|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Flatkjuke er en
trehard, konsoll- eller vifteformet kjuke som sitter direkte på
treet uten stengel. Artsnavnet applanatum betyr flat og viser
til den flate formen. Soppen blir fra 6 til 90 cm i diameter (sopper
over 50 cm er uvanlige) og 1-8 cm tykk. Fruktlegemene kan sitte
enkeltvis, eller mer vanlig i grupper, noen ganger overlappende. Den
danner gjerne fruktlegemer ved roten av treet og kan fremstå som en
rosett ved bakken. Oversiden av soppen har en hard, 0,5 mm tykk
skorpe som er glatt eller ujevn og konsentrisk furet. Sopphuden er
blekt gråbrun til brun, med en kant som vanligvis er lysere. Når
soppen aktivt slipper sporene, kan oversiden bli temmelig rustbrun
fra milliarder av sporer som fester seg på overflaten. Porelaget på
undersiden er hvitt (til blekt rosa-brun om vinteren) og farges
brunt ved berøring. Den innvendige delen av soppen er brun med
tydelig lagdelt porelag med opptil 10 mm tykke, brune lag. Det
aktive porelaget er lysere brunt, mens eldre deler ofte er marmorert
eller fylt med hvitt mycel. De individuelle porene er brune med
hvite munninger, runde og det er 4-6 porer per mm. Sporene er 6-8 x
4,5 µm store, rustbrune, har dobbel vegg og spirepore. Sporene
faller ut fra porene på undersiden av kjuken, men mange sporer kan
"flyte oppover" og lande på toppen av soppen og legge seg som et
brunt pulver på soppoverflaten.
I motsetning til
den mer kjente slektningen reishi (Ganoderma
lucidum), som produserer fruktlegemer som brytes ned i løpet av
et år, er flatkjuke en hard sopp som utvider seg med et nytt lag med
sporeproduserende porer hvert år, og man kan derfor telle antall
sporebærende lag for å finne ut hvor mange år fruktlegemet er.
Flatkjuke vokser
på stokker og greiner av levende eller døde trær. Noe som er typisk
for flatkjuke er at soppen bare finnes på døde, døende eller
alvorlig stressede trær. Hvis den finnes på et levende tre, er det
et sikkert tegn på at treet snart kommer til å dø. Soppen dreper
ikke treet, men slår seg ned på det når treet likevel er i ferd med
å dø.
Flatkjuke er
treaktig og ikke spiselig, men brukes medisinsk. En art som kan
ligne på flatkjuke er rødrandkjuke (Fomitopsis
pinicola), men denne arten er generelt tykkere og har et mer
eller mindre markert rødt bånd langs den ytre kanten, poreoverflaten
er kremfarget til blekt gul og fruktkjøttet er kremfarget. Hos
flatkjuke har de indre delene en distinkt brun farge. |
|
|
UTBREDELSE |
Sopparten
flatkjuke finnes over hele verden, men forekommer i forskjellige
former. Soppen vokser på ulike vertstrær, både løvtrær og bartrær,
og er totalt sett en av de vanligste soppene i verden. I Norge er
flatkjuke ganske vanlig i sørlige strøk av landet, og er funnet nord
til Nord-Trøndelag, men hos oss finnes arten sjelden på bartrær. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Hele soppen brukes
medisinsk. Man bør samle fruktlegemene før de angripes av insekter
og muggsopper, og de bør studeres nøye for å fastslå at de er friske
og ikke misfarget. Porelaget skal være snøhvitt og man skal kunne
tegne på det. Hvis porelaget er mørkt, er soppen trolig for gammel
og har dårlig kvalitet. Soppen bør skjæres opp i skiver eller males
opp før den tørker, for ellers blir den hard som tre og kan da være
vanskelig å dele. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
På samme måte som
reishi (Ganoderma lucidum),
inneholder denne arten ulike steroide forbindelser, som ergosterol
og dets peroksid, ergosta-7,22-dien-3β-ol, beta-D-glukan,
sungisterol, alnusenon, fridelin, fungisterol, alnusenin og andre.
Videre forekommer mer enn 100 forskjellige terpener (bl.a.
ganodermasyre og applanoksidsyre), ganodermadiol og andre potensielt
antibiotiske stoffer. Dessuten finnes mineraler, bl.a. betydelige
mengder organisk germanium som er et viktig mineral med en rekke
gunstige effekter på helsen. Den farmakologiske virkningen som er
knyttet flere av disse stoffene er særlig leverbeskyttelse,
antihistamin, ACE hemming og hypolipidemisk aktivitet. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Smak / Energi: Bitter /
Tørr og kjølig. |
Flatkjuke er
immunmodulerende, antitumor (svulsthemmende),
antiviral, antibakteriell, antidiabetisk, betennelseshemmende,
smertedempende, blodstillende, urindrivende, avførende,
fordøyelsesfremmende og demper slimproduksjonen. Røyken av glødende
sopp virker insektavskrekkende. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Svekket
immunforsvar, kreft, bakterieinfeksjoner, betennelser, influensa,
HIV-1, HIV-2 (herpes), flåttbåren encefalitt-virus,
innvollsparasitter, urinsyregikt og Hashimotos sykdom.
I kinesisk
urtemedisin er soppen brukt bl.a. ved stor slimproduksjon, dårlig
fordøyelse, blødninger, smerter, revmatisk tuberkulose, kreft (inkl.
spiserørskreft), skrumplever og kronisk aktiv hepatitt. |
|
|
|
|
FLATKJUKE |
Flatkjuke er en
flerårig sopp som vokser på stubber eller levende stammer av løvtrær,
sjelden på bartrær, og danner hvitråte i kjerneveden på trærne som den
angriper. Siden soppen bare lever av den døde kjerneveden, kan treet
fortsette å leve med soppen sittende på i årtier, særlig på stammer av
store trær som eik og lønn.
Soppen har
en enorm sporeproduksjon
Det er anslått at
et stort eksemplar av flatkjuke kan frigjøre 30 milliarder sporer daglig
i seks måneder av året, eller mer enn fem billioner sporer fra et enkelt
fruktlegeme. Dette utgjør 21 million sporer i minuttet, og selv med 50
porer per cm på undersiden av soppen, er dette en voldsom
sporeproduksjon. På en stille og fuktig sommerdag kan man faktisk
fotografere skyen av sporer som frigjøres fra soppen.
Tradisjonell
bruk av flatkjuke i kinesisk medisin
I tradisjonell
kinesisk medisin brukes flatkjuke for å dempe slimproduksjon, gi bedre
fordøyelse, stanse blødninger, lindre smerter og fjerne hete. Soppen
anses i Kina som spesifikk for revmatisk tuberkulose og spiserørskreft.
Flatkjuke er vist å ha antibiotiske egenskaper mot en rekke bakterier,
og i Kina blir soppen også ansett som brukbar ved skrumplever og kronisk
aktiv hepatitt. Anbefalt dosering i kinesisk medisin er å innta 30 g av
soppen daglig i form av te eller vannbasert ekstrakt.
Bruk av
flatkjuke som medisin
Flatkjuke brukes
primært i soppremedier som har til hensikt å fremme immunresponsen og
som støttebehandling ved kreft. Glukane polysakkarider fra fruktlegemene
og mycelet er vist å være aktive immunstimulatorer, og ifølge
Christopher Hobbs er flatkjuke en viktig ingrediens i mange
soppekstrakter som lages i Taiwan, og som blir solgt som immunregulator
og til hjelp ved betennelser. En antikreft-virkning av soppen er vist
både i laboratorieforsøk og i kliniske studier, en effekt som henger
sammen med at soppen gjennom ulike mekanismer fremmer apoptose
(programmert celledød).
Beta-glukanene i
flatkjuke er vannløselige og går uforandret gjennom fordøyelsen og rett
til reseptorene på immuncellene i tarmen. Ekstrakt av fruktlegemene til
flatkjuke er vist å ha betydelig effekt på en rekke bakterier. I en
studie publisert i 1999 fant man at flatkjuke hadde antibakterielle
egenskaper mot Bacillus cereus, Corynebacterium diphtheriae,
E. coli, Pseudomonas aeruginosa og Streptococcus
pyogenes. Generelt var gram-positive bakterier mer sensitive for
soppen enn gram-negative. I tillegg har flatkjuke vist aktivitet mot en
rekke virus, inklusive influensa, HIV-1, HIV-2 (herpes). Intravenøse
doser av nukleinsyrer isolert fra flatkjuke ga beskyttelse mot
flåttbåren encefalitt-virus hos mus. Man tror at det er triterpenoider
og polysakkarider i Ganoderma-arter som er de viktigste
antivirale stoffene, mens polysakkaridene er de mest antibakterielle. I
klinisk praksis er det observert gunstig effekt av en dobbelekstrakt av
flatkjuke ved Hashimotos sykdom, en autoimmun skjoldkjerteltilstand.
Man kan lage en sopp-te som smaker bittert ved å koke flatkjuke i vann på samme måte som
man kan gjøre med knuskkjuke (Fomes
fomentarius). Den urindrivende og kraftig antimikrobielle teen viser
potensiale som et kraftig avføringsmiddel ved innvollsparasitter og som
behandling av bakterieinfeksjoner. Et avkok av flatkjuke brukt som
fotbad er vist å nesten umiddelbart lindre en tilstand med urinsyregikt.
Innsamling,
tilberedning og bruk av flatkjuke
Flatkjuke bør bare
samles om sommeren og høsten når den er i aktiv vekst. Selv om soppen
overvintrer, er det ingen aktiv vekst om vinteren, og soppen framstår da
som død med en tørr, oppsprukket poreoverflate og ikke noe tegn til
aktivt mycel. Soppene har derfor betydelig mindre medisinsk verdi på den
tiden av året.
Soppen kan brukes
frisk eller tørkes for seinere bruk. Tørket sopp som er skåret i skiver
kan males og inntas i form av kapsler eller pulver. Knuste eller
oppmalte skiver av soppen kan kokes i vann for å lage et bittert avkok.
Graden av bitterhet er en indikasjon på mengden triterpener som er
ekstrahert, og økt bitterhet indikerer en mer kraftfull te. Et slikt
avkok har vært brukt som et kraftig avføringsmiddel og antibiotikum, og
i tillegg som et immunstimulerende styrkemiddel. Å lage en dobbel
ekstrakt av flatkjuke er en god metode for å få et produkt med høy
konsentrasjon av både terpener og polysakkarider. En dobbel ekstrakt
produseres ved at man først lager en tinktur (sprituttrekk) hvor man
bruker en sprit med styrke på 60 % eller mer og lar soppen få stå og
trekke i 3-4 uker. Når tinkturen er silt fra, lager man et sterkt avkok
av soppen, som etter at det er avkjølt blandes med tinkturen i forholdet
1:1. For å ha lang holdbarhet, bør en slikt dobbel ekstrakt ha en
alkoholkonsentrasjon på minst 25 %.
Selv om soppen er
hard, kan man høste den og kutte den opp i biter med en øks eller sag,
koke den og bruke den som immunmodulerende te. Teen smaker bittert, og
den kan oppbevares i kjøleskap slik at man kan drikke av den daglig
gjennom forkjølelses- og influensasesongen.
Annen bruk
av flatkjuke
Tørre fruktlegemer
av flatkjuke ble av urbefolkningen i Alaska og på vestkysten av
Nord-Amerika brent for å frambringe røyk som virker insektavskrekkende.
Den hvite undersiden på store friske eksemplarer av flatkjuke kan brukes
til å tegne på og lage små kunstverk. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Det er ikke
kjent at bruk av flatkjuke har gitt noen form for giftvirkning.
Triterpenene i soppen kan gjøre at vannekstrakter av flatkjuke
smaker temmelig bittert og kan gi ubehag i fordøyelsessystemet hvis
man inntar store mengder av soppen i form av te. |
|
|
Flere bilder av
flatkjuke |
|
KILDER |
Hobbs, Christopher: Medicinal Mushrooms. An Exploration of Tradition,
Healing & Culture. Summertown, Botanica Press 1986. |
Hobbs,
Christopher: Medicinal Mushrooms. The Essential Guide. Boost Immunity,
Improve Memory, Fight Cancer, Stop Infection, and Expand Your Consciousness.
North Adams, MA, Storey Publiching 2020. |
Lange, Morten:
Soppflora. Oslo. NKS-Forlaget 1973. |
Marley, Greg A.: Mushrooms
for Health. Medicinal Secrets of Northeastern Fungi. E. Pretoria, Down
East 2009. |
Nylén, Bo: Sopp
i Norden og Europa. Landbruksforlaget 2001. |
Rogers, Robert: The Fungal
Pharmacy. The Complete Guide to Medicinal Mushrooms ang Lichens of North America.
Berkeley, California, North Atlantic Books 2011. |
Rogers,
Robert Dale: Medicinal Mushrooms: The Human Clinical Trials.
Prairie Deva Press 2020. |
Ryvarden, Leif:
Flora over kjuker. Oslo. Universitetsforlaget 1968. |
Smith, Rowan and Sullivan: Medicinal Mushrooms: Their therapeutic
properities and current medical usage with special emphasis on cancer treatments. University of Strathclyde 2002. |
Stamets, Paul: Mycelium
Running. How Mushrooms Can Help Save the World. Berkeley, Ten Speed
Press 2005. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 06.10.2024 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|