brukes under graviditet og bare i svært små mengder innvortes. Det finnes noen sjeldne rapporter om
allergiske reaksjoner på koriander, men faren for slike reaksjoner
er liten. |
|
|
Flere bilder av
koriander |
|
KILDER |
Atkins, Rosie, et al.:
Herbs. The Essential Guide for a Modern World. London, Rodale
International Ltd. 2006. |
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of
Herbs & Their Uses. London, Dorling Kindersley 2002. |
Bremness,
Lesley: Den store urteboken. Oslo, Gyldendal Norsk Forlag A/S 1990. |
Bruun,
Erik & Budde Christensen: Klassiske legeplanter.
Oslo, Aschehoug 1998. |
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter.
Oslo, N. W. Damm & Søn 2003. |
Curtis, Susan: Aromaterapi. Oslo,
Hilt & Hansteen as / Bokklubben Energica 1998. |
Duke, James A.: Herbs
of the Bible. 2000 Years of Plant Medicine. Loveland, Interweave
Press 2000. |
Forlaget Det
Beste: Våre medisinske planter.
Oslo, Det Beste A/S 1984. |
Garland,
Sarah: Hjemmets store bok om Helseplanter, Urter og Krydder.
Hjemmets bokforlag 1980. |
Green,
Sven: Kryddervekster. Historie og folketro. Dyrking og bruk.
Oslo, Landbruksforlaget 1976. |
Gruenwald, Joerg et al.:
PDR for Herbal Medicines. Fourth Edition. Montvale, New Jersey,
Thomson Healthcare Inc. 2007. |
Harding, Jennie:
Aromaterapi. Oslo, Spektrum Forlag 2005. |
Hepburn,
Bernie: Aromaapoteket. Oslo, Hilt og Hansteen / Bokklubben
Energica 1994. |
Høeg-Larsen,
Kirsten: Krydderurter og krydderier.
Haslev, Gyldendals Oktavbøker 1970. |
Juneby, Hans Bertil: Fytomedicin - en fickhandbok om medicinalväxter.
Gamleby, Artaromaförlaget 1999. |
Ljungqvist, Kerstin:
Nyttans växter. Dals Rostock, Calluna Förlag 2006. |
Mars, Brigitte: The Desktop
Guide to Herbal Medicine. Laguna Beach. Basic Health Publications, Inc.
2007. |
McIntyre,
Anne: Kvinnens urtebok. Oslo, Grøndahl og Dreyers Forlag
AS 1995. |
McVicar,
Jekka: Urter for kropp og sjel. Oslo, Hilt og Hansteen 1996. |
McVicar,
Jekka: Til å spise opp. Blomster og planter i mat og drikke.
Oslo, Hilt & Hansteen 1998. |
McVicar, Jekka: Damms store bok om urter.
Oslo, N. W. Damm & Søn AS 2003. |
Nielsen, Harald: Läkeväxter
förr och nu. Bokförlaget Forum AB 1978. |
Olesen,
Anemette: Østens urter i danske haver og køkkener.
Højbjerg, Forlaget Hovedland 1999. |
Olesen, Anemette:
Krydderurter i hagen. Oslo, J. W. Cappelens Forlag AS 2006. |
Rose, Jeanne: 375 Essential Oils and Hydrosols. Berkeley, Frog,
Ltd. North Atlantic Books 1999. |
Salvesen, Anna: Aromaterapi
- eteriska oljor för välbefinnande, Del 2. Artaromaförlaget AB 2002. |
Sellar, Wanda: The
Directory of Essential Oils. London, Vermilion 2005. |
Stuart, Malcolm: The
Encyclopedia of Herbs and Herbalism. London,
Orbis Publishing 1979. |
Tierra, Michael: Planetary
Herbology. Twin Lakes, Lotus
Press 1988. |
Volák, Jan & Jiri Stodola: The Illustrated Book of Herbs.
London,
Caxton
Editions 1998. |
Whitton, Shirley: Eteriska oljor & essenser. En praktisk guide
till aromaterapi och naturlig hälsa. Köln, Könemann 1999. |
Williamson, Elisabeth M.: Potter's Herbal Cyclopaedia.
Essex, Saffron Walden 2003. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 03.03.2023 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|