ÅKERDYLLE |
Sonchus arvensis |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Dulle, dille,
dynle, dønle, dingla, purkedille, purkedylle, porkgras, griserot,
grisekål, grisetistel, blauttistel, gul tistel, melketistel,
bladtistel. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Sonchus arvensis L. |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SAMISK: Bealdojeađjá. |
SVENSK: Åkermolke
/ Åkerfibbla / Fettistel / Mjölktistel. |
DANSK: Ager-svinemælk
/ Skørtidsel. |
ISLANDSK:
Grísafífill. |
FINSK: Peltovalvatti. |
ENGELSK: Perennial
sow-thistle / Field milk Thistle / Field sowthistle / Moist
sowthistle. |
TYSK: Acker-Gänsedistel. |
FRANSK: Laiteron des champs. |
SPANSK:
Cerraja. |
|
FAMILIE |
Kurvplantefamilien (Asteraceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Åkerdylle er en 50-150 cm
høy, flerårig urt som kan minne om en tistel. Blomsterstengelen er
furet, stivhåret og greinet øverst. Bladene er spredtstilte,
lansettformede i omriss, tannete til dypt flikete, glinsende, snaue
og med tallrike torner i kanten. De nedre bladene er stilkete, de
øvre sittende, og bladbasis er hjerteformet stengelomfattende. De
gullgule blomsterkurvene er langskafta og 3-5 cm brede, har skaft og
kurvdekkblad med klebrige, gulaktige kjertler, og sitter vanligvis
flere sammen i store åpne halvskjermer. Fruktene er røde til
mørkebrune, 3-3,5 mm lange, har 12 ribber og er tverr-rynkete mellom
ribbene. Frøsettingen er svært rik og det kan dannes opptil 20 000
frø på en plante. Frøene har silkemyke fnokkhår som sitter på lenge.
Hele planten har hvit melkesaft. Åkerdylle formere og sprer seg både
med frø og med lange, krypende formeringsrøtter (jordstengler).
Disse røttene er svært skjøre og brytes lett i stykker, og selv
svært korte rotstumper er i stand til å utvikle nye planter hvis de
ikke ligger dypere enn ca. 15 cm.
I Norge finnes det to
underarter (eller arter) som har egne norske navn (kjerteldylle og
snaudylle) og som synes å være distinkt ulike bare i et par
karakterer, som har omtrent samme økologi, men de har ulike
kromosomtall:
Kjerteldylle (Sonchus
arvensis subsp. arvensis), med kurvskaft og kurvdekke som
er kjertelhåra med mørkgule hår. Denne underarten er vanlig i
lavlandet og dalførene i nesten hele landet nordover til
Sør-Varanger, i nord mest på havstrand.
Snaudylle (Sonchus
arvensis subsp. uliginosus), med kurvskaft og kurvdekke som
er snaue. Underarten finnes spredt på Østlandet nord til Lom og
Vestre Slidre, og sjelden langs kysten til Skaun.
Ved bruk av åkerdylle som
mat og medisin, blir det ikke skilt mellom disse underartene. |
|
|
UTBREDELSE |
Åkerdylle er i
utgangspunktet europeisk og vestasiatisk, men arten har etter hvert
fått en nesten verdensomfattende utbredelse i de tempererte soner. I
Norge er åkerdylle vanlig i lavlandet nord til Finnmark. Arten er
vanligst øst, sør og vest i landet, sjeldnere nordover. Den
forekommer på dyrka mark og brakkmark, avfallsplasser, elvebredder,
brakkvanns-strandeng og havstrender med tangvoller. Åkerdylle er et
vidt utbredt ugras i eng, beiter og hager, og er vanskelig å utrydde
på grunn av de aggressive utløperne. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Bladene, de blomstrende toppene,
røttene og stenglene med sin melkesaft har hatt en viss anvendelse
både som mat og medisin. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Bladene av
åkerdylle er rike på mineralene kalsium, fosfor og jern. Av vitamin
C er innholdet omkring 47 mg per 100 g. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Åkerdylle er spiselig. Bladene
smaker bittert og virker mildt fordøyelsesfremmende, avførende og
generelt styrkende. Videre virker åkerdylle nerveberoligende,
febersenkende og betennelsesdempende. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Mage-, lever- og galle-plager,
astma, hoste og andre brystplager, betente hevelser, byller,
hudutslett, vorter, sår og hemoroider. |
|
|
|
|
ÅKERDYLLE |
Slektsnavnet Sonchus
kommer av det greske ordet sonchos eller sonkos, som er
navn på en tistel hos Theofrastos (300 f.Kr.). Artsnavnet arvensis
betyr at planten vokser i åkeren eller på annen dyrket mark. Mange av de
folkelige norske navnene på åkerdylle kommer av at planten ble ansett
som god mat for griser, og bladrosetter av åkerdylle ble gjerne sanket
inn tidlig på året og gitt til grisene. Eksempler på navn som viser til
denne tradisjonen er purkedille, purkedylle,
grisetistel, griserot og grisekål. Lokalnavnet
taratistel kommer av at planten ofte vokser i mengder på havstrand,
særlig på råtnende tang. Mye tyder på at det opprinnelig er derfra
planten har spredt seg til dyrkamarka.
Åkerdylle er et nokså plagsomt
ugras som det er vanskelig å utrydde. Rotsystemet er vidt utbredt og
skjørt, slik at det lett rives av småbiter når jorda bearbeides, og hver
småbit kan gi opphav til en ny plante. Rotutløperne kan på en sommer
spre seg et par meter i hver retning. Fra jordstengelen går det
loddrette røtter dypt ned i jorda som henter opp vann derfra. Åkerdylle
kan derfor vokse i ganske tørr jord, men trives best i dyp og næringsrik
moldjord og leirjord.
Åkerdylle som
medisinplante
I folkemedisinen har åkerdylle
blitt benyttet på samme måte som løvetann (Taraxacum
officinale) til behandling av plager knyttet til mage, lever og
galle. Urten virker mildt avførende og generelt styrkende, og kan ha en
gunstig virkning på fordøyelsen. En te laget på røttene har i noen land
vært brukt til behandling av astma, hoste og andre brystplager, og en
urtete laget på bladene sies å kunne roe nervene. Åkerdylle virker
betennelsesdempende, og bladene har vært brukt som omslag på betente
hevelser, slik som byller og andre hudutslett, og de kan også legges på
hemoroider.
Plantesaft av dylle-arter er et tradisjonelt vortemiddel, på samme måte
som melkesaften fra andre planter, som vortemelk (Euphorbia spp.)
og fiken (Ficus carica). Denne plantesaften ga tidligere en
lindrende salve som ble brukt på varme hudutslett av ulike slag. Bladene
kan knuses og legges på som omslag for samme formål, og dessuten legges
på sår eller for å senke en feber.
Åkerdylle kan brukes som
mat
I mange land blir blad og
stengler brukt som suppegrønnsak, og mens de fremdeles er unge og sprø
kan stenglene brukes som asparges. På samme måte kan man anvende de unge
bladene og stenglene av den ettårige haredyllen
(Solchus oleraceus), som også er en ganske vanlig ugrasplante her
i landet. Vår tredje dylle-art, stivdylle (Sonchus
asper), kan også brukes som mat så lenge den er helt ung. Seinere
blir den på grunn av sine kvasse bladtorner mindre anvendbar. Også
stivdylle er et vanlig ugras i store deler av landet.
Blad av åkertistel
kan spises rå i salater og råkost, men husk å spise bladene rett etter
innhøsting, da de raskt mister sprøheten. Unge blad av de ulike
dylle-artene smaker litt beskt, men kan kokes og anvendes på samme måte
som spinat, eller de kan stues eller brukes i gryteretter og wok. Skjær
bort bladnervene på eldre blad og kok bladene i fem minutter. Smaken
blir da mindre besk, og den taggete bladkanten mykner ved oppvarming.
Også unge røtter av åkerdylle kan kokes og spises, og på samme måte som
røttene til løvetann (Taraxacum officinale)
kan de ristes og brukes som kaffeerstatning. Dylleblad kan ellers brukes
som et godt fôr til kaniner og andre dyr. Du kan lese mer om
anvendelsesområder for dyller under arten
haredylle (Sonchus oleraceus). |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Ingen relevante opplysninger om sikkerheten ved
bruk av åkerdylle som mat og medisin er funnet i anvendte kilder. |
|
|
Flere bilder av
åkerdylle |
|
KILDER |
|
Burton-Seal, Julie and
Mattrhew Seal: The Big Book of Backyard Medicine. The Ultimate Guide to
Home-Grown Herbal Remedies. New York, Skyhouse Publishing 2020. |
Grey-Wilson,
Christopher og Marjorie Blamey: Teknologisk Forlags Store Illustrerte Flora
for Norge og Nord-Europa. Oslo, N.W. Damm & Søn a.s - Teknologisk
Forlag 1992. |
Holmboe,
Jens: Gratis mat av ville planter.
Oslo, Nikolai Olsens Boktrykkeri 1941. |
Høeg,
Ove Arbo: Planter og tradisjon. Oslo, Bergen, Tromsø, Universitetsforlaget 1974. |
Korsmo, Emil, Torstein Vidme og Haldor Fykse: Korsmos ugrasplansjer.
Oslo, Landbruksforlaget 1981. |
Lid, Johannes og Dagny Tande Lid: Norsk flora. 7. utgåva
ved Reidar Elven. Oslo, Det Norske Samlaget 2005. |
Lindman, C. A. M.:
Nordens Flora 10. Oslo. Gyldendal Norsk Forlag 1977. |
Ljungqvist, Kerstin:
Nyttans växter. Dals Rostock, Calluna Förlag 2006. |
Mossberg, Bo & Lennart Stenberg: Gyldendals store nordiske flora.
Oslo. Gyldendal Norsk Forlag AS 2018. |
Potterton, David (ed.):
Culpeper's Colour Herbal. Berkshire, Foulsham 2007. |
Ryvarden, Leif (fagredaktrør):
Norges planter 4. Oslo. J.W. Cappelens Forlag AS 1994. |
Slattery, John: Southwest Medicinal Plants:
Identify, Harvest, and Use 112 Wild Herbs for Health and Wellness.
Portland, Oregon, Timber Press 2020. |
Sundgren, Lisen: Viltvoksende og velsmakende. Mat og moderne kjerringråd.
Oslo, Gyldendal Norsk Forlag 2018. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden ble sist endret 12.04.2023 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|