|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Moskuskattost er en
flerårig urt med opprette stengler, dypt flikete blad og store rosa
eller hvite blomster. Stengelen kan bli en drøy halvmeter høy og har
lange, utstående, enkle hår (planten er mer langhåret enn
apotekerkattost). Stengelbladene er dypt flikete, mens de nedre
bladene er nyreformede og 5-7-flikete. Blomstene har fem 16-35 mm
lange kronblad og tallrike pollenbærere som sitter som en tett dusk
inne i blomsten. De ytre begerflikene er nesten linjeformede.
Moskuskattost blomstrer fra juli til september, og blomstene har
både pollen og nektar som biene liker. Frukten er flat og rund og
inneholder 15-20 frø med lange, hvite hår. |
|
|
UTBREDELSE |
Kommer fra Mellom- og
Sør-Europa (middelhavslandene) og Nordvest-Afrika, og er innført og
naturalisert i Nord-Europa, deler av Nord-Amerika og i noen andre
land. Kattost har vært dyrket både som pryd- og nyttevekst i Norge
siden middelalderen, og siden planten sprer seg lett med frø, har
den naturalisert seg i deler av Sør-Norge. Den forekommer først og
fremst i lavlandet på Østlandet, men også langs kysten nordover til
Trøndelag. De mest typiske vokseplassene er vegkanter, åkerkanter,
beitemark, industritomter, grustak, hager og annen kulturpåvirket
mark. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Av moskuskattost bruker
man bladene og blomstene, både som mat og medisin. Blomstene plukkes
etter hvert som de springer ut fra juni og utover, mens de unge
bladene kan plukkes gjennom sesongen. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Blad og blomsterknopper inneholder
trolig tilsvarende stoffer som finnes i
apotekerkattost (Malva sylvestris): Slimholdige
polysakkarider, flavonoider (i blomstene), små mengder garvestoffer, eterisk olje, vitamin C og andre stoffer. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Smak / Energi: Søt og
bitter / Kjølig og fuktig. |
Moskuskattost er en slimholdig urt med følgende medisinske
egenskaper: Mykgjørende, svakt astringerende, bakteriedrepende,
slimløsende, hostestillende, betennelsesdempende i luftveiene og
mage-tarmkanalen, avførende, beroligende og urindrivende. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Halsinfeksjoner, hoste, heshet, slim i lungene, sår eller
betennelser i slimhinnene i munnhulen, betennelser i
mage-tarmsystemet og urinveiene, og forstoppelse. Utvortes kan urten
brukes på sår, byller, insektstikk,
eksem og kviser. |
|
|
|
MOSKUSKATTOST |
Det vitenskapelige navnet
Malva moschata er sammensatt av slektsnavnet Malva, som
kommer av gresk malache og betyr "å gjøre myk" (viser til
plantens innhold av mykgjørende slimstoffer), og moschata som
betyr "lukter som moskus" (og viser til at bladene har en svakt
moskuslignende duft, særlig når man gnir på dem). Det norske navnet
kattost har vi fått fra det tyske Katzenkäse, og kommer av at
artene i Malva-slekta har en spaltefrukt som deler seg opp i
delfrukter omtrent som man deler en stor flat ost.
Medisinsk bruk av
moskuskattost
Moskuskattost har samme
medisinske anvendelsesområde som apotekerkattost
(Malva sylvestris) og legestokkrose (Althaea
officinalis), men anses å ha en svakere virkning enn disse og brukes
derfor lite i våre dagers urtemedisin.
Kattost-arter hadde ry som
medisinplanter allerede i oldtiden, og det er nok forklaringen på at
flere arter ble innført og dyrket i klostre og apotekhager, også i
Norden. På samme måte som andre kattost-arter, inneholder moskuskattost
mye slimstoffer. Det gjør at urten kan ha en beskyttende virkning på
både hud og slimhinner, og den kan være et velegnet middel mot sår hals
og andre luftveisplager, samt ved forstoppelse hos barn. For ikke å
ødelegge slimstoffene i urten, anbefales det å lage et kaldtvannsuttrekk
av blomstene og bladene, og dette kan inntas som et mildt
avføringsmiddel og ved betennelser i mage-tarmkanalen og urinveiene. For
å lindre en halsbetennelse og dempe hoste, kan et slikt uttrekk gjerne
brukes som gurglevann. Uttrekk av planten ble også lagt i omslag på
byller, insektstikk, eksem og kviser. I tidligere tider ble både blad og
røtter av moskuskattost anvendt i salver og hostesirup.
Moskuskattost kan spises
Både bladene, blomstene og
frøene til moskuskattost er spiselige. Blomstene kan benyttes som
garnityr, eller som fargeinnslag i salatbollen. Blad og unge skudd har
en mild og behagelig smak, og kan spises rå eller kokes som en grønnsak.
Bladene inneholder en del slimstoffer, noe som gjør at de er fine å
bruke som fortykningsmiddel i for eksempel supper og sauser. Mens
fruktene fremdeles er grønne, har de en god nøtteaktig smak. Da kan man
bruke hele ringen som garnityr, eller løsne smånøttene fra ringen og
drysse dem over retten. Når frøene har blitt brune, er de mindre
aktuelle å bruke i salater, men de kan tørkes, males og brukes som
fortykningsmiddel eller i brød. Frøene er imidlertid temmelig små og
plundrete å høste, så det skal godt gjøres å samle så mye av dem at de
får ernæringsmessig verdi.
Dyrking av moskuskattost
Moskuskattost er en hardfør
plante som er enkel å dyrke. Den trives i vanlig hagejord, men
foretrekker en relativt veldrenert og middels næringsrik jord på en
solrik vokseplass. Når moskuskattost dyrkes i nitrogenrik jord, har den
en tendens til å få mye nitrat i bladene, noe som er uheldig hvis de
skal brukes som mat. Dyrker man moskuskattost for å bruke bladene i
salater, kan man skjære tilbake planten om sommeren, for da vil den
produsere nye friske blad utover høsten. Når bladene knuses, kan man
kjenne en moskuslignende duft. Arten er svært variabel, særlig med tanke
på hvor flikete bladene er, og den finnes både med rosa og hvite
blomster. Plantene er relativt kortlivede, men de kan så seg selv, og da
gjerne spre seg fra den plassen hvor den var plantet. Moskuskattost
egner seg godt i en eng med sommerblomster. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Moskuskattost er
ikke giftig, og
ingen kontraindikasjoner, bivirkninger eller interaksjoner med
medisiner er angitt. Ellers gjelder de samme advarslene som er gitt
for apotekerkattost (Malva sylvestris). |
|
|
Flere bilder av
moskuskattost |
|
KILDER |
Barker, Julian: The Medicinal Flora of Britain & Northwestern Europe.
Kent, Winter Press 2001. |
Bergh, Tonje: Vakkert og spiselig i krukker og potter.
Oslo, J.M. Stenersens Forlag AS 2014. |
Bremness, Lesley: Urter.
Oslo,
N.W. Damm & Søn / Teknologisk Forlag 1995. |
Breverton, Terry: Brevertons Complete Herbal. A book of remarkable plants and
their uses. London, Quercus Publishing Plc 2011. |
Forlaget Det Beste:
Ville planter i Norge. Annen utgave. Oslo, Forlaget Det Beste A/S
1993. |
Grey-Wilson,
Christopher og Marjorie Blamey: Teknologisk Forlags Store Illustrerte Flora
for Norge og Nord-Europa. Oslo, N.W. Damm & Søn a.s - Teknologisk
Forlag 1992. |
Lid, Johannes og Dagny Tande Lid: Norsk flora. 7. utgåva
ved Reidar Elven. Oslo, Det Norske Samlaget 2005. |
Ljungqvist, Kerstin:
Nyttans växter. Dals Rostock, Calluna Förlag 2006. |
Mossberg, Bo & Lennart Stenberg: Gyldendals store nordiske flora.
Oslo. Gyldendal Norsk Forlag AS 2007. |
Norman, Edle Catharina og Sofie
Grøntvedt Railo: Norges spiselige planter og
bær. Vilt, vakkert og velsmakende fra tidlig vår til sen høst. Oslo,
J.M. Stenersens Forlag AS 2015. |
Ryvarden, Leif (fagredaktrør):
Norges planter 2. Oslo. J.W. Cappelens Forlag AS 1993. |
Vetlesen, Kari: Frukt- og grønnsaksleksikon.
Oslo, Vega Forlag AS 2018. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 15.08.2021 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|