|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Haredylle er en 40-80 cm
høy ettårig urt med kraftig pelerot og glatt stengel som ofte er
greina nedenfra. Bladene er tynne, myke, snaue og blågrønne, særlig
på undersiden. De øvre bladene er hele, stengelomfattende og med
tilspissede og rett utstående ører ved grunnen. De nedre bladene har
vingekantet stilk, er fjærflikete med en stor endeflik. Langs
bladkanten sitter det myke tenner. Blomsterkurven er kortskaftet,
ca. 2 cm bred med snaue kurvdekkblad som til slutt sveller noe ut
slik at kurvdekket blir kjegleformet. Blomsterkronene er blekgule.
De brune nøttefruktene er forsynt med en fnokk av lange hår som
henger på lenge. Planten har hvit melkesaft. Haredylle blomstrer fra
juli til september og formerer og sprer seg utelukkende med frø, og
hver plante produserer i gjennomsnitt 4700 frø. |
|
|
UTBREDELSE |
Haredylle kommer fra
Europa, Vest- og Nord-Asia, Arabia og Nord-Afrika, og er innført og
naturalisert i blant annet Nord-Amerika, og arten har i nyere tid
fått en nesten verdensomspennende utbredelse. I Norge er haredylle
en innført art som nå er relativt vanlig øst, sør og vest i landet,
sjeldnere nordover til sørlige Nordland, og bare tilfeldig videre
til Finnmark. Haredylle vokser på godt gjødslet hagejord og opptrer
som ugras i jord- og hagebrukskulturer, dessuten i gartnerier,
planteskoler og hager. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Bladene, de blomstrende toppene,
røttene og stenglene med sin melkesaft.
Som matplante er det primært bladene som
anvendes, men stengler, røtter og blomster kan også spises. Unge
blad er mindre beske enn de eldre. Hvis man klipper ned stengelen
før den går i blomst, vil det komme nye blad. Den hvite plantesaften
har også vært brukt medisinsk. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Bladene til haredylle er
angitt å inneholde omkring 30-40 mg vitamin C per 100 g, 1,2 %
protein, 0,3 % fett og 2,4 % karbohydrat, i tillegg til mineraler
som kalsium, fosfor og jern. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Bitter,
fordøyelsesfremmende, mildt avførende, leverstyrkende, generelt
styrkende, febersenkende, betennelsesdempende, menstruasjonsdrivende
og melkedrivende. Antioksidant. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
I folkemedisinen brukt
innvortes ved plager knyttet til mage, lever og galle, diaré,
hepatitt, forsinket menstruasjon, hoste, astma
og bronkitt, og utvortes på vorter, betente hevelser, skader
og sår. |
|
|
|
|
HAREDYLLE |
Slektsnavnet Sonchus
kommer av det greske ordet sonchos eller sonkos, som er
navn på en tistel hos Theofrastos (300 f.Kr.). Artsnavnet oleraceus
betyr "spiselig grønnsak" eller "som hører til i kjøkkenhagen".
Dyller må ha vært kjent i antikkens Hellas og Roma,
for Plinius den eldre (23-79 e.Kr.) forteller at før Thesevs slo
i hjel uhyret Minotauros (et vesen som omtales som et menneske med
oksehode) i labyrinten på Kreta, ble han gitt et
måltid med dylleblad av den fattige bondekonen Hecale. Det viser
at haredylle kan gi styrke, og som navnet hentyder, er harer (og
kaniner) glade i planten. Ellers har både haredylle,
åkerdylle (Sonchus arvensis) og
stivdylle (Sonchus asper) blitt brukt
som fôr til griser.
Medisinsk bruk av
haredylle
Haredylle har i folkemedisinen
blitt benyttet på samme måte som løvetann (Taraxacum
officinale) til behandling av plager knyttet til mage, lever og
galle. Nylig forskning forklarer dylle-arters
beskyttende virkning på lever og nyrer gjennom innholdet av polyfenoler,
som har evne til å motvirke frie radikaler. Dette kan forklare hvorfor
haredylle tidligere hadde godt rykte som en urt mot hepatitt. I Nepal
blir saften av haredyllerøtter brukt til å rense gallegangene, og i Kina
blir en lokal art av dylle brukt av eldre personer for å opprettholde
vitaliteten og viriliteten, og har vært brukt klinisk både ved erektil
dysfunksjon og mot stranguri eller dysuri (urinretensjon, smertefull
vannlating med urin som kommer dråpevis).
Blant annet på grunn av sin
bitre smak, har haredylle en gunstig virkning på fordøyelsen, den er
betennelsesdempende, mildt avførende og generelt styrkende. Planten
virker ellers menstruasjonsdrivende og leverstyrkende. Et
varmtvannsuttrekk av urten har blitt brukt ved forsinket menstruasjon og
for å behandle diaré, og en urtete laget på bladene og røttene virker
febersenkende. Haredylle var tidligere verdsatt som et melkedrivende
middel, trolig på grunn av at den inneholder en hvit melkesaft (jfr.
Signaturlæren).
En annen tradisjonell anvendelse av urten som har
fått støtte i moderne tid, er å bruke melkesaften av haredylle fortynnet
i væske til behandling av hoste, astma og bronkitt. Melkesaften
har dessuten blitt bruk utvortes til behandling av vorter, og
bladene kan brukes som omslag på betente
hevelser, skader og sår.
Haredylle er en gammel
matplante
Som matplanter har ulike
dylle-arter vært kjent i flere hundre år og de har blitt verdsatt av
både mennesker, griser og kaniner. Det finnes opplysninger om at
haredylle ble brukt som grønnsak allerede i middelalderen, og den brukes
fremdeles flere steder i middelhavsområdet. Dylle
er fortsatt en ingrediens i insalata di campo (åkersalat) i
Nord-Italia, sammen med sikori og løvetann. Som grønn mat blir dyller
faktisk brukt i de fleste moderne kulturer i tempererte regioner.
Også i Norden har haredylle
blitt spist, og svenske Retzius angir i Försök til en Flora
Oeconomica Sveciæ fra 1806 at haredylle med fordel kan anvendes som
grønnsak. Fra Sverige oppgir også skolemannen, folkelivsgranskeren og
botanikeren Johannes Henriksson (1853-1935) at "ännu på 1830- och
1840-talen använde den fattigare delen av befolkningen i Dalsland og
Värmland bladen av kålfibblan allmänt till grönkål, stundom med tillsats
av spansk körvel."
Bruk av haredylle som
matplante i våre dager
De unge skuddene og bladene
til haredylle er delikate å spise friske, og urten sies å være en av de
beste av alle viltvoksende salatplanter. Hvis de skal spises rå, bør
bladene inntas rett etter innhøsting, da de raskt mister spensten.
Smaken minner om løvetann, men er noe mildere. Selv om bladene smaker
litt bittert, er haredylle en fin salatplante, særlig når den blandes
med andre planter med mild smak. For å ta bort litt av bitterheten, kan
de unge bladene bløtlegges i saltet vann og kan da inntas både rå og
kokt i supper, stuinger og gryteretter. Når plantene blir eldre, er det
best å spise bladene etter at de er kokt, på samme måte som man
tilbereder spinat. Skjær bort bladnervene på eldre blad og kok dem i fem
minutter. Smaken blir da mindre besk, og den taggete bladkanten mykner
ved oppvarming. Blomsterknoppene og blomsterhodene til haredylle er også
spiselige, og stenglene kan kokes og inntas på samme måte som asparges
eller rabarbra, men er best hvis man flekker bort det ytterste laget før
de inntas. Selv om de er harde og ikke særlig velsmakende, kan også
røttene av unge planter spises, opphakket eller raspet når de er rå,
eller kokt og kjørt i en blender for å fjerne fibrene. Røttene kan
dessuten ristes og brukes som kaffesurrogat på samme måte som
løvetannrøtter. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Ingen relevante opplysninger om sikkerheten ved
bruk av åkerdylle som mat og medisin er funnet i anvendte kilder. |
|
|
Flere bilder av
haredylle |
|
KILDER |
Barstow, Stephen: Around the World in 80 Plants. An Edible Perennial
Vegetable Adventure in Temperate Climates. East Meon, Hampshire,
Permanent Publications 2015. |
|
Burton-Seal, Julie and Mattrhew Seal: The Big Book of Backyard Medicine. The Ultimate Guide to
Home-Grown Herbal Remedies. New York, Skyhouse Publishing 2020. |
Coupnal, Francois: The
Encyclopedia of Edible Plants of North America. New Canaan, Keats Publishing 1998. |
Forlaget Det Beste:
Ville planter i Norge. Annen utgave. Oslo, Forlaget Det Beste A/S
1993. |
Holmboe,
Jens: Gratis mat av ville planter.
Oslo, Nikolai Olsens Boktrykkeri 1941. |
Irving, Miles: The Forager
Handbook. A Guide to the Edible Plants of Britain. Ebury Press 2009. |
Korsmo, Emil, Torstein Vidme og Haldor Fykse: Korsmos ugrasplansjer.
Oslo, Landbruksforlaget 1981. |
Lid, Johannes og Dagny Tande Lid: Norsk flora. 7. utgåva
ved Reidar Elven. Oslo, Det Norske Samlaget 2005. |
Lindman, C. A. M.:
Nordens Flora 10. Oslo. Gyldendal Norsk Forlag 1977. |
Ljungqvist, Kerstin:
Nyttans växter. Dals Rostock, Calluna Förlag 2006. |
Mossberg, Bo & Lennart Stenberg: Gyldendals store nordiske flora.
Oslo. Gyldendal Norsk Forlag AS 2018. |
Potterton, David (ed.):
Culpeper's Colour Herbal. Berkshire, Foulsham 2007. |
Pullaiah, T.: Encyclopedia
of World Medicinal Plants. Vol I-V. New Dehli (India), Regency
Publications 2006. |
Sundgren, Lisen: Viltvoksende og velsmakende. Mat og moderne kjerringråd.
Oslo, Gyldendal Norsk Forlag 2018. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 12.04.2023 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|