Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > HELLIG BASILIKUM  

HELLIG BASILIKUM
Ocimum tenuiflorum
 
ANDRE NORSKE NAVN
Tulsi, indisk basilikum.
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Ocimum tenuiflorum L. 
Ocimum sanctum L.
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SVENSK:  Helig basilika / Tulsibasilika / Tulsi / Krishnabasilika.
DANSK:  Hellig basilikum / Indisk basilikum / Kanel basilikum / Kanel-basilikon.
FINSK:  Pyhäbasilika.
ENGELSK:  Holy basil / Sacred basil / Tulsi basil / Tulsi / Tulasi / Monk's basil / Rough basil.
TYSK:  Tulsi / Tulsi-Basilikum / Heiliges Basilikum / Indisches Basilikum / Königsbasilikum.
FRANSK:  
SPANSK: 
HINDI (ayurvedisk): Tulsi / Tulasi.
SANSKRIT: Tulsi / Surasa.
KINESISK:  Luo le.
 
FAMILIE
Leppeblomstfamilien (Lamiaceae).
Foto ©: Rolv Hjelmstad
Flere bilder av hellig basilikum

BOTANISK BESKRIVELSE

Hellig basilikum er en 30-60 cm høy, mykhåret flerårig plante (dyrkes som ettårig i områder med temperert klima). Planten har vedaktig basis og ofte purpurfargete stengler som er rikt forgreinet. De opptil 5 cm lange, elliptiske eller avlange og noe tannete bladene er dunhåret på begge sider og sitter motsatt på stengelen. Bladene på den rene arten har en olivengrønn farge og gjerne purpurfargete nerver. Det finnes minst to typer hellig basilikum, Shri Tulsi (= Rama Tulsi / Lakshim Tulsi) med grønne blad, og Krishna Tulsi (= Shyama Tulsi) med purpurrøde blad. Blomstene er små, rosa, rødfiolette eller hvite og sitter i smale, lange og tette aks. Bladene av hellig basilikum har en krydret, skarp smak og en søt duft, mens frøene ikke har samme sterke lukt og smak.

 
UTBREDELSE
Hellig basilikum er opprinnelig hjemmehørende i de lavereliggende områdene av India (hvor planten vokser fra havnivå til 1800 m o.h.), i Taiwan, nordlige og østlige Afrika, på Sri Lanka, i Pakistan, Bangladesh, Myanmar, Laos, Indonesia, det sørlige Kina (Hainan og Sichuan), Thailand, Filippinene, Vietnam og Malaysia. Urten dyrkes i mange andre områder av verden med varmt klima. Kommersiell dyrking av hellig basilikum foregår hovedsakelig i India, og der dyrkes urten også mye for daglig bruk. Mange hinduer lar hellig basilikum vokse foran eller i nærheten av hjemmet, ofte i sentrum av gårdsplassen og da gjerne plantet i spesielle potter.
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER

Av hellig basilikum anvendes særlig de overjordiske delene (Ocimi sancti herba), men også bare bladene, roten, frøene og en eterisk olje som utvinnes av planten. Bladene plukkes så snart de er utvokst, og må høstes før blomstene åpner seg. Når hele planten skal høstes, skjæres den av nede ved bakken i tørt vær rett før blomstring, og henges i knipper for å tørkes langsomt ved lav temperatur. For å hindre blomstring, kniper man av stilker som har fått 6-8 bladpar slik at bare 2-3 par blir igjen. Deretter høster man nye blad etter hvert slik at hver kvist bare har 1-2 bladpar.

 
INNHOLDSSTOFFER

Hellig basilikum inneholder 1 % av en eterisk olje (sammensatt av 1,8-cineol, β -karyofyllen, metyleugenol, metylchavicol, E-β-ocimen, eugenal, linalool, α-humulen, germacren-D, β-bisabolen, α-bisabolen, karvakrol, mm.). Andre innholdsstoffer er triterpener (inklusive ursolsyre, campesterol, kolesterol, beta-sitosterol og stigmasterol), flavonoider (som luteolin, vicenin-2, galuteolin, cirsilineol, cirsimaritin, isothymusin, isothymonin, apigenin), polyfenoler (som kaffesyre, gallinsyre, rosmarinsyre, klorogensyre og andre syrer), fettsyrer (myrsitinsyre, stearinsyre, palmitinsyre, oleinsyre, linolsyre og linolensyre), vanillin og gallinsyreestere, noen karotenoider, vitamin C, kalsium, jern og sink, i tillegg til klorofyll.

 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Smak / Energi: Skarp og bitter / Varm og tørr.

Hellig basilikum er en skarpt aromatisk, søt, varmende urt med følgende egenskaper: Adaptogen, antiseptisk, antibiotisk/antibakteriell (mot bl.a. E. coli, S. aureus og P. aeruginosa), antiviral, sopphemmende, krefthemmende, balanserer insulinmetabolismen, blodsukkersenkende (antidiabetisk), krampeløsende, antiastmatisk, bedøvende, smertestillende, hjertestyrkende, hjertebeskyttende, fremmer blodsirkulasjonen, blodtrykkssenkende, nervebeskyttende, nervestyrkende, antidepressiv, stressdempende, beroligende, svettedrivende, febersenkende, generelt styrkende og vitalitetsøkende (tonikum), immunregulerende, leverbeskyttende, fordøyelsesfremmende, magesårbeskyttende, avførende, betennelsesdempende (COX-2 hemming), kolesterolsenkende, triglyseridsenkende, urindrivende, rensende, slimløsende, mykgjørende, melkedrivende (fremmer melkeproduksjonen hos ammende), strålingsbeskyttende, antioksidant, insektavskrekkende og ormemiddel.

Urten øker fysisk yteevne og utholdenhet, senker stressindusert frigjøring av binyrehormoner og bidrar til normalisering av kortisolverdiene, reduserer oksidativt stress, fremmer helsen til øynene og motvirker grå stær, styrker åndedrettssystemet, nærer hjerte-karsystemet og hemmer sammenklebing av blodplater, beskytter mot strålings- og kjemoterapi-induserte skader, virker støttende ved avhengighet av rusmidler og nikotin, lindrer milde former for depresjon (særlig når den kommer av stress), fremmer munterhet og hjelper med å overkomme sorg og frykt.

I Ayurvedisk medisin anses hellig basilikum å øke pitta, og minske vata og kapha.

 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER

Innvortes kan urten brukes i form av te ved høyt blodsukker (diabetes), betennelser og krampetilstander i de øvre luftveier som sår hals, tett nese, allergisk snue (høyfeber), slim i luftveiene, forkjølelse, hoste, influensa, luftveiskatarr, bronkitt, lungebetennelse, plevritt (brysthinnebetennelse), astma og bihulebetennelse, ved fordøyelsesplager som forstoppelse, tarmkramper, mye tarmgass, raping, galleplager, magesmerter, innvollsorm og andre parasittinfeksjoner, kvalme, oppkast, anoreksi, irritabel tarm syndrom, diaré og dysenteri, og ved infeksjoner, febersykdommer, malaria, syfilis, gonoré, hodepine, smerter, revmatisme, artritt, ulike nevralgier, tretthet og følelse av svakhet, anemi, stress, negativitet, lav libido, dårlig hukommelse, angst, depresjon, søvnløshet, kreft, hjerteplager, høyt blodtrykk og urinveisplager som blærekatarr og dysuri,

Utvortes ved hudlidelser som sår, akne, ringorm, fotsopp, insektstikk og -bitt. Også ved øreverk, munnsår, tannkjøttsykdommer og dårlig ånde.

 
HELLIG BASILIKUM

Hellig basilikum kalles også tulsi (eller tulasi), som betyr "den enestående", noe som er en realitet for denne hellige urten. Navnet tulsi kommer fra Krishnas elskede Tulsi (Tulasi). I India er hellig basilikum viet til både Vishnu, guden som opprettholder og beskytter verden, og hans hustru Lakshmi, fruktbarhetens og lykkens gudinne. Hellig basilikum er i sannhet en hellig urt i India, hvor følgere av Krishna har så stor ærbødighet for planten at de ikke ville drømme om å aktivt spise den som medisin, men heller passivt motta den helbredende kraften fra vibrasjonene ved å være i nærheten av urten. Planten sies å ha en oppløftende og styrkende virkning på både sinnet og kroppen, og urten brukes i morgenbønnen for å sikre personlig helse, spirituell renhet og familiens velvære. En levende plante av hellig basilikum finnes i mange indiske hjem, hvor den har en hellig aura og man mener den gir åndelig beskyttelse for husstanden.

Planten har i India vært brukt i kanskje så mye som 3000 år, og hellig basilikum blir betraktet som en av Indias mest kraftfulle urter. På samme måte som at den nært beslektede arten vanlig basilikum (Ocimum basilicum) er lett tilgjengelig i Vesten, er hellig basilikum svært mye brukt og høyt verdsatt i Asia, både som en kulinarisk urt og en urt med medisinsk, spirituell og åndelig betydning. 

Hellig basilikum klassifiseres som rasayana, en urt som nærer en persons vekst til perfekt helse og fremmer et langt liv. Ved daglig bruk av urten mener man at man opprettholder balansen til chakraene (kroppens energisentre) og fremmer guddommeligheten, dyden og gleden hos mennesker.

Tradisjonell bruk av hellig basilikum

Hellig basilikum har mange viktige medisinske egenskaper, blant annet senker den blodsukkeret. I indisk folkemedisin brukes bladene av hellig basilikum til å lage en slimløsende te for personer med mye slim i luftveiene. Teen brukes til behandling av bl.a. febersykdommer, forkjølelse, bronkitt, astma og influensa, hvor dens rensende virkning bidrar til å fjerne giftstoffer fra luftveiene. Hellig basilikum bedrer også fordøyelsessystemet, og urten anses å være til god hjelp ved oppblåst mage, stor tarmgassproduksjon, raping, galleplager og oppkast. Å innta hellig basilikum som te sammen med tørket ingefær (Zingiber officinale) er en vanlig behandling ved dårlig fordøyelse.

Tørkede blad knuses og sniffes ved tett nese, og saften av frisk urt dryppes i øret ved øreverk. Et avkok av roten brukes til å senke feber ved malaria, og et omslag av frisk rot og blad påføres bitt og stikk fra veps, bier, mygg, maur og andre insekter, så vel som når man har lus. I gamle Ayurvediske tekster omtales urten som middel til behandling av slangebitt og skorpionstikk. I århundrer har tørkede blad av hellig basilikum blitt lagt i kornlagre for å skremme bort skadeinsekter.

Frøene til hellig basilikum er slimholdige og har vært brukt til å lindre plager i urinveiene når urineringen er vanskelig og smertefull. I Thailand brukes urten som krydder i matlagingen og som medisin for personer med mye tarmgass, tarmkramper, sår, forkjølelse, influensa, hodepine, hoste og bihulebetennelse. Studier utført i nyere tid har bekreftet de gode medisinske virkningene av hellig basilikum ved en rekke medisinske tilstander, alt fra diabetes til kreft.

Medisinske egenskaper til hellig basilikum

Hellig basilikum har alltid vært ansett som et godt middel for å styrke vitaliteten, og denne populære planten har mange potensielle terapeutiske bruksområder. Det er gjort en rekke studier både på dyr og mennesker for å undersøke virkningen til hellig basilikum, og i dag vet vi at denne anvendelige urten er et adaptogen med mange gode egenskaper, som f.eks. å være en antioksidant, virke nervebeskyttende, stressreduserende og beskyttende mot skadelig effekter fra ioniserende stråling. Urten virker urindrivende og brukes ved dysuri, blærekatarr og andre urinveisinfeksjoner. Mange studier har bekreftet at hellig basilikum har en antistressvirkning og reduserer skadevirkningene av stress, samtidig som den fremmer fysisk utholdenhet. I tillegg kan urten framvise en betydelig antibiotisk virkning.

Den eteriske oljen i hellig basilikum har antioksidantvirkning og betennelseshemmende effekt. Flere studier har vist at innholdsstoffer i hellig basilikum kan nøytralisere frie radikaler og hemme produksjonen av betennelsesfremmende prostaglandiner. En dyrestudie fant at en ekstrakt av hellig basilikum var like effektiv som en standard dose med aspirin. Disse virkningene kan forklare den tradisjonelle rollen som hellig basilikum har i behandling av smerter og artritt. I tillegg til å kunne dempe de kjemiske endringene ved stress, synes det som om hellig basilikum også påvirker nevrokjemien i hjernen på lignende måte som antidepressive medisiner.

Hellig basilikum er et utmerket hjertestyrkende middel, og te av urten fremmer blodsirkulasjonen og blir ofte kombinert med andre hjertestyrkende urter ved hjerteplager. Forskning gjort i India viser at hellig basilikum senker blodtrykket, beskytter hjertet mot stress og virker smertelindrende og febernedsettende. I Ayurvedisk medisin blir urten ofte brukt ved feber, og en klassisk indisk resept ved infeksjoner og høy feber inneholder hellig basilikum, svart pepper (Piper nigrum), ingefær (Zingiber officinale) og honning.

Hellig basilikum kan brukes til å fremme blodsirkulasjonen i hjernen og dermed bedre hukommelsen. Urten kan kombineres med andre sirkulasjonsfremmende planter som rosmarin (Rosmarinus officinalis), bacopa (Bacopa monnieri) og tempeltre (Ginkgo biloba) for å hjelpe folk med dårlig hukommelse, ADD og ADHD, og for å fremskynde rekonvalesensen etter hodetraumer. Urten brukes i Ayurvedisk medisin til å lindre "mental tåke" av kronisk cannabisrøyking. Med sin oppløftende og styrkende virkning, og sitt bidrag til å øke evnen til å takle stress, kan hellig basilikum hjelpe til å dempe angst, milde depresjoner, søvnløshet og stressrelaterte problemer som hodepine og irritabel tarm syndrom.

Hellig basilikum kan også brukes ved "stagnert depresjon", en spesifikk og situasjonsbestemt depresjon som skyldes en traumatisk opplevelse i en persons liv, og siden livet da gjerne vil dreie seg om dette traumet vil personen ikke klare å komme videre. I tillegg til terapi, kan urter som hellig basilikum, damiana (Turnera diffusa), rosmarin (Rosmarinus officinalis) og lavendel (Lavandula angustifolia) være særlig anvendbare til behandling av denne tilstanden.

En nyttig urt ved kreftbehandling

De interessante farmakologiske egenskapene til hellig basilikum er nylig blitt studert gjennom kliniske forsøk, og med overbevisende resultater. En rekke studier har sett på evnen som hellig basilikum har til å beskytte friske celler fra giftvirkningen knyttet til stråling og kjemoterapi som brukes ved kreftbehandling. Komponenter i hellig basilikum begrenset skaden som stråling forårsaker på beinmargen og fordøyelseskanalen hos dyr. Når cellene ble studert i mikroskop, hadde dyrene som hadde fått hellig basilikum mindre kromosomskader enn de som fikk placebo.

Hellig basilikum er også vist å kunne beskytte hjertet fra skader som forårsakes av en mye brukt kjemoterapimedisin, adriamycin. Det synes som om urten virker ved å beskytte komponenter i hjerte- og leverceller fra oksidativ skade forårsaket av frie radikaler som skapes av kjemoterapien. Andre studier har vist at hellig basilikum har beskyttende effekt mot kjemiske karsinogener (kreftfremkallende stoffer). I tillegg til den potensielle verdien som beskyttelse ved behandling av kreft, er det vist at hellig basilikum har antioksidant- og antistress-virkning, og at urten fremmer ulike aspekter av immunresponsen, noe som er nyttig ved kreftsykdom.

Hellig basilikum ved diabetes

En annen medisinsk tilstand der hellig basilikum kan være til nytte, er ved diabetes. Dyrestudier har vist at hellig basilikum har betydelig blodsukkersenkende virkning, på lik linje med standard diabetesmedisin som inntas gjennom munnen. Det synes som om urten også har evne til å senke kolesterol- og triglyseridverdiene. Diabetes er et av de få områdene hvor hellig basilikum er blitt formelt testet på mennesker. I en studie av 40 pasienter med ikke insulinavhengig diabetes, viste de som inntok 2,5 g tørkede og pulveriserte blad av hellig basilikum hver morgen en signifikant reduksjon i blodsukkerverdiene. I gjennomsnitt fikk de en reduksjon i fastende blodsukker på 17,6 %, mens det var 7,3 % nedgang i blodsukkernivået etter et måltid, sammenlignet med placebo. I tillegg til å senke blodsukkerverdiene, målte man en svak reduksjon i kolesterolverdiene. Denne enkle behandlingen kan ha betydelig verdi for det vanlige helseproblemet som diabetes er, særlig i områder hvor dyr diabetesmedisin er utenfor rekkevidde for store befolkningsgrupper.

En god urt for fordøyelsen

Med sine appetittstimulerende, fordøyelsesfremmende, krampeløsende og varmende egenskaper, vil hellig basilikum kunne lindre kramper, tarmgass og raping, og bedrer næringsopptaket. Den brukes derfor ved anoreksi, kvalme, forstoppelse, oppkast, magesmerter, sår og innvollsorm. Hellig basilikum er vist å ha en betydelig innvortes sårhemmende virkning samtidig som den øker produksjonen av beskyttende slim i magen. Derfor kan urten dempe den irriterende effekten på mageslimhinnene av sur mat, for mye magesyre, medisiner og andre giftstoffer.

Hellig basilikum ved luftveisplager

Hellig basilikum har en slimløsende virkning samtidig som den beskytter mot histamininduserte kramper i bronkiene, noe som gjør at urten kan være til hjelp ved astma og snue. Det har vært utført noen studier på mennesker, og i en av dem ble det funnet at hellig basilikum hjalp til å redusere astmasymptomer. Urten har ellers en antibiotisk virkning og er vist å være aktiv mot ulike mikroorganismer, som E.coli, Staphylococcus aureus og Mycoplasma tuberculosis, og sopper som Aspergillus spp. I India brukes hellig basilikum mye ved behandling av luftveisinfeksjoner, særlig forkjølelse, allergisk snue (høyfeber), sår hals, allergisk astma, influensa, hoste, bronkitt og lungebetennelse.

Virkningene av den eteriske oljen fra hellig basilikum

Den eteriske oljen av hellig basilikum, tulsi-olje eller tulsi-essens, har en lett, frisk, urteaktig og søt duft, og den minner lite om eterisk olje fra vanlig basilikum (Ocimum basilicum). Som røkelse er tulsi svært viktig i det religiøse livet i India, og brukes for å beskytte mot onde makter og for å få alt som er godt i livet: helse, lykke, rikdom og dyd.

Virkningen av ursolsyre

Et av de viktige innholdsstoffene i hellig basilikum er triterpenoidet ursolsyre, som også finnes i rosmarin (Rosmarinus officinalis). Ursolsyre er en av kosmetikkindustriens nyeste favoritter, både fordi stoffet raskt heler huden, gjenskaper elastisiteten og fjerner rynker, men det er også godt til å forebygge og kurere hudkreft, og denne godkjente virkningen er nå blitt patentert. Ursolsyre er et velkjent antitumorstoff (det undertrykker proteinkinase C aktiviteten, nedregulerer MMP-9 og fremmer apoptose). Stoffet virker leverbeskyttende, betennelseshemmende (COX-2 hemmer), svulsthemmende, antimikrobielt, antihyperlipidemisk og antiviralt.

Slik kan du bruke hellig basilikum

Bladene til hellig basilikum blir tradisjonelt brukt til å lage en sterk te for behandling av forkjølelse, influensa og sår hals. Man lager teen ved å bruke én teskje tørket urt til en stor kopp varmt vann som trekkes under lokk i 5-10 minutter, og dette kan drikkes inntil tre ganger daglig. Har man tilgang på tinktur av hellig basilikum, er 40-60 dråper i litt vann tre ganger daglig en fornuftig dosering. Friske, tørkede eller pulveriserte blad kan inntas etter måltider for å roe ned fordøyelsen og hindre oppblåsthet. Kapsler med hellig basilikum inntas i den dosen som er angitt på forpakningen.

Hellig basilikum kan også brukes utvortes ved at utpresset plantesaft kan påføres to ganger daglig på insektstikk, ringorm, fotsopp og andre hudlidelser som eksem og allergiske utslett, eller brukes som øredråper ved øreverk. En ekstrakt av urten kan påføres direkte på akner, hvor den antibiotiske virkningen fremskynder helingen. Plantesaft eller pulverisert urt kan også hjelpe til å hele sår i munnen. Den oppmalte urten gnis forsiktig på munnsårene flere ganger daglig. Brukt som munnvask er hellig basilikum bra for tannhelsen og for å behandle dårlig ånde. Den infeksjonsdempende virkningen til hellig basilikum gjør at urten kan ha en kraftig virkning på alle tannkjøttsykdommer.

De fleste indiske matbutikker fører tørkede eller pulveriserte blad av tulsi. Hvis man vil bruke hellig basilikum mot et spesifikt helseproblem, som diabetes eller dårlig fordøyelse, kan man innta en standard dose på en halv teskje tørkede blad tre ganger daglig etter måltidene. Ønsker man å bruke urten som et kosttilskudd under kjemoterapi, drikkes en sterk te av urten flere ganger gjennom dagen.

Hvis man ikke får tak i hellig basilikum, kan vanlig basilikum (Ocimum basilicum) være en fornuftig erstatningsurt. Selv om den vanlige basilikumen ikke er så grundig studert som hellig basilikum, synes det som om denne urten har mange av de samme medisinske egenskapene, men de to urtene har også noen ulikheter. Hellig basilikum er et utmerket adaptogen og en styrkende urt som hjelper til å gjenskape vitalitet og styrke. Vanlig basilikum kan også ha disse kvalitetene, men virker mer spesifikt på ubalanser og sykdommer, slik at man kan si at den er mer medisinsk spesifikk i sin virkning. Man kan bruke den ene i stedet for den andre, og når man bruker dem vil man også oppdage ulikhetene mellom dem. Generelt bør man velge vanlig basilikum til behandling av hodepine og fordøyelsesplager, og hellig basilikum for å gjenskape vitalitet og få fornyet energi.

Kulinarisk bruk av hellig basilikum

Friske blad kan skjæres opp og tilsettes i salater, eller brukes til å smaksette fruktretter, geléer hermetikk og søte kaker. Den friske urten egner seg ikke i kokt mat. Tørkede blad er utmerket til å lage en smakfull urtete, og de er en ingrediens i en etiopisk krydderblanding. Frøene kan legges i vann for å lage en avkjølende drikk.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner 

Hellig basilikum er generelt en svært trygg urt å bruke. Dyrestudier har vist motstridende resultater når det gjelder om hellig basilikum kan være giftig for embryo, og derfor bør man unngå å bruke urten under graviditet. Hellig basilikum er dessuten rapportert å ha en fertilitetsreduserende effekt og bør unngås hvis man forsøker å bli gravid. Studier har indikert at hellig basilikum kan fremme CYP-450-aktiviteten, og på den måten fremskynde nedbrytningen av noen medisiner. Ellers er det ingen rapporter om kontraindikasjoner eller bivirkninger når urten brukes forskriftsmessig.

 

Flere bilder av hellig basilikum
KILDER
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of Herbs & Their Uses.  London, Dorling Kindersley 2002.
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter.  Oslo, N. W. Damm & Søn 2003.
Chopra, Deepak & David Simon: The Chopra Center Herbal Handbook.  New York, Three Rivers Press 2000.
Gladstar, Rosemary: Rosemary Gladstars's Medicinal Herbs: A Beginner's Guide.  North Adams, MA, Storey Publishing 2012.
McIntyre, Anne: The Complete Herbal Tutor.  London, Octopus Publishing Group Ltd. 2010.
Skenderi, Gazmend: Herbal Vade Mecum. 800 Herbs, Spices, Essential Oils, Lipids Etc. Constituents, Properities, Uses, and Caution.  Rutherford, New Jersey, Herbacy Press 2003.
Williamson, Elisabeth M.: Potter's Herbal Cyclopaedia.  Essex, Saffron Walden 2003.
Winston, David and Steven Maimes: Adaptogens. Herbs for Strength, Stamina, and Stress Relief.  Rochester, Vermont, Healing Arts Press 2007.
Yance, Donald R.: Adaptogens in Medical Herbalism.  Rochester, Vermont, Healing Arts Press 2013.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn
 
Denne siden ble sist endret 17.04.2020