Havrerot minner om
svartrot / skorsonnerrot (Scorzonera hispanica), men roten er
blekgul og blomstene fiolette. Arten er ellers i nær slekt med
geitskjegg (Tragopogon pratensis),
en art hvor man også kan bruke røttene som mat. Roten av havrerot er
vinterherdig og næringsrik, og har en smak som kan minne noe om
østers, noe som er grunnen til at planten også blir kalt for
"østersplante" eller "vegetarisk østers". Italienerne var de første
som dyrket havrerot som en grønnsak, noe som skjedde allerede på
1500-tallet. På 1600-tallet ble den introdusert som matplante i det
nordlige Europa. Havrerot som mat
Røttene av havrerot kokes og
spises som en grønnsak på samme måte som svartrot / skorsonnerrot (Scorzonera
hispanica). Røtter som har overvintret i jorda, bør høstes før de
går i blomst. Siden den eiendommelige smaken minner mer om stekt fisk
enn om en urt, tilberedes havrerot best som en selvstendig rett. I
Frankrike, hvor havrerot er en populær grønnsak, blir røttene dyppet i
røre og frityrstekt. De er også utmerket om de bare er kokt eller dampet
med litt smør (evt. tilsatt litt sitron), eller bare skivet rå og
blandet med andre grønnsaker i en salat. Også unge friske blad er gode i
salater. Gamle blad er for seige til å kunne brukes.
Mange mener at den beste delen
av planten er de unge blomsterknoppene, som plukkes sammen med litt av
stilken før blomstene begynner å åpne seg. De kan spises rå eller dampes
lett, men må beholde sprøheten, og kan serveres med en saus på samme
måte som asparges. De er søte og har en mild, behagelig smak som minner
litt om artisjokk.
Røttene av havrerot kan
ristes, males og brukes som kaffeerstatning, på samme måte som man kan
bruke roten av sikori (Cichorium intybus).
Medisinsk virkning av
havrerot
Selv om havrerot ikke brukes
medisinsk, kan roten ha en appetittstimulerende effekt, og det er
erfaring for at den virker utrensende og er bra for leverens og nyrenes
funksjon. Den har tidligere vært brukt ved forstoppelse i galleblæren og
medfølgende gulsott. Havrerot har ellers tilsvarende medisinsk virkning
som geitskjegg (Tragopogon pratensis).
Et gammelt folkemedisinsk råd
mot vorter, er å smøre plantesaft av havrerot rett på huden på det
aktuelle området.
Dyrking og formering
Havrerot dyrkes vanligvis som
en ettårig plante, men hvis planten får overvintre, utvikler den
spiselige skudd og blomsterknopper. Planten vokser langsomt og bruker
6-10 måneder på å bli innhøstningsklar. Havrerot kan godt bli stående i
jorden hele vinteren, og man graver dem forsiktig opp etter behov, fra
midt på høsten til tidlig på våren. Røttene må brukes raskt etter at de
er høstet, ellers vil de skrumpe inn. Hvis man skal benytte de ferske
skuddene, skjæres disse tidlig om våren når de er ca. 15 cm lange.
Blomsterknoppene plukkes også tidlig om våren, sammen med 10 cm av
stengelen.
Havrerot formeres med frø som
sås om våren og tynnes til 10 cm avstand. Planten trenger en veldrenert,
næringsrik og dyp jord, og må vannes ofte. |